ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ
Το Εφετείο επικύρωσε την ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος των εκπαιδευτικών

Συνεχίζεται ο αυταρχικός κατήφορος για την επιβολή των αντιδραστικών μέτρων στα σχολεία απέναντι στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Χτες, σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, το Εφετείο ποινικοποίησε την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών κατά της «αξιολόγησης», απαγορεύοντας τη συνέχισή της και ορίζοντας ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παραβίασή της.

Ειδικότερα, η απεργία - αποχή της ΟΛΜΕ κηρύχθηκε παράνομη λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου. Η απεργία - αποχή της ΔΟΕ και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ κηρύχθηκε παράνομη λόγω αναρμοδιότητας των ΔΣ τους να την προκηρύξουν. Της ΟΙΕΛΕ κηρύχθηκε καταχρηστική «γιατί αποτελεί πολιτική απεργία».

Οι 100.000 απεργοί εκπαιδευτικοί, οι χιλιάδες που έδωσαν το «παρών» στα συλλαλητήρια, με τη συμμετοχή στην απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση», έδειξαν τη δύναμή τους και με την πείρα της οργανωμένης δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος που έχει αφήσει στα χαρτιά αντιδραστικούς νόμους και διατάξεις.

«Η μάχη ενάντια στον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί ακόμα πιο μαζική, με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα. Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης και της συνέχισης του αγώνα μας, ανεξάρτητα από τις δικαστικές αποφάσεις και τα κυβερνητικά φιρμάνια», έχει τονίσει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στην πρόταση κλιμάκωσης της πάλης που απευθύνει στα ΔΣ των Ομοσπονδιών και τις Γενικές Συνελεύσεις που προγραμματίζονται αυτές τις μέρες.

Μετά και τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ προσανατολίζονται άμεσα σε νέο συλλαλητήριο, ενώ προγραμματίζονται Γενικές Συνελεύσεις σήμερα και αύριο σε ΕΛΜΕ, καθώς και σε ΣΕΠΕ τις επόμενες μέρες. Ακόμα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καλέσει Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ μεθαύριο, Σάββατο, ενώ για τους προέδρους των ΣΕΠΕ προγραμματίζεται το μεθεπόμενο Σάββατο.

Παράλληλα με τις Γενικές τους Συνελεύσεις, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ προχωρούν και σε συσκέψεις με γονείς. Σήμερα ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης» καλεί τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ηρακλείου (Σοφίας και Νεότητος), για να ενημερώσει για τον νέο νόμο και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Το μαύρο άσπρο παρουσιάζει η υπουργός

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», η Νίκη Κεραμέως προσπάθησε να υποβαθμίσει το τεράστιο κύμα αντίδρασης στα όσα προωθεί η κυβέρνηση με την «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας αλλά και στον αυταρχισμό με τον οποίο επιχειρείται να καμφθεί η αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή τους στην απεργία ήταν 45,57%, ενώ σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ξεπέρασε το 70%, κυμαινόμενη και σε υψηλότερα ποσοστά κατά περιοχές και σχολεία.

Η υπουργός της κυβέρνησης που επέλεξε να φέρει και να ψηφίσει τις ρυθμίσεις για τα σχολεία το κατακαλόκαιρο, με κλειστά σχολεία, για να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση και αντιδράσεις για το τι προβλέπει και πού οδηγεί ο νέος νόμος, έκανε λόγο για ...«φοβερή παραπληροφόρηση». Δήλωνε μάλιστα ότι η «αξιολόγηση» έχει στόχο τη βελτίωση, τη στιγμή που εξελίσσεται μια ευρεία επιχείρηση υποβάθμισης των όρων μάθησης, με μαζικές συγχωνεύσεις, ότι ο νόμος δεν προβλέπει «κατάταξη των σχολείων», τη στιγμή που η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων αποτελεί βασικό άξονα της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης, αφού προβλέπει πως ούτε καν τα βιβλία δεν θα είναι ενιαία για όλους τους μαθητές.

Εξάλλου, και η διεθνής πείρα δείχνει πώς αντίστοιχα μέτρα αναπόφευκτα οδήγησαν σε πολυκατηγοριοποίηση των σχολείων και σε υποβάθμιση της Εκπαίδευσης για τη μεγάλη μάζα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, σε εξάρτηση από τους χορηγούς στους οποίους νομοθετήθηκε να απευθύνονται τα σχολεία για να συμπληρώνουν την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΛ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
«Σε αδιέξοδο και αβεβαιότητα για τη συνέχεια της σχολικής χρονιάς»

Με επιστολή διαμαρτυρίας ζητούν μέτρα για συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας

Ενα από τα σχολεία στο Αρκαλοχώρι τα οποία χτυπήθηκαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Ενα από τα σχολεία στο Αρκαλοχώρι τα οποία χτυπήθηκαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη
Τη διαμαρτυρία και την αγωνία τους για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστεί η σχολική χρονιά, μακριά από το σχολείο τους - που υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά από τον σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη - και μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, εκφράζουν με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας μαθητές Γ' τάξης του ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη. Οι μαθητές ζητούν από το υπουργείο να ανταποκριθεί άμεσα στο πρόβλημα, χορηγώντας οικίσκους και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη διά ζώσης διδασκαλία.

«Διανύουμε την πιο δύσκολη εποχή της γενιάς μας και καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτή στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις αποκλειστικά, δίχως την υποστήριξή σας», σημειώνουν οι μαθητές προς το υπουργείο Παιδείας και υπογραμμίζουν: «Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας είναι πρωτόγνωρη, όχι όμως σε βαθμό που να εξακολουθούμε να δικαιολογούμε λάθη επιζήμια για τη μαθητική κοινότητα, με σοβαρό αντίκτυπο τόσο στην επίδοση όσο και στο μέλλον μας». Η κυβέρνηση «δεν προνόησε άμεσα ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», προσθέτουν και συνεχίζουν:

«Οι μαθητές της Γ' Λυκείου βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και σε μια αβεβαιότητα για τη συνέχεια της σχολικής χρονιάς και την προετοιμασία που θα πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, χωρίς σπίτια, χωρίς φροντιστήρια, χωρίς αίθουσες διδασκαλίας και με τόσα άλλα προβλήματα, προσπαθώντας μόνοι μας να τα επιλύσουμε».

Την επιστολή κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Εγγραφές για τα μαθήματα και τις ομάδες στο «Τραβέρσο»

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για συμμετοχή στα μαθήματα και τις ομάδες που θα λειτουργήσουν στο Πολιτιστικό στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά «Τραβέρσο».

Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στα τηλέφωνα 2104179462, 6986232576 και στο email traverso@kne.gr. Ωρες λειτουργίας: Δευ. - Παρ. 12.00-21.00 και Σαβ. - Κυρ. 11.00-20.00.

Το πρόγραμμα για τα μαθήματα και τις ομάδες, που λειτουργούν δωρεάν με την εθελοντική προσφορά των δασκάλων, θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών.

Αναλυτικά τα μαθήματα είναι: Παραδοσιακοί χοροί, κρητικοί χοροί, reggaeton, κιθάρα, βιολί, ούτι, τρομπέτα, πιάνο, σχέδιο, ρομποτική και σκάκι.

Οι ομάδες που θα λειτουργούν είναι: Θεατρική ομάδα, θεατρική ομάδα για μικρές ηλικίες (απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου), θεατρικό παιχνίδι, μουσικά σύνολα, ομάδα κινηματογράφου και Ιστορία της Τέχνης.

Ο μαζικός αγώνας και η αλληλεγγύη «στριμώχνουν» την κυβέρνηση που καταφεύγει σε αυταρχισμό και ψέματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τη νέα δικαστική απόφαση σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Η δικαστική απόφαση του Εφετείου για τον αγώνα των εκπαιδευτικών είναι αυτή που ήθελε η κυβέρνηση, όμως πλέον πολύ περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι το δίκιο είναι με το μέρος εκείνων που παλεύουν ενάντια σε έναν νόμο άδικο, που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων ανθρώπων.

Αυτός ο μαζικός αγώνας, που συναντά την αλληλεγγύη ευρύτερων τμημάτων του λαού, είναι που στριμώχνει και την κυβέρνηση και το υπουργείο "Παιδείας", αναγκάζοντάς τους να καταφεύγουν σε αυταρχισμό και ψέματα.

Αντί το υπουργείο "Παιδείας" να ασχολείται με την ποινικοποίηση των αγώνων, ας ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που συνεχώς δημιουργεί στα σχολεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κύμα συμπτύξεων τμημάτων, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στοιβάζονται σε 28άρια τμήματα, και να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς που αγωνιούν και γι' αυτόν τον λόγο αγωνίζονται».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΣΟΕΕ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγέλλει τραμπούκικες επιθέσεις σε φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Τις τραμπούκικες επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί και το απόγευμα της Τρίτης σε δύο φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ της ΚΝΕ, τονίζοντας:

«Καταγγέλλουμε τις τραμπούκικες επιθέσεις σε φοιτητές της ΑΣΟΕΕ από περιθωριακές ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα.

Η δράση τέτοιων ομάδων ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης για την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και την ένταση της κρατικής καταστολής. Τα κυβερνητικά στελέχη και τα παπαγαλάκια τους, που αξιοποιούν τέτοιες ενέργειες για να επιβάλουν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές και να συκοφαντήσουν τους αγώνες των φοιτητών, θα πάρουν απάντηση.

Τα σχέδιά τους θα ακυρωθούν στην πράξη.

Με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών στη συλλογική διεκδίκηση για πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή, για σύγχρονες σπουδές.

Με την ανασυγκρότηση του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΟΕΕ που αποτελεί την καλύτερη ασπίδα υπεράσπισης των φοιτητικών δικαιωμάτων».

Από σήμερα η διάθεση self tests για μαθητές

Από σήμερα Πέμπτη μέχρι και τις 23 Οκτώβρη θα διατίθενται στα φαρμακεία 5 δωρεάν self tests για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Υπενθυμίζεται πως βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου). Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self tests, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος, όπως κρούσμα σε συμμαθητή τους. Η δωρεάν διάθεση self tests από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org