ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέο τερτίπι μείωσης της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους φοιτητές παλιότερων ετών να δώσουν τα βιβλία τους σε νεότερους, με «μπόνους» τη συμμετοχή σε μια λοταρία!

«Στα τρία βιβλία το ένα δώρο από τον πρωθυπουργό», έλεγε παλιότερο δρώμενο του ΜΑΣ στα Προπύλαια σε κινητοποίηση για τη δωρεάν διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων
«Στα τρία βιβλία το ένα δώρο από τον πρωθυπουργό», έλεγε παλιότερο δρώμενο του ΜΑΣ στα Προπύλαια σε κινητοποίηση για τη δωρεάν διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων
Ξαναχτύπησε το υπουργείο Παιδείας στο θέμα των συγγραμμάτων των φοιτητών: Αφού πέρσι τα μείωσε σε περίπου... 1,5 για κάθε μάθημα και τελευταία στιγμή δεν κατάργησε τη διανομή τους στο νόμο - πλαίσιο, τώρα έρχεται και διαφημίζει την «εθελοντική δράση» για την ανταλλαγή ακαδημαϊκών συγγραμμάτων!

Το υπουργείου ανακοίνωσε εθελοντικό πρόγραμμα με το όνομα «Εύδοξος+», καλώντας τους φοιτητές να διαθέτουν «σε συμφοιτητές τους τα συγγράμματα παλαιότερων ετών, που δεν χρειάζονται πλέον για τις σπουδές τους, με πλεονεκτήματα για τους ίδιους και για τα Ιδρύματα»!

Καλλιεργούν έτσι την αντίληψη στους φοιτητές ότι είναι άχρηστα τα συγγράμματα παλαιότερων ετών και απ' τη στιγμή που ο φοιτητής πέρασε το μάθημα τον καλούν να τα δώσει σε συμφοιτητές του, για να γλιτώσει το κράτος λίγα ευρώ! Μάλιστα, δίνει και κίνητρα στους φοιτητές: Θα έχουν «μπόνους» άλλα συγγράμματα και θα συμμετάσχουν και σε μια λοταρία μήπως κερδίσουν ψηφιακές συσκευές! Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κερδίζουν πιστωτικές μονάδες, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τη δωρεάν απόκτηση επιπλέον συγγραμμάτων, ενώ στο τέλος του εξαμήνου θα συμμετέχουν σε ηλεκτρονική κλήρωση για την απόκτηση ψηφιακών συσκευών και υπηρεσιών ευρυζωνικότητας»!

Μάλιστα, μετά από αυτή τη διαδικασία το υπουργείο ελπίζει ότι ο φοιτητής θα «μπορεί να επιλέξει εάν θα παραγγείλει νέο σύγγραμμα μέσω του http://eudoxus.gr/ή θα διαλέξει ένα χρησιμοποιημένο, μέσω του https://service.eudoxus.gr/student/#eudoxusplus, εφόσον είναι διαθέσιμο από συμφοιτητές του»! Το πιο χυδαίο σε όλη αυτήν την πρωτοβουλία που δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα προσπάθεια περικοπής της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, είναι ότι παρουσιάζεται και ως δείγμα «κοινωνικής αλληλεγγύης» και «συλλογικότητας»! Δε θέλουν απλά να περιορίσουν έως και να καταργήσουν τα δωρεάν συγγράμματα, αλλά θέλουν να το αποδεχτούν κιόλας οι φοιτητές, μέσα από τέτοια τεχνάσματα.

Λαμία: Τους καλούν να αγοράσουν βιβλίο από το εμπόριο

Την ίδια στιγμή, σπουδαστές καλούνται να πληρώσουν επιπλέον συγγράμματα, που δεν καλύπτονται! Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας καλεί τους σπουδαστές του α' εξαμήνου Νοσηλευτικής να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τα βιβλία του μαθήματος της Φυσιολογίας Ι. Οπως εξηγεί, ο καθηγητής συστήνει στους σπουδαστές συγκεκριμένο βιβλίο και εκδοτικό οίκο, για να το αγοράσουν με δικά τους έξοδα (20 ευρώ με μαζική παραγγελία, 36 ευρώ ξεχωριστά)! Ο σύλλογος καλεί να συσταθεί Επιτροπή Αγώνα Α' Εξαμήνου Νοσηλευτικής «για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερης οξύτητας των προβλημάτων στους νεοεισαχθέντες φοιτητές», καλώντας τους να μην πληρώσουν για βιβλία.


Οι σπουδαστές των ΤΕΙ απαιτούν καθηγητές

Κινητοποίηση χτες στα Γιάννενα και τη Δευτέρα στη Λαμία

Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε χτες στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Γιάννενα, η Επιτροπή Αγώνα του ΤΕΙ Ηπείρου που συσπειρώνεται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο ίδρυμα. Στα πλαίσια της πολιτικής των περικοπών και στην Ανώτατη Εκπαίδευση στο ΤΕΙ Ηπείρου έχουν παραμείνει μόλις 75 καθηγητές από 186 που ήταν πέρσι! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι σπουδαστές να επιλέγουν μαθήματα μόνο για τα μονά εξάμηνα. Ο αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η έλλειψη καθηγητών, που είναι γενικευμένη για όλα τα ΤΕΙ, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο ΤΕΙ Λαμίας, οι σπουδαστές καταγγέλλουν ότι όχι μόνο στοιβάζονται στις αίθουσες, αλλά δεν μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια. Εκτός από έλλειψη καθηγητών, έχουν και έλλειψη εργαστηρίων. Ο Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας σημειώνει πως «είναι πρόκληση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να αναγκάζονται να στοιβάζονται σαν σαρδέλες, σε τμήματα των 40 ατόμων ή ακόμα χειρότερα να μην ανοίγουν καν εργαστήρια για εκατοντάδες σπουδαστές που αναγκάζονται να παρατείνουν την διάρκεια των σπουδών τους, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις οικογένειές τους». Τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη η Επιτροπή Αγώνα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας, για το θέμα, στη διοίκηση της Σχολής.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Πλούσιο πρόγραμμα δράσης

Μια σειρά κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Ξάνθη, υιοθετώντας το πλαίσιο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Ο Σύλλογος Οικοτρόφων καλεί τους φοιτητές να παλέψουν στο πλευρό των εργαζομένων μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να στηρίξουν την απεργία στις 19 Οκτώβρη.

Επίσης, αποφάσισε να πραγματοποιήσει:

Σήμερα Παρασκευή, στις 9 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη φοιτητική μέριμνα και στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος», με αίτημα να δημευθεί από το κράτος, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν στέγαση.

Αύριο, Σάββατο και την Κυριακή προγραμματίζει εξορμήσεις στις γειτονιές της Ξάνθης, για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη.

Τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στους εργαζόμενους στις εστίες, προκειμένου να τους καλέσει να συμμετέχουν στην απεργία και να δυναμώσουν το ταξικό κίνημα, να σταθούν κόντρα στις ξεπουλημένες ηγεσίες και λογικές της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Την Τετάρτη 19 Οκτώβρη καλεί τους φοιτητές να συμμετέχουν στην απεργία, και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Παράλληλα, ο σύλλογος πήρε θέση ενάντια στα ναρκωτικά που αποτελεί έντονο φαινόμενο στο χώρο των εστιών, αλλά και ενάντια στο νέο κατάπτυστο νόμο της κυβέρνησης για την αποποινικοποίησή τους. Προγραμματίζει δράσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συνθήματα με graffiti κατά των ναρκωτικών στο χώρο των εστιών).

Τέλος, ο σύλλογος, το επόμενο διάστημα, θα αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις του, προκειμένου οι φοιτητές να δώσουν ζωή στις εστίες, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους, περιφρουρώντας το άσυλο και τους αγώνες τους.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Απάντηση στον πρόεδρο του ΤΕΙ για το θέμα της Εστίας

Την απάντηση του προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας, Α. Κανάκη, στη δημόσια επιστολή του άνεργου πατέρα οικότροφου της Εστίας Καλαμάτας, Κώστα Λουλουδάκη, που είχε δημοσιευθεί και στο «Ρ», στις 5 Οκτώβρη, σχολιάζει η Γραμματεία Μεσσηνίας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Υπενθυμίζουμε πως στην επιστολή του ο Κ. Λουλουδάκης, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε το γεγονός ότι στη Σπουδαστική Εστία της Καλαμάτας πετάνε σπουδαστές έξω από τα δωμάτια. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ απάντησε, μέσω του τοπικού Τύπου, πως «ουδείς ένοικος της Εστίας πετάχτηκε έξω από αυτή» και πως κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται με διαφανή τρόπο οι διαδικασίες επιλογής των σπουδαστών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να μείνουν στην εστία.

Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΜΑΣ, σε ανακοίνωσή της απαντά στον πρόεδρο του ΤΕΙ που λέει πως κανείς δεν πετάχτηκε εκτός εστίας, ότι:

  • «Η διαδικασία για τους σπουδαστές που είχαν ήδη δωμάτιο έχει ήδη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα 23 σπουδαστές να έχουν απορριφτεί, ανάμεσα τους όλοι οι σπουδαστές που πρωτοστάτησαν από πέρσι στον αγώνα για να μην εφαρμοστεί, σε περίοδο κρίσης, το ενοίκιο της "ντροπής" των 45 ευρώ και η εγγύηση των 90 ευρώ και δεν το πλήρωσαν.
  • Οι αιτήσεις των πρωτοετών σπουδαστών συνεχίζονται και έχει γίνει ολοφάνερο ότι η σημερινή σπουδαστική εστία των 234 κλινών δεν επαρκεί για τους πάνω από 3.000 ενεργούς σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας».

Για τη διαφανή ετήσια επιλογή των σπουδαστών το ΜΑΣ λέει ότι «το αρμόδιο όργανο καλείται να κρίνει "αυστηρά" ποιος είναι κατά 0,50 ευρώ... πλουσιότερος από τον άλλον και να τον πετάει έξω από την Εστία, τη στιγμή που οι περισσότεροι σπουδαστές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους γιατί οι οικογένειες τους αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος σπουδών»...

Επίσης, η Γραμματεία του ΜΑΣ καταλογίζει στον πρόεδρο του ΤΕΙ ότι προσπαθεί «να παρουσιάσει τους αγωνιζόμενους σπουδαστές σαν αλήτες που "ασκούν βία, βρίζουν, προπηλακίζουν, λοιδορούν και απειλούν"» και ότι προσπαθεί «να φέρει σε αντιπαράθεση τους σπουδαστές που αγωνίζονται με τους εργαζόμενους υπαλλήλους της εστίας καθώς επίσης και τους παλιούς οικότροφους με τους πρωτοετείς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ