ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το διαχρονικό έγκλημα στην Κρήτη είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Γούρνες, Γούβες, Παραλιακή, Ανάληψη, Μάλια, Γωνιές και σε πολλές ακόμα περιοχές, περιουσίες εργατικών - λαϊκών οικογενειών, οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής, καταστήματα αυτοαπασχολούμενων, χιλιάδες ρίζες ελιές, ζώα, θάφτηκαν κάτω από τα νερά και τη λάσπη.

Πριν λίγες μέρες, τα ίδια είχαν υποστεί από έντονες καταιγίδες χωριά στο Λασίθι, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά. Παρόμοια ήταν η εικόνα και όταν είχε χτυπήσει ο κυκλώνας «Ιανός».

Οι περισσότερες περιοχές της Κρήτης έχουν πληγωθεί. Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, ενώ καταγράφονται και καθιζήσεις στο έδαφος.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν και αυτήν τη φορά στο πλευρό των κατοίκων στις περιοχές που χτυπήθηκαν και από τις πλημμύρες της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους πληγέντες και να πιέσουν για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, για αποζημιώσεις στο 100%.

Σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας καταγράφηκε η οργή των κατοίκων τόσο για την κοροϊδία των 600 ευρώ που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, αλλά και γιατί βλέπουν ότι η αξία της ζωή τους, των περιουσιών τους μετρούνται με τη λογική του «κόστους - οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Την τελευταία στιγμή καταφέραμε και σωθήκαμε», ήταν αυτό που λεγόταν.

Η Μεγαλόνησος είναι εντελώς αθωράκιστη από την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, αφού και αυτά τα έργα όπως τα αντισεισμικά, που και στη Σάμο το βιώσαμε με τραγικό τρόπο, ή τα αντιπυρικά δεν είναι «επιλέξιμα» για χρηματοδότηση από την ΕΕ και τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν επιφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα «μεγάλα έργα» όπως ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το φράγμα του Αποσελέμη κ.ά., αντί να δώσουν λύσεις και ανάσα στις λαϊκές ανάγκες, έχουν επιτείνει τον εφιάλτη. Η κατασκευή των συνοδών έργων έχει γίνει μαγική εικόνα, αφού υπάρχουν μόνο σε μελέτες, καθώς η κατασκευή τους κοστίζει, με αποτέλεσμα να εντείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το «κερασάκι» αυτών είναι τα μπαζώματα ρεμάτων, διάφορες άλλες σοβαρές παραβιάσεις και επεκτάσεις που έχουν γίνει από τους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού στη Χερσόνησο για την ανέγερση των μεγάλων ξενοδοχείων, όλα με την άδεια των αρμόδιων υπουργείων, περιφερειακών, δημοτικών αρχών, στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, και ας πνίγεται κόσμος.

Στις περιοδείες που έγιναν από τις δυνάμεις του ΚΚΕ με επικεφαλής την Νικολέτα Χριστοδουλοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, και τον Γιώργο Παρθενιώτη, δημοτικό σύμβουλο Χερσονήσου, αυτό που κυριάρχησε στις συζητήσεις με τους κατοίκους, είναι η ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους, με την οργάνωσή τους, τη συγκρότηση Επιτροπών, για να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα που επείγουν όπως αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις, αλλά και για επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα, κάνοντας σαφές ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής θάφτηκαν στη λάσπη...

Ο «Ριζοσπάστης», μαζί με τις δυνάμεις του ΚΚΕ, μία μέρα μετά την καταστροφή βρέθηκε στις περιοχές του δήμου Χερσονήσου

Εικόνες ολικής καταστροφής σαν κι αυτές, στις Γούρνες, αντίκρισαν τα κλιμάκια του ΚΚΕ στις περιοχές της Χερσονήσου
Εικόνες ολικής καταστροφής σαν κι αυτές, στις Γούρνες, αντίκρισαν τα κλιμάκια του ΚΚΕ στις περιοχές της Χερσονήσου
(Της απεσταλμένης μας ΑΘΗΝΑΣ ΖΥΜΑΡΗ)

Την Τετάρτη το πρωί, μία μέρα μετά την καταστροφή, η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ ξεκίνησε από την περιοχή Γούρνες.

Οι ζημιές κατά μήκος του Γουβιανού ποταμού είναι ανυπολόγιστες. Ο ποταμός πλημμύρισε, θάβοντας ισόγεια σπιτιών, αυλές και κήπους κάτω από τα νερά και τόνους λάσπης. Οπως ανέφερε ο Γιώργος Πυργιώτης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δύο μελέτες έχουν γίνει μέχρι τώρα «για τα έργα που απαιτούνται για την οριοθέτηση της κοίτης, όμως ακόμα είναι στα χαρτιά». Δόθηκαν πολεοδομικές άδειες, έχτισε ο κόσμος, χωρίς να έχει προβλεφθεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο, και αυτό παρά το γεγονός ότι είχαν ξαναγίνει πλημμύρες όλα αυτά τα χρόνια, προειδοποιώντας για τα χειρότερα.

Η συζήτηση με τους κατοίκους ξεφεύγει από τα επίπεδα της καταστροφής σε οικοσκευές, έπιπλα κ.λπ. Αυτό που ανησυχεί είναι η ζημιά που θα βγει στην επιφάνεια, σε κολόνες και θεμέλια, όταν καταφέρουν να καθαριστούν τα σπίτια, ενώ ιδιοκτήτες κάνουν λόγο και για καθιζήσεις.

Στο σπίτι της Ελεονόρας Σμαραγκή έχουν καταστραφεί τα πάντα. «Τον γιο μου τον βγάλαμε από την ταράτσα. Ισα που πρόλαβε και βγήκε. Δείτε την καταστροφή. Και χρωστάω ακόμα το δάνειο που πήραμε, 250 χιλιάδες ευρώ. Η κόρη μου και ο γιος μου είναι άνεργοι. Η κόρη μου είχε αγοράσει μερικά εργαλεία και είχε φτιάξει ένα μικρό εργαστήριο για ράψιμο. Τέλειωσαν και αυτά. Το μόνο εισόδημα είναι τα 340 ευρώ που παίρνω σύνταξη. Πώς θα ζήσουμε τώρα; Να μας πουν τι θα κάνουμε», αναφέρει, ενώ πέφτουν βροχή οι καταγγελίες των κατοίκων ότι πάνω από ένα 24ωρο μετά την πλημμύρα παίρνουν τηλέφωνο στο δήμο και την Περιφέρεια και δεν απαντάει κανείς.

Λίγο πιο κάτω είναι το βουλιαγμένο στη λάσπη σπίτι της Νεκταρίας Λασκαράκη, αυτοαπασχολούμενης ιδιοκτήτριας καταστήματος οπτικών ειδών, με 3 παιδιά. «Εχουμε να δουλέψουμε από πέρυσι. Το καλοκαίρι δεν δούλεψε ο Τουρισμός, είναι ο κορονοϊός, έχουμε βγει σε αναστολή και τώρα αυτό. Είπαν ότι θα μας δώσουν 500 με 600 ευρώ, και αυτά το Δεκέμβρη. Τι να τα κάνω; Για έργα όμως δεν λένε τίποτα. Μας δώσανε άδειες για να χτίσουμε εδώ. Ας μου έλεγαν από την αρχή ότι θα πνιγώ, να τελειώνουμε. Θέλουμε να αποζημιωθούμε για όλη αυτήν τη ζημιά. Είναι ο κόπος μας, που δεν τον υπολογίζουν. Στο Μάτι ακόμα περιμένουν».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονιστικές για το κακό που έγινε είναι οι μαρτυρίες του Στέφανου Τσάφου, ιδιωτικού υπάλληλου, και της συζύγου του, Σουζάνας Παπαχρήστου, που ζουν στο νοίκι. Το σπίτι μπαζώθηκε από λάσπη. «Ολος ο δρόμος είχε γίνει ένας φοβερός χείμαρρος λάσπης που ερχόταν κατά κύματα. Προλάβαμε και φύγαμε στο πρώτο κύμα. Βγήκαμε από το παράθυρο. Ούτε ρούχα, ούτε παπούτσια, χαρτιά, τίποτα δεν προλάβαμε να πάρουμε», ανέφερε η Σουζάνα, ενώ και οι δύο θεωρούν θαύμα «που δεν υπήρξε, τουλάχιστον από όσο ξέρουμε, νεκρός», λέει ο Στέφανος.

Στο διώροφο σπίτι της Ειρήνης Σακαλή, άνεργης με ένα παιδί, το ισόγειο έχει γεμίσει λάσπη. Οπως είπε η ίδια, «μόλις που πρόλαβα έντρομη και ανέβασα από πάνω στο δικό μου σπίτι τους γονείς μου, που έμεναν από κάτω. Οπως φαίνεται σε κάποια σημεία έχουμε πάθει και καθίζηση. Πώς θα επισκευαστεί; Πού είναι το κράτος; Πού είναι τα έργα υποδομής; Πόσο ακόμα θα είμαστε έτσι; Μόνο στους ομίλους ξέρουν και τα δίνουν».

Λίγο πιο πέρα, κάτοικοι δείχνουν στο κλιμάκιο του Κόμματος τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην παραλία όπου εκβάλλει ο ποταμός, από το μεγάλο ξενοδοχείο «Golden Bays» που βρίσκεται εκεί. Πρόκειται για μπαζώματα επέκτασης του χώρου του ξενοδοχείου, που όμως στένεψαν πολύ την έξοδο του νερού. «Πήρε άδεια από την Περιφέρεια. Οταν η "Λαϊκή Συσπείρωση" έθεσε Ερώτηση στο δήμο για τα μπαζώματα, η απάντηση ήταν ότι "πρόκειται για αδειοδοτημένη διαμόρφωση της κοίτης"», ανέφερε ο Γ. Πυργιώτης.

Εκεί κοντά όμως βρίσκεται το διώροφο σπίτι της οικογένειας Στεφανουδάκη. Ο έξω χώρος έχει μετατραπεί σε μπάζα, μάντρες έπεσαν, στο ισόγειο, το οποίο έχει 5 σκαλιά για να μπεις, τα πάντα έχουν καταστραφεί και έχουν πλημμυρίσει από λάσπη. Οπως ανέφερε η σύζυγός του, Λένα, «βλέπετε, δεν υπάρχει στον ποταμό ούτε ένα στηθαίο, απολύτως τίποτα. Είχε πλημμυρίσει ξανά το 1973, αλλά τώρα, το 2020; Μπορούν να μας εξηγήσουν αυτό το κακό;».

«Τελειώσαμε», λένε οι επαγγελματίες στις Γούβες

Η περιοδεία συνεχίστηκε στην περιοχή Γούβες του δήμου Χερσονήσου. Σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, ο κεντρικός δρόμος έχει μετατραπεί σε ποτάμι, που το διασχίζει κάποιος με μεγάλη δυσκολία για να φτάσει στην απέναντι πλευρά, ενώ σε κάποια σημεία έχει καταστραφεί. Η παρουσία του κλιμακίου εκεί σήμανε συναγερμό. Στο κατάστημα ρούχων του Γιώργου Βασιλάκη, όλα έχουν γεμίσει λάσπη, εμπορεύματα έχουν καταστραφεί. «Καθοδηγήστε μας τι να κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», λέει απευθυνόμενη στο κλιμάκιο του ΚΚΕ η σύζυγός του, «καταστραφήκαμε» αναφέρει ο Γιώργος. «Ηταν το καλοκαίρι που δεν δουλέψαμε, με την πανδημία ούτε το 20% του περσινού τζίρου δεν καταφέραμε να βγάλουμε, και ήρθε τώρα από πάνω κι αυτό. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε καμία βοήθεια από κανέναν αρμόδιο. Θα πρέπει να κάνουμε και εμείς κάτι».

Καταστράφηκαν οι μικροί επαγγελματίες στις Γούβες
Καταστράφηκαν οι μικροί επαγγελματίες στις Γούβες
«Μας πνίξανε και μας τελειώσανε», είπε ο Γιώργος Σαπροβαλάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος επισιτισμού. «Είχαμε 85% μείωση του τζίρου το καλοκαίρι. Τώρα το μαγαζί τελείωσε και τα χρέη τρέχουν. Δεν έχουμε καμία βοήθεια από το δήμο, από κανέναν. Ούτε καταγραφή των ζημιών δεν έχει γίνει. 10 κλήσεις έχουμε κάνει μέχρι τώρα». «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έρθουν να κάνουν τώρα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούμε για όλα. Ο τζίρος μου μειώθηκε 70% από πέρυσι. Τώρα καταστραφήκαμε τελείως. Πώς θα πληρώσουμε τα δάνεια, τις εφορίες, τα χρέη;», ανέφερε και ο Γιώργος Κορνυλάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ρολογιών και κοσμημάτων.

Απίστευτες οι εικόνες στην Ανάληψη

Απίστευτες είναι οι εικόνες της καταστροφής που έχει γίνει και στην παραλιακή περιοχή Ανάληψη. Ούτε δρόμοι έμειναν όρθιοι, ούτε σπίτια, ούτε καταστήματα. Ο Μανώλης Στιβανιωτάκης, ιδιοκτήτης μικρού σούπερ μάρκετ, μέσα στην απελπισία του ανέφερε: «Εχω καταστραφεί τελείως. Θα καταγράψουν πάνω από 30.000 ευρώ ζημιά, για πείτε μου, τι θα μου δώσουν; Ηδη υπολειτουργούσαμε με τη μείωση του τουρισμού λόγω κορονοϊού. Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε και πάλι πλημμυρίσει, αλλά το νερό δεν μπήκε μέσα, ίσα που έγλειφε την είσοδο. Πρόπερσι που βάζανε αγωγούς ομβρίων σε άλλους δρόμους, όχι τόσο κεντρικούς, για να κάνουν τα ξενοδοχεία τη δουλειά τους, όταν τους είπαμε να βάλουν και εδώ μας είπαν από το δήμο ότι τελικά αυτός ο δρόμος είναι ρέμα. Ομως από εδώ περνάνε τα λεωφορεία. Μας έδωσαν οικοδομικές άδειες και χτίσαμε. Αν είχαν βάλει τότε αγωγό, αυτό το μεγάλο κακό που έγινε τώρα δεν θα γινόταν».

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές και στην Ανάληψη
Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές και στην Ανάληψη
Ο αυτοαπασχολούμενος Γιάννης Ανδρουλάκης, ο οποίος στάθηκε πιο τυχερός, ανέφερε ότι δεν έφτανε η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, τώρα ήρθαν και τα έργα του ΒΟΑΚ να συμπληρώσουν το κακό: «Ολοι ξέρουν, το έχουμε πει, ότι οι κακοτεχνίες του ΒΟΑΚ, εκεί που έχει γίνει ο κόμβος, στέλνουν το νερό στην Ανάληψη. Δρόμοι ολόκληροι και δεν υπάρχουν αγωγοί για να πηγαίνουν τα όμβρια».

Από τύχη δεν θρήνησαν θύματα και στα Μάλια

«Το λέμε χρόνια. Ο ΒΟΑΚ είναι δρόμος χωρίς σχεδιασμό και έχει χειροτερέψει την κατάσταση, γιατί δεν κατασκευάζουν τα συνοδά έργα και πλημμυρίζουμε. Ημασταν μέσα στο μαγαζί και φράζαμε τις πόρτες για να κόψουμε την ορμή των νερών που έμπαιναν μέσα», ανέφερε ο Γιάννης Αμοργιανιτάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος παραδοσιακών ειδών, με τις ζημιές και εκεί να είναι τεράστιες σε μηχανήματα, υπόγεια, εμπορεύματα. «Πάλι καλά που δεν θρηνήσαμε νεκρούς. Αν γινόταν βράδυ και κοιμόταν ο κόσμος, θα είχαμε θύματα». Πρόσθεσε ότι «πρέπει ο κόσμος να αποζημιωθεί. Υπάρχουν επαγγελματίες που δεν έχουν τη δυνατότητα πια να σταθούν στα πόδια τους».

Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που έχει γίνει στα δύο σπίτια της οικογένειας Αργυρού, στο σημείο που λέγεται Ρυάκι, καθώς ακριβώς δίπλα σε αυτόν το συνοικισμό των Μαλίων περνάει ρυάκι, που όχι μόνο έμεινε και πάλι ακαθάριστο αλλά χρόνια φωνάζουν οι κάτοικοι ότι χρειάζονται έργα για τη διάνοιξη του σημείου όπου εκβάλλει, αφού κάθε τόσο πλημμυρίζει. Μόνο που τώρα ήρθε η «χαριστική βολή». Ο Αντώνης Αργυρός (του Ηρακλή) με έντονη οργή και αγανάκτηση περιγράφει την επιχείρηση διάσωσης που έγινε από τους πυροσβέστες για να σώσουν την μητέρα του, την θεία και τον θείο του. Οι τρεις άνθρωποι κρεμάστηκαν από σωλήνα που έβαλαν οι πυροσβέστες από το παράθυρο του σπιτιού έως το προαύλιο εκκλησίας που βρίσκεται δίπλα, καθώς τα νερά του χειμάρρου και η λάσπη, η στάθμη των οποίων ανέβαινε με ταχύτητα, έκαναν αδύνατη οποιαδήποτε πρόσβαση. «Αν δεν ήταν οι πυροσβέστες, θα είχαν πνιγεί όλοι», αναφέρει. Ο ίδιος δείχνει και τα σημάδια της καθίζησης που έχει γίνει εκεί.

Με επιχείρηση της Πυροσβεστικής γλίτωσαν την τελευταία στιγμή οι κάτοικοι αυτού του σπιτιού στα Μάλια
Με επιχείρηση της Πυροσβεστικής γλίτωσαν την τελευταία στιγμή οι κάτοικοι αυτού του σπιτιού στα Μάλια
Δίπλα βρίσκεται το σπίτι του εργάτη Μανώλη Αθανασάκη, πατέρα τριών παιδιών, τώρα άνεργου, όπως και η σύζυγός του. Τα πάντα μέσα στο σπίτι είναι άχρηστα, βουλιαγμένα στη λάσπη. «Πώς θα το επισκευάσω, πώς θα τα ξαναφτιάξω όλα αυτά; Τρεις μήνες δούλεψα φέτος εγώ και η γυναίκα μου. Δούλεψα ίσα για να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ. Ολοι μαζί πρέπει να απαιτήσουμε να αποζημιωθούμε. Βοηθήστε, πείτε τι πρέπει να κάνουμε».

Ζημιές έχουν υποστεί στα Μάλια το Δημοτικό Σχολείο και ο παιδικός σταθμός, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας...

Μεγάλες ζημιές σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί και οι αγρότες στις Γωνιές Χερσονήσου. Στις πλημμύρες «βοηθάει» το φράγμα στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου κι εκεί λείπουν τα συνοδά έργα που απαιτούνται.

Ενας τεράστιος χείμαρρος περνάει από το χωριό και οι κάτοικοι είχαν βάλει μπουλντόζες να σκάβουν για να μην περάσουν τα νερά εκεί που βρίσκονται στα σπίτια. Οπως είπε ο Νίκος Φαζάκης στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, «έχει γίνει φοβερή ζημιά. Χωράφια, 2.000 ρίζες ελιές. Στο Λαγκάδι οι κτηνοτρόφοι έχουν καταστραφεί. Εχουμε κι εμείς εκεί 1.500 πρόβατα και δεν ξέρουμε τι έχει γίνει. Δεν μπορούμε να πάμε, γιατί το μέρος και εκεί έχει αποκλειστεί». Ο πατέρας του, Δημήτρης Φαζάκης, προσθέτει: «Κανείς δεν θυμάται να έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι ότι το φράγμα δημιουργεί πιο πολλά προβλήματα. Τώρα να έρθουν να δουν τις ζημιές. Τώρα να έρθουν να μας δουν να πνιγόμαστε. Μετά από 10 μέρες τι να τους δείξουμε, όταν τα ζώα τα έχουν φάει οι αετόγυπες; Αντε να αποδείξουμε ότι χάσαμε 1.500 πρόβατα. Αυτοί θα λένε όλα καλά».

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου. Ο αγρότης Κωστής Ηγουμενάκης λέει: «Τέτοιο πράγμα, τέτοια πλημμύρα δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. Πολλοί χάσαμε καλλιέργειες, μηχανήματα. Το νερό λάσπη, έφτασε σε ύψος 1,30. Το ξέρουμε ότι η αιτία είναι τα έργα που γίνονται για το αεροδρόμιο. Εχουν ξεπαστρέψει 250.000 ρίζες ελιές, που κρατούσαν το νερό. Τώρα έχουν πατήσει το έδαφος και τα χώματα δεν κρατιούνται, ούτε απορροφούν το νερό. Εχουν κλείσει σε πολλά σημεία τα ρέματα του Μπαμπουλάνη ποταμού για να περνάνε τα φορτηγά. Το ξέρω, το είδα με τα μάτια μου. Τα βλέπεις όλα αυτά, την καταστροφή που γίνεται, και κλαις. Οταν τελειώσει, εμείς θα πνιγούμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ