ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Η φλόγα της εξέγερσης, καίει ακόμη...

Πολλές και πολύνεκρες οι συγκρούσεις με το στρατό τις τελευταίες μέρες

Associated Press

Πολλές και πολύνεκρες οι συγκρούσεις με το στρατό τις τελευταίες μέρες
ΛΑ ΠΑΣ.--

Ο πόνος και ο θάνατος σημάδεψαν με τραγικό τρόπο την 12η του Οκτώβρη. Ενα ακόμη κομβόι θανάτου, αστυνομικών, τανκς και πάνοπλων στρατιωτών, θα σκορπίσει τον όλεθρο στο Ελ Αλτο, αυτή τη φορά, σε μια πόλη μόλις 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λα Πας. Περισσότεροι από 20 οι νεκροί εκατοντάδες οι τραυματίες. Ομως, η φλόγα της εξέγερσης δυναμώνει...

Η 12η του Οκτώβρη ήταν η τραγική κορύφωση της γενικευμένης πια εξέγερσης. Ουσιαστικά τα γεγονότα, που έβαψαν στο αίμα το Ελ Αλτο, είχαν την απαρχή τους στις 9 του Οκτώβρη, όπου μετά από 11 μέρες γενικής απεργίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκατοντάδες μεταλλωρύχοι αρχίζουν την πορεία τους προς την πρωτεύουσα. Στο πλευρό και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ελ Αλτο. Στη Βεντίλα και μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Λα Πας, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας θα τους επιτεθούν με δακρυγόνα και πραγματικά πυρά, ενώ οι διαδηλωτές απαντούν πετώντας πέτρες με σφεντόνες. Οι συγκρούσεις εκτυλίσσονται σε πραγματική μάχη που διαρκεί ώρες. Αποτέλεσμα: Δύο νεκροί διαδηλωτές, ένας από χειροβομβίδα και ένας από σφαίρα, δεκάδες τραυματίες και 12 συλληφθέντες. Ανάμεσα στους τραυματίες και εργάτες ορυχείων της περιοχής του Χουανουνί και περίοικοι της πόλης Αλ Αλτο.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν να διαλύσει το μπλόκο που είχε αποκλείσει την οδική αρτηρία, η οποία ενώνει την πρωτεύουσα με τις πόλεις Ορούρο, Ποτοσί και Κοτσαμπάμπα και να εμποδίσει την είσοδο των εργατών στη Λα Παζ, που ήταν πραγματικά κυκλωμένη από διαδηλωτές, με τις τρεις κύριες διόδους πρόσβασης αποκομμένες από τους εργάτες του Ελ Αλτο, αγρότες του Αλτιπλάνο, εποίκους και κοκαλέρος της περιοχής Γιούνγκας.

Εξέγερση, η απάντηση στην άγρια καταστολή

Ο μηχανισμός καταστολής έτοιμος για δράση

Associated Press

Ο μηχανισμός καταστολής έτοιμος για δράση
Η φονική καταστολή που έλαβε χώρα στη Βεντίλα είχε ως αποτέλεσμα την αλληλεγγύη και τον ξεσηκωμό των εργατών και των αγροτών. Ετσι την επομένη, στους δρόμους της Λα Παζ, χιλιάδες δάσκαλοι, δίπλα στους μικρεμπόρους κατέλαβαν τους δρόμους, ζητώντας την απομάκρυνση του Προέδρου. Στην πόλη του Ουρούρο, η περιοχή όπου βρίσκονται τα μεταλλεία Χουανουνί, οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας. Τελικά, η αυλαία του αίματος- προς το παρόν- έπεσε στο Ελ Αλτο, όπου κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου σημειώθηκαν οι πιο φονικές συγκρούσεις. Εργάτες, αγρότες, φοιτητές και ιθαγενείς Αϊμάρα, προσπάθησαν να αποτρέψουν την έξοδο των τεράστιων φορτηγών από τα διυλιστήρια της πόλης, που είχαν σκοπό να εφοδιάσουν τη Λα Πας, που έχει αποκλειστεί. Τότε τα τανκς βγήκαν ανοίγοντας το δρόμο στις στρατιωτικές δυνάμεις που πυροβολούσαν στο ψαχνό. Σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα, οι νεκροί ίσως αγγίζουν τους 26 και περισσότερους από τους 90 οι βαριά τραυματισμένοι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα 7χρονο παιδάκι...

Τελικά, χτες, οι δολοφονίες και η άγρια καταστολή είχαν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό για την κυβέρνηση του Γκονσάλες Σάντσεζ ντε Λοσάδα, αφού η εξέγερση πια έχει γίνει φλόγα και την εξανάγκασαν να ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Δευτέρας ότι αναστέλλεται η εξαγωγή φυσικού αερίου σε νέες αγορές χωρίς όμως να κάνει σαφές και το τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του. Δηλαδή, την ιδιωτικοποίηση του πιο πολύτιμου φυσικού πόρου της χώρας, που σχεδιάζεται να δοθούν στην πολυεθνική Pacific LNG τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, το οποίο στοχεύουν να περάσουν μέσω αγωγών από τη Χιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως αλλά και στο Μεξικό. «Δε θα γίνουν εξαγωγές σε νέες αγορές», θα ανακοινώσει ο Σάντσεζ ντε Λοσάδα και θα δηλώσει επίσης ότι ο διάλογος ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς της χώρας, όπου η κυβέρνηση θα αντλήσει τις ιδέες για το τι θα πράξει θα αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του χρόνου...

Με τις πέτρες ενάντια στον πάνοπλο στρατό

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στον πάνοπλο στρατό
Οι ηγέτες της εξέγερσης απαντούν ότι η αναστολή των εξαγωγών δεν πρόκειται να σταματήσει την εξέγερση. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να φύγει η κυβέρνηση», θα δηλώσει, σύμφωνα με το Associated Press, ο Ρομπέρτο ντε Λα Κρους ηγέτης των εργατών της βιομηχανικής ζώνης του Ελ Αλτο, ενώ ο Εβο Μοράλες ηγέτης του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» θα δηλώσει στο χιλιανό Radio Cooperativa ότι «η μοναδική πολιτική λύση για διέξοδο από την κρίση είναι η άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και ότι η αναστολή της εξαγωγής του φυσικού αερίου δεν είναι αρκετή για το βολιβιανό λαό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και το Prensa Latina, ήδη ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε διαρκή εξέγερση, ενάντια στα σχέδια του Σάντσεζ ντε Λοσάδα. Απεργία συμπαράστασης και αλληλεγγύης κήρυξαν οι οδηγοί, αλλά κλείνουν και όλοι οι φούρνοι και τα κρεοπωλεία. Με εντολή της κυβέρνησης, για λόγους ανησυχίας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Η γενική απεργία συνεχίζεται. Οσο για τον πραγματικό διάλογο γίνεται στους δρόμους της χώρας...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το νέο πρόγραμμα του ΚΟΔΗΣΟ

Το νέο πρόγραμμα του ΚΟΔΗΣΟ («Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού») «δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό», αλλά «δημοκρατικο-σοσιαλιστικό και αντικαπιταλιστικό». Αυτή τη δήλωση έκανε ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του κόμματος, για το σχέδιο προγράμματος που θα υποβληθεί για έγκριση στο συνέδριο που συνέρχεται στο Κέμνιτς (πρώην πόλη Καρλ Μαρξ) στα τέλη του Οκτώβρη.

Η δήλωσή του αποτελεί έμμεση απάντηση τόσο σε επικρίσεις ορισμένων πρώην στελεχών του κόμματος όσο και σε δήλωση του πρώην προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, Οσκαρ Λαφοντέν, που χαρακτηρίζει το σχέδιο προγράμματος του ΚΟΔΗΣΟ «κλασικά σοσιαλδημοκρατικό».

Στη συνέντευξή του στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (11/12 Οκτώβρη) ο Μπίσκι είπε επίσης ότι το ΚΟΔΗΣΟ «απορρίπτει μονοσήμαντα» την «Ατζέντα 2010» της κυβέρνηση Σρέντερ, που στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας «ούτε από μακριά δε θίγει τη φαρμακευτική βιομηχανία, αλλά επιβαρύνει μόνο τους ασθενείς και ασφαλισμένους».

Στην ερώτηση, αν το ΚΟΔΗΣΟ έχει συμφέρον να μην αποτύχει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σρέντερ και σε νέες εκλογές επιτύχουν οι αντιπολιτευόμενοι Στόιμπερ και Μέρκελ, ο Μπίσκι απάντησε: «Αυθόρμητα λέω: προτιμώ τον Σρέντερ από τον Στόιμπερ και τη Μέρκελ... Είναι φανερό ότι η CDU (χριστιανοδημοκρατία) θα επιβάλει τη μείωση των κοινωνικών παροχών με μεγαλύτερη ωμότητα, αλλά με αυτό η "Ατζέντα" δε γίνεται καλύτερη. Είναι αντικοινωνική και το ΚΟΔΗΣΟ θα πάρει σαφή θέση εναντίον».

Από δημοσιεύσεις στον Τύπο έγινε γνωστό ότι στο σχέδιο προγράμματος αναγνωρίζεται το «μονοπώλιο της χρήσης βίας» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σ' αυτό ορισμένοι διαβλέπουν προσπάθεια ανατροπής απόφασης του συνεδρίου του ΚΟΔΗΣΟ στο Μίνστερ, που αρνούνταν τέτοιο δικαίωμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι σχετικά χαρακτηριστική η ανοιχτή επιστολή 43 προσωπικοτήτων, μελών του ΚΟΔΗΣΟ ή προσκείμενων σ' αυτό (δημοσιεύεται στη «Νόιες Ντόιτσλαντ», 13/10) που υπογραμμίζουν ότι ο διεθνής αυτός οργανισμός παραβίασε το καθήκον του με το να μη καταδικάσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι 43 ζητάνε από τους αντιπροσώπους του συνεδρίου: «Οι πολιτικές πρωτοβουλίες των δημοκρατών σοσιαλιστών πρέπει να στρέφονται στην ενίσχυση της δύναμης του ΟΗΕ στην επιβολή της απαγόρευσης της βίας και στις ειρηνικές λύσεις των συγκρούσεων».

Στο μεταξύ έχει προκαλέσει εντύπωση η θέση της Γκάμπι Τσίμερ, μέχρι πριν λίγο καιρό προέδρου του ΚΟΔΗΣΟ, στην εφημερίδα «ΤΑΖ» του Βερολίνου, ότι οι Κουβανοί «δεν μπορούν να ελπίζουν στην αλληλεγγύη άλλων χωρών, όταν εσείς ταυτόχρονα πεισμώνετε να απομονώσετε τους διαφορετικά σκεφτόμενους». Τη δήλωση αυτή καταδίκασε, μεταξύ άλλων, ο Μάνφρεντ Βέκβερτ, πρώην ηγετικό στέλεχος του Θεάτρου Μπρεχτ (Μπερλίνερ Ανσάμπλ), ενώ στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (13/10) ο Βερολινέζος αναγνώστης Κάρστεν Σουλτς, που επίσης ασκεί κριτική, τονίζει: «Εμείς στο ΚΟΔΗΣΟ έπρεπε να υπερασπίζουμε το διεθνισμό του κόμματος στο πρόγραμμα και στην πράξη, πράγμα που βέβαια δεν αποκλείει πραγματικά αλληλέγγυα κριτική».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ενας πολύ βολικός θάνατος

ΜΑΝΙΛΑ.- Τα «συγχαρητήριά» της στις δυνάμεις ασφαλείας για το «επίτευγμα» της δολοφονίας του Φαθούρ Ραχμάν αλ - Γκόζι, ενός ειδικού στην κατασκευή βομβών ο οποίος φερόταν να είναι στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια (και ο οποίος είχε αποδράσει τον Ιούλιο από φυλακή υψίστης ασφαλείας ...περπατώντας, σαν κύριος) απηύθυνε χθες μια πασιχαρής Γκλόρια Αρόγιο - επρόκειτο για μια «πολιτική νίκη», την οποία η Πρόεδρος των Φιλιππίνων χρειαζόταν απελπισμένα, καθώς βρίσκεται στη δίνη απανωτών πολιτικών σκανδάλων διαφθοράς, με το τελευταίο να αφορά καταγγελίες σε βάρος της ως προς τη χρήση δημοσίων κεφαλαίων για την προεκλογική της εκστρατεία.

Ωστόσο, η εκδοχή των αρχών, όσον αφορά στις συνθήκες θανάτου του αλ Γκόζι, που η Πρόεδρος Αρόγιο χαρακτήρισε «απόδειξη» ότι «η τρομοκρατία δε θα επιτύχει» στις Φιλιππίνες, αμφισβητείται έντονα. Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν, μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανόν ο διαβόητος «ισλαμιστής φανατικός», που θεωρούνταν ως ο εγκέφαλος πολύνεκρων επιθέσεων στη Μανίλα το 2000, να είχε συλληφθεί και δολοφονηθεί πολύ πριν το πρωί της Κυριακής, και η σορός του απλώς να «σερβιρίστηκε» στο κοινό σε μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, αλλά και για να «τονωθεί» το αίσθημα «ασφάλειας» στη χώρα, ενόψει της επίσκεψης Μπους τζούνιορ την 18η τρέχοντος, δηλαδή το προσεχές Σάββατο. (Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και οι πολιτικές δυνάμεις που προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις θα συναντήσουν σιδερόφρακτο κλοιό απέναντί τους).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνήτης της επαρχίας, όπου υποτίθεται ότι σκοτώθηκε ο «τρομοκράτης» σε μάχη με αστυνομικούς, αλλά και τοπικοί αξιωματούχοι της αστυνομίας του Μιντανάο, καθώς και αυτόπτες, εξέφραζαν αμφιβολίες για το αν η εκδοχή της κυβέρνησης έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Η Αρόγιο δεν πτοήθηκε. Μετέβη αεροπορικώς στις νότιες Φιλιππίνες και επιθεώρησε το κουρελιασμένο από σφαίρες πτώμα του αλ Γκόζι σε ένα πολιτικό σόου από αυτά που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της. Δήλωσε ότι «το μακρύ χέρι του νόμου θα πιάσει (τους τρομοκράτες)» και ότι «ο λαός της χώρας ανακουφίστηκε». Τώρα το κατά πόσον «ανακουφίστηκαν» οι πολίτες μιας χώρας με το μισό πληθυσμό κάτω από το όριο της φτώχειας και το μέσο μεροκάματο στα 4 δολάρια από το ότι οι αστυνομικοί προβάλλονται ως ικανοί στο πιστολίδι, είναι μια άλλη ιστορία.

ΤΣΕΧΙΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ
Αντικομμουνισμός εν δράσει...

ΠΡΑΓΑ - ΤΑΛΙΝ.--

Τσέχικο δικαστήριο απέρριψε χτες την έφεση που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι του 79χρονου πρώην κομμουνιστή αξιωματούχου Κάρελ Χόφμαν για την 4ετή ποινή κάθειρξης που του είχε επιβληθεί τον περασμένο Ιούνη. Οι δικαστές μάλιστα αποφάσισαν να ανεβάσουν την ποινή σε 6 χρόνια!

Υπενθυμίζεται ότι ο Χόφμαν ήταν διευθυντής της τσεχοσλοβάκικης ραδιοτηλεόρασης το 1968 και αρχικά οι δικαστικές αρχές επιδίωξαν να τον καταδικάσουν για «προδοσία του έθνους» (!), χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να «συλλέξουν» οποιοδήποτε στοιχείο σχετικό με αυτή την κατηγορία. Τελικά ο Χόφμαν καταδικάστηκε επειδή απλώς ήταν κομμουνιστής αξιωματούχος...

Ταυτόχρονα, οι εσθονικές αρχές κατονόμασαν χτες ως ύποπτο για συμμετοχή στις «απελάσεις» Εσθονών το 1949, τον 84χρονο ήρωα του Κόκκινου Στρατού Αρνολντ Μέρι - βραβευμένο και με το παράσημο «Λένιν» για την αντιστασιακή του δράση στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η έρευνα σε βάρος του, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ενδέχεται να διαρκέσει έως και 6 μήνες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ