ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στη «Mercedes Benz» στη Βρέμη

Στην «ατμομηχανή» της ΕΕ ανθίζουν η «ενοικιαζόμενη» εργασία, η καταστολή των εργατικών αγώνων, η προσπάθεια για τρομοκράτηση των εργαζομένων

Από την πρόσφατη απεργία των εργατών στη «Μερτσέντες»
Από την πρόσφατη απεργία των εργατών στη «Μερτσέντες»
Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του εργοστασίου της «Mercedes Benz», στη Βρέμη της Γερμανίας, εκφράζουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Μετά τις απεργίες που οργάνωσαν στα τέλη του 2014 ενάντια στο καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζομένων, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της εργοδοσίας, που απειλεί με εκατοντάδες απολύσεις.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Σας είχαμε ενημερώσει για τις 4 απεργίες που κάναμε στο τέλος του 2014 στη "Mercedes Benz", στη Βρέμη της Γερμανίας. Ξανά σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας. Τώρα η διοίκηση έχει στείλει σε 746 εργάτες της βραδινής βάρδιας ένα ξεχωριστό "χριστουγεννιάτικο δώρο". Απείλησαν να τους δώσουν "προειδοποίηση", που σημαίνει απόλυση. Ξεκίνησαν ανακρίσεις και ελέγχους ώστε να βρουν πληροφοριοδότες για υποκινητές. Απείλησαν ιδίως κάποιους αριστερούς συνδικαλιστές -φυσικά χωρίς επιτυχία. Εχουμε δεχτεί σημαντική αλληλεγγύη, αλλά δυστυχώς, είμαστε οι μόνοι εργαζόμενοι στη Γερμανία που κατέβηκαν σε απεργία ενάντια στην ενοικίαση εργαζομένων. Γι' αυτό έχουμε απέναντί μας το σύνολο των καπιταλιστών. Επίσης, δυστυχώς, η ηγεσία του συνδικάτου μας, του IG Metall, δεν μας στηρίζει με κανέναν τρόπο. Αντίθετα, εναντιώνονται στον αγώνα μας».

Αμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΜΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται σε αυτό. Το κείμενο στήριξης και αλληλεγγύης υπογράφουν: Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λέσβου, Αγρινίου, Δωδεκανήσου, Σάμου, Λάρισας, Αρτας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας, Ζακύνθου, Λαυρίου, Νάουσας και Φωκίδας. Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου - Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Συνταξιούχων ΝΑΤ, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδος. Τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, Εργαζομένων στην «Tasty».

Απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους του εργοστασίου, σημειώνουν:

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα που υπογράφουνε το παρακάτω κείμενο στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα σας ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία της "Mercedes Benz", για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις σας που υπερασπίζονται το δικαίωμα των εργαζομένων σε δουλειά με πλήρη δικαιώματα, κόντρα στους σχεδιασμούς για χρησιμοποίηση εταιριών ενοικίασης εργαζομένων στο εργοστάσιο της "Mercedes Benz" της Βρέμης.

Το παράδειγμα της πολυεθνικής "Mercedes Benz" αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν παράδεισοι για τους εργαζόμενους στον καπιταλισμό. Στην καρδιά της "ατμομηχανής της ΕΕ" οι αγώνες των εργατών αντιμετωπίζονται με καταστολή και τρομοκρατία. Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα έχουν να αντιμετωπίσουν το αντεργατικό πλαίσιο της ΕΕ που επιβάλλει τις εταιρείες ενοικίασης - σκλαβοπάζαρα εργαζομένων για να χτυπήσει και να υποσκάψει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, τις Συλλογικές τους Συμβάσεις. Ταυτόχρονα, κόντρα στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που τόσα χρόνια καλλιεργούσαν τη λογική της "ταξικής συνεργασίας" και των "κοινωνικών διαλόγων".

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα που υπογράφουν το παρακάτω κείμενο καταγγέλλουν τις τρομοκρατικές ενέργειες της "Mercedes Benz", απέναντι στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου της Βρέμης. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και δίνουμε την υπόσχεση να στηρίξουμε τον αγώνα σας με κάθε δυνατό τρόπο, όπως κάνατε και εσείς κάθε φορά στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδας, στη μεγαλειώδη 9μηνη απεργία των Χαλυβουργών».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργία οδηγών λεωφορείων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε απεργία κατέβηκαν χτες χιλιάδες οδηγοί λεωφορείων στο Λονδίνο, διεκδικώντας ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας, εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών για το ίδιο αντικείμενο δουλειάς και βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών.

Η 24ωρη απεργία άρχισε στις 4.00 π.μ. και σε αυτή συμμετείχαν περίπου 27.000 οδηγοί, μέλη του συνδικάτου Unite, από 18 εταιρείες λεωφορείων της πρωτεύουσας.

Το συνδικάτο Unite υποστηρίζει ότι εξαιτίας της έλλειψης ενιαίας μισθολογικής σύμβασης, υπάρχουν 80 διαφορετικές μισθολογικές κατηγορίες για οδηγούς που κάνουν την ίδια δουλειά. Μάλιστα, ορισμένα από τα μέλη του συνδικάτου σημειώνουν πως αμείβονται έως και 3,8 ευρώ περισσότερο την ώρα, σε σχέση με τους συναδέλφους τους, ανάλογα με την εταιρεία για την οποία εργάζονται.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση, το συνδικάτο αναφέρει ότι η κινητοποίηση είχε την υποστήριξη των 2/3 των Λονδρέζων, που φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών των οδηγών λεωφορείων θα οδηγήσει στην καλυτέρευση των προσφερόμενων υπηρεσιών στις συγκοινωνίες.

Αντίθετα, η εταιρεία «Transport for London» (TfL) προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση, ανακοινώνοντας ότι το 33% των 7.500 λεωφορείων της πραγματοποίησαν δρομολόγια και ότι απέργησε μόλις το 16% των οδηγών της.

Για την κατάσταση στη Βενεζουέλα

Οι ελλείψεις σε σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα, δημιουργούν τις τελευταίες μέρες μεγάλες «ουρές» ανθρώπων που περιμένουν για να αγοράσουν τα λιγοστά είδη πρώτης ανάγκης, με την αστυνομία και το στρατό να βρίσκονται έξω από τα μαγαζιά, ζήτημα που η αντιδραστική αντιπολίτευση και τα διεθνή και ντόπια αστικά μέσα αξιοποιούν ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, βρίσκεται σε περιοδεία στο εξωτερικό. Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη από αυτό που περιγράφεται ως «αποτυχία του σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα», όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΝΔ.

Από τη μια, πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια του κεφαλαίου στη Βενεζουέλα να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα, δημιουργώντας με τους μηχανισμούς που διαθέτει ελλείψεις στη διανομή των προϊόντων και βέβαια, από την άλλη, αποδεικνύεται το γεγονός ότι όσο υπάρχει καπιταλιστική αγορά, εξουσία των μονοπωλίων, αυτά θα μπορούν να δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις. Οι κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα από το 1989 με την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην κυβέρνηση και, μετά το θάνατό του, του Ν. Μαδούρο, που προχώρησαν σε κάποιες αλλαγές άμβλυνσης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο λαός της Βενεζουέλας, αυτά τα 16 χρόνια παρά τις θεωρίες περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», δεν άλλαξαν το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα. Δεν υπήρξε ανατροπή της πραγματικής εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων που εξακολουθούν να ελέγχουν τους περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Επιπλέον, παρά την εθνικοποίηση του τομέα της πετρελαιοπαραγωγής, αυτός επίσης λειτουργεί μέσα στην καπιταλιστική αγορά και επιπλέον, επειδή είναι ο κύριος εξαγωγικός τομέας, δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Ετσι και η στρεβλή παραγωγική ανάπτυξη της χώρας (η στήριξη σε ένα εξαγωγικό προϊόν), η ενσωμάτωση στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, επηρεάζει τη γενικότερη κατάσταση και διευκολύνει ταυτόχρονα τα σχέδια της αντίδρασης, ντόπιας και ξένης, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δε σταματούν τις παρεμβάσεις του στη Βενεζουέλα. Και το ΚΚ Βενεζουέλας επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας του λαού με τα απαραίτητα προϊόντα μέσα από την κατάργηση των μονοπωλίων που ελέγχουν τη διανομή των προϊόντων που εισάγει το βενεζουελάνικο κράτος, αλλά καταλήγουν στα μονοπώλια και το παρεμπόριο. Αν κάτι, λοιπόν, επιβεβαιώνει το ζήτημα που δημιουργήθηκε στη Βενεζουέλα δεν είναι αυτό που σκόπιμα η ΝΔ χρησιμοποιεί αντιπολιτευτικά ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ» που φέρνουν «καταστροφικά αποτελέσματα», αλλά το γεγονός ότι όσο ζει και βασιλεύει το καπιταλιστικό σύστημα, οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, που και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν, θα ανακυκλώνονται τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.


Δ. Κ.

ΚΥΠΡΟΣ
Επίσκεψη Αϊντε αλλά και Τσαβούσογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με μια αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σήμερα, συμπίπτει η νέα άφιξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Σήμερα το πρωί, ο Αιντε θα συναντήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, εκτός από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ο Αιντε θα συζητούσε μαζί του και το θέμα του φυσικού αερίου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ψευδοκράτους, λίγες μόλις μέρες μετά την έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία και την ανακοίνωση της παραμονής του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Αναστασιάδης άφησε «παράθυρο» ανοιχτό για την ένταξη του φυσικού αερίου στην ατζέντα των επαφών, στο τελικό τους στάδιο, κάτι για το οποίο δέχτηκε την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», στη διάρκεια του Συμβουλίου Αρχηγών που έγινε τη Δευτέρα, ο Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Αϊντε ότι με τη μονομερή δήλωση της Λευκωσίας, η Τουρκία θα απέσυρε το «Μπαρμπαρός» και δε θα ανανέωνε τη NAVTEX.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γιαννάκης Ομήρου (πρόεδρος σήμερα της κυπριακής Βουλής) ανακοίνωσε χτες την απόφασή του να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος ΕΔΕΚ. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «νοσηρό κλίμα» και μεθόδευση ενός «ευτελούς εκβιασμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ