ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εκβιάζουν για νέα προνόμια οι πολυεθνικές

Πατώντας στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, ζητάνε επιπλέον χρήμα και προνόμια σαν προίκα για την καταβρόχθιση των Ναυπηγείων

Εχοντας βάλει στο χέρι τα Ναυπηγεία, οι πολυεθνικές εκβιάζουν τώρα για να αποσπάσουν το δημόσιο πλούτο με τη μεγαλύτερη δυνατή προίκα

Eurokinissi

Εχοντας βάλει στο χέρι τα Ναυπηγεία, οι πολυεθνικές εκβιάζουν τώρα για να αποσπάσουν το δημόσιο πλούτο με τη μεγαλύτερη δυνατή προίκα
Στην επιφάνεια έρχονται η μια μετά την άλλη οι συνέπειες από τη συμφωνία παράδοσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στις πολυεθνικές, που επικυρώθηκε πρόσφατα και από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Με μοχλό πίεσης, όπως άλλωστε αναμενόταν, την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό των 4 υποβρυχίων τύπου Τ-214, για τα οποία ήδη έχει καταβληθεί από το ελληνικό δημόσιο ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ - αντιστοιχεί στο 85% του συνολικού τιμήματος -, άρχισαν οι πιέσεις για την απόσπαση και άλλων προνομίων.

Ταυτόχρονα, καμία διασφάλιση δεν παρέχεται, ούτε για τις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού και, πολύ περισσότερο, για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον προηγούμενο μήνα.

Σε συμπαιγνία, οι πωλητές, οι Γερμανοί της «Thyssen Krupp Marine Systems/HDW», και οι αγοραστές της αραβικής «Abu Dhabi Mar», μπλόκαραν τη διαδικασία μεταβίβασης από την πρώτη εταιρεία στη δεύτερη του 75,1% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προβάλλοντας νέους όρους και εκβιασμούς.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ όλα ήταν έτοιμα για να αναχωρήσει η ηγεσία για το Κίελο της Γερμανίας, όπου θα γινόταν στις 15 Οκτώβρη η τελετή παραλαβής του αρχικά προβληματικού υποβρυχίου «Παπανικολής», ανακοινώθηκε ότι δεν ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη από τις σχετικές συμβάσεις διαδικασία και συνεπώς η παραλαβή του υποβρυχίου δε θα πραγματοποιηθεί όπως είχε καθοριστεί.

Από την πλευρά των πολυεθνικών ζητήθηκαν πρόσθετες εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο για διαγραφή του προστίμου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ειδικά από τους αγοραστές μπαίνει η απαίτηση για φορολογική και ποινική ασυλία. Επίσης, ανακινήθηκε και ζήτημα οριστικής παραχώρησης στους αγοραστές των εκτάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που είχε παραχωρήσει στον Νιάρχο το ελληνικό δημόσιο για να φτιάξει τα Ναυπηγεία, πράγμα που προκαλεί επιπρόσθετες υποψίες για τις πραγματικές στοχεύσεις τους.

Και όλα αυτά ενώ ήδη έχουν καταβληθεί άνω των 2 δισ. ευρώ χωρίς να έχει παραδοθεί απολύτως τίποτα και με ένα προβληματικό υποβρύχιο να παραμένει από 5 χρόνια στον ντόκο στο Κίελο, ενώ με βάση τη σύμβαση το ελληνικό δημόσιο θα αγοράσει ακόμα δύο νέα υποβρύχια και θα καταβάλει επιπλέον 1,35 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, την τελευταία στιγμή έσκασε και η «βόμβα» εκ μέρους των αγοραστών, ότι δηλαδή στη θέση της «Abu Dhabi Mar» θα υπογράψει τη σύμβαση αγοράς του 75,1% των Ναυπηγείων από τη γερμανική εταιρεία, μια άλλη, άγνωστη εταιρεία ως εκπρόσωπός της!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, πλήρως δεσμευμένη απέναντι στα μονοπώλια και στις αξιώσεις τους, εμφανίζεται διατεθειμένη να ανταποκριθεί στους εκβιασμούς και με επίσημη ανακοίνωση δέχεται η υπογραφή εκ μέρους των αγοραστών να μπει από οποιαδήποτε άλλη «συνδεδεμένη εταιρεία». Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνει ότι με το «καλημέρα» θα ταΐσει τις ορέξεις των αγοραστών με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα αρχίσει να καταβάλλει «τις δόσεις του εναπομένοντος τιμήματος των υποβρυχίων, στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος πληρωμών».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το περιουσιακό παραμένει στο επίκεντρο

Συνεχίστηκαν χτες οι απευθείας συνομιλίες και την ίδια ώρα η Τουρκία πιέζει για απευθείας εμπόριο ψευδοκράτους - ΕΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Συνεχίστηκαν χθες, μετά από διακοπή ενός μήνα περίπου, οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, με κεντρικό θέμα το περιουσιακό. Η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε για τις 18 Οκτώβρη, ενώ στις 15 θα προηγηθεί συνάντηση των συμβούλων τους, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνέχεια των επαφών.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Α. Ντάουνερ επανέλαβε ότι δεν έχει ζητηθεί - και τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιθυμούν - να εμπλακούν σε επιδιαιτησία και περαιτέρω μεσολάβηση. Αντίθετα, βοηθούν τη διαδικασία συζητώντας, ανταλλάσσοντας απόψεις με τις δύο πλευρές, ενώ παράλληλα υπάρχει ικανός αριθμός ειδικών από τα ΗΕ, που λειτουργούν συμβουλευτικά. Κατέληξε λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να βρουν τη λύση μόνοι τους, να την επεξεργαστούν και να τη θέσουν σε δύο δημοψηφίσματα για έγκριση.

Τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, το διευρυμένο εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ, αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι οι προτάσεις του Κύπριου προέδρου για το περιουσιακό, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη λύση του ζητήματος. Υποστηρίζει ότι το κόμμα συμφωνεί με τις βασικές αρχές, ωστόσο υπάρχουν «αρκετά επίμαχα σημεία τα οποία καταργούν ή καθιστούν προβληματικές αυτές τις αρχές» και το έγγραφο επιτρέπει «διαφορετικές ερμηνείες». Το ΔΗΚΟ θα καταθέσει στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο ολοκληρωμένο έγγραφο για το περιουσιακό.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ισχυρίστηκε ότι «το θέμα των Βαρωσίων είναι θέμα σχετικό των γενικών συνομιλιών», επομένως δεν είναι σωστό «ένα ζήτημα όπως ο κανονισμός του απευθείας εμπορίου που είναι ήδη υποχρέωση της ΕΕ και έχει εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να συσχετίζεται με αυτό. Χαρακτήρισε δε το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου «υποχρέωση της ΕΕ», δηλώνοντας ότι η Τουρκία περιμένει την εφαρμογή της απόφασης του 2004.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει τις συνομιλίες στην Κύπρο και πιστεύει ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση θα βρεθεί σύντομα λύση, αποδίδοντας ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία όπως είπε «κωλυσιεργεί και εναντιώνεται στη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος». Σήμερα αναμένεται στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος σε θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια χτυπάνε το ντέφι

Θα επισκεφθεί Ιορδανία, Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη, Αίγυπτο και Λίβανο

Να υπερασπιστεί τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να σφυγμομετρήσει άμεσα τις επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο η ταχύτατη προώθηση της ελληνοϊσραηλινής (και σε στρατιωτικό επίπεδο) συνεργασίας, θα επιχειρήσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, κατά την περιοδεία σε Ιορδανία, Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη, Αίγυπτο και Λίβανο, από τις 17 μέχρι τις 20 Οκτώβρη .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της επίσκεψης δεν περιλαμβάνεται η Συρία, η οποία πρώτη έμπρακτα εξέφρασε τη δυσφορία της για την ελληνοϊσραηλινή στενή προσέγγιση, αναγνωρίζοντας προ ημερών την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη του Δ. Δρούτσα στη Μέση Ανατολή γίνεται «σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ , στις ανακοινώσεις του, προσπάθησε να υποστηρίξει ότι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο δε θα επηρεαστούν από την «εντατικοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ».

Ο Γρ. Δελαβέκουρας δεν έκρυψε τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τα σχέδια και τους συσχετισμούς που αφορούν στη Μέση Ανατολή: «Θέλουμε, είπε, διεύρυνση της συνεργασίας, καθώς η επίσκεψη Δρούτσα είναι ευκαιρία και για πολιτικές διαβουλεύσεις και για εμβάθυνση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων».

Σε ό,τι αφορά την παράκαμψη της Συρίας, ο Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε ότι αυτή έγινε «για πρακτικούς λόγους» και πρόσθεσε ότι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" «δε συνάδει με τις φιλικές σχέσεις που έχουμε με τη Συρία, με δεδομένη μάλιστα και τη στήριξη που της προσέφερε η Ελλάδα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στοχευμένη παραχώρηση στο Πατριαρχείο

Εχοντας από καιρό τοποθετήσει στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου το ζήτημα της διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε χτες σε μια ανέξοδη γι' αυτήν παραχώρηση προς το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Το τουρκικό Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων αποφάσισε ομόφωνα την επανεγγραφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με την απόφαση αυτή, η Τουρκία εμφανίζεται να εκπληρώνει και τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, καθώς συμμορφώνεται με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στο Πατριαρχείο 23 ακόμα Ιδρυμάτων στα Πριγκηπόννησα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ