ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΑΧΑΪΑ - ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Υποβαθμισμένα τα Κέντρα Υγείας, το ίδιο λιγοστό προσωπικό παλεύει για τριπλάσιο όγκο δουλειάς

Eurokinissi

Με το ίδιο λιγοστό προσωπικό που είχαν και πριν από την πανδημία προσπαθούν τα Κέντρα Υγείας στην Αχαΐα να βγάλουν σχεδόν τριπλάσιο όγκο δουλειάς, με την κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, να εντείνει την υποβάθμιση της ΠΦΥ αντί για την ουσιαστική ενίσχυσή της, όπως διεκδικούν οι υγειονομικοί, τα σωματεία και οι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Γι' αυτά τα οξυμένα προβλήματα αλλά και για τις διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται σήμερα στις ανάγκες του λαού για αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν ΠΦΥ μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Λάτα, γενικός οικογενειακός ιατρός (επικουρικός) στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, που δραστηριοποιείται στην Ενωση Γιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας με τη ΔΗΠΑΚ. Αναδεικνύει την ανάγκη έντασης της συντονισμένης πάλης από τα σωματεία, μια πάλη που, όπως λέει, είχε τους προηγούμενους μήνες την αποφασιστική στήριξη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

* * *

-- Πώς θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της ΠΦΥ ώστε πραγματικά να θωρακίζει την υγεία του λαού;

-- Η ΠΦΥ έχει την υγειονομική ευθύνη του πληθυσμού εντός των ορίων κάθε δομής της, για την πρόληψη ασθενειών και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Επίσης, για την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων. Ενα άμεσο παράδειγμα: Ο εμβολιασμός για την Covid-19, που αφορά πρόληψη ασθένειας, θα έπρεπε να γίνεται στις μονάδες της Πρωτοβάθμιας, χωρίς να επιβαρύνονται τα νοσοκομεία. Κάθε γιατρός που έχει στον χώρο ευθύνης του έναν πληθυσμό και γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του, να μπορεί άμεσα να εμβολιάζει αυτόν τον πληθυσμό. Επίσης, να τον ενημερώνει, υπεύθυνα, από πριν, και όχι αυτό να αφήνεται στα ΜΜΕ. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα γιατί οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι υποβαθμισμένες, στερούνται του απαραίτητου προσωπικού, μια κατάσταση που τροφοδοτεί με «πελατεία» τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Γι' αυτό ακόμη και ο εμβολιασμός επιβάρυνε τα νοσοκομεία.

-- Υπάρχουν και άλλα παρόμοια ζητήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα, στο πλαίσιο των Κέντρων Υγείας;

-- Κανονικά, τα ΚΥ θα έπρεπε να προσφέρουν σε κάθε ασθενή σύγχρονες και αναβαθμισμένες παροχές Υγείας. Η λειτουργία τους έχει υποβαθμιστεί όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σοβαρή ευθύνη φέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί όταν ήταν κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τα αναβάθμισε αλλά τα άφησε να υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας στην Αχαΐα χτίστηκαν τη δεκαετία του '80 και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην κτιριακή τους υποδομή και συντήρηση, ενώ μερικά είναι ακατάλληλα ως χώροι Υγείας. Το κτίριο στα Ζαρουχλέικα από μόνο του υποβαθμίζει ούτως ή άλλως τη λειτουργία του ως ΚΥ. Επίσης, στερούνται σύγχρονων μηχανημάτων, όπως ακτινολογικών, μικροβιολογικών εργαστηρίων, υπερήχων. Πολλά παραπάνω περιστατικά, λοιπόν, θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίζαμε αν μας δίνονταν τα κατάλληλα μέσα.

Στις περισσότερες εφημερίες, οι γενικοί γιατροί των ΚΥ καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά περιστατικά, όπως εμφράγματα, τροχαία, εγκεφαλικά, λοιμώξεις, μέχρι και γέννες, έχοντας στη διάθεσή μας μόνο τα ακουστικά μας και έναν καρδιογράφο. Επίσης, αντιμετωπίζουμε Covid-19 περιστατικά, στις βάρδιες που υπάρχει ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο και έτσι οι παραπομπές ασθενών στο νοσοκομείο είναι μειωμένες. Αντιθέτως, είναι πολλές οι φορές που παραπέμπουμε ασθενείς στο νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες στους ασθενείς μας, αφού τα ακτινολογικά εργαστήρια στα ΚΥ λειτουργούν μόνο πρωί, ενώ μικροβιολογικά υπάρχουν μόνο πρωινές ώρες και μόνο σε δύο ΚΥ του νομού.

Ταυτόχρονα, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» και τις συμβάσεις ΣΔΙΤ που ανήγγειλε, φαίνεται ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας θα πατήσουν ακόμα πιο γερά πόδι στην ΠΦΥ με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τον λαό αλλά και για τους εργαζόμενους στις υγειονομικές μονάδες.

-- Με βάση και τα παραπάνω, ποια είναι η κατάσταση στην ΠΦΥ σήμερα και ειδικά στην Αχαΐα; Καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό;

-- Υπάρχουν τα ΚΥ Αχαγιάς, Χαλανδρίτσας, Ερυμάνθειας, Ακράτας και Κλειτορίας στην ύπαιθρο και τρία Κέντρα Υγείας αστικού τύπου για την Πάτρα σε Αγιο Αλέξιο, Ζαρουχλέικα, Ανω Πόλη. Τα τελευταία έχουν από τρεις ΤΟΜΥ σε Αγιο Αλέξιο, Αγυιά, Ρίο η πρώτη, Ζαρουχλέικα, Μεσσάτιδα, Παραλία η δεύτερη και Ανω Πόλη, Εγλυκάδα, Κέντρο η τρίτη. Μόνο οι μονάδες εκτός Πάτρας έχουν 24ωρη, 7ήμερη λειτουργία. Στην Πάτρα είναι 5ήμερη, πρωί - απόγευμα, αλλά αυτό εξαρτάται από το διαθέσιμο κάθε φορά προσωπικό. Καμιά μονάδα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη, με τους αναγκαίους γιατρούς, νοσηλευτικό, διοικητικό αλλά και προσωπικό καθαριότητας. Εχουν ως μόνιμο προσωπικό μόνο γενικούς γιατρούς, λίγους παθολόγους και λίγους παιδιάτρους.

Συνολικά, το ίδιο προσωπικό που είχαν τα ΚΥ πριν από την πανδημία, το ίδιο έχουν και σήμερα, με τριπλάσιο όμως όγκο δουλειάς! Σε σταθερή - μόνιμη βάση, μια σειρά από ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, πνευμονολόγοι, οδοντίατροι κ.ά. δεν υπάρχουν στα ΚΥ ή έρχονται ως επισκέπτες ιατροί μία φορά τον μήνα. Ακόμα και όταν έρχονται όμως, δεν έχουν τα κατάλληλα μέσα. Παράδειγμα, καρδιολόγος δεν μπορεί να κάνει υπέρηχο καρδιάς γιατί δεν υπάρχει μηχάνημα ή έρχεται γυναικολόγος, αλλά ούτε και αυτός μπορεί να παρακολουθήσει σωστά τις γυναίκες της περιοχής αφού δεν έχει υπέρηχο. Σήμερα, ένας καρδιοπαθής ή ένας σακχαροδιαβητικός ασθενής, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού στα νοσοκομεία και μπορεί να του πάρει και 3 μήνες για να τον δει γιατρός και επειδή δεν μπορεί να πληρώνει συνέχεια ιδιώτες, πηγαίνει 1 - 2 φορές το χρόνο σε ιδιώτη καρδιολόγο ή ενδοκρινολόγο, ενώ έρχεται στα ΚΥ τουλάχιστον 5 - 6 φορές. Αυτό γίνεται όχι μόνο για να συνταγογραφήσει τα φάρμακά του αλλά γιατί έχει πιο άμεση πρόσβαση σε γιατρό για ό,τι του συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι γενικοί γιατροί που ερχόμαστε πιο συχνά σε επαφή με τον ασθενή είμαστε υπεύθυνοι να τον κρατήσουμε όσο πιο ρυθμισμένο γίνεται, να μην πάει ως επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο. Και αυτό σημαίνει ότι, χωρίς τα κατάλληλα μέσα, σήμερα, στον 21οαιώνα, με αυτήν την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, εμείς, οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναγκαζόμαστε να παρέχουμε χαμηλής ποιότητας φροντίδα Υγείας στους ασθενείς μας. Με την υποβάθμιση της ΠΦΥ και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία, οι ασθενείς αναγκάζονται να στραφούν ακόμα περισσότερο στην ιδιωτική Υγεία, βάζοντας ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

-- Οι υγειονομικοί δίνουν μεγάλη μάχη, ειδικά μέσα στην πανδημία, για να μπορέσουν να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή του λαού. Ποιες είναι οι διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται σήμερα στην ουσιαστική βελτίωση των δομών ΠΦΥ;

-- Διεκδικούμε, σταθερά, κάλυψη όλων των ελλείψεων σε προσωπικό, ιατρικό και παραϊατρικό, ώστε να εξασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία των ΚΥ. Πρέπει πρώτα όλα τα περιστατικά να οδηγούνται στην ΠΦΥ και εν συνεχεία να κρίνεται αν πρέπει να πάει κάποιο στο νοσοκομείο. Απαιτούμε κάλυψη των κτιριακών υποδομών. Τα περισσότερα κτίρια των ΚΥ είναι χτισμένα πριν από το 1986, δεν έχουν κατάλληλες αίθουσες για Επείγοντα. Στην Αχαγιά, μόλις πρόσφατα, έγινε αντικατάσταση των πατωμάτων που ήταν κατασκευασμένα από τον καρκινογόνο αμίαντο χωρίς να το γνωρίζουμε... Επίσης, απαιτούμε πλήρη εξοπλισμό, με βάση τις σημερινές ανάγκες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο στο ΚΥ Αχαγιάς, χάρη στην αυταπάρνηση του προσωπικού και εφόσον διαθέταμε μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο έστω για τις περισσότερες μέρες, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε πάνω από 1.000 περιστατικά Covid-19 και περίπου το 60% από αυτά να μην καταλήξει στο νοσοκομείο, κάτι που δείχνει πώς μπορεί να λειτουργήσει η ΠΦΥ αν ενισχυθεί ουσιαστικά, με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όχι την εξοικονόμηση «κόστους» ή το «όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας. Απαιτούμε επίσης άμεσα να λειτουργήσει πλήρως εξοπλισμένο σε προσωπικό και μηχανήματα Περιφερειακό Ιατρείο στη ΒΙΠΕ Πατρών.

-- Η πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη είναι ένας ακόμα μεγάλος σταθμός. Πώς οργανώνεται η μάχη;

-- Επιδιώκουμε να αναπτυχθεί η κοινή δράση σωματείων της περιοχής, και σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει αποφασιστικά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των υγειονομικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία που πήρε και αγκαλιάστηκε από πάνω από 85 συνδικάτα και φορείς της πόλης για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ηταν, επίσης, μπροστά σε κάθε κινητοποίηση και διεκδίκηση και των υγειονομικών. Αυτός ο τρόπος δράσης, με στόχο να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους χώρους και κλάδους, μας δείχνει τον δρόμο. Πρέπει να διεκδικήσουμε όχι μόνο ως υγειονομικοί, αλλά συνολικά για τις ανάγκες Υγείας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.

Για την ενίσχυση αυτής της πάλης είναι αναγκαία η αλλαγή συσχετισμών και στα σωματεία μας. Να στηριχθούν και να ενισχυθούν και στην Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας εκείνες οι δυνάμεις που βάζουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων για αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, κόντρα στα σχέδια ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση σύγχρονης, δημόσιας, δωρεάν Υγείας για όλους, βάσει των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ