ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ
Καταστολή και «θωράκιση» του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Ψηφίστηκε χτες βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ σπρώχνει σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση τις ήδη «εμβληματικές» αντιλαϊκές αλλαγές που είχε περάσει το καλοκαίρι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ποινικούς κώδικες, αφού αυτό επιβάλλουν οι στόχοι της καπιταλιστικής ανάκαμψης και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που πάει χέρι χέρι με την ενίσχυση της καταστολής.

Ενδεικτικά, με το νομοσχέδιο «επισφραγίζονται» οι αμερικανόπνευστοι θεσμοί της ποινικής διαπραγμάτευσης, συνδιαλλαγής και διαταγής, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση ακόμα και με θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου και θέτουν το τεκμήριο της αθωότητας υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στον κατηγορούμενο και εισαγγελέα, για να ευνοείται όποιος έχει χρήμα για να εξαγοράσει την ποινή. Διευρύνονται οι διατάξεις του «τρομονόμου», ώστε να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί τρομοκρατική πράξη οποιοδήποτε απλό αδίκημα. Ποινικοποιούνται παραπέρα οι κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, τώρα ακόμα και για την είσοδο και παραμονή στο χώρο όπου διεξάγεται ο πλειστηριασμός. Παράλληλα, το νομοσχέδιο καλύπτει με ασυλία τα στελέχη των τραπεζών για σειρά πράξεων, ενώ το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 9) ήταν κυρίως για τη δημιουργία εντυπώσεων, στο πλαίσιο της άσφαιρης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, αφού το δρόμο είχε στρώσει ο ίδιος με το νόμο 4472/2017.

Αλλωστε, ήταν τέτοια η σύμπνοια ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από επιμέρους αντιπαραθέσεις, που ο υπουργός Δικαιοσύνης αναρωτήθηκε και χτες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει επί της αρχής, αφού υπερψηφίζει τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου. Κατά ψήφισε ακόμα το ΜέΡΑ25, ενώ υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν και κατήγγειλαν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σημείωσε ότι «τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση είναι με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, στη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος από μια νέα πιο βαθιά οικονομική κρίση, τους κλυδωνισμούς που θα επιφέρει ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό επιχειρείτε να το βάλετε πιο βαθιά στο γύψο», ενώ επισήμανε ότι για το ΚΚΕ, η κατάργηση των αμερικανόπνευστων αντιδραστικών θεσμών, του «τρομονόμου» και η κατοχύρωση δικαιωμάτων υπέρ των κατηγορουμένων πρέπει να αποτελέσουν βασικές αιχμές πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των προοδευτικών δικηγόρων και νομικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέφερε ότι η αντιλαϊκή πολιτική για να εφαρμοστεί χρειάζεται αυταρχισμό και καταστολή και αυτό εξυπηρετούν οι ρυθμίσεις της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν, για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες. «Δηλαδή διαμορφώνονται ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις των μονοπωλίων σε κάθε φάση οι ανάλογες ασφαλιστικές δικλίδες για το σύστημα, ώστε οι αγώνες, η πάλη του λαού να θεωρείται εγκληματική πράξη», επεσήμανε και πρόσθεσε πως σε αυτό έχουν ενιαία αντίληψη όλα τα αστικά κόμματα, τονίζοντας ότι οι ποινικοί κώδικες περιέχουν άρθρα τα οποία διαφυλάττουν όλοι «ως κόρη οφθαλμού», όπως το άρθρο 142 για την παραβίαση κανονισμών της ΕΕ, ή το 141 που προβλέπει ότι «εκθέτει το ελληνικό κράτος οποιαδήποτε ενέργεια διαταράσσει τις φιλικές σχέσεις με ξένο κράτος». «Δηλαδή όταν λέμε έξω από το ΝΑΤΟ, αν εφαρμοζόταν κατά γράμμα ο νόμος θα ήμασταν στη φυλακή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, τόνισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές πάνω στον Ποινικό Κώδικα και πως διαμορφώνουν ένα δίκιο στα μέτρα της αστικής τάξης, που θέλει να μην «κουνιέται φύλλο». Αλλωστε, πρόσθεσε, οι όποιες διαφωνίες τους που αφορούν κυρίως τις ποινές, μοιάζουν «σαν την προκρούστεια κλίνη στην οποία έχετε βάλει στην πραγματικότητα τους εργαζόμενους, τους αντιδρώντες της εργατικής τάξης γι' αυτά που υφίστανται».

ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ
Συνεχείς επαφές και «μηνύματα» στους ανταγωνιστές

Με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε χτες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στο υπουργείο. Οπως διαχέεται από ελληνικής πλευράς, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Από την πρεσβεία αναφέρεται ότι έγινε συζήτηση ενόψει φόρουμ την επόμενη βδομάδα στην Ουάσινγκτον και της παρουσίας εκεί υψηλόβαθμης ελληνικής αντιπροσωπείας, προκειμένου, όπως λένε, «να προωθηθεί περαιτέρω η στρατηγική ελληνοαμερικανική σχέση».

Πτυχή της οποίας είναι η στενότερη διμερής στρατιωτική συνεργασία, όπως έκανε σαφές και ο αντιστράτηγος Κρ. Καβόλι (διοικητής των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης, USAREUR), ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Ελλάδα ως ομιλητής σε συνέδριο για τις Χερσαίες Δυνάμεις, ενώ επισκέφτηκε και την Αλεξανδρούπολη επιθεωρώντας τις εργασίες στο λιμάνι, ώστε να καταστεί λειτουργικότερο για τη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ προς την Ανατ. Ευρώπη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο «lawandorder.gr», αναφερόμενος στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, είπε ότι «περιγράφει τη βαθιά και επεκτεινόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», όπως και ότι «θα επιτρέψει στις δύο χώρες μας να κάνουν περισσότερα πράγματα από κοινού σε ένα συνεχώς διευρυνόμενο πλαίσιο περιοχών».

Χαιρέτισε, εξάλλου, το γεγονός ότι στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει πλέον μια «αποβάθρα που είναι τώρα πλήρως επιχειρησιακή για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια». Τόνισε, επίσης, ότι του είναι πλέον «ξεκάθαρο (...) ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση αυτών των αμοιβαίων (σ.σ. μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ) ενδιαφερόντων για την περιοχή».

Εξάλλου, σε ερώτηση για το αν η παρουσία του εκεί «στην πόλη που ελέγχει τα Στενά των Δαρδανελλίων, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί να εκληφθεί και ως ένα "μήνυμα" προς τη Ρωσία», απάντησε:

«Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας ζωτικής σημασίας σύνδεσμος με την Ευρώπη και είμαστε περήφανοι να εργαζόμαστε μαζί στην πλήρη αποκατάσταση αυτού του λιμανιού. (...) Η δουλειά στην Αλεξανδρούπολη, σε διμερές και ΝΑΤΟικό επίπεδο, μας προετοιμάζει για οποιαδήποτε πρόκληση και έτσι θα μπορούσα να πω ότι η παρουσία μας εδώ αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε δυνητικό αντίπαλο».

Ο Αμερικανός κατέληξε δηλώνοντας ευγνώμων προς «τους Ελληνες συνεταίρους μας και τη μεγάλη τους επαγγελματικότητα και ικανότητα σε μία κρίσιμη περιοχή». Διαβεβαίωσε, δε, ότι «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε δυνατότητες διευρύνσεως της διμερούς μας συνεργασίας (...) να ενισχύσουμε τη σχέση μας και να αυξήσουμε τον αριθμό των κοινών μας δραστηριοτήτων»...

Με αντιπροσωπεία της μειονότητας στην Αλβανία

Με αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Ενωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας / Ομόνοια» και του «Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Οπως αναφέρεται από το Μαξίμου, οι εκπρόσωποι της μειονότητας παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ξεχωρίζοντας το ζήτημα της «κατοχύρωσης της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού» στο νόμο της γείτονος που αφορά την προστασία των μειονοτήτων, ενώ υπογράμμισαν «την κρισιμότητα της επίλυσης του περιουσιακού ζητήματος». Αλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν θέματα Εκπαίδευσης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας, το ζήτημα των συντάξεων των ομογενών, αλλά και το βοήθημα για τους ανασφάλιστους ομογενείς, καθώς και η υποστήριξη νέων ομογενών επιχειρηματιών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία.

Σύμφωνα, πάντα, με την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής». Παρέπεμψε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ε. Ράμα, με τον οποίο «συμφώνησαν να σημειωθούν συγκεκριμένα βήματα προόδου, ξεκινώντας από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα και με προοπτική την οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις».

Να σημειωθεί ακόμη πως σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τους ομολόγους του Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, Μπ. Μπορίσοφ και Ζ. Ζάεφ, αντίστοιχα, στο περιθώριο του «Thessaloniki Summit 2019».

Αντιπαράθεση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Αντιπαραθέσεις προκάλεσε η αναπαραγωγή στην Ελλάδα δημοσιεύματος ξένης ιστοσελίδας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2016 ήταν σε συνεννοήσεις με την Αγκυρα για να επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ενώ η Τουρκία ετοίμαζε και σχετική στρατιωτική επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, το δίκτυο «Nordic Monitor» (ΜΚΟ με έδρα τη Στοκχόλμη) επικαλείται τουρκικά εμπιστευτικά έγγραφα για να υποστηρίξει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας στις 16/7/16 έλαβαν εντολή να ετοιμαστούν για να φέρουν το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς πίσω, από Ελλάδα, ενώ η διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων ήρθε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και συμφώνησαν για την επιστροφή. Το δημοσίευμα ισχυρίζεται πως αυτές τις συνεννοήσεις επιβεβαιώνει ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, στις 16/7, ότι μίλησε με τον τότε Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, που τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό. Τέλος, ότι το σχέδιο ματαιώθηκε όταν οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν τις αιτήσεις ασύλου που υπέβαλαν οι 8 και η ελληνική Δικαιοσύνη προχώρησε στην αξιολόγηση των αιτήσεών τους απορρίπτοντας την επιστροφή τους.

Αντιδρώντας, ο πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς με ανάρτησή του κάνει λόγο για «ελληνικά ΜΜΕ (που) αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016». Κύκλοι του νυν υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, πήραν απόσταση από το θέμα, λέγοντας ότι δεν επιθυμούν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Προκλητικές δηλώσεις Βορίδη για επιβολή του νόμου με ξύλο και βία

Μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής έδωσαν χτες οι νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε συνέντευξη του στον «ΣΚΑΪ» δήλωσε ότι «η επιβολή του νόμου εμπεριέχει, σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται, στοιχεία αναγκαστικότητας. Το λέω γλυκά. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας». Ανέφερε ακόμα πως «η άσκηση νόμιμης βίας είναι αυτό που κάνει η αστυνομία» και πρόσθεσε: «Φυσικά θα συνεχίσουμε. Θα κάνουμε αυτό».

ΚΚΕ: Ωμή προαναγγελία της έντασης της καταστολής

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του Μ. Βορίδη:

«Οι προκλητικές δηλώσεις Βορίδη δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ωμή προαναγγελία της έντασης της καταστολής σε βάρος του λαού και της νεολαίας, αλλά και κυνική παραδοχή για το πώς επιβάλλεται πάντα η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org