ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Μείζονος σημασίας η επιστροφή στα γήπεδα

Την πάγια θέση του για την επανεκκίνηση του αθλητισμού γνωστοποίησε για μια ακόμα φορά, με νέα ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος των προπονητών μπάσκετ (ΣΕΠΚ). Σε αυτήν ο ΣΕΠΚ εκφράζει ξανά την πρόθεσή του να καλύψει το κόστος των απαιτούμενων διαγωνιστικών τεστ για όλους τους προπονητές των εθνικών κατηγοριών του αθλήματος, προκειμένου να επιτραπεί - σε πρώτη φάση - η επιστροφή στα γήπεδα για προπονήσεις.

Ο ΣΕΠΚ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι «θεωρεί μείζονος σημασίας την επιστροφή των αθλητών όλων των ηλικιών στα γήπεδα. Το άνοιγμα των σχολείων συνηγορεί σε αυτό, αφού οι αθλητές - μαθητές μπορούν παράλληλα με τις σχολικές υποχρεώσεις τους να επιστρέψουν στις αθλητικές δραστηριότητες.

Ευελπιστούμε πως σύντομα οι φωνές όλων, παικτών και προπονητών, θα εισακουστούν και θα είμαστε σε θέση να ξαναβρεθούμε στα γήπεδα, τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας στο επίπεδο του βιοπορισμού και της ψυχολογίας όλων».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα στο χώρο του μπάσκετ, εκτός της Basket League που εξαιρέθηκε εξαρχής από τα κυβερνητικά μέτρα αναστολής στον αθλητισμό, για τις υπόλοιπες κατηγορίες ανδρών και γυναικών του μπάσκετ η αναστολή παραμένει, ακόμα και για τις προπονήσεις των σωματείων.

Επιστολή προπονητών της Α2

Στις συνέπειες της αναστολής της αγωνιστικής δραστηριότητας αναφέρονται σε σχετική τους επιστολή οι 16 προπονητές των ομάδων της Α2 μπάσκετ ανδρών. Αναδεικνύουν τη ζοφερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της αναστολής, που διαρκεί 10 μήνες τώρα, με συνέπειες σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων του χώρου. Οι προπονητές εστιάζουν επίσης στις επιπτώσεις της παύσης της αγωνιστικής δράσης για τα τμήματα ακαδημιών των σωματείων.

Οι όροι που θέτουν οι ομάδες της Α2

Παρέμβαση για το θέμα έκαναν και οι σύλλογοι της δεύτερης κατηγορίας. Οι 14 από τις από τις 16 ομάδες της Α2 με κοινή επιστολή τους προς την ΕΟΚ θέτουν όρο την κάλυψη από το κράτος των εξόδων μετακίνησής τους για τους εκτός έδρας αγώνες και για τους εντός έδρας να καλύπτεται το πλήρες κόστος, προκειμένου να γυρίσουν στη δράση. Την επιστολή δεν υπέγραψαν Ολυμπιακός Β' και Πανερυθραϊκός, που θέλουν να επιστρέψουν στα γήπεδα χωρίς να βάζουν όρους.

SUPER LEAGUE 1
Ισοπαλία στο ντέρμπι, κερδισμένος ο Ολυμπιακός

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League 1, μετά το ισόπαλο 1-1 στο χτεσινό εξ αναβολής ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Το αποτέλεσμα ευνοεί τους «ερυθρόλευκους», καθώς παρέμειναν αήττητοι και με διαφορά ασφαλείας στην κορυφή, +9 βαθμούς πάνω από τον 2ο Αρη και +10 από τον 3ο ΠΑΟΚ.

Το ντέρμπι ήταν μέτριο στα πρώτα 45 λεπτά, με τις δύο ομάδες να μοιράζονται τις ευκαιρίες. Πρώτος απείλησε ο ΠΑΟΚ στο 2' με τον Σβαμπ, με τον Ολυμπιακό να απαντάει με τριπλή ευκαιρία στο 14', στην οποία Ενβιλά και Φορτούνης έστειλαν την μπάλα στο δοκάρι. Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι πήραν τον έλεγχο, πίεσαν και έφτασαν στο γκολ με τον Ιγκνασον (51'), οι «ερυθρόλευκοι» όμως σε μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες τους ισοφάρισαν στο 71' με σκόρερ τον Μπα. Στα τελευταία δευτερόλεπτα (93') ο ΠΑΟΚ παραλίγο να πάρει τη νίκη, αλλά το δοκάρι σταμάτησε την προσπάθεια του Τζόλη.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Ινγκασον, Κρέσπο, Γιαννούλης, Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Ουαρντά, Α. Ζίβκοβιτς, Μουργκ (83' Τζόλης), Κρμέντσικ (69' Σβιντέρσκι).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Βαλμπουενά (71' Χασάν), Φορτούνης (82' Μπουχαλάκης), Βρουσάι (61' Ραντζέλοβιτς), Ελ Αραμπί (82' Μασούρας).

  • Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 42, Αρης (1) 33, ΠΑΟΚ 32, ΑΕΚ (1) 30, Παναθηναϊκός 25, Αστέρας Τρίπολης 21, Βόλος 19, ΟΦΗ 19, Ατρόμητος (1) 18, Απόλλων Σμύρνης (1) 15, ΠΑΣ Γιάννινα 15, Παναιτωλικός 11, ΑΕΛ (1) 8, Λαμία (3) 5.

Σε παρένθεση ο αριθμός των αγώνων που χρωστά η κάθε ομάδα.

Κόντρα «κιτρινόμαυρων» στου Χαριλάου

Την εκκρεμότητά τους για την 8η αγωνιστική κλείνουν σήμερα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» Αρης και ΑΕΚ (19.30 - Novasports 1), σε έναν αγώνα όπου η νίκη θα είναι πολύτιμη και για τις δύο ομάδες, καθώς ο μεν Αρης επιδιώκει να πλησιάσει την κορυφή, ενώ η ανεβασμένη ΑΕΚ να ανέβει στην πρώτη τριάδα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Τα πολλαπλά οφέλη της νίκης στο Τελ Αβίβ

Με την πολύτιμη νίκη στο Τελ Αβίβ επί της Μακάμπι με 89-87 στην παράταση (73-73 κ.α.) για τη 19η αγωνιστική της Euroleague, ο Ολυμπιακός έφθασε στην τρίτη σερί επιτυχία του το τελευταίο διάστημα αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη. Οι «ερυθρόλευκοι» έφθασαν τον απολογισμό τους στο 10-8 (με ένα παιχνίδι λιγότερο) και ξαναμπήκαν εντός της προνομιούχου πρώτης οκτάδας (8ος) που δίνει πρόκριση στα πλέι οφ. Κάτι που τους ανεβάζει και ψυχολογικά ενόψει των δύσκολων υποχρεώσεων που ακολουθούν. Κυρίως όμως με το «διπλό» στο Ισραήλ η ελληνική ομάδα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κατάφερε να ξαναχτίσει ένα επιτυχημένο σερί αγώνων (δεύτερη φορά φέτος έφθασε στο 3-0 νίκες) δείχνοντας μια σταθερότητα στην απόδοσή της. Κάτι που επιζητούσε έντονα ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, προκειμένου η ομάδα να σταματήσει τα βαθμολογικά και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Στα αξιοσημείωτα της νίκης επί της Μακάμπι ο χαρακτήρας που έδειξαν οι παίκτες του Ολυμπιακού - έστω και εάν δεν απέφυγαν λάθη που θα μπορούσαν να τα πληρώσουν - τόσο στα τελευταία κρίσιμα λεπτά της κανονικής διάρκειας όσο και στο καθοριστικό πεντάλεπτο της παράτασης. Ακόμη, η καλύτερη εμφάνιση του Γιαννούλη Λαρετζάκη (13 π.) με τη φανέλα των «ερυθρόλευκων», την ώρα που ο Κώστας Σλούκας (21 π. κόντρα στη Μακάμπι) δείχνει να ανεβάζει συνεχώς την απόδοσή του.

VOLLEYLEAGUE
Στο τραπέζι oι λεπτομέρειες της επανεκκίνησης

Tα θέματα που αφορούν την επανεκκίνηση της αγωνιστικής δράσης στη Volleyleague ανδρών συζητήθηκαν σε σχετική τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΣΑΠ, όπου συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των οκτώ ομάδων της πρώτης κατηγορίας. Σημειωτέον, μετά την απόφαση της επιτροπής των ειδικών που άναψε το «πράσινο φως» για επανεκκίνηση, το πρωτάθλημα της Volleyleague ανδρών αναμένεται να ξαναρχίσει το τριήμερο 15 - 17 Γενάρη με τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής, στο σημείο δηλαδή όπου είχε διακοπεί.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε ενημέρωση για θέματα που περιλαμβάνονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο και συζητήθηκαν πρακτικές λεπτομέρειες σχετικά με τους σχολαστικούς ελέγχους και τα τεστ Covid-19 που θα πρέπει να διενεργούν οι ομάδες, σε συνεργασία με την ΕΣΑΠ αλλά και τις αρμόδιες αρχές. Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» και του Κυπέλλου. Για το δεύτερο αποφασίστηκε η ΕΣΑΠ να αιτηθεί τη διεξαγωγή του μόνο με ομάδες της Volleyleague ανδρών, καθώς τα πρωταθλήματα των υπόλοιπων κατηγοριών παραμένουν σε αναστολή.

SUPER LEAGUE 2
Ζητήματα στο «παρά ένα» της έναρξης

Την ώρα που στη Super League 2 μετρούν αντίστροφα για την έναρξη του πρωταθλήματος το διήμερο 16 - 17 Γενάρη μετά από 10 μήνες αναστολής, τα προβλήματα δεν λείπουν. Η ΠΑΕ Δόξας Δράμας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 11 ομάδες. Οι Δραμινοί θα αγωνιστούν κανονικά στην πρεμιέρα, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει κατά της απόφασης της ΕΑΑ, ωστόσο η συνέχεια της παρουσίας τους στο πρωτάθλημα παραμένει αβέβαιη. Από την άλλη, η Παναχαϊκή έστω και την τελευταία στιγμή κατάφερε να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό συμμετοχής από την ΕΕΑ.

Παράλληλα, το πρόγραμμα που κατάρτισε η Λίγκα έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών ΠΑΕ της δεύτερης κατηγορίας, καθώς οι ομάδες θα κληθούν να παίξουν τις πρώτες 5 αγωνιστικές σε λιγότερο από 15 μέρες.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Πρεμιέρα με ήττα για την Εθνική

Προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε η Εθνική ομάδα χάντμπολ στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών της για τον 1ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2022, χάνοντας 31-21 από τη Σερβία στο Ζρένιανιν. Εμφανώς επηρεασμένη από την έλλειψη αγώνων για τους διεθνείς ελέω lockdown, η Ελλάδα προέβαλε αντίσταση στο φαβορί του ομίλου μόνο στο πρώτο μέρος, κατά το οποίο διατηρούνταν κοντά στο σκορ (15-12). Στην επανάληψη όμως οι Σέρβοι αποσπάστηκαν με 25-16 και δεν επέτρεψαν στην Εθνική να ξαναπλησιάσει στο σκορ μέχρι το τέλος, παίρνοντας έτσι άνετη νίκη χάρη στην οποία βρέθηκαν στην κορυφή του ομίλου, έχοντας και μία ισοπαλία με αντίπαλο τη Γαλλία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ