ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Απόλυτη σήψη

Ακανόνιστα ωράρια και χαμηλοί μισθοί τσακίζουν την ανάγκη για ανάπαυση, ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο. Εργαζόμενοι κοιμούνται στα αυτοκίνητα ανάμεσα στις βάρδιες. Αλγόριθμοι ορίζουν τη ζωή τους, πότε και πόσο θα δουλέψουν, με κριτήριο τα κέρδη των επενδυτών. Δεν πρόκειται για αφήγηση μιας φανταστικής, «δυστοπικής» κοινωνίας. Είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους στις ΗΠΑ. Αντιγράφουμε από ένα πρόσφατο άρθρο (11/1/2022) στο περιοδικό «New Yorker»: «Το καλοκαίρι του 2014 η Μαρία Φερνάντες πέθανε στα 32 της ενώ κοιμόταν στο αυτοκίνητό της σε ένα πάρκινγκ στο Νιου Τζέρσεϊ. Δούλευε ως χαμηλόμισθη σε τρία διαφορετικά επισιτιστικά μαγαζιά της ίδιας αλυσίδας και στις ενδιάμεσες βάρδιές της κοιμόταν στο αυτοκίνητό της, με τον κινητήρα αναμμένο και ένα δοχείο βενζίνης στο πίσω μέρος, σε περίπτωση που ξέμενε. Στο κλειδωμένο αυτοκίνητο, φορώντας ακόμα τη στολή της αλυσίδας, πέθανε από τις αναθυμιάσεις (...) Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ 2005 και 2015 ήταν προσωρινές. 4 στους 5 ωρομίσθιους εργαζόμενους στο εμπόριο στις ΗΠΑ δεν έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας από τη μια βδομάδα στην άλλη. Αντίθετα, τα προγράμματά τους συχνά ορίζονται από αλγόριθμους που στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των κερδών των επενδυτών, μειώνοντας τα διαλείμματα και τις παύσεις». Αυτή η άθλια «κανονικότητα» δεν αφορά μόνο την εργατική τάξη στην πρώτη καπιταλιστική οικονομία, αλλά παγκόσμια. Και αποκαλύπτει την απόλυτη σήψη ενός απάνθρωπου συστήματος, που δεν χωράει τίποτα άλλο παρά ανατροπή.

Σκοτούρες...

«Καθένας με τον πόνο του»... Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που η μόνη του σκοτούρα για το τεράστιο κύμα ακρίβειας είναι μην τυχόν και «σηκωθεί το καπάκι της κατσαρόλας» από τη δυσαρέσκεια για τις τεράστιες αυξήσεις που τσακίζουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, αφού, όπως λέει, «οι ανατιμήσεις απειλούν την κοινωνική συνοχή». Με παχιά λόγια για την «αδιάφορη κυβέρνηση» και την «ακρίβεια που δεν είναι μονόδρομος», κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ακουμπήσει η συζήτηση την «ταμπακιέρα»: Οτι η ακρίβεια είναι συνέπεια της πολιτικής στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, με τεράστια κρατικά πακέτα και με στόχο την «ανάπτυξη». Οτι οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι συνέπεια της πολιτικής της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης» ανάπτυξης, που έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους» όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις. Με άλλα λόγια, το δράμα που ζει για μια ακόμη φορά ο λαός έχει τη σφραγίδα της στρατηγικής του κεφαλαίου, που υπηρετούν με διάφορες εκδοχές της διαχείρισης η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι άλλοι.

... και «αντοχές»

Η άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής είναι η «κοινωνική συνοχή», η ανοχή δηλαδή, ακόμα και η ενεργή στοίχιση του λαού με τους στόχους του κεφαλαίου, με το καρότο και το μαστίγιο. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιαφημίζεται στο κεφάλαιο ως ο «μετρ του είδους» και στην περίπτωση της ακρίβειας προτείνει «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα». «Τόσο όσο», δηλαδή, επιτρέπουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και τα κέρδη των ομίλων! Και εδώ, λοιπόν, το κεφάλαιο βρίσκει στα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ έναν «ακριβό» φίλο, στον γνωστό ρόλο του «υπουργείου αντιπολίτευσης». Ο λαός πάλι βρίσκει άλλη μια επιβεβαίωση ότι δεν έχει να περιμένει από παλιούς και νέους «σωτήρες», από την κυβερνητική σκυταλοδρομία, αλλά μόνο από τον δικό του αγώνα για μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου και τις «αντοχές» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Στην εξέδρα

Γράφαμε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» για τη λεγόμενη «silver economy» («ασημένια οικονομία»), έναν νέο τομέα κερδοφόρων επενδύσεων, που αφορά την εγκατάσταση ξένων συνταξιούχων σε άλλες χώρες, για να διανύσουν το τελευταίο διάστημα της ζωής τους με καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ανερχόμενη αυτή αγορά, που απευθύνεται βέβαια σε πιο εύπορα στρώματα, υπολογίζεται σε περισσότερα από 4 τρισ. ευρώ παγκόσμια, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει το 1/3 του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της DiaNEOsis, το κεφάλαιο στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει έως και 5 δισ. ευρώ ετησίως χάρη στη «silver economy»... Σε χτεσινό δημοσίευμα, η γερμανική «Ηandelsblatt» αναφέρει ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει για τους Γερμανούς συνταξιούχους «η Φλόριντα της Ευρώπης», καθώς όσοι απ' αυτούς μεταφέρουν εδώ τη φορολογική τους κατοικία, θα πληρώνουν μόνο 7% φόρο εισοδήματος! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όποιος αγοράσει νεόδμητο ακίνητο στην Ελλάδα έως το 2024, απαλλάσσεται από ΦΠΑ! Κι ενώ οι εύποροι συνταξιούχοι ...εξωτερικού απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια, για να τονωθεί η αγορά ακινήτων, οι μισοί συνταξιούχοι ...εσωτερικού καλούνται να ζήσουν με συντάξεις 650 ευρώ τον μήνα και περίπου 1 εκατομμύριο απ' αυτούς με λιγότερα από 500 ευρώ μεικτά, με την ακρίβεια και τον ΦΠΑ να ροκανίζουν το πενιχρό τους εισόδημα! Κι όχι μόνο αυτό... Την αγορά ακινήτων «τονώνουν» επίσης τα χιλιάδες πλειστηριασμένα σπίτια από φτωχά νοικοκυριά, η μετατροπή λαϊκών κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα πανάκριβα ενοικιοστάσια. Με άλλα λόγια, για να κερδίζουν οι όμιλοι το χρυσό ή το ασημένιο στην κούρσα για τα κέρδη τους, θα πρέπει οι λαϊκές ανάγκες να μένουν πάντα στην εξέδρα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1742 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1822 Οι Δημήτριος Υψηλάντης και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απελευθερώνουν την Ακροκόρινθο.

1896 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Ντος Πάσος.

1898 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Λιούις Κάρολ (πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντκγσον).

1918 Γεννιέται ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 θα δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.

1918 Γενική απεργία ξεσπά στην Αυστροουγγαρία. Εργατικά Συμβούλια (σοβιέτ) συγκροτούνται σ' όλα τα προλεταριακά κέντρα της αυτοκρατορίας.

1943 Αρχίζει η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), ανάμεσα στους ηγέτες της Βρετανίας Ου. Τσόρτσιλ και των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ. Ο Ι. Στάλιν δεν παρευρέθηκε, καθώς η μάχη του Στάλινγκραντ επέβαλε την παραμονή του στην ΕΣΣΔ. Σε αυτή αποφασίστηκε ο πόλεμος να τελειώσει μόνο όταν η Γερμανία παραδοθεί άνευ όρων. Αποφασίστηκε επίσης η συμμαχική απόβαση στη Σικελία.

1951 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος.

1970 Το Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας καταδικάζει ερήμην τον εκπρόσωπο του ΠΑΜ στο εξωτερικό (και στέλεχος του ΚΚΕ) Αντώνη Αμπατιέλο σε 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 δρχ.

1988 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946-1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953-1955).

1996 Ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του τέως πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, κατηγορείται επίσημα για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία.

2011 Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μπεν Αλι εγκαταλείπει τη χώρα, έπειτα από κινητοποιήσεις που διήρκεσαν περίπου 4 βδομάδες και κόστισαν τη ζωή σε 338 ανθρώπους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ