ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με πείσμα στην απεργία

Καθολική ήταν χτες η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργιακή κινητοποίηση. Κλιμάκωση του αγώνα θα αποφασίσει σήμερα η ΕΕ της ΠΝΟ, αν δεν πάρει θετικές απαντήσεις στα αιτήματα

Δεμένα στα λιμάνια έμειναν τα πλοία χτες, πρώτη μέρα της νέας 48ωρης πανναυτεργατικής απεργίας, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Ο νέος απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών αποτελεί τη συνέχεια της πρόσφατης πολυήμερης απεργίας, που έδωσαν με πρωτοφανή αποφασιστικότητα και μαζικότητα. Η καθολική συμμετοχή κατά την πρώτη μέρα και της νέας απεργίας, δείχνει ότι οι ναυτεργάτες είναι καθ' όλα έτοιμοι να συνεχίσουν, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τον αγώνα τους, για να προστατέψουν το μεροκάματό τους, αλλά και την ελληνική ναυτιλία, που οδηγείται στον αφανισμό από την κυβερνητική πολιτική. Σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και όπως δήλωσε στον "Ρ" ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γ. Χαλάς,"αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει θετικά απέναντι στα αιτήματα των ναυτεργατών, ο αγώνας θα κλιμακωθεί".

Στον Πειραιά

Παρά τη βροχή, συνδικαλιστές και ναυτεργάτες από τις 6 τα ξημερώματα που άρχισε η απεργία, "όργωναν" το λιμάνι του Πειραιά, για να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Σε όποια πλοία περιόδευσαν οι αντιπροσωπείες, η απάντηση που πήραν από τα πληρώματα ήταν ΝΑΙ στην απεργία. Από τα ξημερώματα δίπλα στους απεργούς βρίσκονταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης.

Ο Γ. Μαυρίκος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο λιμάνι δήλωσε: "Η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην 48ωρη απεργία δείχνει ότι οι ναυτεργάτες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή παραταξιακές προτιμήσεις, συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι τα αιτήματα του αγώνα είναι πέρα για πέρα δίκαια. Οι τρεις αιχμές των αιτημάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο, για το ασφαλιστικό και για τη βαριά φορολογία που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι δένουν όλους τους ναυτεργάτες σε αυτόν τον κοινό αγώνα. Πιστεύω ότι με την ένταση αυτού του αγώνα, με την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που πρέπει να εκφράσουμε όλοι οι εργαζόμενοι, όλο το συνδικαλιστικό κίνημα στους ναυτεργάτες, μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα".

Ο Στρ. Κόρακας, μετά την περιοδεία του, δήλωσε: "Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα που δίνουν οι ναυτεργάτες, αλλά και για να τους δηλώσουμε και να τους διαβεβαιώσουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει για αυτούς είναι ο δρόμος του ενωμένου αγώνα. Η στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας την περασμένη Παρασκευή απέναντι στην επίκαιρη ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, απέδειξε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα από τη γλώσσα του ενωμένου αγώνα. Πέρα από το φορολογικό δίκαιο αίτημα των ναυτεργατών, υπάρχουν και τα άλλα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, όπως το θέμα της απασχόλησης και της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο. Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Είμαστε βέβαιοι ότι η επιμονή σε αυτό τον αγώνα θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα, θέλει δε θέλει η κυβέρνηση, όσο δογματικά κι αν είναι προσηλωμένη στα συμφέροντα των εφοπλιστών".

Στα άλλα λιμάνια

Από τα χαράματα ήταν "στο πόδι" οι ναυτεργάτες και στα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας, τα οποία παρουσίαζαν την ίδια έρημη εικόνα με αυτή του Πειραιά. Η αποφασιστική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία έριξε στο "κενό" τους γνωστούς εκβιαστικούς μηχανισμούς που έθεσαν σε εφαρμογή οι εφοπλιστές, με πρωτοπόρο αυτή τη φορά τον εφοπλιστή Στρίντζη.Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής έδωσε εντολή στα "πρωτοπαλίκαρά" του να γράψουν σε λίστα όσους απεργήσουν από το πλήρωμα του επιβατικού πλοίου "ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ 2" που βρίσκεται στη Ραφήνα. Οι ναυτεργάτες, όμως, έδωσαν την κατάλληλη απάντηση, δηλώνοντας συμμετοχή στην απεργία. Ανάλογες τρομοκρατικές προσπάθειες εκδηλώθηκαν στα πλοία "Επτάνησος" και "Κεφαλονιά" του ίδιου εφοπλιστή.

Στη Ραφήνα από όπου αποπλέουν επιβατικά πλοία προς τα νησιά του Αιγαίου δεν "κουνήθηκε φύλλο". Νεκρό ήταν το λιμάνι της Πάτρας,αλλά και τηςΗγουμενίτσας από τα οποία αποπλέουν τα επιβατικά πλοία προς Ιταλία. Το ίδιο και τα λιμάνια του Βόλου και της Κέρκυρας.

Συζητούν για τη "νομιμοποίηση"

Διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών, εξετάζοντας ένα σχέδιο που κουβαλά πολλές παλιές "αμαρτίες"

Η νομιμοποίηση των αλλοδαπών στη χώρα μας είναι το θέμα που θα συζητήσουν σήμερα σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών οι συναρμόδιοι υπουργοί, με βάση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προτείνει η αρμόδια επιτροπή η οποία συνεδρίασε χτες, σχετικά με την καταγραφή των αλλοδαπών εργαζομένων και τη χορήγηση σε αυτούς της "Κάρτας Προσωρινής Αδειας Παραμονής Αλλοδαπών".

Το μόλις έξι μηνών χρονικό διάστημα ισχύος της κάρτας, η σύνδεση της νομιμοποίησης με την απασχόληση, οι υποτυπώδεις ποινές (αυτές που ισχύουν και τώρα) για τους εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς σε καθεστώς "μαύρης εργασίας", είναι μερικά από τα σημεία που υπονομεύουν αν δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις περί νομιμοποίησης των αλλοδαπών.

Στα παραπάνω να προστεθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ισχύς της κάρτας μπορεί να ανασταλεί αν "συντρέχουν λόγοι γενικότερου δημόσιου συμφέροντος" και όχι μόνο ασφάλειας και δημόσιας τάξης.

Ετσι, το άρθρο 4 του προτεινόμενου Προεδρικού Διατάγματος, που ορίζει ότι ο αλλοδαπός κάτοχος κάρτας "απολαμβάνει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με τον Ελληνα εργαζόμενο, από πλευράς αμοιβής, όρων και συνθηκών εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων και των λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων και εισφορών, που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία",μπορεί να αναιρεθεί από ένα πλήθος λόγων που μπορούν να ανάγονται στην προστασία του "δημόσιου συμφέροντος".

Οι ποινές για τους εργοδότες που παραβιάζουν το νόμο ορίζονται από το νόμο 1975, δηλαδή μικρά χρηματικά πρόστιμα και λίγοι μήνες φυλάκισης. Μάλιστα, αν γίνει δήλωση από τον εργοδότη για απασχόληση αλλοδαπού, παραγράφονται οι αξιώσεις που γεννήθηκαν υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων για το διάστημα πριν τη δήλωση!

Στη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής έγιναν ορισμένες συμπληρώσεις, όπως ότι ο αλλοδαπός που παραβαίνει τα προβλεπόμενα στο Προεδρικό Διάταγμα θα πληρώνει τα δικαστικά και της απέλασης τα έξοδα, δε θα του χορηγείται κάρτα αν έχει ανίατη αρρώστια, δε θα διασφαλίζεται το απόρρητο των στοιχείων του.

Προχωρά στην απεργία η ΑΔΕΔΥ

Το Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, που συνεδρίασε χτες, αποφάσισε να απορρίψει στο σύνολό του το νέο μισθολόγιο και επικύρωσε προηγούμενη απόφαση για 48ωρη απεργία στις 3-4 Φλεβάρη

Με 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 3 και 4 Φλεβάρη απαντούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο, με το οποίο διαιωνίζεται η πολιτική λιτότητας και αλλάζει σε επικίνδυνη κατεύθυνση - όπως οι ίδιοι επισημαίνουν - το όλο σύστημα της πολιτικής μισθών στο δημόσιο. Το Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, σε πολύωρη συνεδρίασή του, επικύρωσε χτες τη σχετική πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Στη χτεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός από τους γενικούς συμβούλους, και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών - μελών της ΑΔΕΔΥ. Οι συνδικαλιστές απέρριψαν στο σύνολό του το νομοσχέδιο της κυβέρνησης,επισημαίνοντας πως βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ.

Η κριτική επικεντρώθηκε κυρίως στα εξής: Με το νέο μισθολόγιο διαιωνίζεται η πολιτική λιτότητας. Συνεχίζεται η επιδοματική πολιτική και διαιωνίζονται οι ανισότητες στις αποδοχές. Παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον και φαλκιδεύεται η εφαρμογή και στο δημόσιο του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αμφισβητείται η ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούσε κατάκτηση χρόνων και αμφισβητείται επίσης η καταβολή του κινήτρου αποδοτικότητας, καθώς με το νομοσχέδιο συναρτάται από τη θέληση των προϊσταμένων, οδηγώντας σε ομηρία τους δημόσιους υπάλληλους.

Οι σύμβουλοι της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας,τονίζοντας την ανάγκη της άμεσης, αποφασιστικής και συντονισμένης απόκρουσης του νομοσχεδίου, πρότειναν η 48ωρη απεργία να πραγματοποιηθεί στις 22-23 Γενάρη, περίοδος που αρκετές Ομοσπονδίες - μέλη έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις. Επίσης έθεσαν σαν αιτήματα αιχμής: Αμεσες και ουσιαστικές αυξήσεις και θεσμοθέτηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ΔΑΚΕ πρότεινε επίσης απεργία στις 22-23 Γενάρη, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση δεν κατέθεσε, ούτε ψήφισε πρόταση για κινητοποίηση, όπως και οι Αριστερές Συσπειρώσεις.Τελικά η απεργία καθορίστηκε για τις 3-4 Φλεβάρη με τις ψήφους της ΠΑΣΚ.

Με τα όπλα!

Στην Κυλλήνη δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, με την κάλυψη εισαγγελέα, απειλώντας με τα όπλα (!) απαγόρευσαν στο απεργιακό κλιμάκιο να μπει στο λιμάνι και να επικοινωνήσει με τους ναυτεργάτες!

Την καταγγελία κάνει το ναυτεργατικό σωματείο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ". Παρέμβαση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έκανε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Στρ. Κόρακας, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες ενέργειες του Λιμενικού και ζητώντας να παρθούν τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Ο Δήμος Διστόμου προειδοποιεί

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διστόμου,με αφορμή την απόφαση της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ,να πουλήσει τον οικισμό Ασπρα Σπίτια - παραλίας Διστόμου,με ομόφωνη απόφασή του, καταγγέλλει, κάθε ενέργεια που με οποιοδήποτε τρόπο θίγει τα συμφέροντα του δήμου και των κατοίκων του. Επίσης προειδοποιεί πως σε καμιά περίπτωση δε θα επιτρέψει να πουληθεί ή διατεθεί ο οικισμός χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ