ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στα σχέδια έντασης της καταστολής απαντούν με διεκδικήσεις για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα
  • Αγωνιστική απόφαση από τη Γενική Συνέλευση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο
  • Πορεία στο κέντρο της Αθήνας χτες από φοιτητικούς συλλόγους

Το κρατικό σχέδιο έντασης της καταστολής με αξιοποίηση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου και την προχτεσινή εισβολή της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κατήγγειλαν χτες οι φοιτητές με Γενική Συνέλευση και συγκέντρωση στην ΑΣΟΕΕ και πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις και κλιμάκωση του αγώνα τους.

Χτες το μεσημέρι οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν μαζική Γενική Συνέλευση που κατέληξε σε αγωνιστική απόφαση καταγγελίας της εισβολής της αστυνομίας στη σχολή εν ώρα μαθημάτων. «Η κυβέρνηση και η Πρυτανεία εντείνουν την καταστολή, αντί να κάνουν τα πάντα για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης για τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και καταγγελιών για ποινικά αδικήματα και υποθέσεις ακραίας σήψης στη σχολή μας! Η υπόθεση εμπλοκής καθηγητή της σχολής μας σε κυκλώματα τοκογλυφίας και οι ανατριχιαστικές καταγγελίες για εμπλοκή του σε άλλα άθλια φαινόμενα και περιστατικά μας γεμίζουν με οργή και αποτροπιασμό!! Ακόμα μεγαλύτερη αγανάκτηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματός μας και όσοι παραβρίσκονταν σε αυτή, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση γνώριζαν για την υπόθεση αυτή και τη συγκάλυπταν», αναφέρεται στην απόφαση. Συνδέοντας τέτοια φαινόμενα με την επιχειρηματική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου, τονίζουν πως «τα σχέδια της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής και η πανεπιστημιακή αστυνομία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά αντίθετα έρχονται να θωρακίσουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, από την προσπάθειά μας να αποκαλυφθούν τέτοια άθλια περιστατικά! Για αυτό δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην προώθηση περαιτέρω αντιδραστικών αλλαγών στα πανεπιστήμια, στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Καταδικάζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιταχύνει σχέδια καταστολής στα Ιδρύματα, αξιοποιώντας κυκλώματα και ενέργειες», σημειώνουν οι φοιτητές ζητώντας να διερευνηθούν οι υποθέσεις από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες και διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας. Το πρόγραμμα δράσης στο οποίο κατέληξε η Γενική Συνέλευση περιλαμβάνει κατάληψη της σχολής σήμερα Παρασκευή, κινητοποίηση στην Πρυτανεία της σχολής τη Δευτέρα 17 Γενάρη στη 1 το μεσημέρι και κεντρική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων την επόμενη βδομάδα.

Την εισβολή της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η ΟΕΝΓΕ και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου κάνει λόγο για «άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιδρυμα εξαιτίας δύο γεγονότων», αναφερόμενη στον ξυλοδαρμό διδάσκοντα την Τρίτη και την προχτεσινή «προσπάθεια καταστροφής, από ομάδα αγνώστων, τοίχου».

«Η Σύγκλητος καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα τις παραπάνω ενέργειες», αλλά δεν αναφέρει τίποτα για το ζήτημα των αποκαλύψεων και καταγγελιών για ποινικά αδικήματα και γεγονότα ακραίας σήψης...

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Την ώρα της συνέλευσης, έξω από το κτίριο στην Πατησίων βρίσκονταν φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και ενώνοντας τις φωνές τους στο σύνθημα «Καμία σκέψη για αστυνομία στις σχολές». Μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ από όλες τις σχολές», «με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, έξω απ' τις σχολές μας η Αστυνομία», «θέλουμε εστίες, καθηγητές, βιβλία, όχι διαγραφές και αστυνομία», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά», καταδίκασαν τα σχέδια έντασης της καταστολής, ανέδειξαν τις πραγματικές ανάγκες που παραμένουν ανικανοποίητες.

Σχέδια έντασης της καταστολής

Στο μεταξύ, ενώ η αγωνία των φοιτητών κορυφώνεται καθώς τα ιδρύματα άνοιξαν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία όπως είχαν κλείσει πριν τις γιορτές, η κυβέρνηση επιταχύνει το αυταρχικό μέτρο της «πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από Δευτέρα ξεκινά στην Κομοτηνή η τετράμηνη εκπαίδευση 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια. Και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του. Χωρίς εκπτώσεις, καθυστερήσεις και παραχωρήσεις», δήλωσε θυμίζοντας ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, που την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για μέτρα προστασίας της υγείας, διασφάλιση των σπουδών και διεξαγωγής της εξεταστικής.

  • Απρόκλητη επίθεση δέχτηκε χτες το μεσημέρι τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ έξω από την ΑΣΟΕΕ, από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητικούς συλλόγους.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις για να μην αποκλειστεί κανείς από την εξεταστική

Καταγγελία από φοιτητές και εργαζόμενους στο ΑΠΘ της τακτικής περιμετρικού κλειδώματος του κτιρίου διοίκησης από τις πρυτανικές αρχές

Αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν χτες από φοιτητές σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ για τα ζητήματα της προστασίας της υγείας των φοιτητών και τους όρους διεξαγωγής της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου.

Στο ΑΠΘ, οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια της οποίας, εκλεγμένοι στα ΔΣ των συλλόγων συναντήθηκαν με τις πρυτανικές αρχές, προκειμένου να μεταφέρουν τα αιτήματά τους.

Ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Δ. Κωβαίος, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία πως η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης και θα συμμετάσχουν όσοι φοιτητές διαθέτουν αρνητικό rapid test. Ωστόσο, άφησε στην ατομική ευθύνη του κάθε φοιτητή το πώς θα γίνουν τα τεστ, ενώ η μοναδική πρόβλεψη ήταν πως οι φοιτητές θα μπορούν να κάθονται με μια θέση κενή μεταξύ τους και θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα. Ακόμη, μετέθεσε την ευθύνη στον κάθε καθηγητή για το πότε θα εξεταστούν όσοι νοσούν.

Κάτω από την πίεση των φοιτητών, αποσπάστηκε η δέσμευση από πλευράς πρυτανείας πως για τις ανάγκες της εξεταστικής θα αξιοποιηθούν όλοι οι μεγάλοι χώροι του πανεπιστημίου (αίθουσα τελετών, λέσχη, βιβλιοθήκη, Αμφ. «Παναγιωτόπουλος» κ.ά.).

«Τα σχέδια της κυβέρνησης με τα οποία ευθυγραμμίζονται οι πρυτανικές αρχές και υποτιμούν την υγεία χιλιάδων φοιτητών, δίνοντας προτεραιότητα σε επιχειρηματικά σχέδια, εφαρμόζοντας τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, θα ακυρωθούν από το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις τους», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, σε κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ιατρικής και Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Παράλληλα, καταδικάζουν την είσοδο της αστυνομίας δύο φορές στο ΑΠΘ και την ΑΣΣΟΕ.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης, και ενώ στο κτίριο της πρυτανείας είχαν παραμείνει οι εκλεγμένοι των φοιτητικών συλλόγων, ομάδα που δεν αποτελεί κομμάτι των φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησε στο σημείο κινητοποίηση. Οι πρυτανικές αρχές, κατά τη συνήθη πρακτική τους προχώρησαν στο περιμετρικό κλείδωμα του κτιρίου, εγκλωβίζοντας ξανά μέσα τόσο τους φοιτητές όσο και τους εργαζόμενους, πρακτική που επίσης καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Κινητοποίηση από τους εργαζόμενους

Παράλληλα, σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ, προχώρησε χτες το πρωί ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, αντιδρώντας στην πρακτική της διοίκησης να κλείνει όλες τις πόρτες του κτιρίου διοίκησης επικαλούμενη προσχηματικά λόγους ασφαλείας, μπροστά σε κάθε φοιτητική ή εργατική κινητοποίηση.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όλο το τελευταίο διάστημα, το κτίριο Διοίκησης παραμένει περιμετρικά κλειδωμένο κατά τις εργάσιμες ώρες, εκτός από μια μικρή είσοδο, η οποία ελέγχεται από φύλακα. Πρόκειται για 8ώροφο κτίριο με δεκάδες γραφεία, στα οποία εργάζονται καθημερινά περίπου 300 διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ στις υπηρεσίες απευθύνονται καθημερινά εκατοντάδες ακόμα φοιτητές, διδάσκοντες, εργαζόμενοι.

Η τακτική αυτή της πρυτανείας θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των συναδέλφων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς - σεισμού κ.λπ. θα είναι αδύνατη η ασφαλής εκκένωση του κτιρίου, με απρόβλεπτες συνέπειες και ανυπολόγιστο κόστος ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ έχει καλέσει όσους εργάζονται στο κτίριο Διοίκησης να μην ανεβαίνουν στα γραφεία τους όσο παραμένει περιμετρικά κλειδωμένο, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς (Πυροσβεστική, Επιθεώρηση Εργασίας κ.λπ.).

  • Χτες, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Σύλλογο Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας του ιδρύματος, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους για τη διεξαγωγή της εξεταστικής με όρους που να μην αποκλείουν κανέναν φοιτητή (απαλλακτικές εργασίες, διπλή εξεταστική, τηλεματικά), όπως για τα αναγκαία μέτρα προστασίας από την πανδημία.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Διά ζώσης εξετάσεις με δυσχέρειες

«Η διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες», διαπιστώνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως προχτές. Σημειώνει ότι «για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο, που θα καθοριστεί από τα ίδια τα πανεπιστήμια».

Σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στις έντονες ανησυχίες των φοιτητών, οι πρυτάνεις αναφέρουν πως «σε πιθανή επιδείνωση των κρουσμάτων και συνθηκών θα επανέλθουν, υιοθετώντας ευέλικτους και πιο ασφαλείς τρόπους λειτουργίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους». Καλούν δε τα αρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, «να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα».

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που συμμετείχε στη Σύνοδο, αναφέρθηκε στη δυνατότητα σε φοιτητές που νοσούν να εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο, με ρυθμίσεις αν χρειαστούν για την ενδεχόμενη επέκταση της εξεταστικής περιόδου ή του εξαμήνου, πέραν των δυνατοτήτων του υφιστάμενου πλαισίου. Κατά τ' άλλα, η υπουργός υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός και η εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν «εξασφαλίζουν τη συνέχιση της εξαιρετικής πορείας της διά ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ και την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ