ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Ευτυχώς είχαμε λίγα ανθρώπινα θύματα"!

Σε μια απεγνωσμένη όσο και εξοργιστική προσπάθεια να αποσείσει από πάνω τις ευθύνες της, η κυβέρνηση ξεδιάντροπα και εξοργιστικά τις ρίχνει στον "κακό μας τον καιρό" και στη "μοίρα μας" (!)

Με άθλιο και εξοργιστικό τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες για τις τεράστιες καταστροφές από τις θεομηνίες, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει, διά στόματος Δ. Ρέππα, "ευτυχώς είχαμε λίγα ανθρώπινα θύματα" (!).

Η κυβέρνηση, προχωρώντας σε μια επίδειξη αναλγησίας απέναντι στα θύματα των πλημμυρών, αλλά και γενικότερα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, επιχείρησε να βγάλει λάδι την πολιτική της - αλλά και των προκατόχων της - και να πείσει ότι φταίει ο "κακός μας καιρός", ο οποίος ήταν πέρα από κάθε "λογική πρόβλεψη" (!).

Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε "περισσότερο από ικανοποιητικά" (!), ενώ δε δίστασε να ρίξει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στους κατοίκους, γιατί - όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - "ο μισός πληθυσμός της χώρας κατοικεί στο Λεκανοπέδιο". Εφτασε μάλιστα στο σημείο ο Δ. Ρέππας, δείγμα του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση, να επιτεθεί στα ΜΜΕ για το "δυσμενές ψυχολογικό κλίμα" που δημιούργησαν με την προβολή των καταστροφών από τις πλημμύρες (!).

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δείχνει να μην πτοείται καθόλου από τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της και επιχειρεί να περάσει προς τα έξω το μήνυμα: "Ο,τι και να παθαίνετε, εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη - "φταίει ο κακός καιρός και το ριζικό σας" - και, άρα, μην περιμένετε τίποτα και καμία βοήθεια από εμάς".

Αθλια "επιχειρήματα"

Χαρακτηριστικά της άθλιας κυβερνητικής αντίληψης είναι ορισμένα αποσπάσματα από τη χτεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αρχικά, προϊδεάζοντας για το στίγμα της κυβερνητικής θέσης, τόνισε ότι "τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν προηγούμενο για πολλά χρόνια στην πατρίδα μας και ξεπέρασαν κάθε φόβο για την έκταση και την έντασή τους" (!). Στη συνέχεια επιχείρησε να εξιλεώσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους μεγαλοεργολάβους για τα αντιπλημμυρικά έργα: "Αντιλαμβάνεσθε ότι στο σχεδιασμό των έργων αυτών υπάρχει η λογική πρόβλεψη για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε φαινομένων, μεταξύ άλλων και των θεομηνιών. Ομως κάθε λογική πρόβλεψη έχει ένα όριο (σ.σ. όριο που θέτουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα κέρδη των εργολάβων), εντός του οποίου κινείται. Δυστυχώς, τα καιρικά φαινόμενα ξεπέρασαν κάθε εκτίμηση που θα μπορούσε να γίνει" (!). Είναι φανερό ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις δε γίνονται με βάση "το χειρότερο", αλλά "το ελάχιστο".

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Κορίνθου, αφού επικαλέστηκε στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία οι βροχές που έπεσαν σε 24 ώρες ήταν πέντε φορές περισσότερες από άποψη όγκου των υδάτων απ' όσες αναμένονται μέσα στο Γενάρη, ανερυθρίαστα κατέληξε: "Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι αυτό είναι έξω από κάθε λογική πρόβλεψη, ακόμη και με τις πιο ακραίες εκτιμήσεις. Δυστυχώς, οι συνέπειες είναι αυτές ώστε να έχουμε - λίγα ευτυχώς - ανθρώπινα θύματα (!!!), αλλά και ζημιές στις καλλιέργειες και στις αστικές περιουσίες πολιτών".

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ισχυρίστηκε ότι "η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν σε υψηλό επίπεδο" γιατί, μεταξύ άλλων, "οι υπουργοί από τα γραφεία τους (!) κατηύθυναν τις δυνάμεις που είχαν υπό την εποπτεία τους" και επανήλθε λέγοντας πως "μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε μια ικανοποιητική και περισσότερο από ικανοποιητική κινητοποίηση των δυνάμεων του κράτους" (!).

Ερωτηθείς για τις ευθύνες των κατασκευαστικών εταιριών, ο εκπρόσωπος τους παρέσχε πλήρη κάλυψη, λέγοντας ότι "τα έργα γίνονται με κάποιο σχέδιο και δεν είναι λογικό να συμπεριλάβει κανείς φαινόμενα τέτοιας έντασης" (!). Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό, αλλά καλλιέργησε τη μοιρολατρία, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε πλέον να αποφύγουμε τις συνέπειες τέτοιας έκτασης καιρικών φαινομένων", αφού "ο μισός πληθυσμός της χώρας κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου" (!).

Τα "συνήθη" και ελλιπέστατα μέτρα

Τον "τυφλοσούρτη" γι' αυτές τις περιπτώσεις ανακοίνωσε χτες στην Κόρινθο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Σήμερα επισκέπτεται τη Φθιώτιδα

Τα "συνήθη" και ελλιπέστατα μέτρα, που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στην περιοχή της Ξάνθης και παλιότερα στην Αττική, σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών του Νομού Κορινθίας! Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό των μέτρων λειτουργεί περίπου ως "τυφλοσούρτης" και εξαγγέλλεται παντού όπου υπάρχουν παρόμοια περιστατικά πλημμυρών, τα οποία κατά πάγια τακτική βαφτίζονται ως "θεομηνίες", για να αποφεύγεται προφανώς ο επιμερισμός ευθυνών ή παραλείψεων στους αρμοδίους... Το γεγονός αυτό, όμως, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο - όπως τόνισαν χτες αρκετοί εκπρόσωποι φορέων κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου - αφού διαφορετικό είναι το επίπεδο των καταστροφών για παράδειγμα στην Κόρινθο από ό,τι στην Ξάνθη. Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που επισκέφτηκε χτες την Κόρινθο, αποτελούσαν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής, Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και Γεωργίας Δ. Σωτηρλής.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να προσδώσει το χαρακτήρα της "θεομηνίας" και στην περίπτωση της Κορίνθου, ανέφερε στοιχεία της ΕΜΥ, σύμφωνα με τα οποία το ύψος της βροχής στην περιοχή κατά το Σαββατοκύριακο έφτασε τα 303 χιλιοστά, όταν η συνήθης μέση μηνιαία τιμή για ολόκληρο το Γενάρη στην περιοχή είναι τα 57 χιλιοστά και η μέση ετήσια φτάνει τα 450 χιλιοστά. Ο υπουργός υποτίμησε εμφανώς το γεγονός ότι οι αγωγοί ομβρίων από όλα τα έργα της νέας Εθνικής Οδού στην Κόρινθο κατευθύνονται στο χείμαρρο Ξηριά, ο οποίος έτσι υπερφορτώθηκε και έγινε η κυριότερη αιτία των καταστροφών. Βιάστηκε μάλιστα να κλείσει το θέμα - πριν καν γίνουν οι απαραίτητες έρευνες - λέγοντας ότι οι εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών είναι πως δεν ευθύνονται τα έργα αυτά για την πλημμύρα, δεχόμενος βέβαια σκληρή κριτική από τους τοπικούς φορείς.

Το... είχαν προβλέψει!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θέλοντας προφανώς να προλάβει και νέες επικρίσεις, ανέφερε ότι από το 1995 έχουν εξασφαλιστεί για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού κονδύλια συνολικού ύψους 800 εκατ. δρχ., από τα οποία έχουν απορροφηθεί μέχρι τώρα τα 350. Μάλιστα βιάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο μόλις στις 20 Δεκέμβρη 1996 ενέκρινε πίστωση προς τη Νομαρχία Κορίνθου, ύψους 120 εκατ. δρχ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά.

Οι προχτεσινές βροχές όμως - που απ' ό,τι φαίνεται οι αρμόδιοι τις είχαν προβλέψει - πρόλαβαν να προκαλέσουν τις τραγικές καταστροφές πριν τα έργα αυτά καν δημοπρατηθούν!..

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, γεμάτος αυταρέσκεια, δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος από την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών. Το ίδιο έκανε και ο νομάρχης κ. Μανωλάκης, παρότι πρόσθεσε πως για αρκετές ώρες στην πόλη της Κορίνθου υπήρχε ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Ο Κ. Λαλιώτης παραδέχτηκε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στο Νομό Κορίνθου είναι πολύ μεγάλες και συντελέστηκαν σε τέσσερα επίπεδα: Στην υποδομή (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικό δίκτυο κ. ά.). Στον οικιστικό τομέα. Στις επιχειρήσεις (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, καταστήματα, αποθήκες κ. ά.). Στις αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις.

Τα μέτρα

Στη συνέχεια είπε ότι θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα (Δευτέρα ή Τρίτη) ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων αποκατάστασης, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές των καταστροφών από κλιμάκια της νομαρχίας που ξεκίνησαν από χτες. Πάντως διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα "συνήθη", δηλαδή:

  • Επίδομα των 200.000 δρχ. σε κάθε οικογένεια που επλήγη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
  • Δωρεάν στέγαση και διατροφή σε ξενοδοχεία για τους άστεγους.
  • Επιδότηση ενοικίου μέχρι 60.000 δρχ. το μήνα για τις οικογένειες που θα αντιμετωπίσουν μονιμότερο πρόβλημα στέγασης.
  • Δωρεάν επιδότηση μέχρι 2 εκατ. δρχ. σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την αποκατάσταση της οικοσκευής.
  • Μετάθεση υποχρεώσεων πληρωμής ΦΠΑ, Εφορίας και εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία στους επιχειρηματίες.
  • Δωρεάν κρατική αρωγή 30% στους επιχειρηματίες για αποκατάσταση των επιχειρήσεών τους, ενώ για το υπόλοιπο 70% του ποσού θα υπάρξει επιδότηση του δανείου κατά 40%.
  • Για τους αγρότες είπε ότι θα υπάρξουν μέτρα - χωρίς να αναφέρει ποια - όταν ολοκληρωθούν οι καταγραφές των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.
  • Για τα ΙΧ αυτοκίνητα που καταστράφηκαν δεν προβλέπεται κανενός είδους αποζημίωση, ενώ θα υπάρξει κάποια μέριμνα για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα. Στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο περιόδευσε σε κεντρικούς δρόμους της Κορίνθου, όπου διαπίστωσε τις τρομερές ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια και καταστήματα, που σε μερικά σημεία παίρνουν διαστάσεις βιβλικής καταστροφής. Μόνιμη επωδός των εκπροσώπων της κυβέρνησης στα παράπονα και την αγωνία των κατοίκων για τη γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση ήταν: "Απευθυνθείτε στη νομαρχία"!

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι με εντολή του - και Κορίνθιου... - υφυπουργού Θ. Κοτσώνη στάλθηκε στη Νομαρχία το ποσόν των 50 εκατ. δρχ. για τις πρώτες ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν.

Δεν ήταν θεομηνία, ήταν έγκλημα!

Ενα μπαζωμένο ρέμα στην Κόρινθο και η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στο Σπερχειό στάθηκαν αρκετά για να "βουλιάξουν" μια πόλη και μια τεράστια περιοχή. Η κυβέρνηση δηλώνει ανεύθυνη και ευτυχής, γιατί ...υπήρξαν "λίγα θύματα"

Αυτή τη φορά, όσο κι αν ήθελε ο "Θεός", δεν μπορούσε να προκαλέσει τέτοια καταστροφή. Αυτή η μπόρα ούτε αναπάντεχη ήταν, ούτε βρήκε απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό. Η καταστροφή ήρθε κανονικά - όπως είχε προαναγγελθεί πανηγυρικά - για να επιβεβαιώσει, με τραγικό τρόπο, ότι οι ένοχοι, όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι και κυβερνούν, πατώντας επί πτωμάτων αυτόν τον τόπο, αλλά και ότι είναι ικανοί ακόμα και αυτές τις κηδείες των θυμάτων τους να τις έχουν προγραμματίσει έτσι, που να αποτελούν φολκλόρ στη δική τους πασαρέλα.

Η καταιγίδα, που έπληξε, κατά κύριο λόγο, αυτή τη φορά την Κορινθία και τη Φθιώτιδα, δεν άφησε πίσω της στα χωράφια κανένα ίχνος που να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό "θεομηνία", χαρακτηρισμό τον οποίο με τόση ευκολία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, γιατί αυτό τη βολεύει, τόσο για τη μη απόδοση ευθυνών, όσο και γιατί οι "θεομηνίες" είναι αδρά επιδοτούμενες...

Η καταιγίδα άφησε τα ίχνη της, ακριβώς εκεί όπου έχει εκδηλωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια το κυβερνητικό "ενδιαφέρον". Ενα "ενδιαφέρον" αποκλειστικά υπέρ των εργολάβων δημοσίων έργων. Που υπηρετεί μόνο συγκεκριμένα εκλογικά συμφέροντα. Που βλέπει το περιβάλλον μόνο ως πεδίο άσκησης μιας πολιτικής με "μπαλώματα", τα οποία έρχονται να "καλύψουν" εκ των υστέρων όσα το κυνήγι του κέρδους προκαλεί.

Οι παλιότερες αεροφωτογραφίες της Κορίνθου αποκαλύπτουν έναν ποταμό πλάτους 300 μέτρων. Στη θέση του, σήμερα, υπάρχει ένα τσιμεντένιο ρέμα 20 μέτρων. Οι αντίστοιχες αεροφωτογραφίες για το Σπερχειό "μιλούν" για ένα ποτάμι και το Δέλτα του. Η σημερινή πραγματικότητα δείχνει οικόπεδα. Και όλα αυτά μεταφράζονται σε χρήμα, σε ψήφους!

Τόσο ο νομάρχης Κορίνθου, όσο και ο υφυπουργός Εσωτερικών - όπως, εξάλλου, πριν απ' αυτούς, παράλληλα μ' αυτούς και τόσοι άλλοι ηγήτορες - είναι τακτικά, πυκνά, συχνά, επισκέπτες των περιοχών που χτυπήθηκαν από την καταιγίδα. Ηξεραν τι πρόκειται να συμβεί, αν τα ποτάμια κατέβαζαν λίγο παραπάνω από το κανονικό νερό. Δεν έκαναν τίποτα! Εξασφάλισαν άλλοθι, πιστεύουν, ρίχνοντας εκ των υστέρων κάποιες μπουλντόζες στη μάχη της διάνοιξης των ρεμάτων. Οταν η καταστροφή ήταν πραγματικότητα.

Κι όμως: Θα μπορούσαν να είχαν κάνει - όπως και οι προκάτοχοί τους - πράγματα απλά: Να είχαν εξασφαλίσει την ύπαρξη ενός μηχανισμού πρόληψης της καταστροφής. Οι βροχές είναι κάτι φυσικό. Το ίδιο και το χιόνι. Το ίδιο και ο καύσωνας. Δεν έκαναν τίποτα! Αντίθετα, φρόντισαν ώστε να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα και τεράστιες καταστροφές, για να εμφανιστούν εκ των υστέρων σωτήρες των αναξιοπαθούντων!

Τους αξίζει η μέγιστη καταδίκη. Τα όποια ψίχουλα εξήγγειλαν χτες δεν μπορούν να σβήσουν το μέγεθος της ευθύνης τους.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες

Την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφές υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, τονίζοντας πως η αγροτιά - μιας και οι καταστροφές έγιναν κυρίως σε περιοχές της υπαίθρου - δέχεται ένα δυνατό χτύπημα, όπως επίσης και οι μικρομεσαίοι. "Αν δούμε πώς αποζημιώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι πληγέντες αγρότες, τότε δεν έχουμε καθόλου αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα. Μέχρι να γίνει καταγραφή και μέχρι να δούμε τι δίνει η ΕΕ, χαθήκαμε. Δεν μπορούν να περιμένουν οι αγρότες. Υπάρχει ευθύνη κρατική και κυβερνητική. Κυρίως για τη γενικότερη υποδομή και πρόληψη", επισήμανε.

Η Αλέκα Παπαρήγα έθεσε ορισμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, στο κόμμα που την τελευταία 15ετία κυβερνά τα 12 χρόνια, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφέρει πως ευθύνες έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ.

"Στην Ελλάδα υπάρχουν προϋποθέσεις, όταν έχουμε ορισμένα φυσικά φαινόμενα πάνω από το μέσο όρο και πάνω από το φυσιολογικό, να προκαλούνται τρομακτικές καταστροφές", είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως μια από τις αιτίες είναι η γνωστή καταστροφή των δασών και μια άλλη η ανορθολογική και κακή χρησιμοποίηση της γης, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει να κάνει με το κέρδος. "Είναι δύο παράγοντες, χωρίς να λέω ότι αυτοί είναι οι μοναδικοί, οι οποίοι μεγιστοποιούν τις συνέπειες από τα καιρικά φαινόμενα, ακόμα και τα απρόβλεπτα. Τι γίνεται με αυτό το ζήτημα; Γιατί προ πολλού έπρεπε να υπάρχει ένα εκπονημένο σχέδιο, πέρα βεβαίως από την προστασία των δασών και τον έλεγχο της γης. Ενα σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών πανελλαδικά. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού θα χτυπήσει το πολύ χιόνι ή πού θα χτυπήσει η πολλή βροχή".

Τόνισε πως το θέμα δεν είναι μόνο αν οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες έχουν κατακτήσει ένα επίπεδο άμεσης απάντησης και παρέμβασης. "Εμείς βάζουμε το ερώτημα αν υπάρχουν τα μηχανικά μέσα. Π.χ. στην περιοχή της Κορίνθου υπήρχε μια εφεδρική γεννήτρια να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διακοπής της ηλεκτροδότησης; Αν δεν υπήρχε στην Κόρινθο, υπήρχε σε μια ευρύτερη περιφέρεια;", είπε χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζοντας πως προκύπτουν σοβαρά προβλήματα ακόμα και στον αμυντικό μηχανισμό, αφού οι μηχανισμοί, οι μονάδες προστασίας των πόλεων δεν υπάρχουν ούτε στις περιφέρειες.

"Το θέμα είναι να υπάρχει ένα ενιαίο όργανο - όχι ένα ενιαίο πολιτικό όργανο - που να μπορεί να δράσει. Οι διάφορες υπηρεσίες που υπάρχουν στα υπουργεία, τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο πώς λειτουργούν και, το κυριότερο, όταν κάνουν ορισμένες διαπιστώσεις και τις αναφέρουν στην πολιτική ηγεσία στο υπουργείο, έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν; Αυτά που προτείνουν υλοποιούνται;", διερωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για να δώσει στη συνέχεια και την απάντηση: "Η απάντηση είναι γνωστή. Κάθε φορά το υπουργείο τσιγκουνεύεται κονδύλια, είτε επειδή δε θέλει να συγκρουστεί με διάφορα μεγαλοσυμφέροντα, είτε για πολιτικούς και κομματικούς λόγους, πολλές φορές πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων προβλέψεις και διαπιστώσεις ή επισημάνσεις των τεχνικών υπηρεσιών".

Επιλογή κόστους

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,συνοδευόμενος από τον Μήτσο Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Κώστα Μπάτσικα,γραμματέα του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου, και στελέχη της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, έκανε περιοδεία στην κατεστραμμένη περιοχή. Αμέσως μετά ο βουλευτής του ΚΚΕ ανάμεσα σε άλλα δήλωσε: "Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πλημμυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, αναδεικνύουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα: Κατά πόσο τα έργα υποδομής γίνονται με επιστημονική πρόγνωση και προοπτική. Δηλαδή, έργα τα οποία να ανταποκρίνονται όχι μόνο στις άμεσες αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες. Δυστυχώς, συχνά, στο όνομα του οικονομικού κόστους, δε γίνονται τέτοια έργα, με αποτέλεσμα σε τέτοιες καταστάσεις το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές να είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από το κόστος για ένα σωστό έργο υποδομής".

Υπάρχουν ευθύνες

Ανακοίνωση της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας και τη συμπαράστασή της σε όλους τους πληγέντες από την πλημμύρα.

"Καταγγέλλουμε, συνεχίζει, την κυβέρνηση, που διά στόματος των κ. Λαλιώτη και Κοτσώνη υπέδειξαν σαν μόνο υπεύθυνο της καταστροφής τη μεγάλη βροχόπτωση, με μόνο στόχο να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που, για 23 χρόνια, δεν έχουν πάρει εκείνα τα μέτρα, που θα προστάτευαν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της Κορινθίας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι τα μέτρα που εξήγγειλαν οι κ. Λαλιώτης και Κοτσώνης αποτελούν πράξη ελεημοσύνης και σε καμιά περίπτωση δε βοηθούν στη στήριξη των εργαζομένων της πόλης.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να διεκδικήσει τη λήψη ουσιαστικών άμεσων μέτρων ανακούφισης των πληγέντων. Σαν πρώτο μέτρο απαιτούμε να δοθεί βοήθημα 500 χιλιάδων δραχμών σε όλους τους πληγέντες.

Απαιτούμε μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που σχετίζονται με τους μικροεπαγγελματίες, εμπόρους και αγρότες, καθώς και τη χρηματοδότηση έργων για μια ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, ώστε να αποφευχτούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα".

Το ΚΚΕ κοντά στους πλημμυροπαθείς

Στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές αντιπροσωπείες του ΚΚΕ πραγματοποίησαν χτες περιοδείες. Συγκεκριμένα:

  • Ο Δ. Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και ο Στ. Παναγιώτου,βουλευτής του Κόμματος, επισκέφτηκαν την Κορινθία και παραβρέθηκαν σε σύσκεψη στη νομαρχία, ενώ περιόδευσαν σε περιοχές του νομού.
  • Κλιμάκιο της ΝΕ Φθιώτιδας με επικεφαλής τον γραμματέα της, Τ. Χρονά,επισκέφτηκε τα χωριά Καστρί και Μάκρη.
  • Ο Λ. Γκούνης,γραμματέας της περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, και ο Γ. Παναγής,μέλος του Γραφείου Περιοχής, επισκέφτηκαν περιοχές του Νομού Φωκίδας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ