ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Διαδηλώνουν και σήμερα οι φοιτητές για την υπεράσπιση του ασύλου

Eurokinissi

Στα Προπύλαια συγκεντρώνονται σήμερα στις 12 το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, για να διαδηλώσουν για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, να καταδικάσουν την παραβίασή του στην ΑΣΟΕΕ τη Δευτέρα από αστυνομικές δυνάμεις καταστολής.

Μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, που συνεχίστηκαν και χτες, οι φοιτητές καταγγέλλουν την καταστολή απέναντι στους συναδέλφους τους στην ΑΣΟΕΕ που αντέδρασαν στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για λοκ άουτ, εκφράστηκε το αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες φοιτητές και να ανοίξει η ΑΣΟΕΕ, ενώ δηλώνεται η πρόθεση να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, ενάντια στην καταστολή και το δόγμα «νόμος και τάξη».

Ταυτόχρονα, οι σύλλογοι σε όλη τη χώρα οργανώνουν τον αγωνιστικό γιορτασμό της 46ης επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου με συμμετοχή στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και τις κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις, την Κυριακή, τιμώντας το πραγματικό του νόημα.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Πληροφορικής, Μαθηματικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικού, Τουρκικών Σπουδών, ΕΜΜΕ, Ιατρικής, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Παντείου, ΣΕΜΦΕ, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών, Τοπογράφων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ.

Αντίστοιχη κινητοποίηση, προτάσσοντας την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου και καταγγέλλοντας την καταστολή, γίνεται σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Νομικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμώνει το συντονισμένο μπλοκ φοιτητικών συλλόγων

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της στα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών εντείνοντας παράλληλα την καταστολή, και ενώ ήδη έρχονται αντιμέτωποι με οξυμένα καθημερινά προβλήματα, οι φοιτητές μετρούν βήματα στην οργάνωση της πάλης μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και δίνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Υιοθετούν αγωνιστικά πλαίσια πάλης που ανοίγουν την κόντρα συνολικά με την πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ και τις επιταγές του κεφαλαίου για την Παιδεία.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, όπου πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα μαζικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, και μίλησε με τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΑΠΘ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, Γιώργο Ξυνή.

Σε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις, οι συνελεύσεις καταλήγουν σε αγωνιστικές αποφάσεις και δυνάμωμα του συντονισμένου μπλοκ φοιτητικών συλλόγων με ενιαίο περιεχόμενο πάλης και σχεδιασμό. Βάση αυτού αποτελεί η κοινή πρόταση πάλης που διαμόρφωσαν 73 φοιτητικοί σύλλογοι σε κοινό τους συντονισμό στη σύσκεψη που ακολούθησε το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο της 31/10, όπου και συμμετείχαν πάνω από 100 φοιτητικοί σύλλογοι. Ηδη, στη βάση αυτή της κοινής πρότασης πάλης, έχουν λάβει αποφάσεις για τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου 5 Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ καθώς και η Συνέλευση φοιτητών του ΠΑΜΑΚ.

Η αρχή, όπως μας είπε ο Γιώργος, έγινε πριν από αυτόν τον κομβικό σταθμό, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής» στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων, ήδη από τα τέλη Σεπτέμβρη, στην πρώτη κοινή σύσκεψη όπου και ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια.

Εκτοτε, σε μια ζωντανή δυναμική διαδικασία, ο κοινός βηματισμός των φοιτητικών συλλόγων σε επίπεδο πόλης προχωρά αποφασιστικά, με τη διαμόρφωση ενός κρίσιμου, συντονισμένου μπλοκ φοιτητικών συλλόγων που διευρύνεται συνεχώς. Ακολούθησαν άλλες δύο αντίστοιχες συσκέψεις, με την πρώτη να καταλήγει μέσα από την κοινή της πρόταση πάλης στη συμμετοχή στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 31/10 και τη δεύτερη, λίγες μέρες μετά, με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων συλλόγων, όπου τέθηκε εκ νέου σχέδιο δράσης μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική, όπως σημείωσε, ήταν η μεγάλη συμμετοχή των 12 συλλόγων και 3 επιτροπών στην 10η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ.

«Μέσα από αυτήν τη διαδικασία οργάνωσης και συντονισμού, καταφέραμε να αναπτύξουμε πλούσια δραστηριότητα γύρω από το επιστημονικό αντικείμενο των Τμημάτων, διαφόρων πτυχών της καθημερινότητας και των ενδιαφερόντων των φοιτητών, κρίσιμη για τη ζωντάνια των συλλόγων μας», είπε ο Γιώργος και μας ανέφερε τα παραδείγματα των εκδηλώσεων στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ με θέματα όπως το machine learning και η εργασιακή προοπτική, καθώς και τις διάφορες ομάδες που στήθηκαν, όπως η κινηματογραφική και η φωτογραφική ομάδα στη Φιλοσοφική.

«Φυσικά, ο σχεδιασμός έθεσε στο προσκήνιο και τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των αναγκών μας», πρόσθεσε. Από τις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς, οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν μια σειρά από αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις διεκδικώντας την ολοκλήρωση όλων των μετεγγραφών, την επαναλειτουργία εργαστηρίων, την πρόσληψη καθηγητών όπου υπήρχε ανάγκη, τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης των εργαζόμενων φοιτητών, αλλά και να μη μείνει κανείς φοιτητής εκτός εστίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη συγκρότηση επιτροπής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με πρωτοβουλία του ΣΦ Ψυχολογίας και τη στήριξη συλλόγων και φοιτητών από όλα τα Τμήματα των σχολών μας, που δείχνει πως η δράση των φοιτητικών συλλόγων δεν σταματά και δεν πρέπει να σταματά στα όρια των πανεπιστημίων».

Φτάνοντας στις πιο πρόσφατες εξελίξεις, ο Γιώργος τόνισε πως «πρωτοστατήσαμε όλο αυτό το διάστημα στην αποκάλυψη του χαρακτήρα της καταστολής απέναντι στις συλλογικές διαδικασίες, αναδείξαμε τη σύνδεση της ασκούμενης πολιτικής που έχει ακριβώς ανάγκη αυτήν την καταστολή για όποιον δεν εγκλωβίζεται στο αφήγημα της κυβέρνησης περί "ανάπτυξης" και συνεχίζει να αγωνίζεται, και σήμερα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την υπεράσπιση στην πράξη του ασύλου. Τις περασμένες μέρες, με την παραβίαση του φοιτητικού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ, πήραμε όλα τα μέτρα ώστε να είναι άμεση η απάντηση με συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων τη μέρα που αυτό συνέβη».

«Φυσικά, υπήρχαν και εμπόδια», είπε στο τέλος της κουβέντας. Πρώτο έθεσε τη στάση της ΔΑΠ, η οποία σε κάθε της ανακοίνωση δηλώνει τρισευτυχισμένη που η κυβέρνηση υλοποιεί τις προτάσεις της, και την ίδια στιγμή δεν παίρνει μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, ενώ σε όσες συμμετέχει, υποστηρίζει πως δεν γίνεται να αυξηθεί η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια.

«Από την άλλη», συνέχισε, «εμπόδιο σε αυτήν την πορεία να χτιστεί ένας κοινός βηματισμός στη βάση ενός αγωνιστικού σχεδίου δράσης, αποτελούν και οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Συλλόγου της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, όπου σχήμα των ΕΑΑΚ μετά την υπερψήφιση του πλαισίου του συντονιστικού για το Πολυτεχνείο, βάλθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο να ανατρέψει την απόφαση του Συλλόγου»...


Απάντηση στην παραβίαση του ασύλου η ένταση της πάλης

Δήλωση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου

Σε δήλωσή του, χτες, στην εφημερίδα «Τα Νέα», με αφορμή τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σημείωσε:

«Εδώ και ένα μήνα στα πανεπιστήμια χιλιάδες φοιτητές συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους, αποφασίζουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στις σπουδές, τη δουλειά, τη ζωή. Συντονίζουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου που την συνοδεύει και η καταστολή. Αυτές οι διαδικασίες είναι ελπιδοφόρες στην ανάγκη για αγωνιστική αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος.

Σ' αυτήν την περίοδο ήρθε η παραβίαση του ασύλου από τα ΜΑΤ τη Δευτέρα. Δείχνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να επιβάλει "σιγή νεκροταφείου" για την απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής που ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Η συζήτηση που διεξάγεται στα αμφιθέατρα αφορά την αποτελεσματικότητα των αγώνων, το τι σημαίνουν για τις σπουδές τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, την κατάσταση στα ιδρύματα. Δεν μοιάζει με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, όπως εμφανίζεται στα πάνελ. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απουσιάζει εντελώς από τα αμφιθέατρα λόγω αδυναμίας (;) να υπερασπιστεί την κυβέρνηση. Βλέπει το "χάος" στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και όχι στην εργασιακή ζούγκλα που περιμένει τους φοιτητές. Ανακηρύσσει "παράνομες" ακόμα και τις Γενικές Συνελεύσεις! Χρόνια οι φοιτητές την έχουν στο σβέρκο τους, έχοντας πολλά ράμματα... ανομίας για τη γούνα της. Απούσα και απαξιωμένη (με ποσοστά γύρω στο 1%) είναι και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη συζήτηση. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει σαν τηλεοπτικό ντεκόρ τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας να τις βάλει στο χέρι, είναι ταυτόχρονα προκλητική και... κωμική. Υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ έχει το λεγόμενο "πόρισμα Παρασκευόπουλου", που δικαιολογούσε με ανυπόστατες "ακροβασίες" τα περί "ασύλου ανομίας" της ΝΔ. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που δήλωναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να καταργήσει το άσυλο!

Η ΚΝΕ πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις μαζί με χιλιάδες φοιτητές που αγωνιούν για το μέλλον τους, που βλέπουν τα "τείχη" της ανασφάλειας και της καταστολής να ορθώνονται πιο απειλητικά, διεκδικώντας ένα πανεπιστήμιο που να υπηρετεί τις σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org