ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στο «πόδι» για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Σε ετοιμότητα και ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Από τη συνέλευση των κατοίκων στην Κήρινθο
Από τη συνέλευση των κατοίκων στην Κήρινθο
Στη μάχη της προετοιμασίας της καθόδου στην Αθήνα και το μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη, στις 12 μ., στην πλατεία Συντάγματος, έχουν ριχτεί οι Επιτροπές Αγώνα των πυρόπληκτων χωριών της Βόρειας Εύβοιας. Εντονη είναι και η ανησυχία των κατοίκων για νέες πλημμύρες, όπως και η οργή για τη μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Μετά τη σύσκεψη στην Αθήνα, όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα μετά από τον συντονισμό φορέων και Επιτροπών Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από πολλές περιοχές της χώρας (Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Αχαία, Αρκαδία, Λακωνία, Λάρισα, Καρδίτσα, Κρήτη), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, οι Επιτροπές Αγώνα των χωριών, το Σωματείο των ρετσινάδων, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης- Αγίας Αννας μπαίνουν μπροστά για την πραγματοποίηση συνελεύσεων στα πυρόπληκτα χωριά.

Γίνεται ενημέρωση των κατοίκων για τις εξελίξεις, καταγράφονται νέα προβλήματα και οργανώνεται η συνέχιση του αγώνα για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, ουσιαστικά μέτρα στήριξης και άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων.

«Ατομική ευθύνη» η προστασία από τις πλημμύρες

Μέσα από την επεξεργασία σχεδίων για εκκενώσεις παραλιακών χωριών και οικισμών, επιχειρούν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για τη μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες εκτάσεις της Βόρειας Εύβοιας.

Για μία ακόμη φορά, όπως και στην καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η μόνη απάντηση που έχει η κυβέρνηση για την προστασία των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, είναι το «όπου φύγει φύγει». Δύο μήνες τώρα δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και η βροχόπτωση την περασμένη Κυριακή προειδοποίησε για τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει ολόκληρη η Βόρεια Εύβοια.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή και προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και Τοπική Διοίκηση αφήνουν την προστασία του λαού στην «ατομική ευθύνη» και βάζουν ξανά το εκβιαστικό δίλημμα: «Τι θα σωθεί και τι θα καταστραφεί». Παράλληλα κάνουν συστάσεις στους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να αποφεύγουν τα ...υπόγεια.

Αυτό επαναλήφθηκε προκλητικά και στη χτεσινή σύσκεψη από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Σε δηλώσεις του ο υπουργός έδωσε οδηγίες προς... ναυτιλλομένους για τις αναμενόμενες καταιγίδες και τις ισχυρές βροχοπτώσεις που θα πλήξουν και τις πυρόπληκτες περιοχές, την ώρα που τα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας είναι ελλιπή, ανεπαρκή ή ανύπαρκτα. Προανήγγειλε δε ότι οι οδηγίες αυτές θα αποσταλούν σε ορισμένες περιπτώσεις και με το 112. Σαν να αναφέρεται σε ...άλλη χώρα, είπε ότι «μέσα από τη διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας. Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε». Ομως η πραγματική πρόληψη σημαίνει αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, έργα υποδομής και όχι μπαλώματα, αλλά και για αυτή την κυβέρνηση, όπως και για όλες διαχρονικά τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, αυτά θεωρούνται πολυτέλεια και κόστος. Εχει αποδειχτεί ότι μόνο ο συντονισμένος και οργανωμένος αγώνας μπορεί να επιβάλει λύσεις που να εξασφαλίζουν τη ζωή και την περιουσία του λαού. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη θα είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτόν τον αγώνα.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Την Τρίτη 19 Οκτώβρη το συλλαλητήριο στον Πύργο

Κάλεσμα περιφρούρησης των χωριών από πλημμύρες απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή

Για την Τρίτη 19 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στον Κόμβο Αγίου Γεωργίου μετατίθεται λόγω καιρικών συνθηκών το προγραμματισμένο για σήμερα συλλαλητήριο που είχε εξαγγείλει η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων της Ηλείας.

Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή, όλο αυτό το διάστημα μετά τις πυρκαγιές, παρά και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της, δεν έχει γίνει το παραμικρό από έργα προστασίας του πληθυσμού και της λαϊκής περιουσίας (αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά). Για τη στάση της κυβέρνησης, της Περιφέρειας αλλά και των δήμων επισημαίνει: «Εγκληματούν απέναντί μας και ταυτόχρονα μας εμπαίζουν. Σε συναντήσεις που είχαμε Δευτέρα και Τρίτη, μας δήλωναν ότι από την πλευρά τους κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να μην έχουμε καταστροφές από πλημμύρες. Μάλλον εννοούν κάποιες διανοίξεις χειμάρρων και ποταμών που στην ουσία δεν λύνουν δυστυχώς κανένα πρόβλημα. Η οργή και η αγανάκτησή μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αφού γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του κράτους για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας».

Μπροστά και σε αυτή την κατάσταση, κουβεντιάζοντας και στα χωριά με τον κόσμο, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε τη μετάθεση της κινητοποίησης, αλλά και να παραμείνουν όλοι στον τόπο τους για «να δώσουμε για ακόμα μια φορά τη μάχη να σώσουμε τα χωριά μας, τις οικογένειές μας, το βιος μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της.

Πληθαίνουν οι συμμετοχές για τις 6 Νοέμβρη και από την Αχαΐα

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι συμμετοχές για την πανελλαδική κινητοποίηση στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα, που αποφασίστηκε μετά από την προχτεσινή σύσκεψη φορέων και Επιτροπών Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από όλη τη χώρα.

Μετά τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων της Ηλείας που συμμετείχε στη σύσκεψη, σειρά πήρε η Συντονιστική Επιτροπή προστασίας των δασών και της λαϊκής περιουσίας Αχαΐας, καθώς και η Επιτροπή Πυρόπληκτων κατοίκων Σουλίου (Πάτρας) όπως και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ερυμάνθου και Ωλενίας.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις πλημμύρες στην Εύβοια

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, για τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τον λαό της περιοχής. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Μετά τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς του Αυγούστου, ο λαός της βόρειας Εύβοιας βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε η γύμνια του κράτους όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες.

Η βροχόπτωση τα ξημερώματα της Κυριακής 10/10/2021 στους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού (Αγ. Αννα, Αχλάδι, Κοτσικιά, Βασιλικά - Ψαροπούλι κ.α.) έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Πλημμύρισαν σπίτια και άλλες υποδομές, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι, καταστράφηκε μέρος του δικτύου ύδρευσης, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, έκλεισαν δρόμοι, καταστράφηκε εξοπλισμός μαγαζιών.

Το μέγεθος της καταστροφής γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό αν λάβουμε υπόψη ότι η ένταση και η διάρκεια της βροχόπτωσης είναι τυπικές για την περιοχή. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας ζουν μέσα στην αγωνία για τον χειμώνα που είναι μπροστά.

Μάλιστα οι κάτοικοι, τα σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα των πυρόπληκτων προειδοποιούσαν για τον αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας στην περιοχή, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες, γιατί παρά τις προειδοποιήσεις δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού της βόρειας Εύβοιας. Είναι τραγική η καθυστέρηση στα αντιδιαβρωτικά έργα, στην εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδίου. Δεν πάρθηκαν καν τα αναγκαία μέτρα για τη διάνοιξη των εκβολών των ρεμάτων.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος τόσο στη βόρεια Εύβοια όσο και στο Ληλάντιο Πεδίο, στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων και σε άλλες περιοχές.

Το παράδειγμα της πολύπαθης Εύβοιας τονίζει ότι οι καταστροφές από πυρκαγιά το καλοκαίρι και από πλημμύρες το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει στον βωμό του κέρδους τα αναγκαία μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε:

  • Να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών.
  • Να πραγματοποιηθούν σε όλες τις πληγείσες περιοχές τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα.
  • Να υλοποιηθεί επειγόντως ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης.
  • Να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% στους κατοίκους, στους καταστηματάρχες, στους αγρότες της περιοχής, σε όλους όσοι επλήγησαν, για όλες τις ζημιές, χωρίς τους γνωστούς όρους που αποκλείουν μεγάλο μέρος των πληγέντων.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα το δίκτυο της υδροδότησης και το οδικό δίκτυο».
Μεγάλες ζημιές και σε χωριά του Τυρνάβου

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ, διεκδικεί αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα προστασίας

Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και στην κοινότητα Ροδιά του δήμου Τυρνάβου, εξαιτίας των ελλείψεων στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, έργων και υποδομών.

Συγκεκριμένα, υπερχείλισαν τα δύο ρέματα, εκ των οποίων το ένα διασχίζει το χωριό και το άλλο περνά από τις παρυφές του. Υπερχείλισαν καθώς δεν είχε καθαριστεί μεγάλο μέρος τους και έφραξαν σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα τα νερά να εισβάλουν σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους και χωράφια, προκαλώντας αρκετές ζημιές. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι ο καθαρισμός ρεμάτων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είναι επαρκής, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε σχέση με τη μικρή διατομή του εγκιβωτισμένου ρέματος που διασχίζει το χωριό και τα δίκτυα ομβρίων του χωριού που δεν ήταν καθαρισμένα.

Πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμοι με τόνους λάσπης ακόμα και σήμερα περιμένουν τα συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας για να καθαριστούν, ενώ οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση και ζητούν την άμεση οικονομική στήριξη του κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια κατάσταση είχαν ζήσει και το 2006, όταν ξαναπλημμύρισε το χωριό και επίσης δεν είχαν λάβει καμία βοήθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το υπόγειο συγκεκριμένου καταστήματος στο κέντρο του χωριού, που τώρα έπαθε μεγάλη καταστροφή σε εγκαταστάσεις και εμπόρευμα και ενώ είχε ήδη πλημμυρίσει το 2006, ο ιδιοκτήτης δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Οι αγροτικοί δρόμοι και τώρα έγιναν απροσπέλαστοι, ενώ η αγροτική παραγωγή - καρύδια, κηπευτικά κ.λπ. - έχει διαλυθεί από το χαλάζι.

Περιοδεία στην κοινότητα πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, με παρόντες και εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου.

Στις συζητήσεις που έγιναν με τους πληγέντες αναδείχθηκαν οι κυβερνητικές ευθύνες για τις ελλείψεις στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ενώ τονίστηκε ότι ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά.

Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν πως θα είναι στο πλευρό των πληγέντων, καλώντας τους να οργανώσουν τον αγώνα για να αποζημιωθούν γρήγορα στο 100% όσοι υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και εμπορεύματα, όπως επίσης οι αγρότες που έπαθαν ζημιά από τη χαλαζόπτωση. Να απαιτήσουν ακόμα να γίνει άμεσα με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθαρισμός των ρεμάτων στη Ροδιά, στα Δελέρια και όπου αλλού είναι ακαθάριστα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ