ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
Σελ. /24
Θα δώσει απαντήσεις;

Σήμερα, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την κύρωση του «Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη». Θυμίζουμε ότι στο άρθρο 6 του Χάρτη, αναγνωρίζεται το «δικαίωμα εργαζομένων και εργοδοτών στη συλλογική δράση σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην απεργία». Με απλά λόγια, νομοθετείται η ανταπεργία, το γνωστό «lock out». Βέβαια, η κυβέρνηση εμφανίζεται στο νομοσχέδιο να μη δεσμεύεται «ως προς την ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση», αλλά όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να δώσει διευκρινίσεις και ρητά να πει ότι η κυβέρνηση απαγορεύει το «lock out», ο Γ. Κατρούγκαλος «έκανε την πάπια». Στη σημερινή Ολομέλεια, αν μη τι άλλο, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι προβλέψεις που περιέχονται στον αναθεωρημένο Χάρτη όσο και οι πιέσεις της εργοδοσίας είναι τροχιοδεικτικές για τις ανατροπές που μεθοδεύονται στο συνδικαλιστικό νόμο και τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει με το μανδύα των «βέλτιστων πρακτικών» και του «ευρωπαϊκού κεκτημένου». Ο,τι, δηλαδή, περιγράφει και ο Χάρτης της ΕΕ...

Ρεσάλτο με επευφημίες της τρόικας

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που καταγράφουν τις επαφές Τσακαλώτου στο εξωτερικό, η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται «φιλόδοξη» από ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Ο ίδιος φέρεται να εκτιμάει ότι «στο βαθμό που το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση ορισμένων πάγιων προβλημάτων του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος (...) αποτελεί ένα "μεγάλο βήμα μπροστά"», αλλά «ίσως να απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα», που θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις. Επιβεβαιώνεται, επομένως, ότι από την πλευρά της τρόικας, το βασικό πλαίσιο της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που προτείνει η κυβέρνηση, γίνεται αποδεκτό, αλλά χρειάζονται κάποια επιπλέον μέτρα. Ποια είναι αυτά; Πληροφορίες λένε ότι η τρόικα εκφράζει ενστάσεις για τα ...«υψηλά» ποσοστά αναπλήρωσης, όπως και για το ύψος της εθνικής σύνταξης, το οποίο θεωρεί μεγάλο και ζητάει να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, η αύξηση της 15ετίας σε 20ετία για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη. Επομένως, η κυβερνητική πρόταση συμπίπτει με τη «φιλοσοφία» των δανειστών και εταίρων, επειδή στόχος όλων είναι να υπηρετηθεί, και μέσω της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, η αντιλαϊκή καπιταλιστική ανάκαμψη. Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι το τελικό νομοσχέδιο θα είναι χειρότερο απ' αυτό που είδαμε έως τώρα, αφού θα ενσωματώνει και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ετοιμάζουν ρεσάλτο σε ό,τι έχει απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση και πρέπει να βρουν απέναντι ισχυρές ταξικές αντιστάσεις.

Μαθήματα δημοκρατίας...

Για «αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά μιας ολιγομελούς ομάδας» κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας, αναφερόμενο στην παρέμβαση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και εκπαιδευτικών που ματαίωσε την προχτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εθνικού και κοινωνικού διάλογου για την Παιδεία. Με τον πρόεδρο της Επιτροπής να δηλώνει: «Θα συνεχίσουμε το διάλογο, διότι αυτό έχει ανάγκη η Παιδεία μας. Εχει ανάγκη μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που ουδείς μπορεί να ματαιώσει».

Είναι φανερό πως το ξεμπρόστιασμα του «διαλόγου», ενόχλησε το υπουργείο Παιδείας. Γιατί ξέρουν πως τα όσα κατήγγειλαν προχτές οι φοιτητές εκφράζουν τη διάχυτη στο λαό αγανάκτηση για την κοροϊδία που υφίσταται. Ενόχλησε το κάλεσμα που απηύθυνε το ΜΑΣ από το βήμα της φιέστας να μετουσιωθεί αυτή η αγανάκτηση σε διεκδίκηση, σε αγώνα για την Παιδεία των αναγκών του λαού και των παιδιών του και όχι των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Το υπουργείο Παιδείας, στην ιστοσελίδα του, παραθέτει «ρεπορτάζ και απόψεις για τα επεισόδια που αμαύρωσαν την πρώτη δημόσια συζήτηση για την Παιδεία», ξεχωρίζοντας το δημοσίευμα της «Αυγής» που δεν φείδεται αναφορών σε «τακτικισμούς», σε «λογική παραθρησκευτικών οργανώσεων», «ολοκληρωτισμό», «επαναστατική γυμναστική» και άλλα παρόμοια, αναφερόμενο στην παρέμβαση φοιτητών και εκπαιδευτικών. Τα παραπάνω, άλλωστε, είναι ευκολότερα όταν η σοσιαλδημοκρατική σου υπόσταση σου υπαγορεύει να κρύψεις ότι θες εκπαιδευτικούς και φοιτητές να σκύβουν το κεφάλι στους «πεφωτισμένους» του ΟΟΣΑ και τα μονοπώλια τα οποία εκφράζουν...

Η υποκρισία πάει σύννεφο

Με αφορμή τη διαμάχη της με την κυβέρνηση, η καναδική πολυεθνική, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική, προσπαθεί να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους σαν όχημα για να μεγαλώσει την πίεση και να αποσπάσει τους όρους που θέλει για την επένδυσή της στην Ελλάδα. Το ίδιο κάνουν τα κόμματα και τα Μέσα που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εμποδίζει τις επενδύσεις και ότι με τη στάση της οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Η κυβέρνηση ανταπαντά ότι θέλει «υγιείς» επενδύσεις και ότι έχει για «εικόνισμα» τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους οποίους καλεί να μη στοιχίζονται πίσω από τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Η υποκρισία πάει σύννεφο απ' όλες τις πλευρές. Για παράδειγμα: Οι όψιμοι υπερασπιστές των εργαζομένων στα μεταλλεία δεν λένε κουβέντα για το γεγονός ότι, με νόμους που αύξησαν τα όρια ηλικίας, αυτοί οι άνθρωποι βγαίνουν πλέον στη σύνταξη στα 57 και έχουν μέσο όρο ζωής τα 63. Οτι στην περιοχή που δουλεύουν δεν υπάρχουν αξονικοί και ακτινολογικοί τομογράφοι, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ειδικευμένους γιατρούς που σχετίζονται με πνευμονολογικές παθήσεις και ασθένειες. Από την άλλη, η κυβέρνηση συντηρεί με τους νόμους της αυτήν την κατάσταση και πίνει νερό στο όνομα της «ανάπτυξης», που θα χειροτερέψει τους όρους δουλειάς και ζωής. Οσο για τις κυβερνητικές παραινέσεις στους εργαζόμενους να διαχωριστούν από την εργοδοσία, θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που συνδιοργάνωνε με τον Λαναρά κινητοποιήσεις στην Αθήνα, για να αποσπάσει ο εργοδότης δάνεια και επιδοτήσεις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1742 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1822 Οι Δημήτριος Υψηλάντης και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απελευθερώνουν την Ακροκόρινθο.

1896 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Ντος Πάσος.

1898 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Λιούις Κάρολ (πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντκγσον).

1918 Γεννιέται ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 θα δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.

1918 Γενική απεργία ξεσπά στην Αυστροουγγαρία. Εργατικά Συμβούλια (σοβιέτ) συγκροτούνται σ' όλα τα προλεταριακά κέντρα της αυτοκρατορίας.

1943 Αρχίζει η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), ανάμεσα στους ηγέτες της Βρετανίας Ου. Τσόρτσιλ και των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ. Ο Ι. Στάλιν δεν παρευρέθηκε, καθώς η μάχη του Στάλινγκραντ επέβαλε την παραμονή του στην ΕΣΣΔ. Σε αυτήν αποφασίστηκε ο πόλεμος να τελειώσει μόνο όταν η Γερμανία παραδοθεί άνευ όρων. Αποφασίστηκε επίσης η συμμαχική απόβαση στη Σικελία.

1951 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος.

1970 Το Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας καταδικάζει ερήμην τον εκπρόσωπο του ΠΑΜ στο εξωτερικό (και στέλεχος του ΚΚΕ) Αντώνη Αμπατιέλο σε 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 δρχ.

1988 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946-1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953-1955).

1996 Ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του τέως πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, κατηγορείται επίσημα για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία.

2011 Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μπεν Αλι, εγκαταλείπει τη χώρα, έπειτα από κινητοποιήσεις που διήρκεσαν περίπου 4 βδομάδες και κόστισαν τη ζωή σε 338 ανθρώπους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ