ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Το Σάββατο η διαδήλωση ΚΚΕ - ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 17 Νοέμβρη θα κορυφωθούν οι εορτασμοί για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Η επέτειος αυτή και η διαδήλωση του Σαββάτου αποκτούν από τις ίδιες τις εξελίξεις περιεχόμενο πιο επίκαιρο από ποτέ, ενάντια στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Με τη μαζική τους συμμετοχή στην κινητοποίηση, λαός και νεολαία θα στείλουν μήνυμα εναντίωσης της μετατροπής της χώρας μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο, που την καθιστά «μαγνήτη» επιθέσεων στο φόντο των πολύ οξυμένων ανταγωνισμών.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ για την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα εξής σημεία του κέντρου της Αθήνας:

-- Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου: Οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών, Υγείας, Εκπαιδευτικών, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, ΕΒΕ, Καλλιτεχνών, Δικηγόρων και ΜΜΕ.

-- Σταδίου και Σανταρόζα: Οι Οργανώσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Χαυτεία: Οι Οργανώσεις Δυτικών, Α' Αθήνας - Γαλατσίου, Ανατολικών, Νοτίων, Θριασίου - Μεγαρίδας, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Πειραιά και Βορείων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίκαιρα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, για μιαν άλλη κοινωνία, με την εργατική τάξη στην εξουσία, έστειλε η εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, τιμώντας την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, που φέτος συμπίπτει με τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Μιλώντας σε ένα νεανικό ακροατήριο που είχε γεμίσει το αμφιθέατρο 10 της Νομικής, όπου έγινε η εκδήλωση, ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, στο ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα, στην ίδρυση και δράση της ΚΝΕ, στα διδάγματα που προκύπτουν για το σήμερα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο Μ. Μαΐλης ανέδειξε την επικαιρότητα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου το 1973, σημειώνοντας ότι σήμερα, «σε πρώτη γραμμή βρίσκονται τα αιτήματα της εξόδου από το ΝΑΤΟ, μαζί με την απομάκρυνση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων από την Ελλάδα, βεβαίως και με τα προβλήματα διαβίωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και χωμένη ως το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, παλεύει, όπως λέει, για την ειρήνη και για την αναβάθμιση της Ελλάδας. Δηλαδή σερβίρει στο λαό το ίδιο παραμύθι που τα αστικά κόμματα λένε εδώ και δεκαετίες, κρύβοντας ότι η αναβάθμιση, που επιχειρεί, δεν αφορά το συμφέρον του λαού, αφορά αποκλειστικά και μόνο το καπιταλιστικό συμφέρον (...) Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι απάτη πως έτσι προστατεύεται η Ελλάδα από γείτονες που επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα, τη στιγμή που ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν αναγνωρίζουν ούτε σύνορα στο Αιγαίο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στον αντιδικτατορικό αγώνα από συγκρότημα της ΚΝΕ που ερμήνευσε μεταξύ άλλων και ανέκδοτα τραγούδια της ΚΝΕ.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Μ. Μαΐλη θα δημοσιευθούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» που θα κυκλοφορήσει 17 - 18 Νοέμβρη.
Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος», στο Πολυτεχνείο, στις 18.00. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το Συγκρότημα της ΚΝΕ, ενώ στο χώρο θα υπάρχει σχετική έκθεση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η χώρα μετατρέπεται σε δολοφονικό ορμητήριο

Με μαζική συμμετοχή Λαρισαίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9/11 η εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής, με θέμα «Ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή και η εμπλοκή της χώρας μας. Ανεπιθύμητη η νέα βάση των ΗΠΑ στη Λάρισα». Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ο οποίος ανέδειξε ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς υπάρχουν πάνω από 15 βάσεις σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και στη Λάρισα, με την εγκατάσταση των drones». Τόνισε ότι οι βάσεις, πέρα από δολοφονικό ορμητήριο, μετατρέπουν τη χώρα μας σε στόχο επιθέσεων.

Αναφερόμενος στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι όλα αυτά δεν γίνονται για την υπεράσπιση των συνόρων μας, αλλά για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όπως άλλωστε γίνεται και με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης.

Καταλήγοντας, κάλεσε το λαό να κινητοποιηθεί με σύνθημα «Εξω οι βάσεις, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ» και τόνισε την ανάγκη ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στο πλάι του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που θα στοχεύει στην αιτία του πολέμου, η οποία είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Στα Τρίκαλα

Εκδήλωση για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή οργάνωσε μια μέρα πριν, σε αίθουσα των παλιών φυλακών, και η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων. Το θέμα ανέπτυξε στην ομιλία του ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ενώ παράλληλα έγινε αναφορά στη συγκέντρωση υπογραφών που έχουν ανακοινώσει οι Επιτροπές Ειρήνης Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας ενάντια στην εγκατάσταση νέων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στη Θεσσαλία (η συλλογή υπογραφών ολοκληρώνεται στις 16/11), κάτι που αφορά άμεσα τις διοικήσεις συνδικαλιστικών σωματείων, μαζικών φορέων και επιστημονικών συλλόγων, αλλά και τους απλούς πολίτες.

Ο Ν. Ζώκας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναδεικνύοντας ότι πηγή των ανταγωνισμών είναι οι βλέψεις και οι επιδιώξεις των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως είπε, «αυτοί οι ανταγωνισμοί και η σύγκρουση συμφερόντων των αστικών τάξεων διαφόρων χωρών, είναι η πραγματική αιτία της έντονης αντιπαράθεσης και της πρόκλησης των πολέμων. Δεν είναι σε καμία περίπτωση τα παραμύθια που μας πασάρουν οι διάφοροι αστοί αναλυτές ή οι διάφοροι εθνικιστές, περί "προαιώνιας έχθρας" και "προαιώνιων εχθρών λαών"».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Καλούν σε αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις

Με αφορμή την 45η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σε αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις καλούν το Σάββατο 17 Νοέμβρη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και άλλοι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος:

Στη Θεσσαλονίκη, τα ταξικά συνδικάτα της πόλης καλούν στην κατάθεση στεφανιών στις 12 το μεσημέρι και στη συγκέντρωση μπροστά στο Πολυτεχνείο την ίδια μέρα στις 5 μ.μ.

Αντίστοιχα στην Πάτρα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σπουδαστικού Συλλόγου ΣΤΕ και τη συμμετοχή εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης, καθώς και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο Γιώτα Παναγοπούλου, και αντιπροσωπείας της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, αποφασίστηκε: Κατάθεση στεφανιών την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο Παράρτημα και στην παλιά Ασφάλεια, καθώς και συγκέντρωση το Σάββατο 17 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ολγας (απέναντι από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας) και πορεία που θα περάσει από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.

Αντίστοιχα, συγκεντρώσεις γίνονται το Σάββατο 17 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα και έχουν οριστεί ως εξής:

Αρτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

Ηράκλειο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Λιονταριών.

Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη.

Καβάλα, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Μυτιλήνη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Ρόδος, στις 3 μ.μ., στο πανεπιστήμιο.

Σάμος, στις 6 μ.μ., στο Δημοτικό Στάδιο Καρλοβάσου.

Χανιά, στις 6 μ.μ., στην πλατεία 1866

Φασιστοειδή επιχείρησαν να βεβηλώσουν το Πολυτεχνείο

Δύο άνδρες, 21 και 31 ετών, και μια 45χρονη προσήγαγαν οι αστυνομικές αρχές χτες τα ξημερώματα, την ώρα που τα τρία αυτά άτομα επιχειρούσαν να κρεμάσουν πανό με κέλτικο σταυρό στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Κατά την προσαγωγή βρέθηκαν πάνω τους μια σημαία με κέλτικο σταυρό, το ναζιστικό σύμβολο που χρησιμοποιεί κατ' επανάληψη η Χρυσή Αυγή, ενώ δεν βρέθηκε το πανό, που εκτιμάται ότι πρόλαβε και το πήρε άτομο που ήταν μαζί τους και διέφυγε. Σημειώνεται ότι ένας από τους προσαχθέντες έχει ακόμα μία προσαγωγή για ρίψη φυλλαδίων της Χρυσής Αυγής το 2014.

Σε σχόλιό του με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες φασιστοειδών στο Πολυτεχνείο, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που νοσταλγοί του Παπαδόπουλου και του Χίτλερ προκαλούν ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην υπονόμευση του εορτασμού, όπως κάνουν και μια σειρά άλλοι μηχανισμοί. Είναι λογικό. Καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις είναι η συμμετοχή χιλιάδων νέων στους αγωνιστικούς εορτασμούς στο χώρο του Πολυτεχνείου και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 17 Νοέμβρη, διαδηλώνοντας για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας, ενάντια στην εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ