ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ισοδύναμες αντιλαϊκές εκδοχές στη μέγγενη των «πλεονασμάτων»

Copyright 2018 The Associated

Με όρο και προϋπόθεση την υπεραπόδοση των αντιλαϊκών στόχων για τα φαραωνικά πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες μέρες το «παζάρι» της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη αναφορικά με την τύχη των παλαιότερων συντάξεων στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Ακόμη και στην περίπτωση πρόσκαιρης αναβολής, η περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων θα παραμένει στο οπλοστάσιο με τις αντιλαϊκές εφεδρείες της «επόμενης μέρας», προκειμένου να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια σε περιπτώσεις «αποκλίσεων» από τους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους.

Σε αυτό το φόντο, τα κυβερνητικά στελέχη με καθημερινές δηλώσεις τους συνεχίζουν το γνωστό γαϊτανάκι «κόβονται - δεν κόβονται» οι - ήδη πετσοκομμένες από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις - συντάξεις, σε μια προσπάθεια καλλιέργειας αναμονής και εφησυχασμού στους συνταξιούχους.

Σε συνέντευξή του χτες («Real»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε «αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδεχθεί τις θέσεις και τα στοιχεία της κυβέρνησης σύμφωνα με τα οποία το συγκεκριμένο μέτρο είναι αχρείαστο ως προς την επίτευξη του στόχου του 3,5%. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και την τελική θετική και αισιόδοξη έκβαση στη συγκεκριμένη συζήτηση».

Αυτό που δεν είπε βέβαια ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είναι ότι η επίτευξη του στόχου των πλεονασμάτων, που όπως λέει κάνουν «αχρείαστο» (!) το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων, προέρχεται από την αιματηρή φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, από τα χαράτσια, τις περικοπές και τις τόσες επιβαρύνσεις που πληρώνουν και οι συνταξιούχοι. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση καλεί τους συνταξιούχους να «επιλέξουν» μεταξύ της περικοπής των συντάξεών τους ή των άλλων περικοπών και μέτρων που εξασφαλίζουν τα ματωμένα πλεονάσματα, όπως είναι το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου, που από το 2020 θα τους αφαιρέσει μία ολόκληρη σύνταξη.

Παράλληλα, επικαλούμενος τις επίσης βάρβαρες προτάσεις της ΝΔ για το Ασφαλιστικό, που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό με αυτές της κυβέρνησης, και στο όνομα του λεγόμενου «μικρότερου κακού», αξίωσε λίγο πολύ και «ευχαριστώ» από τους συνταξιούχους, λέγοντας πως τα εφάπαξ ψίχουλα που μοίρασε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση στους συνταξιούχους - την ίδια ώρα που λεηλατούσε μόνιμα τις συντάξεις τους - έδειξαν ότι «τούτη η κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια δίνει μεγάλες μάχες για την υπεράσπιση του εισοδήματος των συνταξιούχων»!

Αύριο η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ

Σε αυτό το φόντο, συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ τη σκυτάλη ως προς την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού παραλαμβάνουν την ερχόμενη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει της κατάθεσής του στην ελληνική Βουλή αλλά και των συνοδευτικών εκθέσεων «αξιολόγησης» που ετοιμάζει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με βάση το κεντρικό σενάριο, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 απογειώνεται στα 7,88 δισ. ευρώ (4,14% του ΑΕΠ), καθ' υπέρβαση δηλαδή ακόμη και του αντιλαϊκού στόχου του 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, σε σχέση με το 2018 (πλεόνασμα 6,85 δισ.) καταγράφεται περαιτέρω διόγκωση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ (σε ποσοστό 15%), που βέβαια δείχνει και το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που σχεδιάζουν για την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, ακόμη και στην περίπτωση που δεν ξεκινήσει η μείωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, τα πλεονάσματα του 2019 αναμένονται «ακατέβατα» στα φετινά επίπεδα (6,8 δισ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν αναβολή του μέτρου για τις συντάξεις πλαισιώνεται από τα μέτρα της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα αλλά και από την πλευρά της διάλυσης κονδυλίων ακόμη για βασικές κοινωνικές ανάγκες. «Ενα το κρατούμενο», λοιπόν, είναι η ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, στο πλαίσιο των μνημονίων.

Με «καβάτζα» τα πλεονάσματα στις πλάτες του λαού

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεση επισημαίνει ότι «σημαντική πηγή αβεβαιότητας αποτελεί και η κλιμάκωση των δημοσιονομικών πιέσεων υπό το βάρος δικαστικών αποφάσεων που ακυρώνουν εφαρμοσμένες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Σε σχέση με την καταβολή αναδρομικών σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, επισημαίνει πως «προκύπτουν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, καθώς δεν είναι απόλυτα σαφές γιατί οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές ήταν συνταγματικές σε κάποιες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών αλλά αντισυνταγματικές σε κάποιες άλλες».

Τα παραπάνω, στη βάση της συμφωνίας για τα «πλεονάσματα», όπως και οι ίδιοι ουσιαστικά ομολογούν, έρχονται να αναδείξουν «κινδύνους» από λεγόμενες «δημοσιονομικές πιέσεις», που με τη σειρά τους μεταφράζονται και σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Για την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης του 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν αυξημένο κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 5,7 δισ., από 4,6 δισ. πέρυσι.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν, στο βαθμό που η τάση αυτή συνεχιστεί, το υπερπλεόνασμα στο τέλος του 2018 θα απογειωθεί στο 4,5% του ΑΕΠ και βέβαια καθ' υπέρβαση ακόμη και του αντιλαϊκού στόχου του 3,5%. Η «υπέρβαση», που επιτεύχθηκε στη βάση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, σηματοδοτεί τον λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο» ύψους 1,8 δισ. Αυτός με τη σειρά του έρχεται να χρηματοδοτήσει τα «μαξιλάρια ασφαλείας» (για τη διαχείριση του κρατικού χρέους) καθώς και το πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση, όπου τσουβαλιάζουν τις παρεμβάσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου, καθώς και τα ψίχουλα για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Φρ. Κουτεντάκης, σημείωνε ότι τουλάχιστον για την ώρα «οι εξαγγελίες των κομμάτων εξουσίας δεν θέτουν σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».

Παράλληλα επισυνάπτονται και οι κίνδυνοι που εντοπίζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον («εμπορικός πόλεμος», εντάσεις Κομισιόν - Ιταλίας κ.ά.), με ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων και στην ελληνική οικονομία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναγκαία η ακύρωση συνολικά του νόμου Κατρούγκαλου

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το ζήτημα των συντάξεων:

«Η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, αλλά και συνολικά του νόμου Κατρούγκαλου, είναι αναγκαία γιατί αυτές οι περικοπές είναι άδικες και αντιλαϊκές και όχι γιατί πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα ή γιατί μας δίνει την άδεια η ΕΕ, όπως λέει η κυβέρνηση. Κάτι το οποίο όχι μόνο κρατάει ορθάνοιχτη την πόρτα γι' αυτές τις περικοπές στο μέλλον, αλλά και νομιμοποιεί αυτά τα πλεονάσματα, τα οποία βγαίνουν μόνο από τη λεηλασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Μαντούδι

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία της ζωής του λαού και την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες της πλημμύρας, σε σύσκεψη - συζήτηση με τοπικούς φορείς της περιοχής της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.

Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Μαντούδι, τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη στις 5 μ.μ.

Αργότερα, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μαντουδίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ