ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Στεγάζει το σταθμό διενέργειας τεστ Covid στον ίδιο χώρο με Νηπιαγωγείο και Δημοτικό

Αναδίπλωση μετά την αποφασιστική και άμεση παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», γονιών και εκπαιδευτικών, για να βρεθεί άλλος, κατάλληλος χώρος

Eurokinissi

Στην αίθουσα Πολιτισμού, η οποία στεγάζεται στον ίδιο χώρο με Νηπιαγωγείο και δίπλα είναι το 9ο Δημοτικό Σχολείο, αποφάσισε η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου να δημιουργήσει τον ειδικό σταθμό διενέργειας τεστ Covid-19 για τη Δυτική Αθήνα, ενώ στον συγκεκριμένο στενό δρόμο ήδη προκαλείται έντονος συνωστισμός στις ώρες αιχμής (π.χ. στην προσέλευση και στο σχόλασμα των παιδιών). Το γεγονός προκάλεσε τις εύλογες αντιδράσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαϊδαρίου, γονιών και δασκάλων, που απαιτούν την ανάκληση της απόφασης.

Χτες το πρωί έξω από το σχολείο αποφασίστηκε να γίνει μια πρώτη παρέμβαση στο δήμο. Αντιπροσωπεία της Ενωσης Γονέων Χαϊδαρίου, του Συλλόγου Γονέων του 9ου Δημοτικού και εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου, όπου απαίτησαν η δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην υπόδειξη νέου, κατάλληλου και ασφαλούς χώρου για να ξεκινήσει άμεσα η αναγκαία διαδικασία της διενέργειας rapid tests. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι πρόκειται για απόφαση του δημάρχου και της διοίκησης και ο χώρος δεν μπορεί να αλλάξει. Αποφασίστηκαν η άμεση συλλογή υπογραφών σε σχετικό κείμενο της Ενωσης Γονέων και η συνέχιση των παρεμβάσεων.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Ενωσης και του Συλλόγου Γονέων πραγματοποίησαν νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο που επελέγη, θέτοντας εκ νέου το ζήτημα στους εκπρόσωπους του δήμου και του ΕΟΔΥ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και την άμεση κινητοποίηση, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι από σήμερα θα αλλάξει ο χώρος του σταθμού διενέργειας των τεστ. Η συλλογή υπογραφών πάντως συνεχίζεται, εν αναμονή της ανακοίνωσης του δήμου για τον νέο χώρο, με αιτήματα τη μείωση της αναλογίας μαθητών και εκπαιδευτικών, την κάλυψη όλων των κενών, μαζικές προσλήψεις στην καθαριότητα ώστε να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κ.λπ.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαϊδαρίου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η δημιουργία ειδικού σταθμού που θα καλύπτει τη Δυτική Αθήνα πρέπει να γίνει σε χώρο που θα καλύπτει βασικές προϋποθέσεις: Να είναι χώρος ανοιχτός ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να υπάρχει χώρος στάθμευσης, να μη γειτνιάζει με άλλες ευαίσθητες δομές, όπως τα σχολεία. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν στο δήμο, και η δημοτική αρχή χωρίς άλλες παλινωδίες πρέπει να δώσει άμεση λύση. Ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργηθούν και άλλοι τέτοιοι χώροι σε όλη τη Δυτική Αθήνα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εμπόδια στις σπουδές και ένταση της καταστολής

Σε διαβούλευση από χτες το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα νέα μέτρα καταστολής

Eurokinissi

Ενταση της καταστολής, νέους κόφτες στην πρόσβαση στις σπουδές και το πτυχίο, οικοδόμηση ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος εχθρικού προς τις διεκδικήσεις, την αμφισβήτηση, την προσπάθεια των παιδιών να σπουδάσουν με τεράστιες δυσκολίες, φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου τέθηκε από χτες και μέχρι τις 20 Γενάρη σε δημόσια διαβούλευση, με την κυβέρνηση να συνεχίζει τη νομοθέτηση σοβαρών αντιδραστικών ρυθμίσεων εν μέσω πανδημίας.

Νέα εμπόδια στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Ο πρώτος άξονας του νομοσχεδίου αφορά την πρόσβαση των αποφοίτων των Λυκείων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζονται:

-- Ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα. Κάθε τμήμα θα καλείται να επιλέξει τη βάση ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Το υπουργείο θα καθορίζει το εύρος αυτού του ποσοστού (γίνεται λόγος για 80% - 120%). Ετσι, αν για παράδειγμα ο μέσος όρος επιδόσεων των υποψηφίων είναι 12 και επιλεγεί ως τιμή το 90% του μέσου όρου, βάση εισαγωγής θα είναι το 10,8. Το μέτρο θα ισχύσει για τους υποψηφίους που θα δώσουν τον Ιούνη του 2021 εξετάσεις. Επιπλέον, από το 2022, κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα μπορεί να ορίζει και συντελεστή βαρύτητας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

-- Περιορισμός των επιλογών στο μηχανογραφικό δελτίο. Προβλέπεται πως από το 2022 οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν μηχανογραφικό σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, θα υπάρχει όριο επιλογών (το υπουργείο αναφέρεται σε 15). Η δεύτερη φάση θα αφορά τις θέσεις εισακτέων που απομένουν κενές και θα μπορούν να τις δηλώσουν όσοι δεν εισάγονται στην πρώτη φάση, με την προϋπόθεση να επιτύχουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα.

Επίσης, οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, στα οποία όμως παραμένει και η ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής με αίτηση.

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε τα παραπάνω ως κινήσεις αναβάθμισης του κύρους των ΑΕΙ και ορθολογικότερη χρήση των πόρων τους - ενώ θα συνεχίσουν να στενάζουν υπό το βάρος των ελλείψεων - της αυτονομίας τους, της διασφάλισης των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων επιτυχούς φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών, παραγνωρίζοντας πως οι παράγοντες που εμποδίζουν τις σπουδές δεν αρχίζουν και τελειώνουν στο μηχανογραφικό. Κάνει λόγο για «ενέργειες απαραίτητες για την αναβάθμιση των σπουδών», τη στιγμή που κλείνει συστηματικά τα αυτιά στα αιτήματα για ουσιαστική αναβάθμιση και τις αυξημένες ανάγκες.

Νέα προσπάθεια θέσπισης ορίου φοίτησης

Με το νομοσχέδιο εισάγεται όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια, το οποίο καθορίζεται σε 2 επιπλέον χρόνια για τα τετραετή προγράμματα σπουδών και σε 3 για τα προγράμματα σπουδών με μεγαλύτερη διάρκεια. Το υπουργείο διευκρινίζει πως το μέτρο αφορά τους νεοεισερχόμενους φοιτητές με μεταβατικές διατάξεις για όσους ήδη φοιτούν σε πανεπιστήμια και εξαιρέσεις σε περιπτώσεις εργασίας και μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους όπως υγείας κ.λπ.

Αστυνομία, κάμερες, έλεγχος εισόδου και πειθαρχικές ποινές

Με αστυνομικούς στα ιδρύματα, κάρτες ελέγχου εισόδου και πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές και προσωπικό, ορίζει η κυβέρνηση την ...«ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας», παρουσιάζοντας τα μέτρα ως συνέχεια της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, με όλη την προσπάθεια που τη συνόδεψε να αξιοποιηθούν ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους.

Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες για εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό είναι ασφυκτικές, η κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη 1.000 οργανικές θέσεις στη λεγόμενη Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Το σώμα προβλέπεται να στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό. Οπως ανακοινώθηκε, η πρώτη προκήρυξη θα αφορά 1.000 οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν σε 200 άτομα ανά βάρδια, σε πρώτη φάση στα ιδρύματα: ΕΚΠΑ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών και με κατανομή τους «ανάλογα με τις περιστάσεις». Η ΟΠΠΙ θα λαμβάνει εντολές και θα λογοδοτεί ιεραρχικά στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας και ασφάλειας αντιπρύτανη. «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας και καταστολής, πραγματοποίηση περιπολιών, άσκηση προανακριτικών καθηκόντων», είναι ανάμεσα στις αρμοδιότητές της.

Στα μέτρα καταστολής περιλαμβάνεται η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στα ιδρύματα, η υποχρεωτική εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στις σχολές και εφαρμογή του στην είσοδο όλων των εξωτερικών χώρων τους, ενώ προκειμένου να εφαρμοστεί, η κυβέρνηση προβλέπει πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδρυμάτων, αυτό θα ληφθεί υπόψη κατά την ετήσια τακτική επιχορήγησή τους.

Παράλληλα, ενισχύονται οι διατάξεις πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ, καθώς το υπουργείο Παιδείας κρίνει πως δεν υπάρχει συγκροτημένο συνολικό πλαίσιο, οι διατάξεις για μέλη ΔΕΠ είναι διάσπαρτες, ενώ χαρακτηρίζει ελλιπές το πλαίσιο ως προς τους φοιτητές, για τους οποίους προβλέπονται ποινές που φτάνουν στην οριστική διαγραφή.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Διεκδικούν αγωνιστικά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία

Αμεσα ουσιαστικά μέτρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή για όλους ζητούν εκπαιδευτικοί και γονείς, με παρεμβάσεις στην Αθήνα στο υπουργείο Παιδείας και σε άλλες πόλεις.

Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας καλούν σωματεία εκπαιδευτικών, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η ΟΓΕ, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Ζητούν αραίωση μαθητών, προσλήψεις εκπαιδευτικών, άμεσα και δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών, άμεση λειτουργία ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις, απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγραμματισμού, αύριο Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Σήμερα επίσης, με αντίστοιχα αιτήματα και μετά από κάλεσμα σωματείων εκπαιδευτικών, Ομοσπονδιών και Ενώσεων Γονέων πραγματοποιούνται παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στην Ξάνθη, στις 2 το μεσημέρι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Κομοτηνή, στη 1.30 το μεσημέρι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Λάρισα, στις 2.15 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στον Βόλο, στις 2 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στην Αλεξανδρούπολη, η Ενωση Γονέων αποφάσισε να προχωρήσει σε αντίστοιχη κινητοποίηση αύριο Παρασκευή, στις 12.30 μ.μ., στο δημαρχείο.

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες γονέων και εκπαιδευτικών για τους όρους με τους οποίους επαναλειτουργούν τα σχολεία, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο, επιβεβαιώνονται από την πρώτη στιγμή, καθώς από την πρώτη μέρα που άνοιξαν ήδη μετράμε κρούσματα. Μετά το ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Μπακογιάννη» στη Λάρισα, που έκλεισε τμήμα της Β' τάξης λόγω κρούσματος σε μαθητή, ακολούθησε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου που έκλεισε εξολοκλήρου λόγω κρούσματος, και τα Δημοτικά Σχολεία 2ο Γαλατσίου και 3ο Ευκαρπίας, στα οποία έκλεισαν ένα τμήμα της Γ' και ένα τμήμα της Ε' τάξης αντίστοιχα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αγωνιστική απάντηση στις αντιδραστικές αλλαγές

Κινητοποίηση σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

«

Καμία σκέψη για νομοσχέδιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση», δηλώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που σήμερα στις 2 το μεσημέρι προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Απορρίπτουν τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες εισόδου και εξόδου, πειθαρχικές ρυθμίσεις, όρια φοίτησης, αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, στις ρυθμίσεις για τα κολέγια. Παράλληλα προβάλλουν επιτακτικά το ζήτημα της λειτουργίας των Ιδρυμάτων, που εδώ και ένα χρόνο σχεδόν είναι κλειστά, με τις σπουδές τους σε αναμονή, ζητώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών στο εαρινό εξάμηνο.

Η σύσκεψη αποφασίστηκε σε συνάντηση των Φοιτητικών Συλλόγων Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ΝΦΕΕΜΠ και Τμηματικών Επιτροπών Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, που καλούν και τους υπόλοιπους συλλόγους στην κινητοποίηση και σε μέρα δράσης των συλλόγων αύριο Παρασκευή, σε πλατιά ενημέρωση των φοιτητών σε όλες τις σχολές, με τη διοργάνωση άμεσα συνελεύσεων και συζητήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη

Με αντίστοιχα αιτήματα στη Θεσσαλονίκη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, Ψυχολογικού, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικού και Οικοτρόφων Εστιών Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας στη μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στην καταστολή με κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, και με νέα παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Να απομακρυνθούν οι σκέψεις περί «τράπεζας θεμάτων»

Προβληματισμούς για την ποιότητα της μαθηματικής εκπαίδευσης σε συνθήκες πανδημίας εκφράζει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ), που γνωρίζοντας τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης καλεί το υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ να δείξουν αυξημένη προσοχή «σε κάθε εκπαιδευτική απόφαση που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της μαθηματικής εκπαίδευσης στο ρευστό πλαίσιο της πανδημικής περιόδου», επισημαίνοντας ότι η κατανόηση των Μαθηματικών έχει αντίκτυπο και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους αρμόδιους παράγοντες να απομακρύνουν σκέψεις για περαιτέρω επιβάρυνση του εξεταστικοκεντρικού χαρακτήρα των σχολικών μαθηματικών, όπως με την επιβολή της τράπεζας θεμάτων ή τον κεντρικό καθορισμό εξεταστέας ύλης και τρόπου διεξαγωγής των προαγωγικών εξετάσεων», τονίζει η ΕΜΕ. Και ακολούθως, με κριτήριο προφανώς την καλύτερη εμπέδωση και κάλυψη της ύλης, προτείνει τη «διεύρυνση της ευθύνης των εκπαιδευτικών της κάθε σχολικής μονάδας στην εξεταστική διαδικασία, ώστε σε συνεργασία με τους περιφερειακούς συντονιστές εκπαιδευτικού σχεδιασμού να προσαρμόζονται στις παιδαγωγικές και τεχνολογικές δυνατότητες των σχολικών κοινοτήτων».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Νομοσχέδιο φωτιά για μαθητές και φοιτητές

«

Νομοσχέδιο φωτιά για μαθητές και φοιτητές» χαρακτηρίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) τις σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Κάνει λόγο για όξυνση των ταξικών φραγμών και σημειώνει ότι «η πραγματική στόχευση είναι ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια, η βίαιη εξώθησή τους στην εφήμερη κατάρτιση, η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής Τμήματος, το κλείσιμο δεκάδων Τμημάτων, όπως προβλέπεται από την Εκθεση Πισσαρίδη».

Η ΑΣΕ καταγγέλλει επίσης τις διατάξεις που προοιωνίζονται ένταση της καταστολής στα ΑΕΙ και διαγραφές φοιτητών. «Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα εν μέσω πανδημίας για να προστατέψει τη υγεία αλλά και τη μόρφωση των μαθητών και των φοιτητών, φέρνει το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο πίσω από το άλλο. Δεν θα τους περάσει! Την απάντηση θα τη δώσουμε στους δρόμους του αγώνα! Θα υπερασπιστούμε τη μόρφωση και την υγεία μας με κάθε τρόπο!», τονίζει και καλεί στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org