ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
«Λουκέτο» για 1,2 εκατομμύρια επιχειρήσεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη...θετική οικονομική συγκυρία. Ο δρόμος προς την ΟΝΕ, πορεία παραπέρα καταστροφής της παραγωγικής βάσης, ώστε να επιταχυνθεί η συγκέντρωση κεφαλαίων και κερδών

Πάνω από 240.000 επιχειρήσεις προχώρησαν πέρσι σε πτώχευση. Τουλάχιστον 1.200.000 επιχειρήσεις έβαλαν οριστικά λουκέτο στα χρόνια από το 1997 μέχρι και το 2002. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σημαντικά και ήδη πέρσι είχε φτάσει τα 16.000.000 άτομα.

Τα παραπάνω στοιχεία, που αποκαλύπτουν με ασύλληπτους, για την ελληνική πραγματικότητα, αριθμούς, το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν στην παραγωγική βάση της κοινωνίας οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, είναι επίσημα. Περιέχονται στην ετήσια έκθεση της CREDITREFORM (Γερμανία) και δημοσιοποιήθηκαν χτες από την ελληνική ICAP. Αφορούν στις χώρες της ΕΕ και μαζί την Ελβετία και τη Νορβηγία.

Τα στοιχεία θέλουν μελέτη και προσοχή. Προσοχή, κύρια επειδή, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατά τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης παίρνονται υπόψη κριτήρια, που πολλές χιλιάδες πτωχεύσεις δεν τις παρουσιάζουν στους καταλόγους. Είναι ενδεικτικό ότι οι πτωχεύσεις που παρουσιάζονται για την Ελλάδα υπολείπονται αισθητά από τους σχετικούς επίσημους αριθμούς της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με άλλες χώρες που έχουν προσχωρήσει στα λεγόμενα ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα, όπου κυριαρχούν οι διακρίσεις, η στατιστική ...αυθαιρεσία και το μαγείρεμα των στοιχείων.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία είναι ενδεικτικά για το ...πού πάει το πράγμα. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αναφέρονται σε αριθμό πτωχεύσεων εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, σε μια περίοδο η οποία, τουλάχιστον μέχρι το 2000, θεωρούνταν περίοδος ανόδου - και μάλιστα υψηλής ανόδου - όλων των δεδομένων που συνδέονται με τις εξελίξεις στην οικονομία. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι εφ' όσον στόχος των διαδικασιών της ολοκλήρωσης στην ΕΕ ήταν η παραπέρα μαζική συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίων και κερδών στα χέρια όλο και λιγότερων επιχειρηματικών ομίλων, το μάρμαρο που πληρώνει η εργατική τάξη και οι άλλοι εργαζόμενοι είναι πανάκριβο, ακόμα και στη χρονική διάρκεια περιόδων, που θεωρείται ότι υπάρχει καλή οικονομική συγκυρία. Είναι δεν είναι η συγκυρία θετική, οι εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας ως αναλώσιμο ταχείας κυκλοφορίας.

Οπως είναι φυσικό, ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγείται σε πτώχευση κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι ακόμα μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των προηγούμενων χρόνων, κάτι που φαίνεται και από τα αναλυτικά στοιχεία της έκθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο μέσος όρος των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο από το 1997 μέχρι και το 2000 ήταν 190.000 το χρόνο, το 2001 ο σχετικός αριθμός «πήγε» στις 198.954 επιχειρήσεις, ενώ πέρσι εκτοξεύτηκε στις 240.954. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι και για φέτος και για τον επόμενο χρόνο, ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται στο κλείσιμο θα είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλός.

Οι πτωχεύσεις κατά το 2002 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 21,6%, σε σχέση με το 2001. Η χώρα που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των πτωχεύσεων είναι η Γερμανία με ποσοστό 66,4% σε σχέση με το 2001 και ακολούθησαν η Ισπανία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία. Συνολικά, όμως, κατά την πενταετία 1997 - 2002, σχεδόν 1,2 εκατομμύρια επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, προσθέτοντας αθροιστικά στις λίστες της ανεργίας περίπου 16 εκατομμύρια ανέργους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται, οι περισσότερες πτωχεύσεις και σε αριθμό, αλλά και σε ποσοστό, παρατηρούνται στο λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» της οικονομικής ολιγαρχίας στην Ευρώπη, δηλαδή χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία, όπου οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές θεωρείται ότι έχουν ωριμάσει. Δηλαδή, όπου οι «απελευθερώσεις» έχουν προχωρήσει αρκετά, παρατηρούνται και τα περισσότερα προβλήματα. Ο λόγος είναι προφανής. Εκεί ο λεγόμενος ανταγωνισμός είναι ...επαρκώς αναπτυγμένος, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα μερίδια συγκέντρωσης - μονοπώλησης των αγορών.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μοιράστηκαν τις θέσεις... όπως αναμενόταν

Μετά την εκτεταμένη νοθεία στο τελευταίο Συνέδριο, ΠΑΣΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ μοιράστηκαν τα αξιώματα του νέου προεδρείου

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ (ΣΥΝ) κατέλαβαν τα αξιώματα του νέου προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικαστική φάση της εκτεταμένης νοθείας στην οποία συντεταγμένα επιδόθηκαν μαζί με τη ΔΑΚΜΜΕ στο Συνέδριο που προηγήθηκε.

Τα τρία στελέχη της «Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ», που εκλέχθηκαν στο προεδρείο ως απλά μέλη, δεν έθεσαν στη συνέχεια υποψηφιότητα για εκλογή στα αξιώματα. Οι σύμβουλοι της παράταξης στο ΔΣ, αφού ψήφισαν λευκό για την εκλογή του νέου προέδρου, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νόθευση του αποτελέσματος του πρόσφατου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ.

Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν και οι σύμβουλοι της ΔΑΚΜΜΕ, χωρίς να προβάλουν κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Νέος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Δ. Ασημακόπουλος και γενικός γραμματέας ο Ν. Σκορίνης.

Με αφορμή τις μετεκλογικές διαδικασίες στη ΓΣΕΒΕΕ, ο Δ. Φέτσης, μέλος του προεδρείου, δήλωσε στο «Ρ»:

«Η συγκρότηση του προεδρείου και το μοίρασμα των θέσεων του προέδρου και του γραμματέα από την ΠΑΣΚΜΜΕ και την ΑΣΚΕΒΕ αντίστοιχα, ήταν αναμενόμενη εξέλιξη της εκτεταμένης νοθείας στο Συνέδριο. Αυτές οι παρατάξεις, μαζί με τη ΔΑΚΜΜΕ, δε δίστασαν να βάλουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε περιπέτειες. Σχηματίζοντας ένα αρνητικό μπλοκ δυνάμεων, επέβαλαν νόθους αντιπροσώπους και αλλοίωσαν τους συσχετισμούς και τα αποτελέσματα του συνεδρίου.

Αυτή η σκοπιμότητα δεν είναι άσχετη με την επιδίωξη χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε η ΓΣΕΒΕΕ να λειτουργεί ως "αξιόπιστος συνομιλητής", να συναινεί στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των αναδιαρθρώσεων, στην πολιτική που ευθύνεται για τις καταστρεπτικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ και που οδηγούν άλλους στο κλείσιμο και άλλους στο περιθώριο.

Η ΔΗΚΕΒΕ κατήγγειλε τη μεθόδευση που προηγήθηκε και το αποτέλεσμα του συνεδρίου. Δε θα μπορούσε να συμμετάσχει στο μοίρασμα των θέσεων με αυτές τις δυνάμεις. Αντίθετα, θα παλέψει για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Η ΔΗΚΕΒΕ ακολουθεί τη γραμμή των αντιμονοπωλιακών αγώνων και ανυποχώρητα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ΕΒΕ, απέναντι στις πολυεθνικές και την πολιτική που εδραιώνει τη θέση τους στην αγορά.

Καλούμε κάθε επαγγελματία, βιοτέχνη και έμπορο να μην υιοθετήσει αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες και να πάρει στα χέρια του την υπόθεση του εκδημοκρατισμού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αξιοποιήστε την Ολυμπιάδα για μπίζνες

Η επιχειρηματική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 από την πλευρά του ιδιωτικού κεφαλαίου, το οποίο έχει βλέψεις να διεισδύσει στις αγορές της Κίνας, ήταν το θέμα της χτεσινής σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΕΒ, του ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών) και εκπροσώπων του Οργανισμού «Αθήνα 2004».

Ειδικότερα στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων που είχαν τεθεί στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού «Αθήνα 2004» και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η πραγματοποίηση ενός «επιχειρηματικού φόρουμ», που θα λάβει χώρα πριν και μετά την Ολυμπιάδα, το οποίο θα αποβλέπει στην πρόσκληση και φιλοξενία ξένων επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων, με στόχο την επιχειρηματική προβολή της Ελλάδας... με το αζημίωτο.

Στους φιλοξενούμενους θα χορηγούνται δωρεάν διαμονή, εισιτήρια για την παρακολούθηση των αγώνων, διοργάνωση δεξιώσεων κλπ. Προωθείται επίσης το πρόγραμμα «Business Initiative - Greece 2004» (Επιχειρηματική Πρωτοβουλία - Ελλάδα 2004), η οποία θα ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία έκθεσης για την προβολή εμπορευμάτων 100-150 ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ με αφορμή την ανάληψη της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008 από το Πεκίνο, εξετάζεται η δυνατότητα πώλησης τεχνογνωσίας από ιδιωτικές εταιρίες στην Κίνα, η οποία αφορά την οργάνωση των αγώνων, κάτι που έκανε και η Αυστραλία - η προηγούμενη διοργανώτρια του 2000 - μέσω των εταιριών της προς τη χώρα μας.

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
«Ολα καλά» με το ΚΠΣ

«Αρκετά ικανοποιητικά» προχωρά η υλοποίηση του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δήλωσε αργά χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αρμόδιος υφυπουργός Χ. Πάχτας. Η πορεία υλοποίησης του Γ` ΚΠΣ αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, αντιπαράθεση, η οποία υποκρύπτει και αντιτιθέμενα επιχειρηματικά - εργολαβικά συμφέροντα, τα οποία συγκρούονται για τη λεία των τρισεκατομμυρίων του κοινοτικού πακέτου. Μέχρι το τέλος του 2003, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υποβάλει τις προτάσεις της προς την ΕΕ για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Γ` ΚΠΣ, η οποία προβλέπει επιπλέον ενίσχυση των προγραμμάτων που εξελίσσονται ικανοποιητικά, ενώ, σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, δε θα υπάρξουν περικοπές σε προγράμματα που παρουσιάζουν υστέρηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ