ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Εμπροσθοβαρής αντιλαϊκή κλιμάκωση με άξονα το Ασφαλιστικό

Παρεμβάσεις εντός και εκτός συνόρων επιβεβαιώνουν ότι το αντιλαϊκό κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό θα γίνει ακόμα χειρότερο μετά τη διαπραγμάτευση

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τον Β. Σόιμπλε
Από τη χτεσινή συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τον Β. Σόιμπλε
Εμπροσθοβαρή αντιλαϊκά μέτρα με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη κατακρεούργηση στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις, σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του 3ου μνημονίου, φέρνει η διαδικασία της «αξιολόγησης», που αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα την ερχόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης, το ζήτημα του Ασφαλιστικού ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω παρεμβάσεις, ενώ ανοιχτά παραμένουν και άλλα ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η πρώτη «αξιολόγηση», αλλά «πολιτικά» είναι σημαντικό για την Ελλάδα να γίνει το γρηγορότερο δυνατό. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το αμέσως επόμενο διάστημα, υπονοώντας ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων από τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος, σε αυτήν τη φάση, δεν αποτελούν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «φιλόδοξο σε γενικές γραμμές» το σχέδιο της συγκυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, καθώς «λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις». Σε ό,τι αφορά τη «ρύθμιση» του ελληνικού κρατικού χρέους σημείωσε πως προκειμένου να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση ως προς το ύψος που θα διαμορφωθεί στα επόμενα χρόνια, θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθεί το Ασφαλιστικό, αλλά και να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις που θα έχει στην «παραγωγικότητα» η αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και οι επιπλέον εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις με στόχο την παραπέρα μείωση των συντάξεων, έτσι ώστε αυτές να ενσωματωθούν στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» (2016 - 2018) και, βέβαια, στο τρέχον μνημόνιο. Ουσιαστικά, στο τραπέζι βρίσκεται το ψαλίδισμα και για το μέρος της σύνταξης που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βαφτίσει «προσωπική διαφορά». Αυτή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τα λεγόμενα της κυβέρνησης, θα αποδιδόταν στους συνταξιούχους μέχρι το 2018...

Επιπλέον, «κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του ΔΝΤ, που φαίνεται να αναλαμβάνει ειδικό ρόλο σχετικά με την τελική διαμόρφωση του Ασφαλιστικού. Μάλιστα, παράγοντες της Ευρωζώνης συνδέουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και με την απόφαση για τη «ρύθμιση» του κρατικού χρέους, που τοποθετείται μετά την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Γιούρογκρουπ, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις.

«Εποικοδομητική ατμόσφαιρα»

Στο μεταξύ, για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», έκανε λόγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε.

Η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτήν τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι οι «θεσμοί» εξετάζουν λεπτομερώς τις προτάσεις για το Ασφαλιστικό, καθώς «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης».

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σε «άτυπη» ενημέρωση, επίσης εστιάζει στο «εποικοδομητικό κλίμα» της συνάντησης. Επιπλέον, αναφέρει πως «διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Σε ό,τι αφορά την προχτεσινή συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ «διευκρίνισε ότι οι "μήνες" που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί».

Βέβαια, ειδική βαρύτητα έχει η προχτεσινή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ευ. Τσακαλώτο. Υπενθυμίζουμε ότι η πλευρά των ΗΠΑ τόνισε το σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη «διαδικασία των μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που αφορούν στην «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, «υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

Προετοιμασία εδάφους για ακόμα μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις συντάξεις

Την ίδια ώρα, «επιφυλάξεις» γύρω από τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο», μέχρι το 2018, που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, διατυπώνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας.

Μιλώντας προχτές βράδυ στον «ΣΚΑΪ», τόνισε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε να μη μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή». Είναι φανερό, δηλαδή, ότι προλειαίνεται το έδαφος για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, στην κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερης καρατόμησης των συντάξεων.

Σχετικά με την πρώτη περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε πως υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης «που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στο ευρώ». Ανέφερε, επίσης, ότι ως διοικητής της ΤτΕ είχε ενημερωθεί και για το λεγόμενο «Plan B» της τότε κυβέρνησης (διπλό νόμισμα) και είχε προχωρήσει σε μεγάλη κινητοποίηση της ΤτΕ και παραγόντων του πολιτικού βίου της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ώστε να ορθωθεί τείχος άμυνας απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη». Μετά από όλα αυτά, όπως είπε, η κυβέρνηση κατάλαβε ότι ο τρόπος διαπραγμάτευσης «οδηγούσε στην καταστροφή».

Σχετικά με το παραπάνω, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Ενδιαφέρον έχει η ταύτιση του κεντρικού τραπεζίτη με την άποψη Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ, την οποία σήμερα καταδικάζει σύσσωμη η προοδευτική Ευρώπη, ότι η απόρριψη στις κάλπες ενός προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής που απέτυχε παταγωδώς "δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη"».

ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ
Εγκρίθηκαν τα σχέδια εγκατάστασης και διαδρομής

Στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων για την εγκατάσταση και διαδρομή του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TAP σε 13 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας προχώρησε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης.

Οι αποφάσεις αφορούν στην εγκατάσταση και διαδρομή του TAP στις Περιφερειακές Ενότητες Εβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η εξέλιξη αυτή «αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα δέκα σημαντικότερα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο παγκοσμίως», ενώ δε λείπει και αυτή τη φορά η αναφορά ότι «η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, με ευθεία προβολή και στο πεδίο της εθνικής οικονομίας, είναι ένα ακόμη σημαντικό όφελος, μέρος της συνολικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του αγωγού που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, αναμένεται στις αρχές του 2020. Το συνολικό του μήκος θα είναι συνολικά 878 χλμ., εκ των οποίων τα 495 χλμ. θα βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους και το κόστος του στην Ελλάδα εκτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ΖΟΥΡΑΦΑ
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Τουρκικό ελικόπτερο S-70 εισήλθε στο FIR Αθηνών χτες το πρωί, στις 10.32 και πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νησίδας Ζουράφας, στα ανατολικά της Σαμοθράκης, στις 10.40, σε ύψος 600 ποδών. Το ελικόπτερο εξήλθε του FIR Αθηνών στις 10.42 και αναγνωρίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Η τουρκική προκλητικότητα ξεδιπλώνεται με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζει τις τέτοιες κινήσεις της Αγκυρας ως «διμερείς διαφορές». Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνεται ενώ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ, ανοίγει δρόμο για συνδιαχείριση του Αιγαίου με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για συνδιαχείριση και σε άλλα ζητήματα, πολύ πιο καυτά για το κεφάλαιο, όπως το ενεργειακό, η διαμετακόμιση, ο τουρισμός.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης

Μαζικές ανατιμήσεις σε μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων, που αφορούν στη λαϊκή κατανάλωση, καταγράφονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον επίσημο πληθωρισμό και αυτό παρά το γεγονός ότι σε μέσα επίπεδα συνεχίζουν να εμφανίζονται οι «αποπληθωριστικές τάσεις».

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Γενάρης - Δεκέμβρης 2015, σε σύγκριση με το 12μηνο του 2014 παρουσίασε μείωση 1,7%, ενώ για το μήνα Δεκέμβρη ο ρυθμός υποχώρησης διαμορφώθηκε στο 0,2%, μετά και την απογείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη της λαϊκής κατανάλωσης.

Ειδικότερα, ανατιμήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες: Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά με 2,8% (ελαιόλαδο 14,1%, ψωμί και δημητριακά 2,9%, μοσχάρι 1,8%, πατάτες 18,6% κ.ά.). Αυξήσεις 2,8% εμφανίζονται στον κλάδο της εστίασης, στις οδικές μεταφορές (6,2%) κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ