ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μπροστά σε κίνδυνο πραξικοπήματος

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες Φρίας και οι επαναστατικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ένα πολιτικό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες». Τα παραπάνω τόνισε ο Λουίς Μπιλμπάο σε άρθρο του στην αργεντίνικη περιοδική έκδοση America XXI, αναφερόμενος στις επόμενες βδομάδες και τη «μάχη» για τη συλλογή υπογραφών, σχετικά με το δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να μείνει στην Προεδρία ή όχι ο Τσάβες.

Το μελάνι δεν πρόλαβε να στεγνώσει και ο Πρόεδρος Τσάβες διέταξε τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο εφτά μέρες τη βδομάδα, προειδοποιώντας για τυχόν απόπειρα πραξικοπήματος, ταραχών και νοθείας κατά τη διάρκεια της «μάχης» του δημοψηφίσματος.

Κρίσιμες θεωρούνται οι τέσσερις μέρες, οπότε θα γίνεται η συλλογή υπογραφών. Από τις 28 Νοέμβρη έως την 1η Δεκέμβρη. Οι φερόμενοι ως «αντίπαλοι» του Τσάβες - η αμερικανοκίνητη αντιπολίτευση- επιθυμούν την καθαίρεσή του, ενώ οι διάφορες δυνάμεις που στηρίζουν το Επαναστατικό Συμβούλιο και την κυβέρνηση Τσάβες θέλουν να γίνει δημοψήφισμα με το ερώτημα, αν 38 βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πρέπει να καθαιρεθούν από το αξίωμά τους και η συλλογή υπογραφών να γίνει στο διάστημα από 21 έως 24 Νοέμβρη.

Η διαμάχη αυτή και κυρίως οι πληροφορίες που υπάρχουν για δόλιες κινήσεις ή κινήσεις στη σκιά αναζωπύρωσαν τους φόβους για μια νέα αντιπαράθεση μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας. Μόλις τον Απρίλη του 2002, στην πέμπτη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα του κόσμου, σημειώθηκε ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα με κυβέρνηση - μαριονέτα των ΗΠΑ που η ζωή της ήταν μόλις δύο ημερών. Ενώ από το Δεκέμβρη του 2002 έως το Γενάρη του 2003 η «γενική απεργία» ήταν μία ακόμη απόπειρα ανατροπής. Μια απόπειρα που σημαδεύτηκε από τις συγκρούσεις και τις μάχες σε όλα τα μέτωπα, στις οποίες τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Παρά τις αλλεπάλληλες ήττες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, οι δυνάμεις αυτές δείχνουν να εμμένουν. Ετσι, ο Πρόεδρος Τσάβες υποστήριξε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας του ενώπιον της στρατιωτικής αστυνομίας του Καράκας, σύμφωνα με το VHeadline, ότι υπάρχουν αποδείξεις πως ομάδες μελετούν ακόμη την πιθανότητα πραξικοπήματος, χωρίς όμως να τις κατονομάσει, αλλά στη συνέχεια της ομιλίας του, ήταν σαφέστατος τονίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εκ μέρους της Ουάσιγκτον να παρεμβαίνει ωμά στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. Και κατέληξε: «Καλώ της ένοπλες δυνάμεις. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, εφτά μέρες τη βδομάδα». Προειδοποίησε επίσης τους στρατιώτες να προσέχουν για μια πιθανή νοθεία εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία θα πρέπει να συγκεντρώσει 2,4 εκατομμύρια υπογραφές το κρίσιμο δεκαήμερο, προκειμένου να γίνει, τον ερχόμενο Μάρτη ή Απρίλη, το δημοψήφισμα για την ανατροπή του ή όχι.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
Με τέτοια ειρήνη...

Ελεγχοι στους δρόμους της Καμπούλ

Associated Press

Ελεγχοι στους δρόμους της Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο απολογισμός της χτεσινής μέρας στο ...«ειρηνικό» Αφγανιστάν, στην επέτειο της πτώσης των Ταλιμπάν: 4 νεκροί και 3 τραυματίες, και η «επανεμφάνιση» του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.

Η έκρηξη βόμβας με τηλεχειρισμό που είχε στόχο όχημα του αμερικανικού στρατού, στην Κουνάρ, στη μεθόριο Αφγανιστάν και Πακιστάν - όπου επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών - κόστισε χτες τη ζωή τεσσάρων Αφγανών και τον τραυματισμό τριών, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο που προπορευόταν και μετατράπηκε σε άμορφη μάζα, σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών.

Νοτιοδυτικότερα, στο Σπιν Μπολντάκ, άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο παρέδωσαν σε δημοσιογράφους του «Ρόιτερς» μια κασέτα η οποία περιέχει ένα ηχογραφημένο μήνυμα του «ανώτατου ηγέτη» των Ταλιμπάν, μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, ακριβώς δύο χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του. Η ομιλία απευθύνεται στους οπλαρχηγούς που «εγκατέλειψαν τον τζιχάντ», τους οποίους καλεί «να πάρουν και πάλι τα όπλα», με τις συνήθεις επικλήσεις στη θρησκευτική τους πίστη.

Στο μεταξύ, χτες, ο λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, γγ του ΝΑΤΟ, επανέλαβε εμμέσως την έκκληση που είχε κάνει για την αποστολή σε μεγαλύτερους αριθμούς στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν: «Το Αφγανιστάν είναι η δική μας προτεραιότητα προς το παρόν», είπε, σχολιάζοντας το ζήτημα της πιθανής αποστολής της Συμμαχίας στο Ιράκ (βλ. άλλες στήλες).

Παράλληλα, από την Καμπούλ γινόταν γνωστό ότι η επίθεση που κόστισε τη ζωή ενός Ρουμάνου λοχία προχτές ήταν έργο κυβερνητικού στρατιώτη.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
«Κόντρα» για τις επιθεωρήσεις στην Τεχεράνη

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απέρριψε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) τις κατηγορίες περί λανθασμένων συμπερασμάτων, που εξαπέλυσε εναντίον της ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, προχωρώντας στην, εκ προοιμίου, αναμενόμενη κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσιγκτον κατά του Ιράν.

Ο Μπόλτον υποστήριξε ότι είναι «πρακτικώς αδύνατον να πιστέψει κανείς τα συμπεράσματα, στα οποία καταλήγει η έκθεση της ΔΕΑΕ για τα ιρανικά πυρηνικά προγράμματα». Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση της Επιτροπής, που διέρρευσε στα ΜΜΕ, η Τεχεράνη παραδέχτηκε ότι επί 18 χρόνια βρίσκονταν σε εξέλιξη μια σειρά από προγράμματα εμπλουτισμού ουρανίου και παραγωγής πλουτωνίου. Η έκθεση αναφέρει ότι, εκτός από το γεγονός ότι το Ιράν πλέον συνεργάζεται πλήρως με τη ΔΕΑΕ, δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Τεχεράνη είχε μυστικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων».

Αντίθετη, όμως, είναι η άποψη της Ουάσιγκτον, διά στόματος Μπόλτον, ο οποίος επέμεινε ότι θα πρέπει η ΔΕΑΕ να αποφασίσει πως η Τεχεράνη παραβίασε τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων και να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη λήψη μέτρων. Η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν αναμενόμενη, όμως, όπως επισήμαιναν Δυτικοί διπλωμάτες, είναι μάλλον αδύνατο να υιοθετηθεί η πρότασή της από το Συμβούλιο της ΔΕΑΕ, που συνεδριάζει την επόμενη βδομάδα, δεδομένης και της πρόσφατης εμπειρίας του Ιράκ, όπου οι «αμερικανικές αποδείξεις» αποδείχτηκαν άνθρακας. Ενδεικτικά, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Ατομικής Ενέργειας, Βαλερί Γκοβορούτσχιν, δήλωνε ότι η Ρωσία θα συνεχίζει να συνεργάζεται με το Ιράν «διότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που να μπορεί να ισχυριστεί ότι το Ιράν προσπάθησε ή προσπαθεί ακόμη να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δε θα τιμήσει τα θύματα του Φράνκο το Λαϊκό Κόμμα

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ ανακοίνωσε χτες πως δε θα συμμετάσχει στην τελετή στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο, η οποία θα διοργανωθεί στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις αρχές Δεκέμβρη. «Η πράξη αυτή δε χαίρει της υποστήριξης του ΡΡ», τόνισε ένας από τους εκπροσώπους του συντηρητικού κόμματος.

Την έκπληξή του εξέφρασε και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΡΡ, Ιγνάθιο Χιλ Λαθάρο, αφού όπως δήλωσε μια τέτοια εκδήλωση αποτελεί «μία επιστροφή στο παρελθόν, η οποία τίποτε δεν έχει να προσφέρει»! Το «ΡΡ» υποστηρίζει ότι το «θέμα» της φρανκικής δικτατορίας έχει κλείσει με την έγκριση στα τέλη Νοέμβρη 2002 από το σύνολο των Ισπανών βουλευτών της διάταξης που καταδικάζει για πρώτη φορά το φρανκικό καθεστώς.

Σε άλλες πολιτικές εξελίξεις, η κεντρική κυβέρνηση κατέθεσε τελικά χτες μήνυση, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, ενάντια στο «Σχέδιο Ιμπαρέτσε» της βασκικής κυβέρνησης που προβλέπει περισσότερη αυτονομία για τη Χώρα των Βάσκων. Η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι το Σχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ