ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις

Στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και του κεφαλαίου, επικεντρώνονται οι δηλώσεις των επιτελείων της ΕΕ, ενώ παράλληλα σε δεύτερο πλάνο περνά η διαμόρφωση του όποιου «νέου» κυβερνητικού σχήματος. «Οποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση θα συνεργαστούμε μαζί της», σημείωσε σε δηλώσεις του από το Τόκιο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπουμ, προσθέτοντας πως η όποια κυβέρνηση «δεν θα διαταράξει ούτε την πολιτική μας ούτε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα». Μάλιστα, δείχνοντας προς την κατεύθυνση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», υπό τον όρο ότι θα «τηρηθούν οι δεσμεύσεις». Επιπλέον, εμφανίστηκε και βέβαιος για τη διατήρηση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, λέγοντας ότι «όλοι οι πολιτικοί, όλες οι κυβερνήσεις προσαρμόζονται στις συνθήκες». Οπως είπε, «όταν δεν υπάρχει αρκετή εισροή χρήματος, δεν μπορούμε να δαπανήσουμε και αν δεν υπάρχουν δανειστές, δεν υπάρχει προϋπολογισμός». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ «υπενθύμισε» ότι το τρέχον «πρόγραμμα στήριξης» λήγει στο τέλος Φλεβάρη, ενώ η Ελλάδα να διαπραγματευθεί τη μελλοντική χρηματοπιστωτική της ενίσχυση...

«Αντίθετα απ' ό,τι προ δύο - τριών ετών, το ευρωσύστημα είναι πολύ πιο στέρεο. Οι κίνδυνοι μόλυνσης που θα μπορούσαν να μεταδοθούν από την ελληνική χρηματαγορά είναι αισθητά μικρότεροι», σημείωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ. Οπως είπε, η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε «κούρεμα» των ομολόγων που διακατέχονται από την ίδια. Σχετικά με το άμεσο ζήτημα, που έχει να διαχειριστεί η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, και που αφορά σε τυχόν παράταση των αποπληρωμών προς την ΕΚΤ, τόνισε πως «τυχόν επέκταση των προθεσμιών πρέπει να συμφωνηθεί μαζί μας».

«Κίνητρα για συμβιβασμό», μεταξύ της όποιας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας μετά τις εκλογές, «βλέπει» από την πλευρά της η «Goldman Sachs», στελέχη της οποίας επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η «Goldman Sachs» μετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με το αμερικανικό μονοπώλιο, αν και η αναθεώρηση του προγράμματος της Ελλάδας προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη, «ορισμένοι θεωρούν πως η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί περισσότερο διάστημα, και ενδεχομένως θα τρέξει μέχρι και το β' εξάμηνο του έτους». Πρόκειται δηλαδή για το ενδεχόμενο νέας παράτασης του τρέχοντος αντιλαϊκού προγράμματος, μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα παζάρια σχετικά με την «επόμενη μέρα».

Αποκαλυπτική είναι και η χτεσινή παρέμβαση του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ) Ε. Νοβότνι. Οπως είπε, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην ΕΚΤ, το φθινόπωρο του 2008, ο τότε διοικητής της (Ζ. Κ. Τρισέ) παρουσίασε γράφημα, που έδειχνε ότι το «κόστος εργασίας» στην Ελλάδα, αυξανόταν με σαφώς εντονότερο ρυθμό σε σχέση με τη Γερμανία και την Αυστρία. Ο ίδιος, τότε, είχε επισημάνει πως «αυτό δεν μπορεί να έχει καλή εξέλιξη». Πρόκειται, δηλαδή, για το ζήτημα που αφορά στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, για την οποία θα κλιμακωθούν τα αντιλαϊκά μέτρα και στην «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από κυβέρνηση και μείγμα πολιτικής.

Ο Γκ. Χαρδούβελης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης σε δηλώσεις του στο «Bloomberg», σημείωσε πως η «έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα». Υποστήριξε ακόμη πως «θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα και το θέμα είναι να το αποφύγουμε». Ο Γκ. Χαρδούβελης τόνισε ότι εάν επανεκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση, θα μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία με την τρόικα μέσα στο Φλεβάρη. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ «θα ήταν συνετό να ζητήσει μία παράταση της προθεσμίας, ώστε να έχει κάποιο χρόνο να διαπραγματευθεί για να κλείσει η αξιολόγηση»...

Η αλήθεια που ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει

Την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω παρουσιάζει ο Αλ. Τσίπρας σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», όπου υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Η αλήθεια που κάποιοι σας κρύψανε για την Ελλάδα», αραδιάζει μια σειρά από «ψευτιές», κρύβοντας το τι πραγματικά συνέβη στη χώρα τα τελευταία χρόνια και υπερασπιζόμενος επιλογές της αστικής τάξης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ.

Σύμφωνα με την αφήγηση που καταθέτει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ καπιταλιστική κρίση άρα ούτε και κανείς ένοχος για την πρόκλησή της. Ξαφνικά κι απρόσμενα, «το 2010 το ελληνικό κράτος έπαψε να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος του». Στην Ελλάδα, η κρίση δεν αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για να προχωρήσουν μια σειρά από αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ είχαν προχωρήσει προ πολλού, για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, αλλά απλώς «η επίσημη Ευρώπη αποφάσισε να προσποιηθεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορούσε να ξεπεραστεί με το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία υπό τον όρο δημοσιονομικών μέτρων ... Ενα πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας».

Ο λαός θα πρέπει ίσως να πει κι «ευχαριστώ» στην ΕΕ, αφού κατά τον Αλ. Τσίπρα από διάθεση να βοηθήσει έκανε κι ένα ...σφάλμα! Υιοθέτησε τη «νοοτροπία του κακού τραπεζίτη ο οποίος, αντί να παραδεχθεί ότι δάνειο που παρείχε σε πτωχευμένη εταιρεία "έσκασε", την δανείζει κι άλλα» και από κακό υπολογισμό «έστηνε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση που υπονομεύει τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης».

Ακόμα και γι' αυτήν τη δανειακή σύμβαση το τελευταίο «οχυρό» της ψηφοθηρικής δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει - κάνοντας γαργάρα τη χιονοστιβάδα αντιλαϊκών μέτρων που τη συνόδευσε - ότι «το κόμμα μας, και εγώ ο ίδιος, διαφωνήσαμε με τη δανειακή συμφωνία του Μαΐου του 2010 όχι γιατί η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι μας δεν μας έδωσαν αρκετά χρήματα αλλά γιατί μας δώσατε πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι έπρεπε, κι απ' ό,τι είχαμε δικαίωμα να δεχθούμε»!

Αυτός ο εκπληκτικός εξωραϊσμός της πραγματικότητας που βιώνει ο λαός και των ενόχων για τη διαμόρφωσή της, καταλήγει στο γνωστό χαβά του ΣΥΡΙΖΑ που βεβαίως είναι ο χαβάς της αστικής τάξης της χώρας και στη διαβεβαίωση της προσήλωσής του σε στόχους βαθιά αντιλαϊκούς, γράφοντας «το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί όσο η ελληνική οικονομία τελεί υπό καθεστώς συνεχούς δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού ... Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση με τους εταίρους μας. Στόχος μας δεν είναι περισσότερα δάνεια ή το δικαίωμα σε νέα ελλείμματα. Στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, οι πρωτογενώς ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και, βεβαίως, να σταματήσει η αφαίμαξη των φορολογούμενων που προκαλεί τέσσερα χρόνια τώρα μια μη εφαρμόσιμη δανειακή συμφωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία».

Μάλιστα, καθησυχάζει ότι αν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις που προβάλλει προς όφελος του ντόπιου κεφαλαίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα επιτρέψει να ξαναγίνουν τα ίδια. «Γνωρίζω αγαπητοί αναγνώστες ότι πίσω από τις απαιτήσεις για "πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων" κρύβεται η αγωνία ότι "αν αφήσουμε τους Ελληνες να κάνουν ό,τι θέλουν θα κάνουν πάλι τα ίδια". Κατανοώ αυτήν την αγωνία» γράφει χαρακτηριστικά, δίνοντας τη χαριστική βολή στην όποια προσδοκία διατηρούσε ένα μέρος του λαού για ανάκτηση έστω ίχνους απ' τα δικαιώματα που απώλεσε. Αυτό άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για το στόχο της διαχείρισης που σκοπεύει να ασκήσει το κόμμα του και που προσδιορίζει στο άρθρο του ως εξής: «Στόχος μας είναι, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μια Νέα Συμφωνία για όλη την Ευρωζώνη εντός της οποίας να μπορεί και ο δικός μας λαός να αναπνεύσει ... Με χρέος κοινωνικά βιώσιμο. Με χρηματοδότηση της ανάπτυξης, που είναι η μόνη διέξοδος από τη κρίση σε αντίθεση με την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας που ανακυκλώνει την ύφεση. Με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης στέλνει τη διεκδίκηση στις ελληνικές καλένδες

Πατώντας στην παρελκυστική τακτική που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα όλες οι μεταπολεμικές αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, απέναντι στη διεκδίκηση του λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις, χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει «κάποια βάση για ένα τέτοιο αίτημα» και ότι «δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

Οι δηλώσεις του Μ. Γιέγκερ ήρθαν μετά από ερώτηση που τέθηκε σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχει συνταχθεί έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δισ. ευρώ από το αναγκαστικό δάνειο. «Αναφορικά με το θέμα, σημείωσε ο Μ. Γιέγκερ, δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Δεν βλέπουμε κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα». Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη σύμβαση του 1960 «οι απαιτήσεις ρυθμίστηκαν οριστικά». Ενώ δεν τέθηκε θέμα αποζημιώσεων από την ελληνική πλευρά και «με τη συνθήκη του 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας το 1990». Αυτό αναγνωρίστηκε, σημείωσε, «ως νομική δέσμευση στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα. Γι' αυτό και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις».

Σε γραπτή του δήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Μ. Γιέγκερ, ανέφερε ότι: «Τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί και τίθενται επισήμως διά της διπλωματικής οδού. Δεν απαντώνται, συνεπώς, ούτε λύνονται με μονομερείς δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, δηλώσεις οι οποίες έχουν προκληθεί επί τη βάσει απλών δημοσιογραφικών πληροφοριών. Τέτοιου βάρους θέματα αντιμετωπίζονται μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως μεταξύ εταίρων και φίλων με ιστορική μνήμη και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Από το ΚΚΕ και πρόσφατα έχει αναδειχθεί, μέσα και έξω από τη Βουλή, ότι εδώ και 70 χρόνια καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί, κανένα βήμα διεκδίκησης δεν έχει γίνει από καμία κυβέρνηση, είτε μονοκομματική, είτε συγκυβέρνηση. Εχει επισημάνει ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης, ενώ έχει εκφράσει την απαίτηση άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία της διεκδίκησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ