ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Βήμα περαιτέρω στρατιωτικοποίησης για ενεργότερο ρόλο στους ανταγωνισμούς

Στους υπογράφοντες των επικίνδυνων σχεδιασμών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Στους υπογράφοντες των επικίνδυνων σχεδιασμών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Συμφωνία στενότερης συνεργασίας στον τομέα της «ασφάλειας και της άμυνας» υπέγραψαν χτες 23 από τις 28 χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, ενδεικτικό και της πρεμούρας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διασφαλίσουν ενεργότερα και με αυτοτέλεια τα συμφέροντά τους στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, υπουργοί από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία υπέγραψαν τη λεγόμενη κοινή γνωστοποίηση σχετικά με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής ασφάλειας και της αμυντικής πολιτικής (PESCO). Τη συμφωνία «καλωσόρισαν» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Αμυνας Π. Καμμένος.

Η PESCO προβλέπει τη δυνατότητα διαφόρων κρατών - μελών της ΕΕ να επενδύσουν σε κοινά σχέδια ανάπτυξης εξοπλισμών, να ενισχύσουν την «επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή» των Ενόπλων Δυνάμεών τους σε ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η κοινή γνωστοποίηση αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα για τη δημιουργία της PESCO, περιλαμβάνει δε και έναν κατάλογο των «φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών υποχρεώσεων», τις οποίες συμφώνησαν να αναλάβουν τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένων «των τακτικά αυξανόμενων προϋπολογισμών για την άμυνα σε πραγματικούς όρους, με σκοπό την επίτευξη συμφωνημένων στόχων».

Στα επόμενα βήματα, το Συμβούλιο θα πρέπει να εκδώσει απόφαση για τη σύσταση της PESCO με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία. Αυτό μπορεί να συμβεί στην επόμενη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (11/12) και αφού θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Τμήμα των εργασιών του χτεσινού ΣΕΥ παρακολούθησε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, που χαιρέτισε την PESCO ως μέσο ενίσχυσης της «ευρωπαϊκής άμυνας», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστική αλλά συμπληρωματική» ως προς το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος, εξάλλου, καλωσόρισε το γεγονός ότι γίνεται πολύ μεγάλη πρόοδος στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, προσθέτοντας πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως η υποδομή, τα μέσα μεταφοράς και ως εκ τούτου χαιρετίζω τη στενή συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τη στρατιωτική κινητικότητα. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει εμβληματική πρωτοβουλία για τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, το πώς να προχωρήσουμε στη στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη».

Η κινητικότητα αυτή αναγνωρίστηκε ως προτεραιότητα και από την ΕΕ σε Συμπεράσματα που εγκρίθηκαν χτες, αναφορικά με το πώς προχωρά η λεγόμενη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Κείμενο όπου επαναλαμβάνεται ότι ανάμεσα στις «προκλήσεις ασφάλειας» που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι και όσες «συνδέονται με την παράνομη μετανάστευση, τις υβριδικές απειλές, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια στη θάλασσα».

Συνεχίζεται το παζάρι με Αλβανία - ΠΓΔΜ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Κρήτη οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, Ν. Κοτζιά και Ντ. Μπουσάτι αντίστοιχα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν συμβιβασμοί σε μια σειρά ανοιχτά διμερή θέματα.

Οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, όπου επισημαίνεται ότι οι συνομιλίες «πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό και εποικοδομητικό περιβάλλον» και «έγινε ουσιαστική δουλειά», «συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα» και διαβεβαιώνουν ότι «οι προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε μακροχρόνια προβλήματα θα συνεχιστούν». Τέλος, συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου «την προσεχή περίοδο» στην Αλβανία.

Η κυβέρνηση ιεραρχεί την οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς η εκκρεμότητα ουσιαστικά αναστέλλει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο «οικόπεδο 1» του Ιονίου, όπως το έχει χαράξει η ελληνική πλευρά, η οποία, σημειωτέον, αξιοποιεί για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών μία διμερή συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2009, αλλά η κυβέρνηση Ράμα την αμφισβητεί. Η Αλβανία αρνείται επίσης να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία για τον εντοπισμό και την ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 1940-41 κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, στα στρατιωτικά νεκροταφεία Κλεισούρας, Πρεμετής και Βουλιαρατίου.

Οι Αλβανοί, από την πλευρά τους, θέτουν το ζήτημα της άρσης του εμπολέμου, της κατάργησης της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου, το ζήτημα των Τσάμηδων και των μεσεγγυήσεων, για το οποίο η ελληνική πλευρά λέει πως δεν υφίσταται.

Τέλος, χτες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε «πρόγευμα εργασίας» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον ομόλογό τους της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ. Φυσικά, ψηλά στην ατζέντα ήταν το λεγόμενο ονοματολογικό, καθώς αναμένεται και ανάληψη νέας σειράς «πρωτοβουλιών» από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια και των δύο κυβερνήσεων.

Σε μια ένδειξη «καλής θέλησης», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ φέρεται, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, να χαρακτήρισε «καλή ιδέα» τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE, αντέδρασε, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι ο Ζάεφ εδώ και πολύ καιρό «κάνει παζάρια» με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

«Στέγη» χυδαίου αντικομμουνισμού η ΕΕ

Στο μπαράζ των χυδαίων και ανιστόρητων αντικομμουνιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την ΕΕ και τα όργανά της προστίθενται και διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τα εκατοντάχρονα από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Οι πολιτικοί απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με δύο εκθέσεις που διοργάνωσε η πολιτική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών με τίτλο «Γιατί δεν έγιναν δίκες της Νυρεμβέργης για τους κομμουνιστές;» και «Εγκλημα χωρίς τιμωρία», έφτασαν στο σημείο να ζητάνε δίκες και διώξεις για τους κομμουνιστές και τα Κομμουνιστικά Κόμματα και «τιμωρία για τα εγκλήματα των κομμουνιστών», χύνοντας δηλητήριο για τα δήθεν «εγκλήματα» των μπολσεβίκων κατά «της οικογένειας, των εθνών και της θρησκείας», προκειμένου να «σβήσουν» από τη μνήμη των λαών τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις των εργαζομένων από την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είχε προηγηθεί εκδήλωση υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Α. Ταγιάνι και του Λαϊκού Κόμματος για τους «διαφωνούντες στον κομμουνισμό»...

Τη σκυτάλη στην αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ παίρνει η επικείμενη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, αύριο Τετάρτη, με θέμα «Η κληρονομιά του ολοκληρωτισμού της επανάστασης των Μπολσεβίκων του 1917», συζήτηση με πρωτοβουλία του ΕΛΚ, την ομάδα που συμμετέχει και η ΝΔ. Πρόκειται για τη γνωστή προπαγάνδα περί «ολοκληρωτικών καθεστώτων» που μεθοδεύει την προκλητική και ανιστόρητη εξίσωση του τέρατος του φασισμού, που είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, με τον κομμουνισμό.

Αυτές τις αντιδραστικές θεωρίες αναπαράγουν και στο λεγόμενο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» ή ορθότερα στο «Σπίτι παραχάραξης της Ιστορίας», που εγκαινίασε η ΕΕ φέτος στις Βρυξέλλες, με τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως, Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων, Σοσιαλδημοκρατών, Συντηρητικών, οπορτουνιστών, ακροδεξιών και φασιστών.

Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα, η «στέγη» αυτή του αντικομμουνισμού δεν έχασε την ευκαιρία να οργανώσει σε συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα εκδήλωση για την Επανάσταση των Μπολσεβίκων, ένα συκοφαντικό παραλήρημα ενάντια στη Σοβιετική Ενωση με διαστρέβλωση και αντιστροφή κάθε ιστορικής πραγματικότητας και αλήθειας, για να αποδείξει προφανώς ότι «έπιασαν τόπο» τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ξόδεψε το Ευρωκοινοβούλιο, χρήματα προερχόμενα από τη φορολεηλασία των εργαζομένων, για να δημιουργήσουν αυτό το κατασκεύασμα διαστροφής της Ιστορίας.

Λίγες μόλις μέρες αργότερα, το Ευρωκοινοβούλιο απαγόρευσε ως «προσβλητική» έκθεση - εκδήλωση που διοργάνωναν οι ευρωβουλευτές του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με θέμα το γιορτασμό της επετείου για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον αντιδραστικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως οργάνου που πρωταγωνιστεί στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ίδια ώρα που μαζί με τα άλλα όργανά της και τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ενορχηστρώνει και υλοποιεί την αντιλαϊκή επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων τους στην ΕΕ.

100 χρόνια μετά, η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση συνεχίζει να στοιχειώνει τους αστούς και το πολιτικό προσωπικό τους, γιατί χάραξε το δρόμο της απελευθέρωσης των εργαζομένων από το ζυγό της εκμετάλλευσης, για το πέρασμα της ανθρωπότητας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


Ε.Ο.

Τιμήθηκε χτες ο Ευάγγελος Μαχαίρας

Τη μνήμη του αντιστασιακού Ευάγγελου Μαχαίρα, δικηγόρου και τ. προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, τ. γενικού γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και επίτιμου προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, τίμησαν χτες, σε ειδική εκδήλωση με αφορμή τα δύο χρόνια από το θάνατό του, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών: Πολιτικές και νομικές διαστάσεις και προοπτικές».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του Κόμματος. Παραβρέθηκε επίσης ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Η σύζυγος του Ευ. Μαχαίρα, Δάφνη Σκούρα, που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την τιμή που αποδίδεται στον σύντροφό της.

Για τη δράση του στην Αντίσταση μίλησε ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και αντιπρόεδρος της FIR (Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντιστασιακών & Αντιφασιστών), χαρακτηρίζοντάς τον ακούραστο λαϊκό αγωνιστή. Αναφέρθηκε στην πορεία του από αξιωματικός του ΕΛΑΣ, μέχρι το συγγραφικό και δημοσιογραφικό του έργο, που πάντα τασσόταν με το μέρος αυτών που αντιστέκονταν, όπως με τη δημοσιογραφική του εκστρατεία κατά του κολαστηρίου της Μακρονήσου.

Στη συνδικαλιστική και νομική δράση του Ευ. Μαχαίρα αναφέρθηκε μιλώντας ο Γιάννης Γουσέτης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, τ. πρόεδρος Ταμείου Νομικών, τ. μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου. Αλλωστε, ο Ευ. Μαχαίρας είχε πολύτιμη συμβολή στο εργατικό κίνημα ως δικηγόρος - συνήγορος εργαζομένων και καταδιωκόμενων από το αστικό κράτος για πολιτικούς λόγους.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Μανώλης Γλέζος, ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Γρηγόρης Καλαβρός, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ