ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με αντιφάσεις, διεργασίες και σταθερό μπούσουλα τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη

Προτροπές από αστικά επιτελεία στον Κυρ. Μητσοτάκη να γίνει ο πολιτικός εκφραστής των ψηφοφόρων του ΝΑΙ στο περσινό δημοψήφισμα, αλλά και των «οργισμένων του ΟΧΙ»
Προτροπές από αστικά επιτελεία στον Κυρ. Μητσοτάκη να γίνει ο πολιτικός εκφραστής των ψηφοφόρων του ΝΑΙ στο περσινό δημοψήφισμα, αλλά και των «οργισμένων του ΟΧΙ»
«Απλώνει» η συζήτηση για τις διεργασίες που φαίνεται να επιταχύνονται στο αστικό πολιτικό σύστημα μετά την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, καθώς και για το πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να τις αξιοποιήσει ώστε να καταστεί ξανά ικανή «εναλλακτική» σε ό,τι αφορά την αστική διακυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώνονται εκτιμήσεις κατά πόσο μπορεί η ΝΔ να πετύχει τη «διεύρυνσή» της, τόσο απορροφώντας «μεταρρυθμιστικές - φιλελεύθερες» δυνάμεις από κινήσεις τύπου «Δράσης», «Δημιουργίας Ξανά» κ.ο.κ., όσο «εμβολίζοντας» το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και συνολικότερα το χώρο του λεγόμενου «κέντρου».

Χαρακτηριστικά, σε χτεσινό άρθρο στην πρώτη σελίδα της «Καθημερινής», αναφέρεται ότι «σήμερα το 38,5% (σ.σ. που ψήφισε ΝΑΙ στο περιβόητο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη) αναζητεί πολιτική έκφραση και ηγέτη (...) Ο κ. Μητσοτάκης έχει το προφίλ του πολιτικού που θα μπορούσε να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή».

Με αυτά τα δεδομένα, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ καλείται να εκφράσει τόσο τους ψηφοφόρους του ΝΑΙ, όσο και αυτούς του ΟΧΙ, που «δεν καταλαβαίνουν σήμερα τι διαφορά θα είχε αν ψήφιζαν ΝΑΙ». Μπαίνοντας στο «ψητό», η «Καθημερινή» σημειώνει: «Εχουμε, λοιπόν, ένα απολύτως συνειδητοποιημένο 38,5% και πάρα πολλούς οργισμένους του ΟΧΙ. Αυτά τα νούμερα, αυτή η δυναμική, μπορεί να οδηγήσουν σε μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία».

Ταυτόχρονα, βέβαια, στο ίδιο άρθρο - όπως και σε μια σειρά άλλων παρεμβάσεων αστικών επιτελείων - επισημαίνεται στη νέα ηγεσία της ΝΔ η βασική της υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει τις στρατηγικές επιλογές των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων: «Ο κ. Τσίπρας έχει επωμισθεί την ευθύνη να κρατήσει τη χώρα στις ευρωπαϊκές ράγες και να λύσει 2 - 3 "γόρδιους δεσμούς" τύπου ασφαλιστικού. Αυτό προέχει. Αν στραβοπατήσει, το 38,5% και οι πολιτικοί του εκφραστές θα ξανακάνουν ασφαλώς το καθήκον τους, θα βάλουν πλάτη για να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό».

Επανέρχεται, δηλαδή, στο προσκήνιο η βασική αντίφαση που έχει να λύσει η ΝΔ: Από τη μια να βάζει πλάτη ώστε να υλοποιούνται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις τις οποίες προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακριβώς γιατί αυτές υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Και ταυτόχρονα να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, αποκτώντας μάλιστα και λαϊκό έρεισμα, ικανοποιώντας άλλη μια ανάγκη του κεφαλαίου, δηλαδή να ενσωματώνει τη λαϊκή αγανάκτηση και αντίδραση μέσω της κυβερνητικής εναλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι είτε υπερψηφίζοντας μια σειρά από αντιλαϊκά νομοσχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είτε ασκώντας της κριτική με τα περί «λαϊκισμού» και «ανίκανης κυβέρνησης» που «καθυστερεί και δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις», ουσιαστικά θα δίνει ώθηση στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Επαφές και πόστα

Σε μια τέτοια βάση κινήθηκαν και οι χτεσινές επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, με μια σειρά στελεχών του κόμματος, στις δηλώσεις των οποίων αντικατοπτρίστηκε η απόφασή τους να σηκώσουν μανίκια ώστε να ενισχύσουν την εικόνα της ΝΔ ως δύναμης έτοιμης να διαχειριστεί ξανά την αστική διακυβέρνηση, ενσωματώνοντας παράλληλα ευρύτερα στρώματα στα προτάγματα των μονοπωλίων.

Ενδεικτικά, η Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε στις δηλώσεις της για «δουλειά» από όλα τα στελέχη του κόμματός τους και «νέο αέρα που φυσά στα γραφεία της Συγγρού». Νωρίτερα, μιλώντας στο MEGA και σε πλήρη συντονισμό με το προαναφερθέν άρθρο, ανέφερε πως η ΝΔ φαίνεται ότι γίνεται «ένας πόλος που μπορεί να εκφράσει το σύνολο των ανθρώπων που στο δημοψήφισμα ψήφισαν "Ναι"».

Ο δε Απ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι είχε «διεξοδική συζήτηση» με τον Κυρ. Μητσοτάκη «για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη ΝΔ». Ο νέος πρόεδρος είχε επίσης συναντήσεις με τον Μ. Βορίδη και την Νίκη Κεραμέως.

Ταυτόχρονα, προχωρά η στελέχωση μιας σειράς θέσεων στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία συνεδριάζει σήμερα, για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη. Εκεί θα εκλεγεί ο γραμματέας της ΚΟ, ο προτεινόμενος από την ηγεσία, Κ. Τσιάρας. Για αναπληρωτές του προτείνονται οι βουλευτές Κ. Βλάσης, Στ. Γιαννάκης, Αθ. Καββαδάς, Αν. Κατσανιώτης και Χρ. Μπουκώρος.

Επιπλέον, με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη ορίζονται: Πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Ν. Δένδιας, δεύτερος ο Γ. Βρούτσης και τρίτη η Ν. Κεραμέως. Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ορίστηκε ο Γ. Κουμουτσάκος. Ο Λ. Αυγενάκης τοποθετήθηκε αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, γραμματέας της οποίας παραμένει ο Α. Παπαμιμίκος. Επίσης, ο Λ. Αυγενάκης ορίστηκε και «σύνδεσμος» του κόμματος με την ΚΟ. Εξάλλου, διαχέονται πληροφορίες ότι το κόμμα θα έχει και δύο αντιπροέδρους, τους Κ. Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, θα συναντηθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη την ερχόμενη Τετάρτη.

ΠΑΣΟΚ
Αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί «διεμβόλισης» από ΝΔ

Να περιχαρακώσει το κόμμα της, ώστε να αποκρούσει πιθανή διεμβόλισή του από τη ΝΔ επιχειρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στο εσωτερικό του η σχετική συζήτηση φαίνεται να αναζωπυρώνεται.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λ. Γρηγοράκος, μια μέρα αφότου άνοιξε πρώτα την τέτοια συζήτηση, για να πει μετά ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του (με την ηγεσία μάλιστα να διαχέει ότι δόθηκαν εξηγήσεις και τάχα το θέμα έκλεισε), χτες επανήλθε, λέγοντας ακριβώς τα ίδια!

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» εκτίμησε (ξανά) ότι η εκλογή νέας ηγεσίας στη ΝΔ θα επιδράσει στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. «Δεν αποκλείω τίποτα», απάντησε ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συμπόρευσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Παραπέρα, χαρακτήρισε «υπερβολή» τη δήλωση της Φ. Γεννηματά, ότι το ΠΑΣΟΚ το χωρίζει άβυσσος από τις απόψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν στην ίδια κυβέρνηση...

Χαρακτηρίζοντας θετική την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, πρόσθεσε ότι αποτελεί κίνδυνο και για τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αισθάνομαι σαν ΠΑΣΟΚ ότι κινδυνεύω, αν δεν δώσει το κόμμα μας το δικό του στίγμα», είπε, ζητώντας από την Φ. Γεννηματά να προχωρήσει σε συνέδριο.

Προσπάθεια περιγραφής... «ριζικών διαφορών»

Η δε Φώφη Γεννηματά, προσπαθώντας να κλείσει την τέτοια συζήτηση, προχτές βράδυ, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε: «Εχουμε ριζικές διαφορές με τη Δεξιά εμείς τα σοσιαλιστικά κόμματα, διαχρονικές, πολιτικές, προγραμματικές. Η συνεργασία στην κυβέρνηση με τη ΝΔ ήταν μια κατάσταση εθνικής ανάγκης (...) που υπήρχε εκείνη τη στιγμή να μη βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ. Δεν δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, εμείς μιλούσαμε από το 2012 για κυβέρνηση εθνικής ενότητας (...) και βρεθήκαμε με τη ΝΔ».

«Αγχωμένη» να παρουσιάσει πού διαφέρει από τη ΝΔ, με την οποία συγκυβέρνησε μια χαρά, προωθώντας την αντιλαϊκή πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου, πρόσθεσε: «Οι διαφορές (...) είναι τεράστιες (...) Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες και το ποιος είναι μεταρρυθμιστής κρίνεται στην πράξη από το αποτέλεσμα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν πρόσημο και πρέπει να έχουν και κοινωνική δικαιοσύνη».

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, στα χρόνια της διαχείρισης της κρίσης, η μεταρρύθμιση ταυτίστηκε με ό,τι φέρνει μαζί και το αίμα των εργαζομένων. Με ό,τι είναι αντιλαϊκό», αναγκάστηκε βέβαια να παραδεχτεί, κάτω από το βάρος των κυβερνητικών πεπραγμένων του ΠΑΣΟΚ.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι «ξεκάθαρη»: «Εχουμε οριοθετηθεί και από δεξιά και από αριστερά και το ΠΑΣΟΚ πραγματικά δεν κινδυνεύει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ούτε από τον αριστερό λαϊκισμό, ούτε από ρετρό νεοφιλελεύθερη δεξιά».

Στέλνοντας και ένα μήνυμα σε όσους στο κόμμα της «αλληθωρίζουν» πλέον προς ΝΔ είπε: «Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαφωνεί στο εσωτερικό ενός κόμματος. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει σκιές σε βάρος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας (...) Είναι άλλο πράγμα η συνεργασία και άλλο πράγμα η αποστασία. Οταν υπονοείται ότι μπορεί να φύγουν βουλευτές εν ενεργεία και να πάνε σε ένα άλλο κόμμα, αυτό δε λέγεται συνεργασία»...

Αρνούμενη, δε, να στηρίξει τη δημιουργία ενός «μετώπου φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» ισχυρίστηκε: «Θεωρώ ότι στο σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μέσα από τη δημιουργία μετώπων. Τα μέτωπα διχάζουν, πολώνουν και αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός είναι συνεννόηση και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων της κοινωνίας στις πολιτικές και στο σχέδιο».

Τέλος, επιμένοντας να υπερασπίζεται το εγχείρημα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», είπε: «Οι δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού Κέντρου θα σας πω εγώ, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, θα εκφραστούν και εκφράζονται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτή η συμμαχία είναι το όχημα για να ξαναχτίσουμε μια δυναμική προοδευτική ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική Παράταξη».

ΤΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Εγκαίνια μνημείου για καπετάνιους του ΕΛΑΣ

Η ΤΕ Ρεθύμνου της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν την Κυριακή 17/1, στις 11 π.μ., τα εγκαίνια του μνημείου στην Κοξαρέ, περιοχή Σαραζίνα, πάνω στον κεντρικό δρόμο στο ύψος της ΜΠΕΤΑΡΜ.

Με αφορμή τα 97 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ τιμά τους καπετάνιους του ΕΛΑΣ και στελέχη του Νίκο Παπαδάκη (καπετάν Λεμονιά) και Μανούσο Πορτάλιο.

Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνεστίαση στο Κιλκίς

Συνεστίαση πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορομηλιάς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποντιακό και δημοτικό γλέντι με το συγκρότημα των αδελφών Ιακωβίδη και τους Κώστα Κόνιαρη και Γιάννη Μαυρόπουλο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ