ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ετήσιο κεφαλικό χαράτσι 1.144 ευρώ!

Αποκαλυπτικά τα χτεσινά στοιχεία του ΟΟΣΑ για την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών στην ώρα της ανάγκης

Με το αίμα τους πληρώνουν τις υπηρεσίες υγείας τα λαϊκά στρώματα, καθώς είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν από την τσέπη τους το απίστευτο ποσό των 1.144 ευρώ ετησίως, ενώ το Δημόσιο περιορίζεται μόλις σε κατά κεφαλή δαπάνη 884 ευρώ.

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χτες ο ΟΟΣΑ στη δημοσιότητα για το έτος 2005, με το «Πανόραμα Υγείας 2007», και αποκαλύπτουν γιατί οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας έφτασαν στο 57% ως ποσοστό επί των συνολικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα. Αυτή η τρομακτική οικονομική αιμορραγία της λαϊκής οικογένειας στην ώρα της ανάγκης αποδεικνύει το βαθμό της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας που προώθησαν - και προωθούν - οι κυβερνήσεις του δικομματισμού προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου, του οποίου οι επενδύσεις στο χώρο της Υγείας έχουν τετραπλάσια απόδοση -σε σχέση με τη μέση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΟΟΣΑ έδωσε τα στοιχεία με τρέχουσες τιμές σε δολάρια των ΗΠΑ και ο «Ρ» τα μετέτρεψε σε ευρώ με βάση την ισοτιμία 1 ευρώ = 1,47 δολάρια ΗΠΑ. Οπως προκύπτει από τη μετατροπή η συνολική -δημόσια και ιδιωτική - κατά κεφαλή δαπάνη υγείας στην Ελλάδα είναι 2.028 ευρώ το χρόνο. Αυτή η κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας στην Ελλάδα εμφανίζεται υψηλότερη κατά 151 ευρώ από το μέσο όρο (Μ.Ο.) του ΟΟΣΑ, που είναι 1.877 ευρώ.

Ομως ο Μ.Ο. της κατά κεφαλήν δαπάνης του ΟΟΣΑ επιμερίζεται σε 1.361 ευρώ ως δημόσια δαπάνη και 516 ευρώ ως ιδιωτική δαπάνη. Δηλαδή στην Ελλάδα το λαϊκό νοικοκυριό πληρώνει για υπηρεσίες υγείας του κάθε μέλους του υπερδιπλάσιο ποσό από το Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ. Η υπέρβαση, μ' άλλα λόγια, από το Μ.Ο. του ΟΟΣΑ οφείλεται πρωτίστως στα άγρια χαράτσια της λαϊκής οικογένειας και όχι στις δημόσιες δαπάνες. Μάλιστα οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν και μια αλχημεία, καθώς εμφανίζουν ως κρατικές δαπάνες όλες τις δημόσιες δαπάνες υγείας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, που καλύπτουν κατά 84% τις δαπάνες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Η Ελλάδα - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ - κατέχει πλέον την πρώτη θέση στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, καθώς ξεπέρασε ακόμα και τις ΗΠΑ που - μαζί με το Μεξικό - κατέχουν τη δεύτερη θέση με 55% επί των συνολικών δαπανών υγείας.


Γ. Μ.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στενάζουν από τις ελλείψεις εργαζόμενοι και ασθενείς

Τα τεράστια προβλήματα ανέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ με περιοδείες, Ερωτήσεις στη Βουλή και άλλες παρεμβάσεις

Τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, όσο και τα 5 Κέντρα Υγείας του νομού (Συκιά, Κασσάνδρα, Μουδανιά, Αγιος Νικόλαος και Αγιο Ορος), καθώς και τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και με ελλείψεις σε ασθενοφόρα και οδηγούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλιάς, αλλά και την υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών. Τα τεράστια προβλήματα έχουν αναδειχτεί πολλές φορές μέσα από περιοδείες βουλευτών του ΚΚΕ, αλλά και Ερωτήσεις του Κόμματος στη Βουλή.

Πρόσφατα, στη διάρκεια περιοδείας στο Κέντρο Υγεία Κασσάνδρας, επιβεβαιώθηκε ότι το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Ενδεικτικά είχε αναφερθεί ότι ενώ προβλέπονται 10 θέσεις γενικής ιατρικής παθολογίας, σήμερα εργάζονται μόνο 4, ενώ από 7 επισκέπτες γιατρούς απέμεινε μόνο ένας, ο δερματολόγος. Μία είναι και η παιδίατρος, που ταυτόχρονα πρέπει να καλύπτει και τις ανάγκες προληπτικής ιατρικής στα σχολεία. Χωρίς γιατρό θα μείνουν και τα αγροτικά ιατρεία, το επόμενο διάστημα. Οσοι φεύγουν δεν αντικαθίστανται. Μάλιστα εδώ και δύο μήνες το ΚΥ παραμένει χωρίς διευθυντή.

Με ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα λειτουργούν σχεδόν όλες οι κλινικές (χειρουργική, ουρολογική, ορθοπεδική κλπ.). Γιατροί της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι η λειτουργία της καθίσταται επικίνδυνη γιατί έχουν μείνει να δουλεύουν τρεις και στο τέλος του έτους θα μείνουν δύο, μετά τη συνταξιοδότηση και του διευθυντή. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει δεύτερος γιατρός ούτε στις εφημερίες ούτε τα Σαββατοκύριακα που η Χαλκιδική πλημμυρίζει από τους παραθεριστές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά. Κατά τη νυχτερινή βάρδια το νοσηλευτικό προσωπικό περιορίζεται σε ένα άτομο, που πρέπει ταυτόχρονα να παρακολουθεί τα μόνιτορ, τη μονάδα στεφανιαίας νόσου, τους θαλάμους ανάρρωσης. Τώρα, αναμένεται η πρόσληψη ενός καρδιολόγου με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Σύμπτωμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Της πολιτικής που προωθεί την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και τη μετατροπή της σε αντικείμενο επιχειρηματικής δράσης. Βασικός μοχλός για την προώθηση αυτής της πολιτικής είναι η κρατική υποχρηματοδότηση του συστήματος, η μη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και η αντικατάστασή του με εργαζόμενους που προσλαμβάνονται μέσω προγραμμάτων STAGE κλπ.

Αυτή την πολιτική προσπαθεί να υπερασπιστεί η διοίκηση του νοσοκομείου, που ενώ από τη μία αναγνωρίζει τις ελλείψεις, από την άλλη επιτίθεται υβριστικά, αλλά και με μηνύσεις και αγωγές σε όσους «αποκαλύπτουν» δημόσια ή διά του Τύπου τα όσα συμβαίνουν. Πρόσφατη τέτοια περίπτωση αποτελεί η επίθεση σε βάρος καρδιολόγου που τόλμησε να μιλήσει σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό για τα προβλήματα της κλινικής και να ζητήσει ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς.

Η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Γιατρών με ψήφισμά της καταδίκασε αυτή την πρακτική της διοίκησης και όποιον της συμπαραστέκεται σε αυτή την «ταπεινωτική για κάθε εργαζόμενο και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία συμπεριφορά». Και καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό του νομού να παλέψει για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και καλύτερες συνθήκες δουλιάς.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
Αντιδρούν στην υποβάθμιση του νοσοκομείου

Μετά τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα, απέσπασαν δεσμεύσεις ότι το νοσοκομείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του

Πρόκριμα της αντιδραστικής επιλογής για τη συγχώνευση ή αλλαγή του χαρακτήρα των μονάδων υγείας, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί η υποβάθμιση του νοσοκομείου Κρεστένων και ο σχεδιασμός για τη μετατροπή σε Κέντρο Υγείας. Η αφορμή δόθηκε με τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς αποσπάστηκαν τρεις γιατροί - μεταξύ των οποίων και ο καρδιολόγος - στο νοσοκομείο Πύργου, που, αν και νέο, δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό.

Χτες φορείς του Δήμου Σκυλούντος Ηλείας - στον οποίο ανήκουν τα Κρέστενα - μαζί με εργαζόμενους του νοσοκομείου και κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας να μη συρρικνωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο έχει συνολικά 50 κλίνες και προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε όλες τις γειτονικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και άλλων νομών. Μάλιστα, εκπρόσωποι του Δήμου Σκυλούντος, με δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενοχοποίησαν τις αποσπάσεις των γιατρών για το θάνατο δυο ασθενών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τελικά κατέληξαν.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο. Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος υποσχέθηκε ότι θα ανακληθούν οι αποσπάσεις των γιατρών στο νοσοκομείο του Πύργου και ότι το νοσοκομείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του, όπως σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων αντιμετώπισαν τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με επιφυλακτικότητα, καθώς οι σχεδιασμοί της αλλαγής του χαρακτήρα του νοσοκομείου έχουν δεκαετές παρελθόν.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φορέων και ζητά να δοθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις, ώστε το νοσοκομείο Κρεστένων να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες στο λαό της περιοχής. Επίσης, ζητά να συνδεθεί το νοσοκομείο με το Κέντρο Υγείας της Ανδρίτσαινας, το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ