ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Νέα απαράδεκτη δικαστική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα!

Με βάση... «ανώνυμες καταγγελίες», η Εισαγγελία και το Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης ζητούν από το Συνδικάτο Οικοδόμων στοιχεία για τις αρχαιρεσίες του και το Συνέδριο της Ομοσπονδίας

Το έγγραφο που απέστειλε το Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Το έγγραφο που απέστειλε το Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Κλιμακώνεται η απροκάλυπτη παρέμβαση των δικαστικών αρχών στη λειτουργία και δράση των συνδικάτων, προκειμένου να θέσουν νέα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης.

Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο «προκαταρκτικής εξέτασης» από την πταισματοδίκη Κυριακή Αγριδοπούλου, του ΙΣΤ' Προανακριτικού Τμήματος του Πταισματοδικείου Θεσσαλονίκης, ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μπαίνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, από τα οποία ζητούνται στοιχεία για τη συνδικαλιστική τους δράση, για τα οικονομικά τους, αλλά και ονόματα και διευθύνσεις συνδικαλιστών «επικεφαλής παρατάξεων»!

Μάλιστα, η νέα δικαστική παρέμβαση γίνεται με βάση «ανώνυμες καταγγελίες» και εκδηλώθηκε στις παραμονές της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των οικοδόμων.

Το γεγονός άλλωστε ότι η παρέμβαση αυτή του κρατικού μηχανισμού αποτελεί στην πραγματικότητα συνέχεια της απαράδεκτης εφόδου του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και της κατάσχεσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή του σωματείου, όπως και το ότι εκδηλώθηκε τις ίδιες ακριβώς μέρες με την παρουσία ασφαλίτη στις ίδιες τις εργασίες του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο οποίος πιάστηκε στα πράσα, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία προΐσταται της ενεργοποίησης όλων των κρατικών μηχανισμών ενάντια στις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, την ώρα που αυτές δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη.

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Απαντάμε στην πρόκληση με την επιτυχία της σημερινής απεργίας

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας χαρακτηρίζει πρόκληση την εισαγγελική παρέμβαση και ξεκαθαρίζει ότι η σημερινή πανοικοδομική απεργία θα δώσει την απάντηση των εργαζομένων του κλάδου.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει τα εξής:

«Λίγες μέρες μετά την παρουσία του ΣΔΟΕ στην ΕΛΜΕ Πειραιά προστίθεται ένα νέο περιστατικό που επιβεβαιώνει ότι έχουν μπει σε λειτουργία όλοι οι μηχανισμοί με σκοπό να βάλουν εμπόδια στη λειτουργία των Συνδικάτων και των αγώνων των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, το ΙΣΤ΄ Προανακριτικό Τμήμα του Πταισματοδικείου, μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης, ζητάει από το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης να τους γνωστοποιήσει πότε έγινε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ποιοι ήταν οι επικεφαλής των παρατάξεων, τα πλήρη στοιχεία τους και τις διευθύνσεις τους, σε ποιο χώρο πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, καθώς και το ύψος της προβλεπόμενης από το νόμο επιχορήγησης που έλαβε για τις αρχαιρεσίες, με επισύναψη των σχετικών εγγράφων.

Επιπλέον, όπως μας είπαν σε τηλεφωνική επικοινωνία, διερευνούν για να συλλέξουν στοιχεία με βάση ανώνυμες καταγγελίες που έγιναν.

Ο προσανατολισμός που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από τις αρχές του χρόνου, με την ψήφιση του απεργοκτόνου νόμου ξεδιπλώνεται με όλους τους τρόπους με έναν και μόνο στόχο: Να μπουν εμπόδια στη δράση του ταξικού κινήματος για να προστατευτούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο εισαγγελέας και το Πρωτοδικείο δεν είδαν τίποτα από τα αίσχη που έγιναν στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τους νόθους αντιπροσώπους, τις διπλοψηφίες στις αρχαιρεσίες συνδικάτων, που καταγγέλθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία.

Τους "κόφτει" να μάθουν πώς έκανε το Συνέδριο η Ομοσπονδία Οικοδόμων, πού ψήφισαν οι οικοδόμοι για το Συνδικάτο τους στη Θεσσαλονίκη, ποιοι είναι επικεφαλής και όσα άλλα ζητάνε.

Ολα αυτά είναι δημοσιευμένα. Υπάρχουν και στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης και στα αρχεία των αρμόδιων δικαστικών αρχών. Αν δεν τα βρίσκουν μέσα εκεί, στους ίδιους χώρους που δικάζουν εργάτες, συνδικαλιστές, που βγάζουν απεργίες παράνομες, ας τα ζητήσουν από το "συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας. Αυτοί μπορούν να τους βοηθήσουν.

Είναι πρόκληση για όλους τους οικοδόμους, μπροστά στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) πανοικοδομική πανελλαδική απεργία, να χτυπάνε τις πόρτες των Συνδικάτων δικαστικοί επιμελητές για να δώσουν τα "ραβασάκια" εισαγγελέων και πρωτοδικών.

Το ταξικό εργατικό κίνημα, οι οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι έχουμε μεγάλη πείρα από τέτοιους σχεδιασμούς και το πώς στήνονται για να χτυπήσουν τους αγώνες μας. Εχουμε αναμετρηθεί με δικαστήρια, με ανώνυμους προβοκάτορες που βρίσκονται διαχρονικά στην υπηρεσία των αφεντικών. Πάντα βγαίναμε νικητές, γιατί ο αγώνας μας τσαλακώνει στην πράξη κάθε τέτοιου είδους προσπάθειες και απειλές.

Αύριο, με την απεργία μας και τις συγκεντρώσεις μας, θα απαντήσουμε σε τέτοιες προκλήσεις».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Οι εξελίξεις στον κλάδο και η προετοιμασία της απεργίας στις 28 Νοέμβρη.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε τραγούδια που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο και άφησαν εποχή.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27) την Κυριακή 18/11 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.), τη Δευτέρα 19/11 και την Τρίτη 20/11 (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.), καθώς και στο παράρτημα Πειραιά την Παρασκευή 16/11 (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.).
  • Ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Οι εκλογές συνεχίζονται με βάση το εξής πρόγραμμα: Στα γραφεία του Συνδικάτου (ΕΚΑ, 4ος όροφος) την Κυριακή 18/11 από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., και την Τετάρτη 21/11 από τις 5 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. Τις υπόλοιπες μέρες η κάλπη θα βρίσκεται σε χώρους εργασίας.
  • Στις πρώτες του αρχαιρεσίες προχωρά την Παρασκευή 16/11, από τις 10.30 π.μ. έως τις 5.15 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Νομού Αττικής.
  • Από σήμερα Τετάρτη (14/11) έως και την Παρασκευή (16/11), στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20), διεξάγονται οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα». Το πρόγραμμα: Σήμερα Τετάρτη από 1.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ., αύριο Πέμπτη από 1 μ.μ. έως 10 μ.μ. και την Παρασκευή 16/11 από 5 μ.μ. έως 10 μ.μ.
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας, από τις 16/11 έως τις 20/11, με το εξής πρόγραμμα: Παρασκευή 16/11, από 11 π.μ. έως 6 μ.μ., σε χώρους εργασίας σε Αλμυρό, Νέα Αγχίαλο, Βελεστίνο. Σάββατο 17/11, από 9 π.μ. έως 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Κυριακή 18/11, από 10 π.μ. έως 6 μ.μ. στο ΕΚΒ. Δευτέρα 19/11, από 12 μ. έως 5 μ.μ. σε χώρους δουλειάς και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ. στο ΕΚΒ. Τρίτη 20/11, από 12 μ. έως 5 μ.μ. σε χώρους δουλειάς και από 5 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. στο ΕΚΒ.
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά από σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας (3 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.). Αύριο Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Πύργου (10.30 π.μ. έως 1 μ.μ. και 3 μ.μ. έως 8 μ.μ.). Την Παρασκευή 16/11 στο ΕΚ Πύργου (11 π.μ. έως 1 μ.μ. και 3 μ.μ. έως 7.30 μ.μ.).
ΔΑΣ ΟΤΑ
Να δοθούν αναδρομικά στις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων

Να δοθούν αναδρομικά στις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, μόνιμες, αορίστου και ορισμένου χρόνου, σε δήμους και ΝΠΔΔ, για το χρονικό διάστημα που αυτοί δεν εφάρμοζαν ως όφειλαν τις σχετικές ΣΣΕ, απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Επισημαίνει ότι από τις 29/8/2017 και την 1/1/2018 ισχύουν οι ΣΣΕ στις οποίες εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι μόνιμες καθαρίστριες και οι καθαρίστριες αορίστου και ορισμένου χρόνου αντίστοιχα.

Για όσους εντάσσονται σε αυτές τις ΣΣΕ προβλέπεται μειωμένο ωράριο εργασίας. Ομως αρκετοί δήμοι και ΝΠΔΔ δεν τις εφάρμοσαν από την αρχή «και χρειάστηκε μετά από πολλές πιέσεις να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος (ΑΔΑ 6Δ4Ι465ΧΘ7-0Ω5)» στις 15 Οκτώβρη για να εφαρμοστούν.

Μέχρι να βγει η εγκύκλιος, οι μόνιμες καθαρίστριες έχουν 354 ώρες παραπάνω και οι καθαρίστριες αορίστου και ορισμένου χρόνου 177 ώρες παραπάνω από ό,τι προβλέπουν οι ΣΣΕ, «δηλαδή έχουν παράσχει απλήρωτη εργασία που αντιστοιχεί σε περίπου 57 ημερομίσθια για τις μόνιμες και 29 ημερομίσθια για τις αορίστου και ορισμένου χρόνου. Σε όποιους δήμους ή ΝΠΔΔ λοιπόν δεν εφαρμόστηκαν από την αρχή οι ΣΣΕ, θα πρέπει να αποζημιώσουν υπερωριακά τις συναδέλφισσες καθαρίστριες λόγω αναδρομικότητας της ΣΣΕ, καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους που οι ειδικότητές τους εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο 32ωρο (όπως οι μάγειρες κ.λπ). Δήμαρχοι και υπηρεσίες που αρνούνταν πεισματικά εδώ και ένα χρόνο να εφαρμόσουν τις ΣΣΕ, ας βρουν και τον τρόπο να πληρωθεί η απλήρωτη εργασία που παρείχαν όλοι οι συνάδελφοι».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org