ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύριο η μεγάλη διεθνιστική εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Στις 6.30 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό

Αύριο, Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, πραγματοποιείται η μεγάλη διεθνιστική εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο».

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στη σειρά των μεγάλων πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στην αυριανή εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα απευθύνουν χαιρετισμό οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», ενώ θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά επαναστατικά τραγούδια.

Τα Κόμματα και οι εκπρόσωποι που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση:

1) Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας - Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

2) Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλίας - Λάουρα Μπεργκαμίνι, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.


3) Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν - Αϊνούρ Κουρμάνοφ, μέλος του Προεδρείου του Κόμματος.

4) Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας - Ινα Μπελοκούροβα, μέλος της Διοίκησης του Κόμματος.

5) Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού - Πάβελ Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος.

6) Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα - Μπουλέλουα Τουνισίουα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

7) Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας - Μαρίνα Πιλάεβα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων.

8) Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) - Ιλιά Φέρμπεροφ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της ΚΕ.

9) Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας - Αννα Ρουσνόφ, στέλεχος του Κόμματος.

10) Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας - Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.


Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον

Την Τρίτη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά τα εγκαίνια της Εκθεσης γραμματοσήμων και ντοκουμέντων

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

«Κόβουμε τις αλυσίδες της σκλαβιάς», σοβιετικό γραμματόσημο του 1918
«Κόβουμε τις αλυσίδες της σκλαβιάς», σοβιετικό γραμματόσημο του 1918
Την Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου) θα εγκαινιαστεί η εξαιρετική έκθεση με εκατοντάδες ντοκουμέντα για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και όλη την περίοδο μέχρι την αντεπανάσταση, που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Η έκθεση έχει τίτλο «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον. Εκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων» και στα εγκαίνια θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα λειτουργεί έως τις 28 Οκτώβρη 2017, με ωράριο λειτουργίας για όλες τις μέρες: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλέφωνο 210.4122.890, τις ώρες 11.00 - 14.00, στην ΚΟ Πειραιά.

Στο χώρο της έκθεσης θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»:

-- Την Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., το έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Η Μάνα» από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η σειρά εκδόσεων της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». Θα μιλήσουν ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, υπεύθυνη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η έκδοση «1917: Η πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα». Θα μιλήσουν οι Κώστας Μπορμπότης και Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.


Το κόκκινο αστέρι
Το κόκκινο αστέρι

Μια ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

Την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί, στο Μέγαρο Μουσικής, η ξεχωριστή συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης διευθυντή ορχήστρας Αλέξανδρου Μυράτ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα τριών κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών, με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση: Του Αράμ Χατσατουριάν, του Σεργκέι Προκόφιεφ και του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.


«Καλή θητεία» με διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας

Εξορμήσεις χτες σε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων στρατιωτών από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επικεφαλής της εξόρμησης στο Μ. Πεύκο
Ο Ν. Καραθανασόπουλος επικεφαλής της εξόρμησης στο Μ. Πεύκο
«Φύλλα πορείας» με τις θέσεις του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των φαντάρων μοιράστηκαν χτες, μέρα ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων, έξω από Κέντρα Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που οι στρατευμένοι αποχωρούσαν ως αδειούχοι με τις οικογένειές τους.

Κλιμάκια του Κόμματος και της ΚΝΕ βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στο Μεγάλο Πεύκο, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, και στο 9 ΣΠ Καλαμάτας με επικεφαλής τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ. Επίσης εξορμήσεις έγιναν στα ΚΕΤΘ Αυλώνα, ΚΕΥΠ (Λαμία), 586 Μ/Π ΤΠ (Γρεβενά), ΚΕΕΜ (Σπάρτη), ΚΕΝ (Αρτα), 11 ΣΠ (Τρίπολη), 2/39 ΣΕ (Μεσολόγγι), 547 Α/Μ ΤΠ (Ρέθυμνο), 9ΣΠ (Καλαμάτα), ΚΕΜΧ (Ναύπλιο), ΚΕΠΒ (Θήβα).

Μιλώντας με τους στρατευμένους αλλά και τις οικογένειές τους, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ διακίνησαν την πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και συζήτησαν μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τις ευθύνες της κυβέρνησης, που εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς και στους ΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Οι νεοσύλλεκτοι τόνιζαν την ανάγκη να μην επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα για τη θητεία, ξεχωρίζοντας ως κοροϊδία τα 8,62 ευρώ που παίρνουν κάθε μήνα. Αναφέρονταν επίσης στην υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει όλα τα αναγκαία είδη ρουχισμού, όπως και όσα είναι απαραίτητα στους στρατιώτες για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, τα έξοδα μετακίνησής τους κ.λπ. Ως μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για εκείνους που εργάζονταν πριν καταταγούν, είναι η μεγάλη πιθανότητα να είναι άνεργοι όταν απολυθούν.

Στο ΚΕΜΧ Ναυπλίου
Στο ΚΕΜΧ Ναυπλίου
Για τα παραπάνω η Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή ζητά, ανάμεσα στα άλλα, η υπηρεσία να εξασφαλίζει υποχρεωτικά κι επαρκώς για τους φαντάρους όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης, υπόδησης κ.ά. για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Να εξασφαλίζεται επαρκής, σε ποσότητα και ποιότητα, σίτιση και να στελεχωθούν με ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό κι επαρκή εξοπλισμό τα ιατρεία των μονάδων. Επίσης, οι οπλίτες που διέκοψαν σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους - εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν - να επαναπροσλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ίδιο εργοδότη αμέσως μετά την απόλυσή τους από τις ΕΔ. Οι οπλίτες δε που είναι άνεργοι μετά την απόλυσή τους, να δικαιούνται επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας. Επίσης, να είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα για τους στρατευμένους να διατυπώνουν τη γνώμη τους ενάντια στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και σε αποστολές εκτός συνόρων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ