ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βέλτιστες για το κεφάλαιο οι «πρακτικές» της ΕΕ

Παρέμβαση του Κώστα Παπαδάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου συμμετείχε ο Ελληνας υπουργός Εργασίας

«Βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ σημαίνουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα
«Βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ σημαίνουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα
Απάντηση στην προκλητική προσπάθεια του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κατρούγκαλου, να ωραιοποιήσει την ΕΕ και την αντιλαϊκή βαρβαρότητα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την τοποθέτησή του τη Δευτέρα στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, έδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Με παρέμβασή του, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα: «Αναφερθήκατε σε παραβίαση του λεγόμενου "ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου" και για την ανάγκη να εφαρμοστούν οι "βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ". Αυτά που υλοποιούσαν οι προηγούμενοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τα μνημόνια και που συνεχίζει η κυβέρνησή σας με το τρίτο μνημόνιο υλοποιούν αυτές τις "βέλτιστες πρακτικές".

Και ποιες είναι αυτές; Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, το χτύπημα των ΒΑΕ. Αλήθεια, είναι πλούσιοι οι συνταξιούχοι που τους κόβετε τη σύνταξη που με βάσανα και κόπους δούλευαν για 40 χρόνια και παίρνουν σύνταξη 1.000 ευρώ, 1.100 ή 1.500 ευρώ; Επιβάλλετε περικοπές στους κοινωνικούς πόρους τινάζοντας στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία και την ίδια ώρα κόβετε 900 εκατ. ευρώ ετησίως από επιδόματα και υποδομές Πρόνοιας, βαφτίζοντας τα ψίχουλα της φτώχειας και της εξαθλίωσης "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα".

Αυτές είναι οι "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ που υλοποιούνται σε όλα τα κράτη - μέλη, αυτή είναι η κατεύθυνση της "ενεργού γήρανσης", της "ασημένιας οικονομίας", της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετείτε. Να γνωρίζετε ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν στο δρόμο, θα τους βρείτε απέναντί σας».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας είχε ζητήσει από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου να εποπτεύει «με όποιο τρόπο αποφασίσει» τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τα Εργασιακά και επανέλαβε τις προβλέψεις του μνημονίου για «επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».

Νέος κύκλος αγροτοδικείων

Ενα νέο μπαράζ δικών σε βάρος αγωνιστών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος αρχίζει στη Θεσσαλία, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μία δίκη έχει οριστεί στο πλημμελειοδικείο της Λάρισας για σήμερα Τετάρτη, ακολουθεί νέα δίκη στις 21 Οκτώβρη και μία ακόμα εκκρεμεί για το Νοέμβρη. Τα κατηγορητήρια αφορούν στο μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών που είχε στηθεί το χειμώνα του 2013. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους, εκτός από αγρότες, βρίσκονται και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, καταγγέλλουν τα αγροτοδικεία και καλούν τους αγρότες να δώσουν αποφασιστική απάντηση, με τις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο ... «αυτόματος κόφτης» - σφαγέας των λαϊκών αναγκών

Το να ψάχνεις να βρεις πού ξεκινά η αλήθεια και πού αρχίζει το ψέμα σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πράγματι πολύ δύσκολη υπόθεση. «Γυρεύεις ψύλλους στ' άχυρα» λέει ο λαός και στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα... Ηταν Ιούνης του 2014, όταν στη Βουλή διεξάγεται συζήτηση με αφορμή το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φέρνουν τη σύσταση «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», που θα ελέγχει τις δαπάνες φορέων του Δημοσίου και σε περίπτωση που υπερβούν τον αρχικό προϋπολογισμό τους, τότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής. Στην αίθουσα της Βουλής, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου, καταγγέλλει ότι «δε χρειάζονται άλλοι κανόνες λιτότητας» και πως η απόφαση για τον «αυτόματο κόφτη» και το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» «δίνει προτεραιότητα στο συμβόλαιο με τους πιστωτές και όχι στις ανάγκες των πολιτών».

Οι μήνες πέρασαν, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και προχτές, στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν για να δώσουν οι πιστωτές τη δόση, περιλαμβάνεται το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» και η ενεργοποίηση του «αυτόματου κόφτη» δημοσίων δαπανών. Μάλιστα, στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», χτες στην πρώτη σελίδα, στο κεντρικό θέμα, η αναφορά - περίπου πανηγυρική - αναφέρει: «Crash Test 40 ημερών. Με προαπαιτούμενα και αξιολόγηση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης προϋπολογισμού από φορείς του Δημοσίου θεσπίζει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή».

* * *

Ο «αυτόματος κόφτης», ή καλύτερα το αυτόματο σφαγείο στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες που ενεργοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει:

- Αυτόματες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα με «οριζόντιο χαρακτήρα».

- Αυτόματες περικοπές σε κονδύλια προς τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δήμους και άλλους φορείς της Τοπικής Διοίκησης.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην «οριζόντια» μείωση των δαπανών, καθώς αυτή αποτελεί αντιλαϊκό μέτρο που θα έχει άμεση απόδοση για το κρατικό ταμείο, ώστε να μπορεί να αποπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, αλλά και να μπορεί να δανείζει στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να κάνουν καπιταλιστικές επενδύσεις πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που κυνηγά η κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία με τους «εταίρους» της, διαμορφώνονται τόσο από την επίτευξη των στόχων για τα κρατικά έσοδα (κάθε είδους φόροι), όσο και από τη μείωση των κρατικών δαπανών. Ετσι, η όποια αστοχία στα έσοδα - όπως για παράδειγμα από την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία - ενδέχεται να ενεργοποιήσει αντίστοιχης έκτασης «αυτόματη διόρθωση», με «οριζόντιες περικοπές» σε συντάξεις, κάθε είδους επιδόματα κ.λπ.

Το τι σημαίνει ο «αυτόματος κόφτης» για τις λαϊκές ανάγκες, είναι προφανές. Οταν κόβεις χρήματα από τα νοσοκομεία, κόβεις με το μαχαίρι τη δυνατότητα από ασθενείς να βρουν την υγειά τους. Οταν κόβεις χρήματα από τα σχολεία, στερείς από τα παιδιά να μάθουν γράμματα. Οταν κόβεις από το λαό, το κάνεις για να εξυπηρετήσεις το μεγάλο κεφάλαιο.

* * *

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που είναι προσαρμοσμένη να υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου, να εξυπηρετεί την ανάγκη για ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών, την ανάγκη να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υλοποιεί αυτή ακριβώς τη στρατηγική, από εκεί που την άφησαν προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Αλλωστε, η διαμόρφωση «Δημοσιονομικού Συμβουλίου» έχει προβλεφθεί σε εφαρμοστικό νόμο από προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η σχετική διάταξη - που τότε είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ - παρέμενε ανενεργή. Τώρα έρχεται όχι μόνο να την εφαρμόσει, αλλά και επιπλέον να την εμπλουτίσει, με το «αυτόματο μαχαίρι» δαπανών για λαϊκές ανάγκες. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το συγκεκριμένο όργανο θα λειτουργεί με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα» και θα συγχωνευτεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Επιπλέον, δεν πρέπει να διαφεύγει ότι τέτοια «Δημοσιονομικά Συμβούλια» λειτουργούν εδώ και χρόνια και σε άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Και η ενίσχυση του ρόλου αυτών των «Δημοσιονομικών Συμβουλίων» αποτελεί μέρος του σχεδίου για την παραπέρα εμβάθυνση της ΟΝΕ και της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας για όλα τα κράτη - μέλη και μάλιστα με ειδικές ρήτρες γι' αυτά που βρίσκονται σε «προγράμματα διάσωσης»...


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ