ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκδίκησαν ξανά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού

Με την πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας και συγκέντρωσης στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, υγειονομικοί και εργαζόμενοι πρόβαλαν για μια ακόμη φορά μαχητικά τα αιτήματά τους, ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων και της εμπορευματοποίησης, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Στο πλευρό τους βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Συλλόγου Γυναικών.

Η χτεσινή συγκέντρωση αποτέλεσε συνέχεια των πολύμορφων δράσεων που αναπτύσσει όλο αυτό το διάστημα η τοπική Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, έχοντας στο επίκεντρο την ανάγκη θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, με δεδομένο ότι στα πλαίσια αντιμετώπισης του δευτέρου κύματος της πανδημίας το Γενικό Νοσοκομείο μετατράπηκε εξολοκλήρου σε «μιας νόσου», αφού έπαψε κάθε άλλη λειτουργία του (χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, διερεύνηση άλλων ασθενειών, παρακολούθηση χρόνιων ασθενών κ.λπ.), στερώντας και αποκλείοντας εκατοντάδες ασθενείς από τη δυνατότητα υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να περάσει ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, για να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, αφού ο εμβολιασμός θα τραβήξει σε μάκρος.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Νομού, γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση ενός τρίτου κύματος. «Ηδη γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είμαστε εξαντλημένοι, αφού επί δύο μήνες το νοσοκομείο εμφάνιζε πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ, δεκάδες συνάδελφοι νόσησαν», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι επιβεβλημένες, αν δεν θέλουμε να ξαναδούμε φαινόμενα όπως στις κλινικές και στα επείγοντα για COVID-19 να εργάζονται επιταγμένοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων και όχι παθολόγοι και πνευμονολόγοι, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η θνητότητα».

Αναφορικά με το σχέδιο για τον εμβολιασμό, επισήμανε πως «είναι εμφανής η παντελής έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και αναγκαίων υποδομών για τη διεκπεραίωση του προγράμματος. Το ίδιο ανεπαρκές προσωπικό καλείται να διαγνώσει, να θεραπεύσει, να ιχνηλατήσει και να εμβολιάσει, ενώ στον υγειονομικό περίγυρο ξεσαλώνει η κερδοσκοπική εκμετάλλευση της συγκυρίας και του σχεδιασμένου ευνουχισμού του Γενικού Νοσοκομείου. Επιβεβαιώνεται και σ' αυτές τις συνθήκες η αναγκαιότητα ενός οργανωμένου και πλήρως ανεπτυγμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν για όλους, που θα καλύπτει το λαό εκεί που ζει και εργάζεται».

Αμέσως μετά την κινητοποίηση έγινε ανοιχτή Γενική Συνέλευση των υγειονομικών και των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να υπάρχει άμεση δυναμική αγωνιστική αντίδραση σε περίπτωση αιφνιδιασμού με αλλαγές στη λειτουργία του ΓΝΛ, κυλιόμενες εβδομαδιαίες ανοικτές Γενικές Συνελεύσεις, οργάνωση διαδικτυακής συζήτησης με συμμετοχή φορέων και σωματείων της πόλης και θέμα την πορεία της πανδημίας, την αποτίμηση των μέχρι σήμερα δεδομένων και γενικότερα των εξελίξεων στη δημόσια Υγεία.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΕΠ
Πολλά τα προβλήματα από το πάγωμα της εξέλιξής τους και τις ελλείψεις στα Τμήματα

Συνάντηση με την Λιάνα Κανέλλη πραγματοποίησαν χτες διευθυντές από ΤΕΠ

Το σοβαρό πρόβλημα του μπλοκαρίσματος της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης που αντιμετωπίζουν οι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που λειτουργούν σε νοσοκομεία όλης της χώρας, μετέφερε χτες στην Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Επαγγελματικής Ενωσης Διευθυντών ΤΕΠ του ΕΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε η βουλευτής του Κόμματος με τον Δημήτρη Τσιφτσή (διευθυντή ΤΕΠ Νοσοκομείου Νίκαιας) και την Μαριάνθη Γεωργιάδου (διευθύντρια ΤΕΠ «Ερυθρού Σταυρού») αναλύθηκαν οι βαριές επιπτώσεις της μεταβατικής διάταξης του 2019 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), που προβλέπει ότι γιατροί που υπηρετούν σε ΤΕΠ, και ήδη ασκούν εδώ και χρόνια επείγουσα ιατρική, θα πρέπει, προκειμένου να εξελιχθούν βαθμολογικά, να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία τους και για 6 μήνες να μεταφερθούν είτε στο Νοσοκομείο «Αττικόν» (Χαϊδάρι) είτε στο ΠΑΓΝΗ (Ηράκλειο Κρήτης) για να κάνουν εξειδίκευση. Αυτό αντικειμενικά δημιουργεί γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων μέσα στα ίδια νοσοκομεία, εγκλωβίζει τους σημερινούς γιατρούς των ΤΕΠ, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά για την ενίσχυση με προσωπικό των ΤΕΠ, που αποτελούν νευραλγικά τμήματα για όσα νοσοκομεία τα διαθέτουν. Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν είναι ενάντια στην εκπαίδευση γιατρών στην επείγουσα ιατρική, αλλά αναδείχθηκε η ανάγκη να γίνεται αυτή με όρους πραγματικής βοήθειας στο προσωπικό.

Οι διευθυντές των ΤΕΠ μετέφεραν επίσης την ανάγκη να λυθούν ζωτικά προβλήματα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Τμημάτων τους, όπως ο ορισμός σαφούς καθηκοντολογίου για γιατρούς και νοσηλευτές, καθορισμός ελάχιστα απαιτούμενου αριθμού ιατρών και νοσηλευτών για κάθε ΤΕΠ κ.λπ., ενίσχυση των υποδομών των Τμημάτων κ.λπ. Ανέδειξαν επίσης ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας αντί να ενισχυθούν τα ΤΕΠ, προσωπικό τους μεταφερόταν σε άλλα τμήματα νοσοκομείων για να μπαλώνονται τρύπες.

Η Λιάνα Κανέλλη, συζητώντας με την αντιπροσωπεία των διευθυντών, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των ΤΕΠ, αναδεικνύοντας τον αγώνα που δίνει το προσωπικό τους, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, για να σωθούν ζωές την κρίσιμη στιγμή που φτάνουν επείγουσες περιπτώσεις στο νοσοκομείο. Επισήμανε ότι το έργο τους δυσχεραίνεται και από τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν και περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιες δομές. Δεσμεύτηκε ότι το Κόμμα θα πάρει όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο είναι αυτό δυνατό τα προβλήματά τους, και ειδικά το «ξεπάγωμα» της εξέλιξης των γιατρών των ΤΕΠ.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Δεκάδες κρούσματα στα Μεγάλα Καλύβια

Τη λήψη επειγόντων μέτρων προστασίας απαιτεί η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Μεγάλη είναι η ανησυχία των κατοίκων των Τρικάλων καθώς μέχρι χτες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 37 κρούσματα στα Μεγάλα Καλύβια, μια κοινότητα 1.900 κατοίκων σε κοντινή απόσταση από την πόλη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 8 συγχωριανοί τους νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τα rapid tests που έγιναν έφτασαν στο 25% του πληθυσμού, ενώ οι ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων είναι ανύπαρκτες. Παρά τις διαβεβαιώσεις των τοπικών αρχών ότι «όλα βαίνουν ομαλά και ελεγχόμενα», η τεράστια ανεπάρκεια μέτρων από τον κρατικό μηχανισμό έχει αποτέλεσμα ελάχιστοι γονείς να έχουν στείλει τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ εκατοντάδες κατοίκων έσπευσαν, μέσα σε τρεις μέρες, για τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια των Τρικάλων. Ιδιαίτερη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή προκαλεί και η καθημερινή μετακίνηση εκατοντάδων κατοίκων για εργασία, καθώς και ότι εντός του οικιστικού ιστού της κοινότητας στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο «Αγιος Νικόλαος».

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διεκδικεί τη λήψη επειγόντων μέτρων προστασίας, όπως: Να ολοκληρωθούν επειγόντως τα rapid tests στο σύνολο του πληθυσμού της κοινότητας Μ. Καλυβίων με εξονυχιστική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και άμεσα τεστ σ' αυτές με ευθύνη του ΕΟΔΥ, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής. Να επαναληφθούν στο σύνολο του πληθυσμού μοριακά τεστ. Να εγκατασταθεί για όσο χρονικό διάστημα είναι ανάγκη ιατρικό - νοσηλευτικό κλιμάκιο με ευθύνη κυβέρνησης - Υγειονομικής Περιφέρειας στην κοινότητα για την ιατρική, ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη των κατοίκων. Να υπάρχει μέριμνα για την εξειδικευμένη παρακολούθηση των νοσούντων, και μάλιστα διαχωρισμένων από τον υγιή πληθυσμό. Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δεν χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να επιταχτούν με ευθύνη κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμου ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, με μέριμνα για παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής. Αμεσα να εξασφαλιστούν για οικογένειες που είναι σε καραντίνα με ευθύνη κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμου όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κ.λπ.) για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Να γίνουν μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων σε Νοσοκομείο - Κέντρα Υγείας. Να στελεχωθούν το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ΠΕ Τρικάλων. Να πολλαπλασιαστούν και να στελεχωθούν οι Κινητές Μονάδες Υγείας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στους εργολάβους

Σε στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου, προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, σημειώνοντας ότι «λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Λέμε όχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις».

«Τα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ και διοίκησης του νοσοκομείου για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου μας πρέπει να μείνουν στα χαρτιά», τονίζει το Σωματείο.

Αναφερόμενο στην απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, «που δρομολογεί την επαναφορά των "καλών εργολάβων" στην καθαριότητα και την εκδίωξη των εργαζομένων που ήδη δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις», επισημαίνει ότι «αποτελεί πρόκληση εν μέσω πανδημίας για τους υπηρετούντες τη δημόσια Υγεία».

Οι συνάδελφοι αυτοί, υπογραμμίζει το Σωματείο, «έχουν αποκτήσει πείρα πολύτιμη για την απαιτητική εργασία του νοσοκομείου μας, γι' αυτό τυχόν απόλυσή τους - εκτός από τα πολλαπλά προβλήματα που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα επιφέρει σοβαρή δυσλειτουργία στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο».

Εκτός των άλλων, αναφέρει το Σωματείο, «μας οδηγούν σε ένα μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς γαλέρας, επαναφέροντας τα εξοντωτικά ωράρια, τους πενιχρούς μισθούς των εργολάβων, την απλήρωτη εργασία, τα μειωμένα δικαιώματα και τους γνωστούς σε όλους μας εκβιασμούς».

Προσθέτει πως «οι ανάγκες της καθαριότητας του νοσοκομείου είναι μόνιμες, μόνιμες πρέπει να είναι και οι εργασιακές σχέσεις των καθαριστών», απαιτώντας «να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες στα νοσοκομεία. Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

«Μαζί με το σωματείο του νοσοκομείου, απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία παράδοσης της καθαριότητας σε εργολαβικά συμφέροντα», αναφέρει από την πλευρά της η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ απαιτώντας τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, την κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καλώντας και τα πρωτοβάθμια ΔΣ της δύναμής της σε συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι ανάλογη δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) για σήμερα προκήρυξε για τις δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ της Χίου, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ