ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους

Σε συνελεύσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα του αγώνα με αιχμή την πάλη για ενιαία ΣΣΕ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μετά την πολυήμερη απεργία που πραγματοποίησαν, με αιχμή το αίτημα για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ στον όμιλο, με εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης με θέμα τις απολύσεις 6 εργαζομένων στον τομέα της φύλαξης στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία. Την ώρα της συγκέντρωσης η Ομοσπονδία (ΟΜΕ ΟΤΕ) είχε προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας.

Στη συνάντηση, η γγ του υπουργείου Αννα Στρατινάκη κάλεσε τη διοίκηση του ομίλου να επανεξετάσει τη στάση της όσον αφορά τις απολύσεις, δίνοντας περιθώριο μέχρι τις 20/1.

«Η πλευρά της εργοδοσίας φάνηκε για μια ακόμα φορά να μην υποχωρεί», κατήγγειλε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι το υπουργείο υποχρεώθηκε να καλέσει την εργοδοσία να επανεξετάσει τη στάση της δείχνει την πίεση που άσκησε η πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση και το δρόμο που πρέπει να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας» όσον αφορά την υπογραφή ΣΣΕ και την επαναπρόσληψη των απολυμένων, τόνισε, σημειώνοντας πως τις επόμενες μέρες θα γίνουν συνελεύσεις και συσκέψεις σε όλους τους χώρους δουλειάς στον όμιλο, ώστε να συζητήσουν οι εργαζόμενοι για τα επόμενα βήματά τους.

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Επίσης χτες, πραγματοποιήθηκαν παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στην οδό Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη και συνάντηση με τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, τον οποίο αντιπροσωπεία των εργαζομένων ενημέρωσε για τις διεκδικήσεις τους.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ανέφερε πως η παρέμβαση στο υπουργείο ήθελε να αναδείξει ότι «μία απίστευτα κερδοφόρα επιχείρηση εντείνει τις προσπάθειές της να τσακίσει τα ήδη περιορισμένα δικαιώματα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Η αξίωση της εργοδοσίας είναι οι παραγωγοί του πλούτου να χάσουν και ό,τι τους έχει απομείνει». Επιπλέον, τόνισε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που συνεχίζει να δίνει προκλητικά προνόμια στους μεγάλους ομίλους.

Και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, με κλιμάκωση του αγώνα για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ.

Συνεχίζουν τον αγώνα για τη Συλλογική Σύμβαση

Τους εργαζόμενους που έκαναν το βήμα και συμμετείχαν στις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ χαιρετίζει το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - eValue» Αττικής

«Ο αγώνας μας δεν τελείωσε, αντίθετα συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση του αιτήματός μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. «Στις 12 Γενάρη έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι στην "Cosmote - eValue" έχουμε αποκτήσει πολύτιμη πείρα. Χρειάζεται τώρα να βγάλουμε συμπεράσματα και πιο μαζικά να δυναμώσουμε το σωματείο μας, να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε τον αγώνα μας για την υπογραφή ΣΣΕ στην "eValue", μαζί με το σύνολο των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ», επισημαίνει.

Το Σωματείο έχει ήδη στείλει με εξώδικο στην εργοδοσία το σχέδιο της ΣΣΕ που έχει αποφασίσει σε Γενική του Συνέλευση. «Χρειάζεται τώρα να υποχρεώσουμε τη διοίκηση να απαντήσει και να ορίσει συνάντηση. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να έχουμε το δικό μας σχέδιο δράσης και πάλης για να πιέσουμε την εργοδοσία, για να διεκδικήσουμε την υπογραφή και την εφαρμογή της σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στην "Cosmote - eValue", χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις», καταλήγει το Σωματείο.

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Νεκρός εργάτης σε εργοτάξιο στην Ξάνθη

Τη ζωή του έχασε με φριχτό τρόπο ένας 23χρονος εργάτης από τις Σέρρες την ώρα της δουλειάς, λίγο μετά τις 4 μ.μ. το Σάββατο 11/1, σε εργοτάξιο στην ορεινή Ξάνθη, στα έργα του κάθετου άξονα Ξάνθης - Εχίνου - ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο εργάτης δούλευε σε σπαστήρα, όταν για άγνωστες συνθήκες, την ώρα που στο σημείο δούλευε και φορτωτής, χτυπήθηκε και έπεσε μέσα στο μηχάνημα, με αποτέλεσμα να βρει φριχτό και ακαριαίο θάνατο.

Ο άτυχος νεκρός εργάτης διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από την αστυνομία διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του εργαζόμενου. Παράλληλα τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η εργατική τάξη της περιοχής θρηνεί θύματα στο βωμό του κέρδους της μεγαλοεργοδοσίας, θυμίζοντας το θάνατο εργαζόμενου στην ΕΛΒΙΖ πριν από δύο χρόνια.

Προσθέτει ότι δεν πάει πολύς καιρός που εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση εργατικών σωματείων του νομού Ξάνθης με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη ΛΑΡΚΟ, στην οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», πάνω στην ασυδοσία της εργοδοσίας και την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ. Παράλληλα καλούσε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να παλέψουν για μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

«Ο αριθμός των εγκλημάτων σε βάρος της εργατικής τάξης αυξάνεται», συνεχίζει η ανακοίνωση, «γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων. Μιας ανάπτυξης που η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στηρίζουν».

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του «ατυχήματος» και καταλογισμό των ευθυνών, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, καθώς και για την άμεση στήριξη της οικογένειας του 23χρονου εργάτη.

Και καταλήγει: «Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας να γίνουν κι άλλα ατυχήματα, για να αυγατίζουν τα κέρδη του κάθε επιχειρηματικού ομίλου».

Πλειοψηφία ΓΣΕΕ: Διορισμένοι στην υπηρεσία του ΣΕΒ και της κυβέρνησης

Οι περισσότεροι δεν πήραν είδηση ένα ακόμη «κατόρθωμα» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που συνέβη πριν λίγες μέρες. Τα ΜΜΕ το «έθαψαν», η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ «το έκαναν γαργάρα», ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κινήθηκε γρήγορα και αθόρυβα «για να γίνει η δουλειά»: Υπέγραψε στα μουλωχτά το πάγωμα του κατώτατου μισθού και για το 2020.

Να θυμίσουμε ότι με τον άθλιο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έχει καταργηθεί και ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, έπειτα από «διαβούλευση».

Ηταν τόση η βιασύνη τους, που ούτε αυτές οι διαδικασίες «διαβούλευσης» που προβλέπονται από το νόμο και ανακοινώθηκε η ενεργοποίησή τους από την κυβέρνηση για τον Φλεβάρη, δεν στάθηκαν ικανές να καθυστερήσουν, ούτε να μασκαρέψουν μια προσχεδιασμένη απόφαση για το πάγωμα του κατώτατου μισθού από κυβέρνηση, ΣΕΒ και τη συνδικαλιστική μαφία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Οι άνθρωποι της εργοδοσίας έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά, να τελειώσουν εξαρχής κάθε προσπάθεια διεκδίκησης και αγώνα για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Να βάλουν εμπόδια στους αγώνες που αναπτύσσονται μέσα στους κλάδους για υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Πήραν έγκαιρα τα μέτρα τους απέναντι στις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις (531) που το προηγούμενο διάστημα συνυπέγραψαν πλαίσιο πάλης για τις ΣΣΕ και την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ διεκδικώντας άμεσα κατώτατο μισθό 751 ευρώ.

Ο,τι έκανε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την περίοδο της κρίσης, τα ίδια κάνει και τώρα που οι κυβερνώντες διατυμπανίζουν την «ανάπτυξη για όλους». Χτύπημα στους μισθούς και τα μεροκάματα, τις ΣΣΕ και τότε και τώρα και πάντα, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να παίζει εχθρικό ρόλο απέναντι στους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η «κάψα» τους να υπογράψουν το πάγωμα των μισθών, που προβλέπει η 4η «αξιολόγηση», τους οδηγεί να μην κρατούν ούτε τα προσχήματα, να αποκαλύπτουν οι ίδιοι με τη στάση τους το ρόλο που έχουν αναλάβει.

Πριν λίγο καιρό, μπροστά στο περιβόητο νομοσχέδιο της λεγόμενης «ανάπτυξης» που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αρνήθηκε να κηρύξει απεργία. Αρνήθηκαν να αποφασίσουν απεργία για ένα νομοσχέδιο που έβαζε εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων, έφερνε το φακέλωμα των εργαζομένων, συνδικάτων και συνδικαλιστών, ακύρωνε με το κόλπο των εξαιρέσεων κάθε δυνατότητα εφαρμογής μιας ΣΣΕ.

Είναι προφανές ότι αρνήθηκαν να αποφασίσουν απεργία και να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων γιατί και οι ίδιοι συμφωνούν με τα αντεργατικά μέτρα. Ηταν όμως εντυπωσιακή η αιτιολόγηση της στάσης τους. Είπαν πως έχουν διοριστεί από το Δικαστήριο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, δηλαδή να πληρώνουν τους υπαλλήλους της ΓΣΕΕ και να διοργανώσουν το συνέδριο. Τώρα, όμως, που είναι ακόμη διορισμένοι και με τις ίδιες αρμοδιότητες, βρήκαν τρόπο να βάλουν την υπογραφούλα τους για να στηρίξουν την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Διορισμένοι ή αδιόριστοι, την ίδια βρώμικη δουλειά κάνουν εδώ και χρόνια.

Εχει κιόλας το θράσος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να παρουσιάζεται στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ για ΣΣΕ με αυξήσεις και να διεκδικεί να είναι παρών στις τριμερείς διαπραγματεύσεις. Να κάνει τι; Να επιβάλει πάγωμα μισθών; Να ξελασπώσει κυβέρνηση και εργοδοσία για μία ακόμη φορά;

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει τα πάντα για να στηρίξει κυβέρνηση και εργοδοσία. Σίγουρα έχει εξασφαλίσει ανταλλάγματα για να έχει την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, για να διατηρήσει τις παχυλά αμειβόμενες θέσεις της, για να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο που θα επικυρώσει το όργιο νοθείας και την παρουσία της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα και τη ΓΣΕΕ.

Να είναι σίγουροι ότι, όσο κι αν προσπαθούν, όσες «πλάτες» κι αν εξασφαλίζουν, όσες υπογραφές κι αν βάλουν για να μπλοκάρουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις, θα βρουν απέναντί τους τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.


Γιάννης ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org