ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φυσικά και θα εμπλακούμε» στα Ελληνοτουρκικά, λέει ο Πάιατ...

...και δείχνει στην κατεύθυνση των «διευθετήσεων», με «κοινό στόχο» την παραμονή της Τουρκίας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο

Eurokinissi

«Φανταστικά επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μιλώντας με Ελληνες δημοσιογράφους και δίνοντας μια «γεύση» για το τι σημαίνει αυτό, τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μας έδωσε την αίσθηση ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε, ότι έχουμε ίδιες θέσεις και κοινό όραμα για τα μεγάλα θέματα στην περιοχή και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις».

Πρόσθεσε εξάλλου πως «ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες. Σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση», δείχνοντας δηλαδή προς την κατεύθυνση των επικίνδυνων «διευθετήσεων» για την παραμονή της Τουρκίας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Παραπέρα επέμεινε ότι οι δύο χώρες πρέπει να χτίσουν πάνω στην ήδη ισχυρή ελληνοαμερικανική σχέση και να την πάνε στο επίπεδο της εξαιρετικής, «μιας από τις ισχυρότερες σχέσεις που θα έχουν οι ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη». Αλλωστε, διαπίστωσε πως Ελλάδα και ΗΠΑ «έχουν φτάσει σε ένα σημείο που τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα συγκλίνουν πάρα πολύ».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο μιας κρίσης - και χαρακτηρίζοντας «ανόητη» τη συζήτηση για το αν υπήρξαν δεσμεύσεις για εμπλοκή των ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά το επόμενο διάστημα - ήταν αποκαλυπτικός, ξεκαθαρίζοντας πως «φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο και έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν», με αποτελέσματα τύπου Ιμια, ενώ επικαλέστηκε και τα δύο περιστατικά που σημειώθηκαν τα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα ως πρέσβης των ΗΠΑ, στα οποία τόσο ο ίδιος όσο και η Ουάσιγκτον είχαν εμπλοκή, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Εβρο και όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής χτύπησε σκάφος του Λιμενικού.

Πρόσθεσε πως από τη μεριά της Ουάσιγκτον «είναι ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους».

Ενώ δείχνοντας και το ποιο είναι το επίδικο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την κυβέρνηση, εκτίμησε ότι «η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τα οποία ο πρέσβης έβαλε ξανά στο κρεβάτι του «Προκρούστη» των αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων», με χαρακτηριστικό το σημείο όπου ερωτηθείς αν «οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης», ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτόν τον χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική».

Επίσης, είπε ότι «τα νησιά, και κυρίως του μεγέθους της Κρήτης, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές», παραγράφοντας εμμέσως πλην σαφέστατα δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα για τα υπόλοιπα και ανοίγοντας και από εκείνη την πλευρά την πόρτα για τις σχετικές αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις», δίνοντας αέρα στα πανιά της Αγκυρας, που βάζει θέμα για τη λεγόμενη επήρεια μικρών και ακατοίκητων νησιών.

Για τα εξοπλιστικά ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «F-35», ο διάλογος ξεκίνησε, αλλά θα είναι μακρύς και αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των «F-16», την οποία χαρακτήρισε «πρώτο βήμα».

Τέλος, ο πρέσβης δήλωσε ότι σκοπεύει να ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ, όπως ακριβώς είχε κάνει με την ηγεσία της ΝΔ το 2017, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου. «Υπάρχει μια συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο εξάμηνο», είπε ο πρέσβης, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων.

Ο Πάιατ έδωσε χτες βράδυ συνέντευξη και στην ΕΡΤ, λέγοντας μεταξύ άλλων πόσο πετυχημένη ήταν η επίσκεψη Μητσοτάκη ως μια «αναγνώριση όσων πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια», πιάνοντας και αυτά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο πρωθυπουργός είναι «ο καλύτερος αξιωματούχος προώθησης επενδύσεων» για τη χώρα.

Πέρα από τις μπίζνες, μίλησε και για «φανταστική πρόοδο» στη διμερή στρατιωτική σχέση, δηλώνοντας ότι στις ΗΠΑ είναι «πολύ ευτυχείς» που η κυβέρνηση εξέφρασε ενδιαφέρον να μπει στο πρόγραμμα απόκτησης «F-35». Τέλος, για τα Ελληνοτουρκικά ξεκαθάρισε και εκεί ότι οι Αμερικανοί είναι «πάντοτε αναμεμειγμένοι» και ότι «δουλεύουμε με τους πρέσβεις μας σε Αθήνα και Αγκυρα» για αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Στάθηκε τέλος στα ενεργειακά έργα που προωθούνται στην Ελλάδα, αμερικανικών συμφερόντων όλα, λέγοντας ότι καθιστούν τη χώρα ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση σχεδίων όπως ο αγωγός «East Med».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ορθάνοιχτοι οι «δίαυλοι» των επικίνδυνων διευθετήσεων

Επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη χτες στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης. Μετά τη συνάντησή του στο ΥΠΕΞ με τον Ελληνα ομόλογό του, ο Ν. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τα επόμενα βήματά τους στο πλαίσιο του συντονισμού τους. Οτι προχωρούν μαζί σειρά από πρωτοβουλίες όπως ο αγωγός «East Med» ή οι «ισχυρές συνεργασίες με χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο μιας κοινότητας κοινής αντίληψης», σπεύδοντας ωστόσο να στείλει μήνυμα στην Αγκυρα ότι οι «πρωτοβουλίες» αυτές «δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Αντιθέτως, όσες χώρες το επιθυμούν είναι ευπρόσδεκτες, υπό την αυτονόητη βεβαίως προϋπόθεση ότι λειτουργούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης για «τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου. Ενέργειες που δεν περιορίζονται πλέον στο Αιγαίο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνουν το παράνομο αποτύπωμά τους στο Ιράκ και τώρα στη Λιβύη». Επανέλαβε ότι «οι συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης παραβιάζουν προδήλως το Διεθνές Δίκαιο. Είναι άκυρες και ανυπόστατες και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα». Ανέφερε ότι αύριο μεταβαίνει στο Μαρόκο για να συζητήσει το θέμα με την εκεί ηγεσία, ενώ κανονίζει αντίστοιχα ταξίδια σε Αλγερία και Τυνησία.

Από την πλευρά του ο Ν. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες των δύο πλευρών, προκειμένου να επιτευχθούν ο συντονισμός και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν στην περιοχή.

Ακολούθησε συνάντηση Χριστοδουλίδη και με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ είχε προηγηθεί και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Στο μεταξύ, ο Ν. Δένδιας με συνεντεύξεις του σε μέσα το Σαββατοκύριακο φρόντισε να αναδείξει τους ορθάνοιχτους «διαύλους» των αμερικανοΝΑΤΟικών διευθετήσεων με την Τουρκία, που κρατάει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Για παράδειγμα, μιλώντας στο «Open», παρότι αρνήθηκε ότι υπάρχει επισήμως «πρωτοβουλία» των ΗΠΑ προς τη μεριά της Τουρκίας, σημείωσε πως «κάθε προσπάθεια διεύρυνσης της κατανόησης είναι καλοδεχούμενη στην περιοχή. Εμείς οι ίδιοι διεξάγουμε διάλογο με την Τουρκία». Και ανέφερε το γεγονός ότι την Παρασκευή ο γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θ. Δεμίρης, συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, στο πλαίσιο των διαβόητων πολιτικών διαβουλεύσεων, που αναφέρονται ως προαπαιτούμενο από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσουν, μαζί με τα περιλάλητα ΜΟΕ, προς την κατεύθυνση των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων». Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός, «το κλίμα της συνάντησης δεν ήταν κακό. Δηλαδή, εγώ περίμενα ότι θα αντιμετώπιζε μια πολύ πιο οξεία τουρκική τοποθέτηση και είδα (...) η τουρκική τοποθέτηση είχε στοιχεία λογικής. Τώρα αυτά θα τα επεξεργαστούμε και θα τα συζητήσουμε». Μιλώντας για το ίδιο θέμα στον «ΣΚΑΪ», επανέλαβε ότι επικράτησε «ένα καλό κλίμα, που επιτρέπει επανάληψη της συνάντησης, επιτρέπει συζήτηση (...) Επιτρέπει επανάληψη των διερευνητικών επαφών και πιθανόν συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ μεταξύ των δύο υπουργείων Εθνικής Αμυνας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης στο «Open», ο υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα (...) δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από οτιδήποτε η Τουρκία δικαιούται και δεν θέλει να αποσπάσει νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας (...) Από κει και πέρα, η Τουρκία έχει έναν καινοφανή νομικό ισχυρισμό, ότι τα νησιά στερούνται υφαλοκρηπίδας και στερούνται ΑΟΖ. Δεν επιβεβαιώνεται αυτό ούτε από το Διεθνές Δίκαιο, ούτε από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης, ούτε από τη νομολογία του Δικαστηρίου του Αμβούργου. Η Τουρκία έχει βρει ορισμένες περιπτώσεις που μιλάνε για τελείως ακατοίκητα νησιά, για βράχους, και αυτά επικαλείται. Εμείς τι λέμε στην Τουρκία; "Πες μας την άποψή σου, να δούμε αν μπορούμε να συνεννοηθούμε, και αν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, υπάρχουν διεθνή δικαιοδοτικά όργανα"».

Διάβημα Ιράν για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Τις επικίνδυνες διαστάσεις που παίρνει η εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή αναδεικνύει το διάβημα που απηύθυνε το Ιράν στην ελληνική κυβέρνηση, εξαιτίας των απαράδεκτων δηλώσεων Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Θυμίζουμε πως μιλώντας στο «Atlantic Council» ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει να καλύψει πλήρως τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ, λέγοντας πως «είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ». Ερωτηθείς σχετικά, χτες, ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε διάβημα προς την ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη, όπως και ότι ζητήθηκε από την ιρανική πλευρά συνομιλία των δύο υπουργών Εξωτερικών, η οποία, όπως είπε, θα γίνει «πιθανότατα» σήμερα το πρωί.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org