ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η κυβέρνηση καλύπτει την ωμή δικαστική παρέμβαση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Διαμαρτυρία χτες από συνδικάτα στα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας
«Δεν το ξέραμε, τώρα το μάθαμε» και «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» (!) απάντησαν αντίστοιχα ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, στις συναντήσεις που έγιναν χτες με αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων της Αθήνας, στο πλαίσιο παραστάσεων διαμαρτυρίας για την ωμή δικαστική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα, η οποία ακυρώνει τις αποφάσεις και το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας.

Τη διαμαρτυρία οργάνωσαν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Χρηματοπιστωτικών και συναφών Επιχειρήσεων, Οικοδόμων, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και Λιθογράφων. Στο πλευρό των σωματείων βρέθηκε ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι απαντήσεις που πήραν οι συνδικαλιστές, δείχνουν ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να καλύψει τη μεθόδευση στο ΕΚ Αθήνας, στηρίζοντας την απαράδεκτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά και τις παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με τη στάση τους «ανοίγουν τις πόρτες» του ΕΚΑ για να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση, με οχετό ύβρεων και συκοφαντίας για τις ταξικές δυνάμεις που αποκάλυψαν τις νοθείες και τις παρατυπίες στο τελευταίο συνέδριο.

Η στάση των δυο κυβερνητικών στελεχών επιβεβαιώνει στο ακέραιο την καταγγελία των σωματείων ότι η δικαστική απόφαση «πάρθηκε ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει σαν στόχο να χτυπήσει τις εργατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, τη στιγμή που ετοιμάζει νέο κύκλο επίθεσης στην εργατική τάξη όλης της χώρας».

Ο Αλ. Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για το περιεχόμενό της: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως όλοι οι προηγούμενοι, όσες φορές έχουμε παρέμβει για αποφάσεις εναντίον των εργαζομένων, είπε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι ο υπουργός δήθεν δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτή.

Για εμάς τους εργαζόμενους είναι ξεκάθαρο ότι η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Εχει αποδειχθεί στην πράξη πως είναι βαθιά ταξική και ότι οι αποφάσεις που παίρνει, και με αυτή την κυβέρνηση και το προηγούμενο διάστημα, έχουν βασικό κριτήριο τη στήριξη αυτής της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της αύξησης των κερδών των μονοπωλίων.

Κατά τη γνώμη μας, η απόφαση για το ΕΚΑ είναι μια στημένη απόφαση, που δεν πάρθηκε σε ένα τυχαίο χρονικό διάστημα, αλλά συνδέεται με την προσπάθεια που θα κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να καταργήσει συνδικαλιστικές ελευθερίες και ταυτόχρονα να γκρεμίσει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Με αυτή την έννοια, τονίσαμε ότι η επίκληση της "ανεξαρτησίας" της Δικαιοσύνης και της μη δυνατότητας παρέμβασης σε τέτοιου είδους αποφάσεις είναι συνενοχή του υπουργείου και της κυβέρνησης, μαζί με όλους αυτούς που θέλουν να βάλουν στο χέρι το εργατικό κίνημα.

Τα συνδικάτα που πήραμε την πρωτοβουλία και όσα σωματεία ανταποκρίθηκαν, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να παρεμβαίνει το κράτος και η εργοδοσία. Και ιστορική πείρα και γνώση έχουμε. Κυρίως έχουμε αποφασιστικότητα να φτάσουμε τον αγώνα μας μέχρι "νόμος να γίνει το δίκιο του εργάτη" και έτσι θα πορευθούμε».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Ζητάει «εν λευκώ» συμφωνία των εργαζομένων στα σχέδιά της

Την «ανεπιφύλακτη» συμφωνία και συναίνεση των εργαζομένων στα σχέδιά της προσπαθεί να αποσπάσει η εργοδοσία της «Μαρινόπουλος», ζητώντας από τους εργαζόμενους να δηλώσουν εγγράφως ότι «αφού λάβαμε γνώση των διατάξεων, όρων και προϋποθέσεων της συμφωνίας εξυγίανσης, ανεπιφυλάκτως συναινούμε ως προς το συνολικό περιεχόμενο αυτής αλλά και τους ειδικότερους όρους που μας αφορούν».

Η κίνηση αυτή της εταιρείας δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα κυρίως επειδή το επίμαχο κείμενο της «συμφωνίας» ανάμεσα σε «Μαρινόπουλο» και «Σκλαβενίτη» δεν έχει τεθεί υπόψη των εργαζομένων. Η πραγματικότητα είναι πως οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι προβλέπει η «εξυγίανση» και τι επιπτώσεις θα έχει στις θέσεις εργασίας, στους μισθούς και τα δικαιώματά τους, παρότι καλούνται να βεβαιώσουν εγγράφως το αντίθετο!

Είναι σαφές ότι η εργοδοσία έχει στραμμένο το βλέμμα της στη συζήτηση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο Πρωτοδικείο για τη «συμφωνία εξυγίανσης», επιδιώκοντας να παρουσιάσει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων ως ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί που θα τη βοηθήσει να αποσπάσει μια απόφαση υπέρ της και να προχωρήσει η συνεργασία με την «Σκλαβενίτης».

Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η εταιρεία να βλέπει ακόμα παραπέρα. Σύμφωνα με την επιστολή που απευθυνόταν στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» και είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ, ανάμεσα στις οικονομικές υποχρεώσεις που μεταφέρονται στη νέα εταιρεία, εμφανίζονταν και «οι προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού». Βάζοντας, λοιπόν, τους εργαζόμενους να υπογράφουν στην ουσία «λευκό χαρτί», έχει τα χέρια της λυμένα να στρέψει αυτή την υπογραφή ενάντιά τους, ακόμα και για να δικαιολογήσει μελλοντικές απολύσεις.

Τη μεθόδευση της εταιρείας κατήγγειλε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος απαιτεί να αποσυρθεί αμέσως το συγκεκριμένο κείμενο. Προχώρησε μάλιστα ήδη σε τηλεφωνική παρέμβαση στην εργοδοσία εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του. Παρά τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, που απάντησε στους συνδικαλιστές πως τη δήλωση υπογράφει «όποιος εργαζόμενος θέλει», οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η υπογραφή του κειμένου παρουσιάστηκε λίγο - πολύ ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν να έχουν τη θέση εργασίας τους.

Τη μεθόδευση της εταιρείας καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους σωματεία από τον κλάδο του Εμπορίου και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Νεκροί και σακατεμένοι στο μεροκάματο

Στα τραύματά του υπέκυψε την Τετάρτη εργαζόμενος στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 27 Σεπτέμβρη από την κατάρρευση εισόδου ακινήτου, κατά τη διάρκεια εργασιών καταμέτρησης στα Κύθηρα. Ο εργαζόμενος είχε διακομιστεί στο «Αττικό» νοσοκομείο και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένας 55χρονος εργάτης έχασε χτες τη ζωή του από ηλεκτροπληξία την ώρα που δούλευε σε εργολαβία ασφαλτόστρωσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κοντά στο χωριό Κανάλια. Ο εργάτης «κεραυνοβολήθηκε» από το ρεύμα όταν ακούμπησε στην πλατφόρμα του φορτηγού, το οποίο, κάνοντας ανατροπή για να αδειάσει στο μηχάνημα που έκανε στην ασφαλτόστρωση, ακούμπησε τα καλώδια των στύλων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ασθενοφόρο που πήγε να τον παραλάβει, ξεκίνησε από τον Βόλο, γιατί εκείνο του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου ήταν «καθηλωμένο» από βλάβη. Να σημειώσουμε ότι είναι το τρίτο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που συμβαίνει στη Μαγνησία στη διάρκεια ενός μήνα, με συνολικό απολογισμό τέσσερις νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Τέλος, το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που συνέβη την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας, στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Elbisco» στο Πικέρμι, και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό νεαρής σε ηλικία συμβασιούχου εργαζόμενης, που έχασε μέρος από δύο της δάχτυλα, καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής. Σύμφωνα με το Συνδικάτο, στο εργοστάσιο υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς στην παραγωγή της φρυγανιάς, ενώ επεκτείνονται και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Απλήρωτοι στην Οινοποιία Μπουτάρη

Με στάσεις εργασίας συνέχισαν και αυτή τη βδομάδα τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «Μπουτάρης Οινοποιητική» στη Νάουσα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία από το Μάρτη. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία εμπαίζει τους εργαζόμενους βάζοντας χρονοδιαγράμματα πληρωμής τα οποία δεν τηρεί. Οι 50 - 60 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στο πλευρό τους βρέθηκε, την Τετάρτη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Τους ενημέρωσε για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους και τους κάλεσε να κλιμακώσουν την πάλη, με τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου, με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, αλλά και με τους αγρότες, που επίσης είναι απλήρωτοι για τα σταφύλια που παρέδωσαν στην «Μπουτάρης Οινοποιητική». Στο πλευρό τους βρίσκεται και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Διαμαρτυρία για απόλυση στο Εμπόριο

Αμεση απάντηση στον αυταρχισμό της επιχείρησης «Discount Markt» που απέλυσε εργαζόμενο επειδή μαζί με το σωματείο του έκανε παρέμβαση για τις συνθήκες εργασίας και για την «αξιολόγηση» που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να μεθοδεύσει απολύσεις, έδωσε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, με παράσταση διαμαρτυρίας χτες το πρωί έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στη Νεάπολη. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι πελάτες του καταστήματος εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ