ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η Ελλάδα σε όλους τους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποστολή και άλλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα συμμετέχουν στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας

Πλήρως ικανοποιημένος και εθνικά υπερήφανος... δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου για το αποτέλεσμα της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο στη Ν. Υόρκη, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε κάθε ιμπεριαλιστική περιπέτεια.

Συγκεκριμένα, η ικανοποίησή του εστιάζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει «ισότιμα» σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς που προετοιμάζονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. «Κεντρικό θέμα της Συνόδου, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, ήταν η ανασυγκρότηση του ΝΑΤΟ, η αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας για την αντιμετώπιση των νέων απειλών που διαμορφώνονται στο διεθνές σκηνικό, στον 21ο αιώνα. Και όπως είναι γνωστό, το ΝΑΤΟ προωθεί αυτή την ανασυγκρότηση με τρία βασικά εργαλεία.

Το πρώτο εργαλείο είναι η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, που ουσιαστικά σημαίνει σύμπτυξη των στρατηγείων από 20 σε 11 και αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή στη νέα δομή των 11 στρατηγείων με 2 ουσιαστικά στρατηγεία, ένα στρατηγείο και ένα Κέντρο Επιχειρησιακής Διοίκησης.

Το δεύτερο εργαλείο είναι η δέσμευση της Πράγας για δυνατότητες, δηλαδή για νέα οπλικά συστήματα που πρέπει να αποκτήσει το ΝΑΤΟ για να απαντήσει στις νέες "απειλές".

Και το τρίτο εργαλείο της ανασυγκρότησης του ΝΑΤΟ, της αναδόμησης του ΝΑΤΟ, αν θέλετε να χρησιμοποιήσω και μια πιο παραδοσιακή ελληνική λέξη, είναι η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, το ΝΑΤΟ Response Force (NRF), το οποίο είναι μία ευέλικτη δύναμη, με την οποία το ΝΑΤΟ θα μπορεί να παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση, θα έλεγα, θερμών επεισοδίων, τρομοκρατικού θα έλεγα κυρίως περιεχομένου, που μπορούν να εκδηλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο του Κολοράντο, σημείωσε ότι «η συζήτηση εστιάστηκε στη λειτουργία και ανάπτυξη της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης». Και πρόσθεσε: «Υπήρξε και αναφορά στις δυνατότητες και τα νέα οπλικά συστήματα, αλλά σε αυτό, βεβαίως, η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή: εισφέρουμε όσο μπορούμε, αλλά δεν έχουμε άλλες δυνατότητες, διότι εμείς αντιμετωπίζουμε ειδικά προβλήματα εθνικής ασφάλειας, τα οποία μας αναγκάζουν να δαπανούμε ένα υπέρμετρα μεγάλο ποσό για τις αμυντικές δαπάνες, που έφτασε το 5% του ΑΕΠ το 2000».

Για το θέμα της αποστολής επιπρόσθετων δυνάμεων στο Ιράκ, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι «η απάντηση είναι όχι, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα». Ωστόσο, στο ερώτημα αν τέθηκε θέμα αποστολής περαιτέρω δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είπε: «Η απάντηση είναι ναι, διότι υπάρχει ένα σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της ISAAF, της δύναμης εκεί του ΝΑΤΟ, έξω από την Καμπούλ, την πρωτεύουσα, το οποίο θα απαιτήσει νέες δυνάμεις. Η απάντηση είναι επιφύλαξη και ισχύει η δήλωση που έχω κάνει σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες επιπρόσθετων ελληνικών συμμετοχών».

Σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και το ενδεχόμενο να έρθουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν έχει τεθεί, «διότι εμείς θα εξασφαλίσουμε τους Αγώνες με τις δικές μας δυνάμεις». Ωστόσο, είπε, «προωθείται συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, άλλες χώρες, και με το ίδιο το ΝΑΤΟ, για την κάλυψη ασφαλείας των ΟΑ». Για να συμπληρώσει: «Από όποια χώρα μπορούμε να έχουμε κάποια συνδρομή, σε κάλυψη αντιαεροπορικών συστημάτων, σε συστήματα πληροφοριών, οτιδήποτε μπορεί να μας προσφερθεί από διεθνείς οργανισμούς, χώρες τρίτες εντός ή εκτός του ΝΑΤΟ, ασφαλώς καλοδεχούμενες είναι οι προσφορές αυτές, διότι η Ελλάδα προφανώς δεν έχει όλα τα συστήματα που υπάρχουν παγκοσμίως. Ασφαλώς χρειαζόμαστε συνδρομές αυτού του είδους. Στο πλαίσιο αυτό, πάντοτε υπάρχει περιθώριο συνεργασίας».

Σήμερα η εκδήλωση - πρόκληση για το λαό

Προκλητικά πανηγυρικό χαρακτήρα παίρνει ο εορτασμός για το «Μισό Αιώνα Συμμετοχής του Ελληνικού Στρατού σε Ειρηνευτικές Αποστολές» που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ΓΕΣ, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα στις 7 στο Πολεμικό Μουσείο, ο μισός αυτός αιώνας, στην ουσία, πρόσδεσης του Ελληνικού Στρατού στο άρμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο «κατά το τρέχον έτος θα εορταστεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα». Μετά τη σημερινή θ' ακολουθήσει κι άλλη εκδήλωση στις 29 Οκτώβρη στο Μέγαρο Μουσικής και αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα στις έδρες μεγάλων σχηματισμών. Υπενθυμίζεται ότι τις εκδηλώσεις συνοδεύει και τηλεοπτική καμπάνια του ΓΕΣ, όπου εξυμνούνται οι αποστολές από την Κορέα μέχρι και το Αφγανιστάν, δηλαδή εξυμνούνται οι σφαγές των λαών στο όνομα της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».

ΔΙΩΞΗ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διευρύνεται το κύμα συμπαράστασης

Από τη συγκέντρωση συμπαράστασης κατά την πρώτη δίκη των πέντε φιλειρηνιστών
Από τη συγκέντρωση συμπαράστασης κατά την πρώτη δίκη των πέντε φιλειρηνιστών
Ολοένα και περισσότεροι φορείς συσπειρώνονται κάτω από το αίτημα να σταματήσει η δίωξη των 5 αγωνιστών του αντιπολεμικού κινήματος, που στέλνονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή αντιστάθηκαν στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού. Οι 5 φιλειρηνιστές που δικάστηκαν με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και αθωώθηκαν πρωτόδικα από το τριμελές πλημμελειοδικείο Κιλκίς, οδηγούνται σε νέα δίκη, στις 29 Οκτώβρη, μετά από έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης. Την ημέρα της δίκης, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί το λαό και τους φορείς της πόλης σε μαζικό συλλαλητήριο συμπαράστασης έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ως μια ενέργεια πρόκληση για τον ελληνικό λαό που στη συντριπτική του πλειοψηφία αντιτάχθηκε στο βρώμικο πόλεμο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και ενταγμένη στην προσπάθεια περιστολής των λαϊκών ελευθεριών και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, χαρακτηρίζει τη νέα δίωξη η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, που έγινε το Σάββατο στην Αθήνα. Επίσης, με κείμενο - ψήφισμα που υιοθέτησε, εκφράζει τη στήριξη και αλληλεγγύη της στους διωκόμενους ξεκαθαρίζει πως οι μεθοδεύσεις τρομοκράτησης του αντιπολεμικού κινήματος θα πέσουν στο κενό, για άλλη μια φορά.

Εξάλλου, τη συμπαράστασή της στους διωκόμενους αγωνιστές του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που αντιστάθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική τού «ό,τι διαμαρτύρεται πρέπει να πεθαίνει», δηλαδή την πολιτική διώξεων κάθε φωνής αντίστασης.

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και η ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Εξάλλου, τη νέα διατεταγμένη επιχείρηση δίωξης, καταδικάζει και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας. Σε ψήφισμά της σημειώνει πως στόχος της δίωξης είναι να κάμψει το φρόνημα του ελληνικού λαού, που αντιτάσσεται θαρραλέα ενάντια στα ΑμερικανοΝΑΤΟικά και ευρωπαϊκά σχέδια υποδούλωσης των λαών. Και δηλώνει πως θα συμμετέχει μαζικά σε κάθε κινητοποίηση μέχρι τη δικαίωση των διωκόμενων.

ΚΚΕ
Συγκέντρωση γυναικών στο Περιστέρι

Συγκέντρωση γυναικών πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη, 7 μ.μ. στο Περιστέρι, στην αίθουσα του Κέντρου Υποστήριξης Βιοτεχνικών Σωματείων (ΚΥΒΕ), Εθνάρχου Μακάριου και Λεωφ. Κηφισού (γέφυρα Κολοκυνθούς), όπου θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ