ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πρώτο βήμα η απεργία των ναυτεργατών

Από πρόσφατη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Από πρόσφατη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Στο «πόδι» είναι οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, δίνοντας τη μάχη της προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι η περιφρούρηση και η επιτυχία του απεργιακού αγώνα που ξεκινάνε οι ναυτεργάτες από τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη με 48ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ κάτω από την αγωνιστική παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ). Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία κλιμακώνοντας τον αγώνα έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας στις 19 του μήνα με το πλαίσιο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Να σημειωθεί ότι από χτες οι εφοπλιστές άρχισαν τις προκλήσεις ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών με τους γνωστούς εκβιασμούς και τη δήθεν ευαισθησία τους για τη σύνδεση των νησιών, όταν αυτοί τα εγκαταλείπουν στον εφιάλτη της απομόνωσης. «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τούτη την ώρα - αναφέρεται στην ανακοίνωση της εφοπλιστικής Ενωσης - στοχοποιούν μόνον τις ακτοπλοϊκές εταιρείες μαζί με τους κατοίκους των νησιών μας, οι οποίοι μέσα στη γενικότερη ταλαιπωρία που υφίστανται θα απομείνουν και χωρίς σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η δράση για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας με γενικές συνελεύσεις σε όλα τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποίας (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΣ, ΚΑΓΚΕΟ κλπ.), ενώ την Κυριακή στις 10 το πρωί θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μέσα στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος χτες μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου Περάματος έκαναν μαζική παρέμβαση στο ΙΚΑ και εξόρμηση στη λαϊκή αγορά με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Για σήμερα στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί μαζική εξόρμηση στην πλατεία Ηρώων.

Τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη η Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας και μια σειρά συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της πόλης διοργανώνουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο ΙΚΑ Νίκαιας απαιτώντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους

Την Τρίτη 18 Οκτώβρη στις 10 το πρωί τα σωματεία του Πειραιά Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού Τουρισμού, Λογιστών και σωματεία συνταξιούχων διοργανώνουν αγωνιστική κινητοποίηση στην Α' ΔΟΥ Πειραιά ενάντια στα χαράτσια και την αντιλαϊκή πολιτική.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σύσκεψη ενόψει της απεργίας

Η άμεση, καθημερινή παρέμβαση στους χώρους δουλειάς και η επικέντρωση της αντιπαράθεσης στο περιεχόμενο και την οργάνωση της πάλης είναι τα δύο κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη την οποία οργάνωσαν προχτές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με στόχο να δοθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους και στο Δημόσιο, η μάχη για την προετοιμασία της 48ωρης πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας, στις 19 και 20 του Οκτώβρη.

Στην εισήγησή της, η Β. Πανουτσάκου, στέλεχος του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις και στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις. Σημείωσε ότι όσα συμβαίνουν επιβεβαιώνουν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ. Αναφερόμενη στη δράση των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είπε πως την ώρα που οργανώνουν μια σειρά κινητοποιήσεων και φθάνουν να μιλάνε ακόμα και για αλλαγή της κυβέρνησης, παράλληλα συσκοτίζουν τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα των εργαζομένων και χρησιμοποιούν τις κινητοποιήσεις, για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, τη στήριξη που προσφέρουν και σήμερα στην αντεργατική λαίλαπα.

Σε αυτό το σημείο, τόνισε την ανάγκη οι ταξικές δυνάμεις να παίρνουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αγώνα στους τόπους δουλειάς. Απαιτείται, υπογράμμισε, έγκαιρη ενημέρωση για τα γεγονότα, εξαγωγή συμπερασμάτων από αυτά και άμεση συζήτηση με τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, η εξέλιξη με τις τράπεζες «Πρότον» και «Ντέξια» επιβεβαιώνουν την κριτική που ασκεί το ΠΑΜΕ στις αυταπάτες που σπέρνει η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), στη θέση που προβάλλει - της κρατικοποίησης των τραπεζών - σαν μέρος της «λύσης» αντιμετώπισης της κρίσης. Πρέπει να αναδεικνύεται, συνέχισε, καθημερινά η αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων και η διέξοδος.

Υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Ακολούθησαν τοποθετήσεις όπου αναφέρθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία και γεγονότα. Επιβεβαιώθηκε ότι όπου οι ταξικές δυνάμεις δρουν σαν πλειοψηφία, δραστηριοποιούνται σχεδιασμένα και συστηματικά, υπάρχουν αποτελέσματα. Διευρύνεται ο αριθμός των εργαζομένων που συζητά με το ΠΑΜΕ, παίρνονται αποφάσεις σε γενικές συνελεύσεις με προτάσεις των ταξικών δυνάμεων και παρά τον αρνητικό συσχετισμό σε επίπεδο διοικήσεων. Το τελευταίο γεγονός επιβεβαιώνει και την ανάγκη η υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα να γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Ακόμα η πείρα που βγαίνει δείχνει ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες κάθε άλλο παρά μένουν άπραγες. Προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε λογικές διαχείρισης, να εκφυλίσουν τους αγώνες τους, μετατρέποντας απεργίες σε καταλήψεις «για να μη χαθεί το μεροκάματο», παίρνουν αποφάσεις χωρίς να γίνονται όχι μόνο γενικές συνελεύσεις αλλά ούτε καν συνεδριάσεις οργάνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Γενικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εθνικής Αμυνας δεν έχει συνεδριάσει - παρά τις εξελίξεις - από τον περασμένο Μάρτη.

Οι δυνάμεις αυτές έχουν απορρίψει επανειλημμένως την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων. Λειτουργούν διασπαστικά, η κάθε πλειοψηφία αρθρώνει αιτήματα εξαίρεσης από τα μέτρα για τον κλάδο που δρα. Τακτική που αδυνατίζει το ενιαίο της πάλης αλλά και του αγώνα που δίνεται σε κάθε κλάδο.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι εμφανίζονται συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ να μιλάνε για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε την προχτεσινή κίνηση της ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών να δηλώσει ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να εμφανιστούν ως «καλό» ΠΑΣΟΚ και να μπερδέψουν τους εργαζόμενους. Αυτές οι μεθοδεύσεις πρέπει να αποκαλύπτονται και να δείχνεται ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αλλάζουν σε τίποτα τις θέσεις τους οι οποίες είναι πλήρως ενσωματωμένες στον καπιταλισμό, στηρίζουν δηλαδή την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους κεφαλαιοκράτες. Επίσης, την πλήρη υποταγή αυτών των δυνάμεων δείχνει και η άρνησή τους - η οποία έχει εκφραστεί σε μια σειρά σωματεία - να αποδεχθούν το αίτημα για οργανωμένης μαζικής άρνησης πληρωμής των χαρατσιών.

Πικετοφορία στη Λάρισα

Πικετοφορία ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ, της τρόικα και του κεφαλαίου, διοργανώνει η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ, αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συσκέψεις εργαζόμενων φοιτητών με σωματεία

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους εργαζόμενους φοιτητές, σε κοινές συσκέψεις με τα σωματεία στους κλάδους του επισιτισμού, των τηλεπικοινωνιών και του εμπορίου για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργιακής μάχης στις 19 και 20 του Οκτώβρη. Συσκέψεις θα γίνουν:

  • Το Σάββατο 15 Οκτώβρη στις 6 το απόγευμα με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (Χαλκοκονδύλη 37, β' όροφος).
  • Την Κυριακή 16 Οκτώβρη, 1 ώρα το μεσημέρι, με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β και Μητροπόλεως).
  • Την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα, με το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων (Γλάδστωνος 3).

Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της συγκρότησης ταξικού πόλου σε επίπεδο Αττικής έκαναν χτες συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που πραγματοποίησαν σύσκεψη το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με νέα σύσκεψη το επόμενο διάστημα και με στόχο τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων συνταξιούχων από τον κλάδο. Οπως τονίστηκε η συγκρότηση ταξικού πόλου συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα συμβάλει στο συντονισμό της δράσης με συνταξιούχους άλλων κλάδων αλλά και με τους εργαζόμενους όπως και στην προσπάθεια ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αμεσα καθήκοντα για τους συμμετέχοντες όπως καθορίστηκαν είναι η προπαγάνδιση της 48ωρης απεργίας και η μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 19 Οκτώβρη στις 11 το πρωί στην Ομόνοια. Η κλιμάκωση της δράσης με διάφορες πρωτοβουλίες για την οργανωμένη μαζική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ