ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σημαντική επιτυχία για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργατών της Ζώνης για την υπογραφή ΣΣΕ
Από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργατών της Ζώνης για την υπογραφή ΣΣΕ
Τη σημασία που έχει για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ύστερα από 9 ολόκληρους μήνες πολύμορφων κινητοποιήσεων, υπογραμμίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους του κλάδου με αφορμή την υπογραφή της ΣΣΕ την περασμένη βδομάδα, το Συνδικάτο υπογραμμίζει:

«Από την αρχή του χρόνου, χιλιάδες συνάδελφοι, με αποφασιστικότητα και πίστη στο δίκιο του αγώνα μας, δώσαμε τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Ενας αγώνας που χρειάστηκε να πάρει πολλές μορφές όλο αυτό το διάστημα, ένας αγώνας που έφερε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Μετά από δεκάδες κινητοποιήσεις, γενικές και ανά επιχείρηση, με το σύνολο του κλάδου να στέκεται παλικαρίσια απέναντι στις προκλήσεις και τις απειλές των εργοδοτών, μετά την ομόφωνη απάντηση στα μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φρενάρουν τον αγώνα μας προς όφελος των εργοδοτών, μετά τις απειλές από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι όποιος διεκδικεί και διαταράσσει τη συμφωνία με την COSCO θα αντιμετωπίζεται αμείλικτα, φτάσαμε στο σημείο σήμερα μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια να υπογράψουμε, μετά από πανηγυρική έγκριση της Γενικής μας Συνέλευσης, ικανοποιητική ΣΣΕ, για όλο τον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής».

Επόμενο βήμα η μάχη για την εφαρμογή της Σύμβασης

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία της ΣΣΕ που υπογράφηκε, φέρνοντας σημαντικές αυξήσεις στους εργαζόμενους και κατοχυρώνοντας εργασιακά δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων: Το ημερομίσθιο για τους τεχνίτες διαμορφώνεται στα 87 ευρώ μεικτά. Οσον αφορά στο ωράριο, κατοχυρώνεται το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατοχυρώνονται επίσης τα δύο διαλείμματα μέσα στο 7ωρο. Ως προς τις υπερωρίες, προβλέπεται 100% προσαύξηση από την πρώτη ώρα, ενώ ως ανώτερο όριο τίθενται οι τρεις ώρες υπερωρίας. Προβλέψεις υπάρχουν στη Σύμβαση και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, ορίζεται πως ένας εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος από το πρώτο μεροκάματο. Θεσμοθετούνται επίσης τα δώρα, δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός των εργαζομένων. Η Σύμβαση προβλέπεται να έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2018 και μετενέργεια για τρία χρόνια μετά τη λήξη της.

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου αναφέρονται επίσης τα ημερομίσθια για κάθε ειδικότητα, το πώς διαμορφώνονται τα επιδόματα αδείας, καθώς και τα θεσμικά ζητήματα της ΣΣΕ, το ωράριο εργασίας, οι αργίες, τα επιδόματα, η εκτός έδρας εργασία κ.λπ.

Από εδώ και πέρα, όπως έχει ήδη τονίσει το Συνδικάτο, το επόμενο βήμα του αγώνα είναι η μάχη για την εφαρμογή της Σύμβασης, απέναντι στην εργοδοσία που δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την προσπάθειά της να την υπονομεύσει και απέναντι στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που χτυπά τις ΣΣΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινητοποίηση για την κατάργηση όλων των διοδίων

Προχώρησαν σε συμβολικό ταυτόχρονο άνοιγμα τεσσάρων σταθμών

Από την κινητοποίηση στα διόδια Κλόκοβας
Από την κινητοποίηση στα διόδια Κλόκοβας
Με συμβολικό ταυτόχρονο άνοιγμα 4 σταθμών διοδίων, την Κυριακή 12/11, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, Ομοσπονδίες και σύλλογοι αγροτών, σύλλογοι γυναικών και νεολαίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαδήλωσαν το εργατικό - λαϊκό αίτημα για «κατάργηση όλων των διοδίων». Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, του Αιγίου, της Κλόκοβας και του Αγγελόκαστρου.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα κατάργηση όλων των διοδίων στους μεγάλους οδικούς άξονες και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Ολα τα μεγάλα έργα υποδομών να αξιοποιούνται προς όφελος του λαού. Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φτηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους, άπορους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές», ανέφεραν στην ανακοίνωση που μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς οι διοργανωτές της κινητοποίησης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στις κινητοποιήσεις ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα που πρόκειται να διοργανώσει η κυβέρνηση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού.

Σωματεία και φορείς στηλιτεύουν το γεγονός ότι τους οδικούς άξονες και τη γέφυρα, που χρηματοδοτήθηκαν με χρήματα του λαού, τους εκμεταλλεύονται επιχειρηματικοί όμιλοι, παραχωρησιούχοι και τραπεζικοί όμιλοι, «ξεζουμίζοντας» μέσω των διοδίων τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, όχι μόνο διατηρεί τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, αλλά τους επεκτείνει. (...) Μετατρέπει τις λαϊκές ανάγκες, όπως για ασφαλή και γρήγορη μαζική μετακίνηση, σε εμπόρευμα για να έχουν κερδοφορία οι επιχειρηματικοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, το μεγάλο κεφάλαιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας δε τις προτάσεις ορισμένων φορέων της περιοχής (για χιλιομετρική χρέωση, κατάργηση ορισμένων πλευρικών σταθμών ή μεταφορά τους σε άλλα σημεία, δωρεάν μετακίνηση κατοίκων ορισμένων χωριών και πόλεων), υπογραμμίζουν: «Κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ακύρωση της σύμβασης - παράδοσης των εθνικών οδικών δικτύων στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια, στη ληστεία που γίνεται».

Ο δήμος Πατρέων συμμετείχε στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Το «παρών», εκπροσωπώντας το δήμο, έδωσαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και οι αντιδήμαρχοι Παύλος Στάμος και Δημήτρης Πελεκούδας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους

Τον αγώνα για τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από το Φλεβάρη του 2016 και τις θέσεις εργασίας τους συνεχίζουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης». Το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της «Καρυπίδης» στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, που πλέον λειτουργεί από τη «ΜΑRΚΕΤ ΙΝ».

Το Πανελλαδικό Σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» καταγγέλλει το άνοιγμα καταστημάτων της επιχείρησης από τα «ΜΑRΚΕΤ ΙΝ» χωρίς τους εργαζόμενους που εργάζονταν σε αυτά και μετά από μήνες απληρωσιάς προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Θυμίζει ότι παρά το ΠΔ 178/2002 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων, επιχειρούν «με μεταβίβαση της επιχείρησης κάτω από το τραπέζι» να αντικαταστήσουν το παλιό προσωπικό με νέο, που θα δουλεύει με ακόμη λιγότερα χρήματα και χωρίς δικαιώματα.

«Η καλοστημένη μηχανή που στήθηκε ώστε να απαλλαγούν από το προσωπικό πρέπει να σταματήσει», τονίζει, «καλούμε το υπουργείο Εργασίας, το ΣΕΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να σταματήσουν να καλούν τους εργαζόμενους να επιδιώξουν τις απολύσεις τους, υποσχόμενοι τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας. Καλούμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σταματήσει να βάζει πλάτη στις επιδιώξεις των εργοδοτών. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Ο αγώνας για να μη χάσουμε τα δεδουλευμένα μας, τη δουλειά μας, είναι πολύμηνος, πολύμορφος και φυσικά επίπονος για όλους μας κάτω από το βάρος των οικογενειακών αναγκών μας. Συνεχίζουμε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, που όλο το προηγούμενο διάστημα με συλλογικές αποφάσεις, μπαίνει μπροστά, αγωνίζεται, υπερασπίζει το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμα στη ζωή που μας αξίζει».

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από εργαζόμενους σε ξενοδοχεία

Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα (7 - 11 π.μ.) οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Metropolitan». Η σημερινή κινητοποίηση είναι το πρώτο βήμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που αποφασίστηκαν στη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου, με αιχμή το αίτημα για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης αλλά και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενόψει της επικείμενης διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης, που βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης.

Οι εργασίες ανακαίνισης, που αποτελούν μέρος της συμφωνίας της επιχείρησης με τη διεθνή αλυσίδα «Marriott» προκειμένου η μονάδα να λειτουργήσει με το εμπορικό της σήμα, θα ολοκληρωθούν με προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου τους πρώτους μήνες του 2018. Παρότι η ημερομηνία του κλεισίματος πλησιάζει, άγνωστα παραμένουν για τους εργαζόμενους το ακριβές χρονικό διάστημα και οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης στα δικαιώματά τους.

Το Σωματείο έχει ζητήσει τριμερή συνάντηση από το υπουργείο Εργασίας, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα για κλιμάκωση με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις αρχές Δεκέμβρη.

Συγκέντρωση αύριο έξω από το «Athens Ledra»

Σε συγκέντρωση έξω από το «Athens Ledra» προχωρούν αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, που βρέθηκαν «στον αέρα», με την εργοδοσία να τους οφείλει δεδουλευμένα, όταν η επιχείρηση προχώρησε σε παύση λειτουργίας τον Ιούνη του 2016. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους, τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους.

Καθώς το ξενοδοχείο έχει περάσει σε νέο ιδιοκτήτη μέσω πλειστηριασμού, ενώ συμφωνίες φαίνεται πως έχουν γίνει και για τον νέο διαχειριστή, οι εργαζόμενοι μετά από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση, στέλνοντας το μήνυμα πως παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά τους.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ 1ης ΥΠΕ
Δεύτερη βδομάδα απεργίας για τα δεδουλευμένα

Στη δεύτερη βδομάδα απεργίας μπήκαν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των υγειονομικών μονάδων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Ιατρεία ΙΚΑ και Κέντρα Υγείας της Αττικής). Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, απαιτούν: Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Μάη του 2017 μέχρι σήμερα. Καταβολή ενσήμων για την ασφαλιστική κάλυψη της υγείας της δικής τους και των οικογενειών τους. Διεκδικούν επίσης μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ