ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολη η χώρα μια απέραντη αμερικανική βάση

Βαθαίνει η εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς την ώρα που στη Μ. Ανατολή «μυρίζει μπαρούτι»

Το πυρηνοκίνητο «USS Florida» σε προηγούμενη επίσκεψή του στη Σούδα

ONALERT

Το πυρηνοκίνητο «USS Florida» σε προηγούμενη επίσκεψή του στη Σούδα
Την ώρα που στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου «μυρίζει μπαρούτι», σε πλήρη «ανάπτυξη» βρίσκεται η «διεύρυνση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στη χώρα», όπως διαφημίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες την υλοποίηση της νέας διμερούς Στρατιωτικής Συμφωνίας, που δρομολογήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφτηκε τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ βρίσκεται για συζήτηση στη Βουλή. Η έντονη κινητικότητα όλων των περασμένων ημερών στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους», όπως και τα όσα σχεδιάζονται για την «αναβάθμιση» των δολοφονικών δυνατοτήτων, είναι χαρακτηριστικά για το βάθος της επικίνδυνης εμπλοκής.

Αποκαλύπτεται ταυτόχρονα και η απύθμενη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καμώνεται ότι ζητά την αναστολή της Συμφωνίας για τις βάσεις, που ο ίδιος δρομολόγησε και που οι προβλέψεις της υλοποιούνται ήδη σε όλα τα επίπεδα, από την περίοδο της διακυβέρνησής του, και την ίδια ώρα προβάλλει με θράσος ότι αν η αστική τάξη εξασφαλίσει περισσότερα «ανταλλάγματα» για τα συμφέροντά της δεν υπάρχει θέμα για τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Αναγνώριση της δολοφονικής «συνεισφοράς» των ΗΠΑ

Αποκαλυπτικός για την εμπλοκή που βαθαίνει στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, που σε συνέντευξή του το Σάββατο (τ/σ «Open») είπε πως «η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή. Πώς τον έχει αναγνωρίσει; Με την υπογραφή της MDCA, της αμυντικής συμφωνίας. Εμείς θεωρούμε την Αμερική φίλη και σύμμαχο χώρα. Εχουμε πετύχει τη διεύρυνση του αποτυπώματός της στη χώρα μας (...) Εχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, υπάρχει μεγάλο υποβρύχιο στη Σούδα. Εγώ είπα ότι υπάρχει κι άλλο αμερικανικό σκάφος, χτες τουλάχιστον, σήμερα, είναι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κατά συνέπεια, οι Αμερικανοί έχουν ένα ρόλο να παίξουν. Στο βαθμό που το θέλουν και το καταλαβαίνουν και στο βαθμό που τους εξηγήθηκε και από τον πρωθυπουργό το πώς η Ελλάδα βλέπει τα πράγματα, κάθε δική τους παρουσία είναι καλοδεχούμενη στο πλαίσιο που έχουμε συζητήσει»...

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σούδα οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει ήδη κατασκευές που επιτρέπουν τη συχνότερη - κατ' άλλες πηγές μόνιμη - και ασφαλέστερη στάθμευση εξελιγμένων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων τους, όπως και την αποθήκευση μεγαλύτερου όγκου οπλισμού τους.

Διόλου τυχαία, τους τελευταίους μήνες ελλιμενίζεται συχνά - πυκνά στη Σούδα, τεστάροντας στην πράξη τις δυνατότητες της βάσης και αξιοποιώντας την ως βάση εξορμήσεων στη Μεσόγειο, το υπερσύγχρονο υποβρύχιό τους, κλάσης «Οχάιο», «USS Florida».

Πρόκειται για σκάφος για το οποίο ο ίδιος ο ναύαρχος Τζ, Φόγκο, διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (USNAVEUR και NAVAF), έλεγε μιλώντας στο σχετικό ενημερωτικό της διοίκησης «On the Horizon»: «Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό όπλο, με ικανότητες stealth, που κανείς δεν μπορεί να το εντοπίσει. Είναι τεράστιο, όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, εκτοπίζει 18.000 τόνους νερού (σ.σ. τα υποβρύχια κλάσης "Οχάιο" είναι τα τρίτα μεγαλύτερα στον κόσμο) και αποτελεί μείζονα συμβατική αποτροπή σε βάρος των αντιπάλων μας».

Το αξιοσημείωτο - και άκρως επικίνδυνο όσον αφορά την Ελλάδα - για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης «Οχάιο» είναι ότι ο βασικός τους σχεδιασμός προβλέπει τον εφοδιασμό τους με βαλλιστικούς πυραύλους (ballistic missile submarines - SSBN), αποτελούν δηλαδή αυτά τα όπλα κομμάτι της «πυρηνικής αποτροπής» των ΗΠΑ, όπως λέγεται αρμοδίως, και αποδεικνύουν στην πράξη ότι και τέτοια υποβρύχια μπορούν να πιάσουν στη Σούδα.

Αλλωστε, πρέπει να σημειωθεί - ως ενδεικτικό της «σταθερότητας» που σηματοδοτεί η αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ - ότι το εν λόγω υποβρύχιο είχε πρωταγωνιστήσει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011 στη Λιβύη, αφού από αυτό είχαν εκτοξευτεί πάνω από 90 πύραυλοι «Tomahawk» κατά στόχων στο έδαφός της.

Σε κάθε περίπτωση, 4 από τα 18 τέτοια υποβρύχια, ανάμεσά τους και το «USS Florida», μετασκευάστηκαν σε υποβρύχια που φέρουν πυραύλους «Κρουζ» (υποβρύχια SSGN). Υπολογίζεται δε ότι το «USS Florida» μπορεί να φέρει 154 πυραύλους «Tomahawk cruise» συν πυραύλους κατά στόχων επιφανείας «Harpoon». Εξ ου και εργασίες στη Σούδα αφορούν, κατά πληροφορίες, και την ασφαλή αποθήκευση τέτοιων πυραύλων.

Επίσης, στο αεροπορικό σκέλος της βάσης οι Αμερικανοί έχουν ήδη έτοιμα σχέδια για επέκταση των δυνατοτήτων της ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα και μεγαλύτερα μεταγωγικά, συν ένα Διακλαδικό Κέντρο Διαχείρισης Κινητικότητας («Joint Mobility Processing Center»), που προϋπολογίζεται να κοστίσει 41,6 εκατ. δολάρια. Για την κατασκευή του αναμένεται η εκταμίευση του σχετικού κονδυλίου, ωστόσο στα σχέδια τονίζεται ότι «το κτίριο περίπου 8.970,26 τετραγωνικών μέτρων θα στεγάσει τις βασικές λειτουργίες των υπηρεσιών Αεροπορικών Επιχειρήσεων και Αερομεταφορών για να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας. Το νέο κτίριο αποτελείται από ένα συγκρότημα Αεροπορικών Επιχειρήσεων με νέο τέρμιναλ "επιβατών" (σ.σ. στρατιωτικού προσωπικού), χώρους συντονισμού αεροπορικών επιχειρήσεων και τερματικό σταθμό αερομεταφορών (...). Ο τερματικός σταθμός "επιβατών" πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 "επιβάτες" ετησίως και να υποστηρίζει ένα επιβατικό αεροσκάφος ευρείας ατράκτου (περίπου 300 επιβάτες με αποσκευές/εξοπλισμό) και τέσσερα αεροσκάφη μεγάλου βάθους φορτίου τη φορά (βλ. μεταγωγικά)». Να μπορεί να αντεπεξέλθει δηλαδή ακόμα και σε συνθήκες ...μποτιλιαρίσματος.

Ασκήσεις - πρόβες πολέμου και σύσφιξη σχέσεων με το Ισραήλ

Επιπλέον, αρμόδιοι παράγοντες αντιμετωπίζουν με ικανοποίηση το γεγονός ότι αμερικανικά μεταγωγικά και ελικόπτερα χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα τα αεροδρόμια σε Σούδα, Ρόδο και Λάρνακα, στη νοητή ευθεία έως τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, για μεταφορές προσωπικού τους και μέσων, παρουσιάζοντάς το ως γεωστρατηγική αναβάθμιση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παραπέρα, στο ΓΕΕΘΑ βρίσκονται στις τελευταίες φάσεις προετοιμασιών της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος 2020», που διοργανώνουν (27/1 - 8/2) οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με χώρο διεξαγωγής την Κεντρική Ελλάδα και το Κεντρικό Αιγαίο. Η άσκηση αναμένεται να κορυφωθεί με αποβατική ενέργεια στη Σκύρο, αν και υπάρχουν πηγές ότι γίνεται μια ...προσπάθεια η απόβαση να γίνει στον Αγιο Ευστράτιο, εξέλιξη που σκοντάφτει στις αντιδράσεις - εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου - της Αγκυρας, που τον χαρακτηρίζει μαζί με τη Λήμνο αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Σημειωτέον, στην άσκηση θα πάρουν μέρος τα αμερικανικά ελικόπτερα που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο, ενώ παραμένει ανοιχτό ακόμα και τώρα να συμμετάσχει και το ελικοπτεροφόρο του Ναυτικού των ΗΠΑ «USS Bataan», που φορτωμένο με εκατοντάδες πεζοναύτες και πλαισιωμένο από τα συνοδευτικά του πλοία «USS New York» και «USS Oak Hill» πλέει αυτή τη στιγμή «πέριξ του Σουέζ», όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Στην άσκηση εξέφρασαν «ενδιαφέρον» να πάρουν μέρος και οι Γάλλοι, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν ένα δικό τους ελικοπτεροφόρο και κομάντος. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν αυτές τις μέρες σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Αμυνας, με τη συμμετοχή και αξιωματικών από ΗΠΑ και Γαλλία.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος επισκέπτεται το Ισραήλ, με στόχο την παραπέρα εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο, όπως περνά μέσα από τη σχεδιαζόμενη απόκτηση τριών ισραηλινών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV), τη συνέχιση των συνεκπαιδεύσεων και κοινών ασκήσεων κ.λπ.

Προηγουμένως, χτες το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Isaac Herzog, επικεφαλής του φορέα «Jewish Agency for Israel», που προβάλλεται ως η μεγαλύτερο εβραϊκή ΜΚΟ στον κόσμο, έχοντας ταυτόχρονα το καθεστώς - με βάση σχετικό νόμο του Ισραήλ - παρακρατικής («para-statal») οργάνωσης...

ΚΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξω οι φονιάδες των λαών από την Ελευσίνα!

Την έλευση μονάδων ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, τη Δευτέρα 13 Γενάρη, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, με σκοπό τη συνεκπαίδευση και συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο στρατιωτικών «ασκήσεων» του ΝΑΤΟ, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας του ΚΚΕ.

Σημειώνουν ότι και αυτή η εξέλιξη «έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή στο πλαίσιο της εμπλοκής της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Μάλιστα, για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδιασμών στη συζήτηση βρίσκεται και η αξιοποίηση και άλλων υποδομών της περιοχής, όπως για παράδειγμα τα λιμάνια».

Οπως σημειώνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος: «Η συγκεκριμένη παρουσία των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και λίγο πριν έρθει για κύρωση στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ η απαράδεκτη Συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας, που μετατρέπει τη χώρα μας σε προκεχωρημένο πολεμικό ορμητήριο για τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Τονίζουν ακόμη πως η εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς μετατρέπει την Ελλάδα σε «μαγνήτη» πιθανών επιθέσεων, πως «το ΝΑΤΟ είναι πηγή κινδύνων και όχι ασπίδα προστασίας» και καλούν το λαό της περιοχής, το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε άμεση κινητοποίηση για να καταδικαστεί μαζικά, να αποσυρθεί η ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ
Απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Για να μη συζητηθεί η Επερώτηση που κατέθεσε για την επικίνδυνη εμπλοκή

Απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης εκδηλώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 10/1/2020, από την παράταξη του περιφερειάρχη (ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ), με τη συναίνεση της ΝΔ.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», «με φτηνά κόλπα, με παραβίαση του κανονισμού διεξαγωγής των συζητήσεων, εμποδίστηκε η συζήτηση Επερώτησης που είχε καταθέσει η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τον επικίνδυνο ρόλο της Περιφέρειας στο πλευρό των φιλοπόλεμων δυνάμεων των κυβερνήσεων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Βουλή για επικύρωση τη συμφωνία που υπέγραψε στις 5/10/19 με τις ΗΠΑ για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων.

Ολο αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία. Οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν αναλάβει να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά στο πλευρό της ΕΕ και ΝΑΤΟ, για να συνηθίσει ο λαός της χώρας και της Κρήτης να ζει μέσα στο μάτι του κυκλώνα, στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης.

Ενοχλήθηκαν με την Επερώτηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που αποκαλύπτει πως η Περιφέρεια στηρίζει ενεργά τα σχέδια της ελληνικής πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της στην περιοχή, παρά τα γενικόλογα ευχολόγια για την ειρήνη».

Και η «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεκαθαρίζει πως «οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κρήτης δεν νομιμοποιούν στη συνείδησή τους την υποστήριξη της Περιφέρειας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την επέκταση της βάσης της Σούδας, που εκθέτει τον λαό της Κρήτης σε μεγάλους κινδύνους. (...) Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κρήτης με την πάλη τους θα κάνουν αυτές τις αποφάσεις κουρελόχαρτο. Οσοι νομίζουν ότι έχουν ξεμπερδέψει με το λαϊκό κίνημα, είναι γελασμένοι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ