ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Ετοιμάζουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις της επόμενης βδομάδας συζητούν οι μαθητές. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί σε τριήμερες καταλήψεις 19, 20 και 21 Οκτώβρη και συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία.

Στην Αττική χτες, σε πολλά σχολεία αξιοποιήθηκαν οι δύο τελευταίες διδακτικές ώρες για να γίνουν γενικές συνελεύσεις στις οποίες οι μαθητές συζήτησαν την παρουσία και τη δράση τους ενόψει της απεργίας. Για τα αιτήματά και τις αποφάσεις τους ενημέρωσαν οι μαθητές στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, στο Περιστέρι και στην οδό Αχιλλέως, όπου σχολεία από τις αντίστοιχες περιοχές πραγματοποίησαν εξορμήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές πραγματοποίησαν τοπικές κινητοποιήσεις σε Εύοσμο και Καλαμαριά. Στον Εύοσμο, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου και άλλων σχολείων πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία προς το Δημαρχείο όπου συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, απαίτησαν δημόσια και δωρεάν Παιδεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στην Καλαμαριά, μαθητές από διάφορα σχολεία συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο όπου ανάρτησαν ένα πανό καταγγελίας της πολιτικής που καταδικάζει σε μόρφωση χωρίς βιβλία, καθηγητές, σχολεία. Και απαίτησαν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Στα Γιάννενα, εκατοντάδες μαθητές από 11 σχολεία της πόλης κατέβηκαν στο δρόμο. Μέσα από τη μαζική αυτή κινητοποίηση δόθηκε παράλληλα αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια συκοφάντησης του μαθητικού κινήματος, της πάλης του για δωρεάν μόρφωση που εκτυλίχθηκε το προηγούμενο διάστημα με αφορμή συμβάν με ναρκωτικά σε υπό κατάληψη Λύκειο της πόλης. Η πορεία ξεκίνησε από το 4ο Λύκειο και κατέληξε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου επιδόθηκε και σχετικό ψήφισμα του Συντονιστικού.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των μαθητών με όποια μορφή αυτοί επιλέγουν να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους δηλώνει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. «Οι καθηγητές του Πειραιά έχουν θέση δίπλα κι όχι απέναντι στους μαθητές τους. Ο αγώνας είναι κοινός», σημειώνει σε ανακοίνωσή του. Σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, μεταξύ άλλων, τονίζει πως πρόκειται για «παραδειγματική» τιμωρία μαθητών και εκπαιδευτικών, προκειμένου να χτυπηθούν οι αγώνες τους και καλεί όσους συμμετέχουν στο σχολικό συμβούλιο να την απορρίψουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Με μαζικές διαδηλώσεις απαντούν οι μαθητές στις εισαγγελικές πιέσεις

Από τη μαζική συγκέντρωση των μαθητών χτες έξω από τα δικαστήρια
Από τη μαζική συγκέντρωση των μαθητών χτες έξω από τα δικαστήρια
Ενώπιον της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κατερίνης οδηγήθηκαν χτες ανήλικοι μαθητές μέλη 15μελών, προκειμένου να απολογηθούν για τις καταλήψεις στα σχολεία. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν εκατοντάδες συμμαθητές τους, γονείς και εκπαιδευτικοί, που κατήγγειλαν την επιχείρηση εκφοβισμού, τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, μέσα από πολύωρη κινητοποίηση έξω από το δικαστικό μέγαρο. Μάλιστα η ΕΛΜΕ, μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας το μεσημέρι και εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των μαθητών, με το οποίο καταδίκαζε την παρέμβαση της Εισαγγελίας ως απαράδεκτη ενέργεια.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλία Καζαμπάκα κάλεσε τους μαθητές, με μια «πρόσκληση» που ενημέρωνε ότι θα γίνουν «συστάσεις για ειρηνική λύση διαφοράς». Σ' αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι διευθυντές των σχολείων και η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Κατερίνης. Η εισαγγελέας προειδοποίησε τους μαθητές πως αν δεν βάλουν τέλος στις παράνομες πράξεις, δηλαδή τις καταλήψεις, τη Δευτέρα θα σχηματίσει δικογραφία σε βάρος τους.

Εξάλλου, νωρίς χτες το πρωί, αστυνομικοί με πολιτικά, μπήκαν στο 3ο Γυμνάσιο Κατερίνης προκειμένου να ζητήσουν από το διευθυντή, ονόματα μαθητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις. Στην αντίδραση εκπαιδευτικού, συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ, η οποία προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδό τους, απάντησαν προκλητικά, «εδώ δεν είναι πανεπιστήμιο, θα μπαίνουμε ό,τι ώρα θέλουμε»!

Στα τελεσίγραφα της εισαγγελέως πως αν δεν... συμμορφωθούν με τας υποδείξεις, θα τιμωρηθούν, και στις επιχειρήσεις τρομοκρατίας της αστυνομίας οι μαθητές απαντούν σήμερα με νέα κινητοποίηση: Προγραμματίζουν μαθητική πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας. Στο πλευρό των μαθητών θα βρεθούν και σήμερα οι εκπαιδευτικοί, καθώς η ΕΛΜΕ προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας 9 - 11 το πρωί.

Πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

«Να εμπιστευτούν το ΑΠΘ προκειμένου να του αναθέσουν ερευνητικά έργα» κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες ο πρύτανης του ιδρύματος

Ενα καθαρό δείγμα για το πώς τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε εργαλεία στα χέρια των επιχειρήσεων με στόχο την κερδοφορία τους, αποτελεί η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος σε Γάλλους επιχειρηματίες. Επίσης, αποκαλύπτει την προσχηματική αντίθεση της πρυτανείας του ΑΠΘ στο νέο νόμο πλαίσιο και επιβεβαιώνει πως μοναδικό σημείο διαφωνίας είναι το θέμα της εκλογής πρυτάνεων και όχι η λειτουργία των ΑΕΙ με επιχειρηματικά κριτήρια.

Μιλώντας την Τρίτη, σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Παρίσι από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισιού, ο πρύτανης του ΑΠΘ κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες «να εμπιστευτούν το ΑΠΘ προκειμένου να του αναθέσουν ερευνητικά έργα τα οποία έχουν σχέση με τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα».

Στην εισήγησή του, με τίτλο «Ερευνα και Επιχειρηματικότητα», διαφήμισε τις δυνατότητες που έχει το ΑΠΘ να συμβάλλει στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς λειτουργεί 42 Τμήματα, 250 εργαστήρια και 48 θεματικά δίκτυα έρευνας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ο ρόλος των πανεπιστημίων είναι να παράγουν την "πρώτη ύλη" και να διαδίδουν τη νέα γνώση. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μετατρέψουν την "πρώτη ύλη" σε προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας».

Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της πολιτικής που στηρίζει η πρυτανεία του ΑΠΘ. Θέλει ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει και θα πουλά έρευνα (καινοτομίες, νέα προϊόντα, κ.ά.) στους επιχειρηματίες κατόπιν παραγγελίας. Φυσικά, όχι προς όφελος της κοινωνίας, αλλά με γνώμονα το γρήγορο και μέγιστο κέρδος για τους επενδυτές επιχειρηματίες.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και η θέση του ΚΚΕ», αύριο Σάββατο, στα γραφεία του ΚΚΕ στο Βύρωνα (Χαμάρας και Αϊδινίου) στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Ελευθερία Βενέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κινητοποιήσεις από τους γονείς

Σε μαζικές ταυτόχρονες κινητοποιήσεις αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι σε όλη τη χώρα, σε όλες τις περιφέρειες, τους δήμους και τις γειτονιές καλεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων για να απαντήσουν στην πολιτική που διαλύει την παιδεία και συνθλίβει τις λαϊκές οικογένειες.

Στην Αθήνα, ήδη με αποφάσεις των αντίστοιχων Ενώσεων Γονέων, κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στη Μεταμόρφωση, στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, στην Καισαριανή στο παλαιό Τέρμα, στην Ακρόπολη (στάση μετρό) από γονείς του 1ου Διαμερίσματος. Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από τις Ενώσεις του 2ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές.

Στον Πειραιά, κινητοποιήσεις θα γίνουν αύριο από τις Ενώσεις του 5ου Διαμερίσματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, ενώ σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στη Σαλαμίνα και την Κυριακή στον Κορυδαλλό.

Στο ίδιο πλαίσιο, σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Γκράβας και η τοπική Ενώση Γονέων στην οδό Γαλατσίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ