ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Φτιάχνουν «σινικό τείχος» σκουπιδαριού στη Δυτική Αττική

Παρέμβαση με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής

Eurokinissi

Την ανάγκη να γίνει συνολική συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Αττικής, επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, αναδεικνύοντας τις συνέπειες που θα έχουν για τον εργατόκοσμο του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και η δημιουργία νέου, 3ου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τέθηκε αίτημα από άλλο συνδυασμό να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το συγκεκριμένο θέμα και ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δεσμεύτηκε ότι θα γίνει συζήτηση σε ένα μήνα, σε τακτική συνεδρίαση.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο Γ. Πρωτούλης έκανε την εξής δήλωση:

«Το προς συζήτηση θέμα δεν περιορίζεται στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά αφορά το σύνολο των εγκαταστάσεων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής (ΟΕΔΑ Ανω Λιοσίων και ΟΕΔΑ Φυλής). Περιλαμβάνει τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις νέες εγκαταστάσεις, δηλαδή τον νέο ΧΥΤΑ Φυλής και την τεράστια συστοιχία των φωτοβολταϊκών πάρκων στα ορατά πρανή του αποκατεστημένου Χώρου Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΔΑ) Ανω Λιοσίων.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" φρόντισε να αποκτήσει έγκαιρα την οικεία ΜΠΕ και έχει ήδη διαμορφώσει το πλαίσιο των παρατηρήσεών της. Μια πρώτη δημοσιοποίηση βασικών επισημάνσεών της περιλαμβάνεται στην εισήγηση του Θοδωρή Χαμαλίδη, μέλους του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Φυλής, στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΑΣ ΟΤΑ στις 10/1/2021.

Η δική μας πρόταση, σύμφωνη άλλωστε και με το πνεύμα του συζητούμενου εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος, είναι:

Να διευρυνθεί το περιεχόμενό του, ώστε να καλύπτει όλο το αντικείμενο της υπόψη ΜΠΕ της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής.

Να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής προς τούτο συνεδρίασης του ΠΣ, λόγω της εξαιρετικής σημασίας του θέματος και της μεγάλης έκτασης του περιεχομένου του. Η πρότασή μας αυτή ενισχύεται και από το απαράδεκτο γεγονός ότι καμία σχετική συζήτηση δεν έγινε στο κατ' εξοχήν αρμόδιο συλλογικό όργανο, το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, η διαχρονική και πλήρης απαξίωση του οποίου καταγράφεται ως εμβληματικό στοιχείο της ακραίας αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και πρακτική της παρούσας διοίκησης Περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ, καθώς και της αντίστοιχης προκατόχου της, του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από τη μνημονευθείσα εισήγηση του Θ. Χαμαλίδη, που αναφέρεται ειδικότερα στον νέο (3ο) ΧΥΤΑ Δυτ. Αττικής:

"Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ενιαίο πανωσήκωμα διαρκείας χωρισμένο σε 3 κύτταρα, που έρχεται να σκεπάσει 400 στρ. περίπου πάνω στο ΒΔ μέρος του απορριμματικού ανάγλυφου του ΧΥΤΑ Φυλής, πάνω δηλαδή στα υφιστάμενα κύτταρα και πανωσηκώματα. Μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου νέου κυττάρου προβλέπεται να είναι έτοιμο για λειτουργία το λεγόμενο έκτακτο κύτταρο των 700.000 κ.μ. (για μικρό ενδιάμεσο ΧΥΤΑ πρόκειται) εκτός των ορίων της ΟΕΔΑ σε συνεχόμενο γήπεδο που βρίσκεται στην ΟΕΔΑ Ανω Λιοσίων.

Για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού "πάνω - πανωσηκώματος" και για τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου θα κατασκευαστεί περιμετρικά του "ποδός" του ΧΥΤΑ, ως ανάχωμα, ένα χωμάτινο "μίνι σινικό τείχος" μήκους 1.535 μ. (!), το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 20 μ.! Και αν η φαντασία μας δεν μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της παρέμβασης αυτής, αρκεί να σκεφτούμε ότι θα απαιτηθούν περίπου 36.000 δρομολόγια τριαξονικών φορτηγών για να κατασκευαστεί το συμπιεσμένο επίχωμα των 361.570 κ.μ. του θηριώδους αυτού αναχώματος.

Πρόκειται για ένα τερατούργημα, που θα μείνει ανά τους αιώνες ως το διαχρονικό σύμβολο του "μνημείου περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου", όπως έχει διεθνώς αναγνωριστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής, για να θυμίζει στις γενιές που θα 'ρχονται την απάνθρωπη φύση του καπιταλισμού απέναντι - στην περίπτωση αυτή - στον εργατόκοσμο του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας".

Τέλος, στο πλαίσιο της υπόψη συζήτησης, καλούμε την περιφερειακή αρχή του Πατούλη να αποκαλύψει επιτέλους τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - Περιφέρειας - ΕΔΣΝΑ σχετικά με τη χωροθέτηση του "δρακόντειου", με όλες τις σημασίες της λέξης, εργοστασίου καύσης αποβλήτων, που όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην Αττική και δη στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου».

ΕΒΡΟΣ
Τεράστιες οι καταστροφές από τις πλημμύρες και την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης

Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες και είδαν από κοντά σπίτια, χωράφια και ζώα βυθισμένα στη λάσπη

Τις πληγές της μετρά η Θράκη από την ισχυρή κακοκαιρία της Τρίτης, η οποία διήρκεσε για περισσότερες από 15 ώρες. Από τις πλημμύρες που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, καθώς η Πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει εκατοντάδες άτομα, ανάμεσα σε αυτά και μαθητές που εγκλωβίστηκαν στα σχολεία τους. Εκτεταμένες καταστροφές σημειώθηκαν σε λαϊκές περιουσίες, αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, αλλά και σε υποδομές, σε Ανατολική Ροδόπη και Εβρο, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τις διαχρονικές και επικίνδυνες ελλείψεις έργων και μελετών αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ Ροδόπης, Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, περιόδευσε χτες το μεσημέρι σε χωριά που υπέστησαν καταστροφές στους δήμους Αρειανών και Μαρώνειας - Σαπών, ενώ μέλη της ΤΕ Εβρου επισκέφτηκαν το χωριό Λουτρά του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στη Ροδόπη, το βιος τους να χάνεται στη λάσπη αντίκρισαν κάτοικοι των χωριών Λοφάριο, Λύκειο, Βέλκιο, Αμάραντα, Τσιφλίκι, Μικρό Πιστό και Μαυρομμάτι, ενώ αντιπλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε πολλά περισσότερα. Στο Δημοτικό Σχολείο Σαπών, οι μαθητές παρέμειναν αποκλεισμένοι εντός του κτιρίου μέχρι και τις 5 το απόγευμα. Από τις βλάβες που προκλήθηκαν στα αντλιοστάσια του δήμου Μαρώνειας - Σαπών, μεγάλο τμήμα του δήμου, και ιδιαίτερα η παραλιακή ζώνη παρέμεινε μέχρι και χτες χωρίς νερό, ενώ επίσης μεγάλες είναι και οι ζημιές που υπέστη το αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής. Η Εθνική Οδός Σαπών Αλεξανδρούπολης έκλεισε για σχεδόν ολόκληρη την Τρίτη, ενώ προβλήματα καταγράφηκαν και στις πολυάριθμες «ιρλανδικές διαβάσεις» που υπάρχουν στο τοπικό οδικό δίκτυο.

Βυθισμένα στη λάσπη τα Λουτρά Αλεξανδρούπολης
Βυθισμένα στη λάσπη τα Λουτρά Αλεξανδρούπολης
Οι διαβάσεις αυτές επιλέχθηκαν ως φτηνές εναλλακτικές στην κατασκευή γεφυρών στα ρέματα της περιοχής, όπου και κάθε χρόνο σημειώνονται ατυχήματα από τις απότομες υπερχειλίσεις τους.

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις κάτοικοι και ζώα απομακρύνθηκαν από τις πλημμυρισμένες κατοικίες, όπως στο Λοφάριο, όπου και συνέδραμε στην επιχείρηση η ΕΜΑΚ, σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες πνίγηκαν χιλιάδες ζώα, οδηγώντας σε απόγνωση μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Συνάντηση με τον δήμαρχο

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε το κλιμάκιο του Κόμματος με τον δήμαρχο Μαρώνειας - Σαπών, Ντίνο Χαριτόπουλο, στην αρχή της περιοδείας, ενημερώθηκε για την πορεία καταγραφής των ζημιών, για τη διαδικασία ανακήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και για τις ανάγκες έκτακτης χρηματοδότησης για την αποκατάστασή τους. Οπως είπε ο κ. Χαριτόπουλος, ο προϋπολογισμός του δήμου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αντιστοιχεί περίπου στο 10% των εκτιμώμενων μέχρι στιγμής αναγκών.

Οπως μετέφεραν οι κάτοικοι που μίλησαν με τα μέλη του Κόμματος που βρέθηκαν στις παραπάνω περιοχές, έχουν αντιμετωπίσει και μέσα στην τελευταία πενταετία ανάλογες καταστροφές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ορισμένες οικογένειες, που ζουν κοντά στον ποταμό Λίσσο, ο οποίος και υπερχείλισε, ζουν με τον φόβο των πλημμυρών κάθε χρόνο. Επίσης, μετέφεραν στο κλιμάκιο πως σε ορισμένα ρέματα και τμήματα των αναχωμάτων του ποταμού έχουν γίνει μέσα στα τελευταία 2-3 χρόνια κάποια έργα και εκκαθαρίσεις (αν και πολλά από αυτά παραμένουν εδώ και δεκαετίες χωρίς καμία εργασία συντήρησης), τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν εξαιρετικά ελλιπή και πρόχειρα σχεδιασμένα.

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην Κομοτηνή
Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην Κομοτηνή
Οι φετινές καταστροφές ανέδειξαν με τραγικό τρόπο την ανάγκη για διεκδίκηση ολοκληρωμένων μελετών και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ροδόπης, ιδιαίτερα στον ορεινό της όγκο, όπως σημείωσε και στις συζητήσεις με τους κατοίκους ο Γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης, Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος. Επίσης, μεταξύ άλλων πρόσθεσε και την ανάγκη της αγωνιστικής διεκδίκησης άμεσων αποζημιώσεων στο 100% των καταστροφών στις κατοικίες και τις οικοσκευές τους, τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.

Αντίστοιχη η εικόνα και στον Εβρο

Στο χωριό Λουτρά του δήμου Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν περιοδεία μέλη της ΤΕ Εβρου, για να δουν από κοντά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή βροχόπτωση της Τρίτης. Μέσα σε 5 ώρες τεράστιοι όγκοι νερού υπερχείλισαν το ποτάμι που διαρρέει το χωριό και προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια, οικοσκευές, μαγαζιά, αυτοκίνητα, χωράφια, καθώς και στα γραφεία του ΚΕΠ και του «Βοήθεια στο Σπίτι» που πλημμύρισαν. Ολική όμως είναι η καταστροφή που υπέστησαν οι τρεις γέφυρες, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στις δύο πλευρές του χωριού να γίνεται μόνο από την Εθνική οδό.

Σοβαρές ζημιές αναφέρθηκαν και στην περιοχή Πολιάς - Αβδέλλας στον δήμο Διδυμότειχου, όπου έπεσαν στύλοι ηλεκτροδότησης φωτισμού του δρόμου, ενώ προβλήματα υπήρξαν και στο δίκτυο ύδρευσης. Χτες το απόγευμα, μετά την υποχώρηση αναχώματος της περιοχής, εκκενώθηκαν προληπτικά ορισμένα σπίτια του οικισμού της Πολιάς και οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία του Διδυμότειχου.

Τεράστιες καταστροφές υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι στην Κομοτηνή
Τεράστιες καταστροφές υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι στην Κομοτηνή
Ιδιαίτερα καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας και στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου. Η κατάσταση του οδικού δικτύου και των γεφυρών της περιοχής κρίθηκε επικίνδυνη, ενώ παρατηρήθηκαν προβλήματα στην υδροδότηση. Στον δήμο Αλεξανδρούπολης, η απόφαση εκκένωσης του Πόρου Φερών δεν υλοποιήθηκε, αφού ο τοπικός χείμαρρος εκτονώθηκε όταν σταμάτησε η βροχόπτωση το απόγεμα.

«Με τις πρώτες βροχοπτώσεις στο ίδιο έργο θεατές»

«Για άλλη μια φορά, κόποι μιας ολόκληρης ζωής "βούλιαξαν" στα λασπόνερα των πρώτων βροχοπτώσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», στην οποία καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους των αγροτοκτηνοτρόφων του Εβρου σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε να λάβουν πρωτοβουλίες διεκδίκησης για άμεσα μέτρα αποκατάστασης, απογραφής και αποζημίωσης των καταστροφών, όπως και για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με τη συνολική διαχείριση - αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Προειδοποιώντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους πως κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση, μαζί με τα φιλικά προς αυτούς ΜΜΕ θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τις τεράστιες ευθύνες τους, θα επαναφέρουν «τη γνωστή "καραμέλα" των "ακραίων καιρικών φαινομένων" και ότι μας φταίει "ο κακός μας ο καιρός"», τονίζει ότι οι καταστροφές της Τρίτης επιβεβαίωσαν πως εδώ και χρόνια δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας της περιοχής με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Και συνεχίζει σημειώνοντας πως σε κάθε βροχή και πλημμύρα γίνονται φανερές οι ελλείψεις σχεδίου για την άμεση παρέμβαση και εκτέλεση δράσεων, που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν τις συνέπειες αντίστοιχων φαινομένων, συντονισμού οργάνων και φορέων, τεχνικού εξοπλισμού σε περιοχές με σοβαρά προβλήματα, όπως και ανθρώπινου και ειδικευμένου δυναμικού σε πολλές υπηρεσίες.

«Σε μια περίοδο που και λόγω της καραντίνας οξύνονται τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτούμε από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους άμεσα μέτρα για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση, παραθέτοντας τα εξής αιτήματα:

  • Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους και γενναία χρηματοδότηση ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με τη συνολική διαχείριση - αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταυλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού, εργαλείων και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα.
  • Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα.
  • Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Υγείας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νέα επιβάρυνση από τη συνεχή βροχόπτωση

Νέα πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν στην ΠΕ Σερρών, από τη συνεχόμενη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών. Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη αύξηση της εισροής των υδάτων από τη γειτονική Βουλγαρία στον ποταμό Στρυμόνα.

Στις πληγείσες περιοχές του δήμου Εμμανουήλ Παππά περιόδευσε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Πραγματοποίησε συναντήσεις με προέδρους, μέλη των τοπικών συμβουλίων και κατοίκους σε Νεοχώρι, Μονόβρυση, Νέο Σκοπό, Παραλίμνιο και Πεθελινό. Ανέδειξε την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή καθώς και τη συγκρότηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης του ποταμού Στρυμόνα.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αγροτοκτηνοτρόφους και επαγγελματίες να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από συλλόγους, επιτροπές με διάφορες πρωτοβουλίες για την προστασία της ζωής τους και των περιουσιών τους.

Επερώτηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ΠΕ Σερρών κατέθεσαν στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Καλούν τον περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες να απαντήσουν:

- Τι προγραμματισμό είχε, έως και σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Σερρών; Υπάρχει σήμερα ένα κεντρικό/συνολικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Σερρών;

- Τι ποσά διατέθηκαν και ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα και ποια είναι προς υλοποίηση;

- Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η διοίκηση της Περιφέρειας για να διεκδικήσει: Γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Σερρών. Και επίσης για την άμεση στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να είναι εφικτός ο σχεδιασμός και η μελέτη των απαιτούμενων έργων για μια ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία συνολικά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Πέλλα, πλημμύρισαν ο βιολογικός καθαρισμός και δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα, ακτινίδια, κ.ά.) του δήμου Σκύδρας καθώς υπερχείλισε η «τάφρος 66» που έχει να καθαριστεί πολλά χρόνια. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για άλλη μια φορά αναδεικνύει την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων συντήρησης της «τάφρου 66», που συγκεντρώνει τα νερά του βόρειου ορεινού όγκου της Πέλλας μέσω των ποταμών Εδεσσαίου και Μογλενίτσα. Επισημαίνει τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, Περιφέρειας και δημοτικών αρχών και καλεί το λαό αγωνιστικά να επιβάλει έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής καθώς επίσης άμεση και 100% αποζημίωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τις ζημιές που υπέστησαν.

Επίθεση σε εργαζόμενο στο Μετρό

Εργαζόμενος στην εταιρεία «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ) δέχτηκε χτες το μεσημέρι επίθεση από δύο επιβάτες του Μετρό, φερόμενους ως «αρνητές μάσκας» από ορισμένα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί τραυματίας σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της διαδρομής του Μετρό από την Ανθούπολη προς την Ομόνοια, όταν ο εργαζόμενος ζήτησε από δύο επιβάτες να φορέσουν μάσκα και στον έναν απ' αυτούς να κατεβάσει τα πόδια του από κάθισμα. Οι δύο αρχικά επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του, στη συνέχεια - αφού αυτός αποβιβάστηκε στην Ομόνοια - τον ακολούθησαν και στην αποβάθρα του σταθμού τον γρονθοκόπησαν με βιαιότητα, ενώ τον χτύπησαν με κλωτσιές σε διάφορα άλλα σημεία του σώματός του. Το θύμα μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο.

Στο ΕΣΡ για ψευδή δημοσιεύματα η Εκκλησία

Στο ΕΣΡ για ψευδή δημοσιεύματα καταφεύγει η Εκκλησία της Ελλάδας. Σε χτεσινή της ανακοίνωση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «κατά την εορτή των Θεοφανείων εντός των ιερών ναών σημειώθηκε τάξη και τήρηση των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων, ενώ οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων, στις οποίες τα μέτρα δεν τηρήθηκαν εκτός των ιερών ναών, ήταν ελάχιστες και δυστυχώς μεγεθύνθηκαν δυσανάλογα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Επιπλέον «καταγγέλλει τα προβληθέντα από τον εορτασμό των Θεοφανείων παλαιοτέρων ετών ως εφετινά στιγμιότυπα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, ΣΚΑΪ και STAR, καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου με αντίστοιχο περιεχόμενο».

ΛΕΣΒΟΣ
Κατολισθήσεις και εγκλωβισμοί

Μεγάλα προβλήματα, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης, παρουσιάστηκαν στη Λέσβο. Το ποτάμι που διασχίζει την Καλλονή, φούσκωσε και κινδύνευσε να πλημμυρίσει η κωμόπολη. Η εκβολή άλλου ποταμιού, στη Σκάλα Καλλονής, έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η γύρω περιοχή. Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο δρόμο Πέτρας - Μήθυμνας και στον περιφερειακό δρόμο Πελόπης - Στύψης. Στην Ερεσό και στο Σκουτάρο πλημμύρισαν σπίτια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το πρωί χτες συνεργεία και μηχανήματα του δήμου Δυτικής Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη βατότητα σε αγροτικούς δρόμους στην περιοχή Ερεσού - Αντίσσης όπου από προχτές βρίσκονταν εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι.

Περιοδεία του ΚΚΕ και σήμερα σε Εβρο και Ροδόπη

Σήμερα, Πέμπτη 14 Γενάρη, θα επισκεφτεί τον Εβρο και τη Ροδόπη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, τον οποίο θα συνοδεύσει κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κόμματος με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΕΠ, Διονύση Κλάδη.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, τον δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Βασίλη Μαυρίδη, τον δήμαρχο Διδυμοτείχου, Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο. Το απόγευμα έχει επίσης προγραμματιστεί συνάντηση με τον δήμαρχο Μαρωνείας - Σαπών, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org