ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δρούμε σήμερα σε ενιαία πορεία προετοιμάζοντας το αύριο της λαϊκής εξουσίας
  • Βασικά σημεία της τοποθέτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
  • Ολόκληρη η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ρ»

«Ξεκινώντας το χρονιάτικο εορτασμό της επετείου των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες πού πάνε τα πράγματα, γίνονται διεργασίες, ακούγεται όλο και πιο συχνά ότι κάτι διαφορετικό πρέπει να γίνει, φέρνουμε πιο πλατιά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και το διάλογο, με όλους εκείνους που δε βολεύονται με αυτό που υπάρχει σήμερα, θέλουν κάτι διαφορετικό. Διάλογος στο πεδίο της δράσης, εννοείται».

Με τα λόγια αυτά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε όπου παρουσίασε την πολιτική πρόταση του Κόμματος στο λαό, έδωσε το στίγμα της δραστηριότητας που θα ξεδιπλωθεί όλο τον επόμενο χρόνο προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Σε μια γενική αναφορά στο πολιτικό σκηνικό, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι οι διεργασίες στο κοινωνικό επίπεδο περιέχουν το σπέρμα της δυναμικής, ενώ οι διεργασίες στο πολιτικό σύστημα ωθούν προς τα πίσω, στην αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε προβληματισμούς και αναζητήσεις υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας που θα συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική. Σε σχέση με το παραπάνω, καυτηρίασε τον ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση κοινής δράσης που απηύθυνε στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ως δύναμη αναστολής στην προσπάθεια που απαιτείται να δεχτεί νέα πλήγματα το δικομματικό πολιτικό σύστημα εναλλαγής».

Πρόταση που ενισχύει την αποτελεσματικότητα του κινήματος

Σε ό,τι αφορά πιο ειδικά στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, σημείωσε ότι αυτή είναι συνεκτική πολυεπίπεδη στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, στο εθνικό και στη διεθνιστική πάλη, με βασικό της γνώρισμα το συνδυασμένο αγώνα για τα καθημερινά οξυμένα προβλήματα, την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, τη δράση για τη λαϊκή συμμαχία, τον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία. Ανέδειξε δε σε κρίκο που συνδέει το σήμερα με την προοπτική, την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρέθεσε το πλαίσιο της καθημερινής δράσης και παρέμβασης του Κόμματος που όπως - ανέφερε - εμπλουτίζεται από τις ανάγκες και απαιτήσεις του εορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ. Αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μέτωπο δράσης για τις συλλογικές συμβάσεις, την Υγεία, την Πρόνοια και τη συνταξιοδότηση, το δικαίωμα στη δουλιά και τον ελεύθερο χρόνο, τις διακοπές, την Παιδεία, την προστασία του περιβάλλοντος, τα προβλήματα που συνδέονται με τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή. Το μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα με βάση τους τρομονόμους, τους κρατικούς και μη κρατικούς μηχανισμούς βίας.

Ακόμα, το πρόβλημα με το καρκινογόνο νερό σε περιοχές της Στερεάς και της Αττικής. Τον τομέα της ενέργειας, της πολιτικής προστασίας, στη δημόσια υγεία, σε έργα αντισεισμικής θωράκισης αντιπλημμυρικά έργα. Το συντονισμό των αντιΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.

Η Αλ. Παπαρήγα προανήγγειλε ειδικές συζητήσεις για μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, και σε σχέση με την ιστορία του Κόμματος. Αλλά και εκδηλώσεις τιμής σε νέους δημιουργούς καλλιτέχνες και επιστήμονες που έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κινήματος, αλλά και καλλιτέχνες, που, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, είχαν γενικότερη προσφορά στον Πολιτισμό.

Επίσης, με έμφαση σημείωσε ότι το ΚΚΕ συνεχίζει τη διερεύνηση των αιτιών για την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος εξ αιτίας της νίκης της αντεπανάστασης.

Υπογράμμισε ότι αυτή είναι μια πρόταση που ανεβάζει την ικανότητα πίεσης και αποτελεσματικότητας του λαϊκού κινήματος. Είναι εναλλακτική πρόταση πάλης, συμμαχίας και εξουσίας που βρίσκεται στον αντίποδα των επιλογών τόσο των κομμάτων εξουσίας όσο και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Αυτό, άλλωστε, είναι και το κύριο σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και πολεμικής που δέχεται το ΚΚΕ.

Για το Μέτωπο

Η Αλ. Παπαρήγα ανέλυσε τι ακριβώς είναι το ΜΕΤΩΠΟ, σημειώνοντας ότι «είναι κοινωνικοπολιτικό κίνημα των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων, είναι παρόν στα μέτωπα της καθημερινής πάλης, έχει στόχο την αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας (...) αλλαγή που φέρνει στην εξουσία το λαό, δηλαδή την εργατική τάξη και τους κοινωνικούς της συμμάχους».

Οπως διευκρίνισε, οι κοινωνικές δυνάμεις για τη συγκρότησή του υπάρχουν - μένει βεβαίως αρκετή προσπάθεια ώστε αυτές να εκφραστούν σε ένα ισχυρό κοινωνικό συμμαχικό κίνημα που θα αποτελέσει τη στέρεη βάση του Μετώπου - όχι όμως και πολιτικές, οι οποίες θα προκύψουν, στο βαθμό που συντελείται ο απεγκλωβισμός των λαϊκών μαζών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τη λογική του μονόδρομου.

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ

Παρακάτω, υπογράμμισε ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ αναφέρεται σε μια κοινωνία που υπηρετεί τον άνθρωπο και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα, παρά τις σοβαρές συνέπειες έως και καταστροφικές, σε ορισμένους τομείς που έχει επιφέρει η κυριαρχία του κεφαλαίου, έχει τις προϋποθέσεις να διαμορφώσει και να αναπτύξει τη λαϊκή οικονομία. Κι αυτό καθώς διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής των μέσων παραγωγής, του εμπορικού δικτύου και ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης της σύγχρονης τεχνολογίας. Κυρίως διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο σε σύγκριση με το παρελθόν και εξειδίκευση, διαθέτει πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.

Διαθέτει αξιόλογες φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, που είναι πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων. Οπως κι ένα μεγάλο πλεονέκτημα: τη δυνατότητα επάρκειας στα είδη διατροφής για τις λαϊκές απαιτήσεις αλλά και το διεθνές εμπόριο. Διαθέτει ικανότητες για παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών, εργαλείων και συσκευών.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι σκοπός της λαϊκής οικονομίας είναι η αδιάκοπη ανάπτυξη της παραγωγής με βάση τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, με τρόπο που σε λιγότερο χρόνο, με λιγότερη ζωντανή ανθρώπινη εργασία και ταυτόχρονα με την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού να παράγονται περισσότερα προϊόντα, καλύτερης ποιότητας και πιο φθηνά, σε συνθήκες κοινωνικής ισότητας, ώστε να διασφαλίζεται η ανώτατη ικανοποίηση των ανθρώπινων υλικών και πολιτιστικών αναγκών που αναπτύσσονται συνεχώς.

Τόνισε ότι βάθρο της λαϊκής οικονομίας είναι η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και συμπλήρωσε ότι σήμερα λόγω του ότι έχει προχωρήσει η συγκέντρωση του κεφαλαίου, έχουν διευρυνθεί οι τομείς που απαιτούν κοινωνικοποίηση, οι βασικοί κλάδοι της παραγωγής μέσων παραγωγής και παραγωγής προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης.

Πλάι στον κοινωνικοποιημένο τομέα μπορεί να συγκροτηθεί ο τομέας του παραγωγικού συνεταιρισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών σε κλάδους που η συγκέντρωση είναι μικρή. «Δίχως μια τέτοια, έστω, συνεταιριστική συγκέντρωση δεν μπορεί να ανέβει η παραγωγικότητα, να βελτιωθούν τα προϊόντα, να επιτυγχάνεται η διακίνησή τους» σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι τόσο ο κοινωνικοποιημένος όσο και ο συνεταιριστικός τομέας, γενικότερα ο τομέας της οικονομίας πρέπει να ενταχθεί σε έναν κεντρικό πανεθνικό οικονομικό μηχανισμό σχεδιασμού και διεύθυνσης.

Εργο του λαού να τραβήξουν τα πράγματα μπροστά

«Η απελευθερωμένη λαϊκή οικονομία - συμπλήρωσε η Αλ. Παπαρήγα - από την ιδιοκτησία των μονοπωλιακών ομίλων και γενικότερα του κεφαλαίου στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, έρχεται αναπόφευκτα σε κατευθείαν αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ. Η αντίθεση και ρήξη, η ανεξαρτησία με τους οργανισμούς αυτούς θα είναι έργο του λαού που θα εκπονηθεί στο έδαφος της πάλης να πάρει στα χέρια του τη δική του υπόθεση. Ο αγώνας αυτός θα γίνεται σχετικά πιο εύκολος όσο διευρύνεται ο κύκλος των λαών που αντιστρατεύονται και αποδεσμεύονται από τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις.

Το ΚΚΕ ποτέ έως σήμερα, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, δε συμβιβάστηκε με την ιδέα της παραίτησης από τον αγώνα κατά του ξένου παράγοντα. Πολύ περισσότερο που σήμερα κερδίζει έδαφος στους λαούς η έλλειψη εμπιστοσύνης ως και αμφισβήτησης των διακρατικών αυτών ενώσεων.

Κάθε χώρα, κάθε λαϊκό κίνημα πρέπει να επιδιώκει να τραβούν τα πράγματα μπροστά, πολύ περισσότερο που όλα τα πράγματα δείχνουν ότι τόσο η ΕΕ, όσο και ο ιμπεριαλισμός γενικότερα, δυσκολεύεται να περάσει την πολιτική του με την ίδια άνεση. Οσες περισσότερες εστίες ανάβουν τόσο πιο πολύ μεγαλώνουν οι ελπίδες περισσότεροι λαοί να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

Και κατέληξε: «Ανεξάρτητα από τη μορφή που θα έχει η λαϊκή εξουσία (...) θα είναι η εξουσία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού (...). Λαϊκή εξουσία, εργατικός και κοινωνικός έλεγχος πάνε μαζί, είναι εγγύηση για δυναμική πορεία. Σε ενιαία πορεία δρούμε σήμερα, προετοιμάζοντας το αύριο μέσα από κάθε βήμα, κάθε δυνατότητα που παρέχεται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ