ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ 2016
Με ευέλικτες μορφές απασχόλησης το 60% των νέων προσλήψεων!

Ακόμα και στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ένα μεγάλο μέρος είναι ορισμένου χρόνου, που σημαίνει απόλυση με τη λήξη τους

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης
Αυξάνεται και σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα η ευελιξία και η υποαπασχόληση στην αγορά εργασίας, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Από τα τελευταία δεδομένα που περιλαμβάνονται στην καταγραφή για το μήνα Δεκέμβρη, προκύπτει ότι στις νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας που υπεγράφησαν μέσα στο 2016, το 60% ήταν προσλήψεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας και μόλις το 40% ήταν προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.

Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, με δεδομένο ότι και από τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση, ένα μεγάλο μέρος τους είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή εργασία με «ημερομηνία λήξης». Ειδικότερα, μέσα στον περασμένο χρόνο έγιναν 2.142.974 προσλήψεις, εκ των οποίων μόνο οι 969.965 (40,11%) ήταν πλήρους απασχόλησης, 859.439 (45,26%) ήταν μερικής απασχόλησης και 313.570 (14,63%) ήταν εκ περιτροπής εργασία.

Ετσι, η σταθεροποίηση της ευελιξίας σε τόσο υψηλά επίπεδα στις νέες προσλήψεις, αλλά και η μεταβολή συμβάσεων «παλιών εργαζομένων» με πλήρη απασχόληση σε κάποια μορφή ευέλικτης απασχόλησης, έχει οδηγήσει - όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΙΚΑ - το 30% των μισθωτών να υποαπασχολούνται.

Αποδεικνύεται επιπλέον ότι οι διθυραμβικοί τόνοι της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας περί μείωσης της ανεργίας δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού η στατιστική μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, κρύβουν μέσα τους τεράστια ποσοστά υποαπασχόλησης διαφόρων μορφών και σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν την κυβερνητική προπαγάνδα.

Ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού

Επιπλέον, επαληθεύονται και οι τεράστιες δυνατότητες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων να ανακυκλώνουν κατά το δοκούν το εργατικό δυναμικό, απολύοντας μισθωτούς χωρίς κανέναν περιορισμό, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ετσι, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της «Εργάνη» για το 2016, ενώ έγιναν 2.142.974 προσλήψεις, με το υπουργείο Εργασίας να κομπορρημονεί για «θετικό ισοζύγιο προσλήψεων κατά 136.260 νέες θέσεις εργασίας», την ίδια περίοδο έγιναν 2.006.714 απολύσεις! Από το σύνολο των απολύσεων, 1.140.773 καταγράφονται και επίσημα ότι ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επιβεβαιώνοντας ότι οι καπιταλιστές ήδη απολύουν τους εργάτες «με τη σέσουλα».

Σημειώνεται, επίσης, πως σε ένα σύνολο μισθωτών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 1,78 εκατ. ανθρώπων, μόλις μέσα σε ένα χρόνο έγιναν πάνω από 2 εκατ. απολύσεις. Δηλαδή, ο αριθμός των απολύσεων ενός μόνο έτους ξεπέρασε τον απόλυτο αριθμό των μισθωτών!

Ειδικότερα, για το μήνα Δεκέμβρη, οι ροές απασχόλησης παρουσιάζουν θετικό ισοζύγιο 11.132 θέσεις, καθώς έγιναν 155.136 προσλήψεις και 144.004 απολύσεις. Από τις προσλήψεις, το 41,85% ήταν μερικής απασχόλησης, 17,05% εκ περιτροπής εργασία και μόλις το 41,1% ήταν πλήρους απασχόλησης, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο μέρος απ' αυτές είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα λήξουν σύντομα.

Πάντως, το οριακά «θετικό» ισοζύγιο του περασμένου Δεκέμβρη εξηγείται εν πολλοίς και από την «εποχικότητα» των προσλήψεων. Είναι ενδεικτικό ότι το συγκεκριμένο μήνα (μήνας εορτών) τα επαγγέλματα με τα υψηλότερα «θετικά ισοζύγια προσλήψεων - απολύσεων» ήταν αυτά των μουσικών, τραγουδιστών και γενικά καλλιτεχνών, των σερβιτόρων και των πωλητών.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται και μέσα από την «Εργάνη», δεν είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της σταθερής εργασίας, αλλά η τεράστια ευελιξία που αποκτά μόνιμο πλέον χαρακτήρα, η εξίσου μεγάλη «κινητικότητα» του εργατικού δυναμικού, που μαρτυρά την αφόρητη κατάσταση που βρίσκεται η εργατική τάξη με τη μείωση των μισθών και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης από τους καπιταλιστές.

Εντατικές διεργασίες αναμόρφωσης της «κεντροαριστεράς»

Την προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ανακοίνωσε χτες, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής (είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ επειδή είχε προτείνει συνεργασία με τη ΝΔ) Λ. Γρηγοράκος, ενώ λίγα λεπτά μετά ο βουλευτής του Ποταμιού Ιλχαν Αχμετ, με ανάλογη επιστολή, δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του, προκειμένου στη συνέχεια να συναντηθεί με την Φ. Γεννηματά για να της δηλώσει την προσχώρησή του στο κόμμα της.

Στο μεταξύ, πληροφορίες διακινούνται και για την προσχώρηση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη των ανεξάρτητων βουλευτών Κ. Μάρκου (έφυγε από το Ποτάμι) και Γ. Καρρά (αποχωρήσας από την Ενωση Κεντρώων), αλλά και του Κ. Μπαργιώτα, σήμερα βουλευτής του Ποταμιού. Οι χτεσινές εξελίξεις, που έρχονται σε συνέχεια της προχτεσινής συνάντησης της Φ. Γεννηματά με τον Γ. Παπανδρέου, όπου επικυρώθηκε και επίσημα η συμπόρευση των κομματικών σχηματισμών τους, δείχνουν ότι εντείνονται οι διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, στο φόντο της κινητικότητας συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα για τη διαμόρφωση «εναλλακτικών» στην αστική διαχείριση.

Η κινητικότητα αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ το όλο «εγχείρημα» συνοδεύεται παράλληλα με την επιδίωξη να αναβαπτιστεί σε κάτι «νέο», «προοδευτικό» και «εναλλακτικό» η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν με συνέπεια τα κόμματα και τα πολιτικά στελέχη που συμμετέχουν στην επιχείρηση αναστήλωσης της «κεντροαριστεράς».

Ο Λ. Γρηγοράκος σε δηλώσεις του ανέφερε την ανάγκη «να απαγκιστρωθεί η χώρα από δυνάμεις που την κρατάνε δεμένη σε ένα παλιό πολιτικό σύστημα» και για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν μπορεί να λείψει από την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή». Απηύθυνε επίσης κάλεσμα σε Αν. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδη και Γ. Ραγκούση «να δουν με άλλο μάτι την κίνηση που κάνουν», δηλαδή τη συγκρότηση άλλου κόμματος, προσθέτοντας ότι «η κίνησή τους χωράει στο ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να δημιουργήσει η Φ. Γεννηματά». Αύριο, Κυριακή, συνεδριάζει η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με αυτά τα ζητήματα.

Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ χτες, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. Το Πολιτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος είπε ότι στις διεθνείς επαφές του εκφράστηκε η βούληση για ολοκλήρωση της «αξιολόγησης».

Το Πολιτικό Συμβούλιο εξέτασε κι έναν πρώτο σχεδιασμό με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, με προφανή στόχευση τον εξωραϊσμό όσων αντιλαϊκών μέτρων έχουν παρθεί στο δίχρονο αυτό, αλλά και το σκόρπισμα νέων αυταπατών για τη μετέπειτα πορεία. Ετσι, αποφασίστηκαν εξορμήσεις «στο πλαίσιο των επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και θα έχουν στο επίκεντρό τους την ανάδειξη των πρωτοβουλιών του κόμματος και της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Αθήνα 9.84», ο Δ. Παπαδημούλης σχολίασε για το Κυπριακό ότι «η ευκαιρία (...) δεν πρέπει να χαθεί, γιατί η χειρότερη λύση για την Κύπρο και τον ελληνισμό είναι η εδραίωση της διχοτόμησης και της στρατιωτικής κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου». Μάλιστα, συνέστησε «σε κάποιους στην Αθήνα να μην το παίζουν "Κυπριακότεροι των Κυπρίων" στα θέματα αυτά. Διότι διάφοροι υπερπατριώτες ήταν αυτοί που χαντάκωσαν την Κύπρο».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε την ΕΕ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο και εξήρε τη στάση του Κ. Μητσοτάκη σαν βοηθητική της προσπάθειας Αθήνας - Λευκωσίας, ενώ σε ό,τι αφορά στα θέματα της ασφάλειας, επανέλαβε τη θέση για αντικατάσταση των στρατευμάτων Ελλάδας και Τουρκίας από ένα «διεθνές αστυνομικό σώμα, το οποίο θα εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ομαλή μετάβαση, με έναν τρόπο με τον οποίο θα νιώθουν άνετα και οι δύο κοινότητες», χωρίς να διευκρινίσει αν η «ομπρέλα» μιας τέτοιας δύναμης θα είναι το ΝΑΤΟ ή κάποιος «αντ' αυτού»...

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες

Οριστικά και αμετάκλητα έκλεισε η υπόθεση για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε, χτες, τυπικά, στο ακροατήριο από τον πρόεδρό του, Ν. Σακελλαρίου. Η απόφαση, που κήρυξε με πλειοψηφία 14 έναντι 11 αντισυνταγματικό το νόμο της κυβέρνησης για τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε ως αποτέλεσμα οι άδειες που δόθηκαν να μην έχουν πλέον καμιά ισχύ και οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν ανακηρύχθηκαν υπερθεματιστές ή δεν έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Επιστολή τραπεζών για τον ΑΔΜΗΕ

Επιστολή σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ απέστειλαν οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες προς τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματική» την ακολουθούμενη διαδικασία που προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% της ΑΔΜΗΕ, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για τη ΔΕΗ. Επιπλέον, οι τέσσερις τράπεζες απειλούν ότι θα διακόψουν τις πιστώσεις προς τη ΔΕΗ, αφού θίγονται τα συμφέροντά τους από τη διαδικασία που ακολουθείται, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Χτες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε για το θέμα συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, και των διοικήσεων των τραπεζών, με το ΥΠΕΝ να ανακοινώνει κατόπιν ότι «συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, κατόπιν της απαραίτητης τεχνικής και νομικής επεξεργασίας και στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στο γλέντι που διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα επιβατών ΟΛΠ «ΗΕΤΙΩΝΑΣ» (Ακτή Βασιλειάδη - Σιλό, είσοδος από πύλη Ε2).

-- Αύριο, Κυριακή, στη 1 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στο Κοκκίνη Χάνι, στην ταβέρνα «Παραδοσιακό», θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Αύριο, Κυριακή, στη 1 μ.μ., οι Οργανώσεις Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν στο γλέντι που διοργανώνουν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ