ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΘ
Τώρα προτείνει παράταση του εργάσιμου χρόνου!

Επιχειρεί να βγάλει το 20λεπτο διάλειμμα εκτός του 8ωρου. Μαζική η χτεσινή Γενική Συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση

Motion Team

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας μέχρι και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στις διοικητικές υπηρεσίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που απασχολούνται μέσω της εργολαβικής εταιρείας «Οικολογική ΑΕ». Αυτό αποφάσισαν μέσα από τη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, μετά την καθολική συμμετοχή στις πρωινές στάσεις εργασίας. Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν στην επίθεση που εκδηλώνεται σε βάρος τους από τη συγκεκριμένη επιχείρηση και χτυπά μεροκάματα και τριετίες, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και το χρόνο του διαλείμματος.

Και ενώ οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πληρωμή του διαλείμματος και τη συμπερίληψή του στο 8ωρο, για μια ακόμη φορά χτες, η Πρυτανεία του ΑΠΘ τάχθηκε στο πλευρό του εργολάβου, όταν ζήτησε από το ΔΣ του Σωματείου να εισηγηθεί στους εργαζόμενους να αποδεχτούν να παραταθεί η λήξη του ωραρίου τους κατά 20 λεπτά, όσο είναι σήμερα το προβλεπόμενο διάλειμμα! Παράλληλα, έτρεχε πάλι και ζητούσε πίστωση χρόνου από τους εργαζόμενους, ώστε μέχρι την Παρασκευή να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα ανέκυψαν.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν στο «Ρ» οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, λίγο πριν τη Γενική τους Συνέλευση, ακόμη δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τις συμβάσεις που υποτίθεται ότι έχουν υπογράψει. Οπως καταγγέλλουν, ο εργολάβος δεν τους αναγνωρίζει τριετίες κ.ά. Υπάρχει περίπτωση εργαζόμενης που πληρώθηκε το Σεπτέμβρη 880 ευρώ για 18 ημερομίσθια (έλειπε σε άδεια) και το μήνα Οκτώβρη για 22 ημερομίσθια πληρώθηκε 879,80 ευρώ. Εργαζόμενος κατήγγειλε ότι με βάση το έγγραφο μισθοδοσίας που του έδωσε η επιχείρηση εμφανίζεται να πληρώθηκε 936 ευρώ, ενώ στον τραπεζικό του λογαριασμό κατατέθηκαν 800 ευρώ.

Θέλει «φτηνότερους» εργάτες

Από τη χτεσινή ΓΣ απουσίαζε ο ΔΑΚίτης πρόεδρος του Σωματείου -και υπάλληλος αορίστου χρόνου στο ληξιαρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης - που προχτές προσπαθούσε να πείσει τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν στη χτεσινή στάση εργασίας.

Ο «Ριζοσπάστης» αναζήτησε επίμονα τον αρμόδιο αντιπρύτανη οικονομικών του ΑΠΘ προκειμένου να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σχετικά με το κόστος της εργολαβίας. Δεν κατέστη δυνατό. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η συγκεκριμένη εργολαβία προκηρύχτηκε για 12 μήνες με το ποσό των 13.777.275 ευρώ (περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ). Η «Οικολογική ΑΕ» πήρε την εργολαβία μέσα από μειοδοτικό διαγωνισμό. Για το μήνα Σεπτέμβρη εισέπραξε από το ΑΠΘ 517.650 ευρώ και αντίστοιχο ποσό για τον μήνα Οκτώβρη.


Κράτος εν κράτει οι εφοπλιστές

Για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες απολύθηκαν οι ναυτεργάτες του «Βιτσέτζος Κορνάρος». Αισιόδοξα μηνύματα από τον αγώνα του πληρώματος στο «Μυρτιδιώτισσα»

Κράτος εν κράτει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές κουρελιάζουν ακόμα και τους κατάπτυστους νόμους, όπως ο 2932 που συντάχθηκε για λογαριασμό τους, πετώντας παράνομα μαζικά τα πληρώματα στη στεριά και αφήνοντας ακάλυπτα δεκάδες νησιά. Το ΥΕΝ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο και η Ναυτολογία, λειτουργούν απροκάλυπτα ως υπάλληλοι των εφοπλιστών επικυρώνοντας με τις υπογραφές τους στα φυλλάδια των ναυτεργατών τις παρανομίες. Ενώ η πλειοψηφία της ΠΝΟ ταγμένη στον δρόμο της υποταγής αρκείται στην αποστολή...«απειλητικών» επιστολών! Χτες το πλήρωμα του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΒΙΤΖΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», της εταιρείας ΛΑΝΕ, θυγατρική της ΑΝΕΚ, απολύθηκε παράνομα για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες! Ενώ συνολικά τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, περίπου 450 ναυτεργάτες έχουν διωχτεί παράνομα και 8 ακτοπλοϊκά πλοία έχουν ακινητοποιηθεί!

Η περίπτωση του «ΒΙΤΖΕΝΤΖΟΣ» είναι κραυγαλέα. Η πρώτη απόλυση σε βάρος του πληρώματος έγινε στη Ναυτολογία στις 2 Νοέμβρη. Στις 5 Νοέμβρη, δηλαδή μετά από τρεις μέρες, το πλήρωμα επαναπροσλήφθηκε. Ωστόσο όλα αυτά έγιναν εν αγνοία των ναυτεργατών οι οποίοι αν και απολυμένοι εργάζονταν κανονικά! Χτες απολύθηκαν για δεύτερη φορά. Οταν ο κεντρικός Λιμενάρχης κ. Πουλιάκας ρωτήθηκε από το «Ρ» για όλα αυτά, είπε ότι «έγιναν νόμιμα» και ότι «δεν παραβιάζεται το 10μηνο της επάνδρωσης»!

Στον αντίποδα, οι ναυτεργάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» έδειξαν το μοναδικό δρόμο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα: συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με 10ήμερη αγωνιστική κινητοποίηση, «έσπασαν τον τσαμπουκά» της ΑΝΕΝ, επίσης θυγατρικής της ΑΝΕΚ και από χτες άρχισαν να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα 2 μηνών και τα αναδρομικά του 2007 που τους οφείλονταν. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με καταγγελία επισημαίνουν προς τους ναυτεργάτες ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την πλειοψηφία της ΠΝΟ που με τη στάση της στηρίζει τους εφοπλιστές και τους πολιτικούς τους υπηρέτες. «Οι ναυτεργάτες, τονίζουν, επιβάλλεται να πάρουν την τύχη στα χέρια τους».


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Ζακύνθου διοργανώνει σήμερα στις 9 π.μ. το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του νησιού, αντιδρώντας στη δίωξη του Δ. Συγούρου, του Δ. Κόμη (πρώην πρόεδρος και γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, αντίστοιχα) και του Δ. Στεριώτη, στελέχους του ΠΑΜΕ, που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού.

ΚΡΗΤΗ: Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας στην Κρήτη, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων μηνών. Από χτες και μέχρι αύριο πραγματοποιούν δίωρες στάσεις εργασίας, ενώ την Παρασκευή κλιμακώνουν με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Σύμφωνα με το Παγκρήτιο Συντονιστικό τους όργανο, υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν να πληρωθούν εδώ και έξι μήνες, ενώ αβέβαιο παραμένει το μέλλον των Προγραμμάτων και κατ' επέκταση η εργασία των παραπάνω από 600 εργαζομένων σε ολόκληρη την Κρήτη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»: Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Καραϊσκάκη στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Μεταξά», διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού.

«ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», διεκδικώντας την επαναλειτουργία του νοσοκομείου που καταστράφηκε απ' τους σεισμούς του '99 στο νέο κτίριο που έχει φτιαχτεί, αλλά και να επανέλθουν οι αποσπασμένοι γιατροί από άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: Τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη ξεκινά η προπληρωμή από όλες τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ των τακτικών επιδομάτων ανεργίας που καταβάλλονται κανονικά μέχρι και τις 7 Γενάρη 2008, καθώς και του δώρου Χριστουγέννων.


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ «ΣΑΡΑΝΤΗΣ»
Πετσοκόβει την άδεια σε γονιό ανάπηρου παιδιού

Το δικαίωμα από εργαζόμενο γονιό, που έχει παιδί με αναπηρία, να δουλεύει με μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μια ώρα, στερεί η εταιρεία καλλυντικών «Σαράντης», όπως καταγγέλλει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

Οπως υπογραμμίζει η ΟΕΦΣΕΕ, η κλαδική συλλογική σύμβαση και συγκεκριμένα το άρθρο 4 προβλέπει ότι «γονείς που συντηρούν ανάπηρα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω έχουν μια ώρα μειωμένο ωράριο την ημέρα χωρίς περικοπή των αποδοχών». Η εταιρεία «Σαράντης» βρίσκεται στα Οινόφυτα Αττικής. Ενας μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι από την Αθήνα και μετακινούνται από και προς την εργασία τους με πούλμαν της εταιρείας στο ωράριο εργασίας, αφού μετέφερε τις δραστηριότητές της από το Μαρούσι στα Οινόφυτα.

Οταν ο εργαζόμενος γονιός του ανάπηρου παιδιού έκανε αίτηση για τη χρήση αυτής της άδειας, η εταιρεία απάντησε μεν θετικά, γνωρίζοντας όμως ότι ο εργαζόμενος δεν έχει τη δυνατότητα μετακίνησης με άλλο μέσο παρά με το πούλμαν της εταιρείας. Και όταν ζήτησε αυτές τις ώρες να τις παίρνει συνολικά σε μέρες, του απάντησαν ότι αυτό δεν το προβλέπει η σύμβαση και πρέπει να δεχτεί αντί για 27 μέρες που δικαιούται το χρόνο να παίρνει τις 12!

«Τέτοια θέματα όπως ένα ανάπηρο παιδί στην οικογένεια δεν είναι δυνατόν από κανένα να γίνεται αντικείμενο αντιπαραθέσεων, κόντρας, συζητήσεων, αντιποίνων και τιμωρίας για τον εργαζόμενο, πολύ περισσότερο που είναι και συνδικαλιστής», επισημαίνει η ΟΕΦΣΕΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη, αντικοινωνική και αντεργατική στάση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ