ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Διεκδίκησαν μόνιμη δουλειά για όλους, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο

Από τη χτεσινή συμβολική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή
Από τη χτεσινή συμβολική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή
Συμβολική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το σύστημα προσλήψεων και ζητώντας την απόσυρσή του, έκαναν χτες Ομοσπονδίες και Σωματεία Εργαζομένων στο Δημόσιο.

«Κάντε προσλήψεις με μόνιμη δουλειά, πάρτε λεφτά από τα αφεντικά», φώναξαν και απαίτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, σχολεία, υπηρεσίες και δομές του Δημοσίου.

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση για τις προσλήψεις», τόνισε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ). «Αυτό το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους, αφορά όλο το λαό, αφορά τα παιδιά της εργατικής τάξης», υπογράμμισε και κατήγγειλε τις διαδικασίες που θα λειτουργούν ως «κόφτες», με στόχο σε θέσεις εργασίας στο Δημόσιο να προσλαμβάνονται μόνο όσοι είναι διατεθειμένοι να σκύψουν το κεφάλι στις κυβερνήσεις και στην αντιλαϊκή πολιτική τους. «Ολοι ξέρουμε ότι εδώ και δέκα χρόνια προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονται», υπενθύμισε και επεσήμανε ότι το «μπάλωμα» κενών και ελλείψεων με συμβασιούχους, προσωρινούς εργαζόμενους με χτυπημένα δικαιώματα, είναι αυτό που θέλει να μονιμοποιήσει η κυβέρνηση και στο Δημόσιο. «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους», κατέληξε.

Την τακτική της κυβέρνησης να φέρνει το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο πίσω από το άλλο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας στηλίτευσε η Λαμπρινή Χριστογιάννη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας. «Δεν θα περάσει, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να αποκαλύπτουμε, να αγωνιζόμαστε», ξεκαθάρισε.

Την απαξίωση των τυπικών προσόντων και της προϋπηρεσίας στο προωθούμενο σύστημα προσλήψεων κατήγγειλε η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μεταφέροντας την εικόνα των μεγάλων ελλείψεων στα πανεπιστήμια, απαίτησε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αντιδραστικοί εκσυγχρονισμοί και «κόφτες» στις προσλήψεις για κράτος πιο αποτελεσματικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ψηφίστηκε αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η θεσμοθέτηση νέων αντιδραστικών αλλαγών στα κριτήρια των προσλήψεων.

Πρόκειται για το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)», το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους, ενώ το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή όπως και χτες απαίτησε την άμεση απόσυρσή του.

Το νομοσχέδιο, σε συνέχεια των προηγούμενων αντιδραστικών νόμων, όπως αυτών του ΣΥΡΙΖΑ που εισήγαγε τη συνέντευξη - κόφτη στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, επεκτείνει τη συνέντευξη και για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που το αντικείμενό τους σχετίζεται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, προβλέπει ένα σύστημα με «κόφτες» και βασικό στοιχείο τη συνέντευξη που εξασφαλίζουν ότι θα μένουν «εκτός» όσοι αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.ο.κ.

Οσο για ορισμένες νομοθετικές «βελτιώσεις» που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ενίσχυσαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του, όπως π.χ. με τη «δομημένη συνέντευξη» που σημαίνει τράπεζα θεμάτων που θα ορίζει η κυβέρνηση.

«Εβγαλε μάτι» η στρατηγική τους ταύτιση

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο αποτέλεσε ευκαιρία για να βγάλει ξανά «μάτι» η στρατηγική ταύτιση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού πρώτα στην Επιτροπή ξεκαθάρισε πως «όλες σχεδόν οι υποτιθέμενες καινοτομίες του νομοσχεδίου αποτελούν ήδη θεσπισμένες διατάξεις» από την κυβέρνησή του, στη χτεσινή Ολομέλεια καταψήφισε κυρίως για δημαγωγικούς λόγους και αναλώθηκε στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, για το ποιος διόρισε τους περισσότερους μετακλητούς, στην υπόθεση «Novartis», στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και πάει λέγοντας.

Καταψήφισαν ακόμα το ΚΙΝΑΛ με διαφωνίες στα επιμέρους, ενώ η ειδική του αγορήτρια Ευ. Λιακούλη εξέφρασε την ελπίδα προς την κυβέρνηση «να βρεθούν κοινοί τρόποι συνεύρεσης για την πρόοδο και ευημερία» του τόπου. Κατά ψήφισε και το ΜέΡΑ25, παρών η Ελ. Λύση.

Σχολιάζοντας αυτή την αποπροσανατολιστική κοκορομαχία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «πρόκειται για αψιμαχίες που είναι φιλικό παιχνίδι» και πως υπάρχει ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα «πλήρης ταύτιση, υποταγή και αποδοχή αυτού που υπηρετεί το κράτος, πέρα από διάφορα δημαγωγικά» και πέρα από το γεγονός ότι «δημιουργούν συνειδητά την αυταπάτη στον λαό ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό κράτος όταν την εξουσία έχει η αστική τάξη και τα μονοπώλια».

Γι' αυτό, σημείωσε, και ο ένας συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο άλλος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει το δρόμο στη ΝΔ, όπως φαίνεται και με αυτό το νομοσχέδιο. Εφερε ως παράδειγμα τη συνέντευξη την οποία είχαν προωθήσει και οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Τόνισε ότι «το κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για το κομματικό κράτος, θέλει στελέχη που θα προωθούν με συνέπεια τη στρατηγική του».

Κάλεσε δε τον υπουργό Εσωτερικών να πει συγκεκριμένα γιατί, την ώρα που φέρνει νομοσχέδιο τάχα για προσλήψεις στο Δημόσιο, δεν μονιμοποιεί τους 4.000 υγειονομικούς που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ, δεν καλύπτει έστω τις κενές θέσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και δεν κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ σε αυτό το νομοσχέδιο για να σταματήσει η αδικία σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι λόγω ενός παράβολου κόστους τριών ευρώ απορρίφθηκαν από τους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ. Βέβαια δεν πήρε απάντηση.

Διαμορφώνουν πιο επιτελικό κράτος για λογαριασμό του κεφαλαίου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης απαίτησε η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο με το οποίο «κοροϊδεύει και αποπροσανατολίζει. Την ίδια στιγμή που ακολουθεί πολιτική μηδενικών διορισμών και οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 για τη μισθοδοσία ορίζουν καθαρά ότι δεν θα γίνουν διορισμοί, φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για το πώς θα διορίζει». Τόνισε ότι η κυβέρνηση «πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους νόμους Βερναρδάκη και Κατρούγκαλου. Επιχειρεί μια σειρά θεσμικές αλλαγές, για να οργανωθεί και να λειτουργήσει πιο επιτελικά το αστικό κράτος, με τις ανάλογες προσαρμογές στον κρατικό μηχανισμό, με γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διαιώνιση της ομηρίας εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ικανοποιώντας και θωρακίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, όξυνσης των αντιθέσεων του καπιταλιστικού συστήματος και κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Με λίγα λόγια «είναι μεταρρύθμιση που οδηγεί σε απόλυτο έλεγχο του προγραμματισμού των μόνιμων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, με βάση τους στόχους και τους περιορισμούς που θέτει το μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα βάρβαρα ταξικά χαρακτηριστικά του κράτους, το οποίο «γίνεται σούπερ επιτελικό, απίστευτα γρήγορο και εξαιρετικά αποτελεσματικό, όταν πρόκειται να αδειοδοτήσει και να στηρίξει μια επένδυση, για παράδειγμα στον τομέα των ΑΠΕ, των ανεμογεννητριών. Οταν, όμως, στην ίδια ακριβώς περιοχή καλείται να προστατεύσει την περιουσία, ακόμα και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων από μια νεροποντή, αποδεικνύεται εντελώς απρόθυμο και αναποτελεσματικό. Γίνεται δε και εξαιρετικά αργό, όταν καλείται να αποζημιώσει τις λαϊκές οικογένειες».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Αναβάλλει τους πλειστηριασμούς... για 16 μέρες

Παράταση 16 ημερών και συγκεκριμένα έως τις 31 Γενάρη 2021 δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην προθεσμία για την υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών του νόμου Κατσέλη (υποθέσεις που εκκρεμούν έως και τις 31/12/2014). Η σχετική προθεσμία, με βάση το νόμο (4745/20) που ψήφισε η κυβέρνηση τον Νοέμβρη, λήγει αύριο 15 Γενάρη, οπότε αυτόματα θα έπρεπε να τεθούν απέναντι στη διαδικασία πλειστηριασμού κοντά 35.000 δανειολήπτες πρώτης κατοικίας.

Η παράταση δόθηκε με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής και η οποία στην ουσία αποτελεί «στάχτη στα μάτια», αφού εξαρχής ο παραπάνω νόμος, με τα όσα προβλέπει, προωθεί καθαρά τη σωρηδόν απόρριψη των χιλιάδων αυτών εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη για λογαριασμό των τραπεζών. Για παράδειγμα, πριν, αν η τράπεζα υπέβαλε ένσταση επικαλούμενη «δόλο» στο δανεισμό, ήταν η ίδια υπεύθυνη για να αποδείξει τον ισχυρισμό της. Τώρα η υποχρέωση αυτή, μαζί με τα έξοδα, φορτώνεται στον δανειολήπτη, ο οποίος μάλιστα μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, 60 ημερών (το οποίο και λήγει αύριο), καλείται να αποδείξει «ότι δεν είναι ελέφαντας», συγκεντρώνοντας έναν όγκο δικαιολογητικών και φορολογικών δηλώσων - αν υπάρχουν ακόμα - 3 χρόνια πριν από το δανεισμό του, για να αποδείξει ότι τον καιρό που πήρε το δάνειο είχε τη δυνατότητα να το αποπληρώσει! Αυτό εξάλλου σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα στην πλατφόρμα έχει ως αποτέλεσμα μόνο 4.000 δανειολήπτες να έχουν κάνει αίτηση.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης μιλώντας στην Ολομέλεια για την τροπολογία ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι κινδυνεύουν 35.000 χιλιάδες δανειολήπτες πρώτης κατοικίας με πλειστηριασμό, εάν δεν δοθεί αυτή η παράταση. Εμείς θα πούμε "ναι", αλλά θεωρούμε ότι αυτή η παράταση που δίνει η κυβέρνηση είναι μια κοροϊδία. Είναι μία παράταση 15 ημερών, όταν η ίδια η πλατφόρμα έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες - και αναφέρομαι σε Κτηματολόγιο, στις ΔΟΥ, στο Υποθηκοφυλακείο - ακόμα και οι τράπεζες υπολειτουργούν, όταν έχουν ανασταλεί όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες και οι μόνες που εξαιρούνται είναι αυτές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αρα, λοιπόν, θεωρούμε απόλυτη κοροϊδία αυτή την τροπολογία. Δώστε τη δυνατότητα σε εύλογο χρονικό διάστημα - μπορεί να είναι και μέχρι ένα εξάμηνο, επτά, οκτώ μήνες, έναν χρόνο - να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να προετοιμάσουν τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού».

Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΚΚΕ για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Το γνωστό σκηνικό της ασυζητητί απόρριψης από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την «εύλογη σιωπή» του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, στήθηκε και για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, η οποία προέβλεπε το τέλος της αδικίας σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έμειναν εκτός προσωρινών και οριστικών αξιολογικών πινάκων εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος που δημιουργήθηκε όχι με υπαιτιότητά τους και αφορούσε ένα παράβολο ...3 ευρώ!

Για την ακρίβεια, πρόκειται για επανακατάθεση τροπολογίας από το ΚΚΕ καθώς την ίδια τύχη είχε και αυτή που είχε καταθέσει στις 8 Γενάρη, όπως βέβαια και το σχετικό αίτημα που εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Μιλώντας χτες στην Ολομέλεια για την τροπολογία ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι την ώρα που η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό ευαγγελίζεται την αξιοκρατία, «πόσο, άραγε, αξιοκρατικό και αντικειμενικό είναι κάποιος να στερείται το δικαίωμα στη δουλειά για ένα παράβολο των 3 ευρώ και, μάλιστα, χωρίς να φταίει και ο ίδιος, αλλά τα τεχνικά προβλήματα μιας διαδικασίας έξω από αυτόν και να του επιβάλλετε επιπλέον γι' αυτό και ποινή στέρησης - παρακαλώ! - του δικαιώματός του στη δουλειά για τρία ολόκληρα χρόνια; Αυτό περνούν σήμερα χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί. Πρόκειται, προφανώς, για μια κατάφωρη αδικία, στην οποία πρωταγωνιστούν το κράτος και η σημερινή κυβέρνηση, επιδεικνύοντας μια χαρακτηριστική και ανεξήγητη εκδικητικότητα και αναλγησία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ