ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέζεται και πιέζει, πλέον, η Ουάσιγκτον

Ιταλός στρατιώτης έξω από το κατεστραμμένο αρχηγείο τους στο Ιράκ

Associated Press

Ιταλός στρατιώτης έξω από το κατεστραμμένο αρχηγείο τους στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΡΩΜΗ- ΠΑΡΙΣΙ.--

Μια «στρατηγική που θα ενθαρρύνει τους Ιρακινούς να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στη διακυβέρνηση της χώρας τους» ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος από τον κατοχικό διοικητή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώτου. Αν και ελάχιστα έγιναν γνωστά σχετικά με το περιεχόμενο της έκτακτης μετάβασης του Μπρέμερ στο Λευκό Οίκο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι στην Ουάσιγκτον εξετάζεται το ενδεχόμενο σοβαρής αλλαγής στρατηγικής. Δραττόμενοι της ευκαιρίας, νέες πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση άσκησαν ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ο ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια. Την ίδια στιγμή, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται στο Ιράκ και η Ιταλία, σοκαρισμένη από το βαρύ φόρο αίματος της επίθεσης αυτοκτονίας στην έδρα των καραμπινιέρων στη Νασιρίγια, συνειδητοποιεί, για πρώτη φορά, ότι τα στρατεύματά της είναι σε πόλεμο.

Κλειστό κράτησε το στόμα του ο Τζορτζ Μπους όταν του ζητήθηκε να αναφερθεί στις αποφάσεις που ελήφθησαν στις διαβουλεύσεις που είχε με τον Πολ Μπρέμερ. Αρκέστηκε να μιλήσει για «στρατηγική επιτάχυνσης της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς» και να συμπληρώσει ότι ο Μπρέμερ, που αναχώρησε για τη Βαγδάτη, θα συζητήσει με το Προσωρινό Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η δυσαρέσκεια για τις «επιδόσεις» του Συμβουλίου και του Μπρέμερ είναι μεγάλη. Οι αλυσιδωτές κλιμακούμενες αντικατοχικές επιθέσεις σε συνδυασμό με τη μυστική έκθεση-προειδοποίηση της CIA για κλιμάκωση του αντάρτικου φέρονται να οδήγησαν την αμερικανική ηγεσία σε «ριζική αλλαγή στρατηγικής», όπως υποστηρίζουν οι εφημερίδες. Παρά τις προηγούμενες αρνήσεις της, η Ουάσιγκτον φέρεται, πλέον, να πιέζει για μια μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας πριν εκπονηθεί Σύνταγμα. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης και ξεχωριστής συντακτικής επιτροπής, που θα εκπονήσει το Σύνταγμα.

Από την πλευρά του, ο Αχμάντ Τσαλαμπί, ευνοούμενος της Ουάσιγκτον και μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου, απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει πολιτικό κενό στο Ιράκ και τόνισε ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο έχει συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και την υλοποιεί. Ο Τσαλαμπί επέμεινε πως το «λάθος των ΗΠΑ είναι ότι έχουν αποκλείσει τους Ιρακινούς από τον τομέα της ασφάλειας» και υποβάθμισε την ισχύ και το εύρος των αντικατοχικών δυνάμεων.

«Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη για να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να αλλάξει η προσέγγιση στο Ιράκ;» αναρωτήθηκε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, που δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η αλλαγή στρατηγικής που απεργάζεται, τώρα, η Ουάσιγκτον ήταν αυτή που απέρριψε, νωρίτερα, όταν Γερμανία και Γαλλία μιλούσαν για σύσταση προσωρινής κυβέρνησης και άμεση μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Ο Ντε Βιλπέν δεν παρέλειψε να προσφέρει «χείρα βοηθείας» στους «φίλους Αμερικανούς» τονίζοντας ότι το θέμα «αφορά στην ασφάλεια του πλανήτη». Την αναγκαιότητα «αλλαγής προσανατολισμού» επισήμανε και ο Χαβιέ Σολάνα συμφωνώντας με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, όπως και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Εκπληξη στην Ιταλία, ανησυχία και επιθέσεις

Ακολουθώντας την πολιτική «των σπαγγέτι και του ποδοσφαίρου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο τελευταίο γράμμα του προς την οικογένειά του ένας από τους νεκρούς καραμπινιέρους, η Ιταλία ήταν πεπεισμένη ότι οι δυνάμεις της «είχαν ασυλία στις επιθέσεις», εκτιμά ο ιταλικός Τύπος. Εφημερίδες και ΜΜΕ θρηνούσαν, χτες, τις απώλειες που αυξήθηκαν σε 19 νεκρούς Ιταλούς, και, όπως επισήμαιναν αναλυτές, η κοινή γνώμη συνειδητοποιούσε για πρώτη φορά ότι τα ιταλικά στρατεύματα βρίσκονται σε πόλεμο. «Ημασταν φίλοι με όλους, αλλά η ιταλική στρατηγική κατέρρευσε...», σημειώνει ενδεικτικά η «Ρεπούμπλικα».

Η μέρα της κηδείας των νεκρών, που πιθανότατα θα είναι η Δευτέρα, κηρύχτηκε μέρα εθνικού πένθους, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, επισκέφθηκε στη Νασιρίγια τους τραυματίες. Ιταλοί αξιωματούχοι μιλούσαν για «την ιταλική 11η Σεπτέμβρη» ενώ ο Μαρτίνο δεν απέκλεισε πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας να βρίσκεται η «Αλ Κάιντα». Προς το παρόν, 50 καραμπινιέροι αλεξιπτωτιστές αναχώρησαν για τη Νασιρίγια. Ο ισπανικός Τύπος μιλά ανοιχτά για «λιβανοποίηση» του Ιράκ εκτιμώντας ότι μετατρέπεται σε θανατηφόρα παγίδα για τα στρατεύματα που βρίσκονται εκεί και για των οποίων την ασφάλεια δεν υπάρχει, πλέον, καμία εγγύηση.

Υπό το βάρος των απωλειών στη Νασιρίγια, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι αναβάλλει, προς το παρόν, την αποστολή στρατευμάτων «λόγω της άστατης κατάστασης» ενώ η Ν. Κορέα γνωστοποίησε ότι μειώνει τον αριθμό των στρατευμάτων που αποστέλλει. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, 3 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές στο Κιρκούκ και στη Φαλούτζα ενώ ένας σκοτώθηκε στη Βαγδάτη πάλι από βόμβα. Το βράδυ, νέες εκρήξεις συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα καθώς οι κατοχικές δυνάμεις επιδόθηκαν, για δεύτερη μέρα, σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα τραγωδία με θύματα μετανάστες

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Δέκα Μαροκινοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από τη βόρεια Αφρική στην Ισπανία αφού για ημέρες έμειναν χωρίς φαγητό και νερό γράφει στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Ελ Παΐς». Ακόμη 38 από τους λαθρομετανάστες περισυνελέγησαν στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Ισπανίας.

Οι συνθήκες της τελευταίας τραγωδίας δεν έγιναν γνωστές, ενώ συνεχίζονται ακόμη οι αντεγκλήσεις για την άλλη τραγωδία που σημειώθηκε στις 25 Οκτώβρη, όταν 36 Αφρικανοί πνίγηκαν σε πλοιάριο που κατευθυνόταν στις ισπανικές ακτές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για τους θανάτους ευθύνονται εν μέρει και οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης που ενήργησαν με βραδύτητα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Ανχελ Αθέμπες παραδέχτηκε ότι τα πλοία που θα μετέβαιναν προς διάσωση καθυστέρησαν να αναχωρήσουν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στο μικροσκόπιο η 11η Σεπτεμβρίου;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε συμφωνία με το Λευκό Οίκο, προκειμένου να της παράσχει απόρρητα έγγραφα, κατέληξε η ανεξάρτητη ομοσπονδιακή επιτροπή, που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Με τη συμφωνία η επιτροπή θα αποκτήσει πρόσβαση στις αναφορές, που δίνονταν καθημερινά στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τις βδομάδες που προηγήθηκαν των επιθέσεων. Αλλωστε, το 2002, ο Λευκός Οίκος είχε παραδεχτεί ότι, τον Αύγουστο του 2001 ο Μπους είχε λάβει μια αναφορά, που προειδοποιούσε ότι η Αλ Κάιντα πιθανόν να επιχειρούσε αεροπειρατείες. Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή χαρακτηρίζει τη συμφωνία ικανοποιητική και χρήσιμη για «να κάνουμε σωστά τη δουλιά μας», ενώ το πόρισμά της αναμένεται τον Μάη του 2004.

Πάντως, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Στίρινγκ, επιτροπή που έχουν συστήσει οι οικογένειες και οι συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, εκφράζει το έλασσον την αμφιβολία της για τη συμφωνία που επιτεύχτηκε. Η Επιτροπή Στίρινγκ που παρακολουθεί τις έρευνες που διεξάγονται, τόνισε ότι με τη συμφωνία μεταξύ του Λευκού Οίκου και της ανεξάρτητης ομοσπονδιακής επιτροπής δίνεται μόνο περιορισμένη πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα, γεγονός που είναι απαράδεκτο. «Το πλήρες, επίσημο και τελικό κείμενο της συμφωνίας πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα»...«ούτως ώστε ο αμερικανικός λαός να πληροφορηθεί όλες τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που συμπεριλαμβάνονται ώστε να μπορεί να κρίνει και το τελικό πόρισμα της έρευνας», τόνισε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ