ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σταθερά στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

Tην αλληλεγγύη στην πάλη του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή εξέφρασε σε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα «Oι εξελίξεις στην Παλαιστίνη» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης. Στην παρέμβασή του, υπογράμμισε τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα εντείνονται και γίνονται ολοένα και πιο αφόρητες οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να δεχτεί τους επαχθείς όρους της κυβέρνησης του Ισραήλ, σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Είναι φανερό ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αποκτήσουν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, εάν προηγουμένως το Ισραήλ δε σταματήσει τους εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και δεν προχωρήσει στην άμεση κατεδάφιση του "Τείχους του Αίσχους".

Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό, στα δραματικά προβλήματα που βιώνουν οι λαοί της ευρύτερης περιοχής, δεν μπορεί να δοθεί στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που προωθούν ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την ισραηλινή επιθετικότητα και αδιαλλαξία ενάντια στον Παλαιστινιακό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των λαών και της πάλης τους ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Στηρίζει την πάλη του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Για ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας».

ΙΣΡΑΗΛ
Κηδεύτηκε ο εγκληματίας Σαρόν

Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν σε προσφυγικό στρατόπεδο στη Σιδώνα του Λιβάνου το θάνατο του δολοφόνου Σαρόν
Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν σε προσφυγικό στρατόπεδο στη Σιδώνα του Λιβάνου το θάνατο του δολοφόνου Σαρόν
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στο οικογενειακό αγρόκτημά του στο νότιο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στην έρημο Νεγκέβ, κηδεύτηκε χτες ο εγκληματίας των αμέτρητων δολοφονικών επιδρομών σε βάρος των Παλαιστινίων, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας Αριέλ Σαρόν, που απεβίωσε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου μετά από οκταετές κώμα, σε ηλικία 85 ετών.

Η κηδεία του σφαγέα των προσφυγικών καταυλισμών Σάμπρα και Σατίλα (Σεπτέμβρης 1982) έγινε με στρατιωτικές τιμές, παρουσία δεκάδων ξένων νυν και πρώην αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο διεθνής απεσταλμένος για το Μεσανατολικό, Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος.

Λίγο μετά την κηδεία του Σαρόν, που από την αστική τάξη του Ισραήλ αναγνωρίζεται σαν σπουδαίος στρατηγός και θεματοφύλακας της «ασφάλειας», δύο ρουκέτες εξαπολύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην περιοχή Σάαρ Χανεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές. Η ισραηλινή αεροπορία απάντησε χτυπώντας δύο «στρατιωτικούς» στόχους στη Γάζα...

Στο άκουσμα της είδησης θανάτου του Αριέλ Σαρόν, χιλιάδες Παλαιστίνιοι αλλά και Αραβες σε χώρες της περιοχής έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το θάνατο ενός ηγέτη που προκάλεσε δεκάδες σφαγές σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με πιο κραυγαλέα εγκλήματά του τις σφαγές χιλιάδων προσφύγων κατά την εισβολή του Ισραήλ το 1982 στο Λίβανο (μεταξύ αυτών και το ανηλεές σφάξιμο 3.500 Παλαιστινίων κάθε ηλικίας στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα το Σεπτέμβρη του 1982 σε συνεργασία με Λιβανέζους φαλαγγίτες ως υπουργός Αμυνας).

Η «καριέρα» του σφαγέα Σαρόν είχε ξεκινήσει χρόνια πριν με κομβικό σημείο το 1953, όταν δημιούργησε την εβραϊκή ένοπλη οργάνωση «UNIT 101» εξαπολύοντας τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς σφαγές κατά πολλών δεκάδων αμάχων στο χωριό Κίμπια της Δ. Οχθης. Το 1967 με την ιδιότητα του στρατηγού εισβάλλει στη Δ. Οχθη και ισοπεδώνει άλλα 2.000 σπίτια, συλλαμβάνοντας 12.000 Παλαιστίνιους μαχητές. Το 1982 ως υπουργός Αμυνας εισβάλλει στο νότιο Λίβανο κάνοντας την επιχείρηση «Ειρήνη στη Γαλιλαία», όπου παρέμειναν τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής επί 15 χρόνια.

Το 1998 ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί εκατοντάδες εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δ. Οχθης. Ενα χρόνο μετά εκλέγεται αρχηγός του κόμματος Λικούντ και το Σεπτέμβρη του 2000 πραγματοποιεί προκλητική επίσκεψη, με τη συνοδεία εκατοντάδων στρατιωτών, στο όρος των τεμενών της Ιερουσαλήμ προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων και το ξεκίνημα της δεύτερης Ιντιφάντα.

Το Γενάρη του 2001 εκλέγεται πρωθυπουργός και την άνοιξη του 2002 ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού με τον Σιμόν Πέρες διατάσσει τον ισραηλινό στρατό να εισβάλει εκ νέου στα παλαιστινιακά εδάφη, απειλώντας τη ζωή του Παλαιστίνιου τότε Προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, και προκαλώντας εκατόμβη νεκρών στην Τζενίν. Στις εκλογές του Φλεβάρη του 2003 ο Σαρόν υπερψηφίζεται, σφίγγοντας τον κλοιό αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

Το Γενάρη του 2005 συγκροτεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με τους Εργατικούς και την υποστήριξη δύο εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων. Στο πλαίσιο τακτικών ελιγμών, δε δίστασε να προχωρήσει στην απομάκρυνση 9.840 Εβραίων εποίκων από 21 εποικισμούς στη Λωρίδας της Γάζας και 4 στη βόρεια Δυτική Οχθη.

Στις 21/11/05 ο Σαρόν παραιτείται από την ηγεσία του Λικούντ, διαλύει τη Βουλή και σχηματίζει το «κεντρώο» κόμμα Καντίμα, ώσπου στις 4/1/06, δύο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη (τις οποίες θεωρούνταν βέβαιο πως θα κέρδιζε) υφίσταται σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία και στη συνέχεια πέφτει σε κώμα από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ.

ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πονοκέφαλοι» για επαρχία Ανμπάρ και πετρέλαια του Β. Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ετοιμος να δώσει πίστωση χρόνου στους σουνίτες φυλάρχους της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ, ώστε να καθαρίσουν εκείνοι τις πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές μισθοφόρους της «Αλ Κάιντα», εμφανίστηκε την Κυριακή ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μάλικι, σε μία προσπάθεια, όπως είπε, να αποφευχθεί ένα νέο αιματοκύλισμα στην περιοχή.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Μάλικι απείλησε το ιρακινό αυτόνομο Κουρδιστάν με διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης σε περίπτωση που πραγματοποιήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Τουρκία δίχως την πρότερη άδεια της κυβέρνησής του, σημειώνοντας: «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος, την οποία εμείς δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, ούτε σε αυτή την περιοχή (του Κουρδιστάν), ούτε στην τουρκική κυβέρνηση». Ο ίδιος κάλεσε την Αγκυρα «να μην αναμειγνύεται σε ένα ζήτημα που βλάπτει την ιρακινή αυτοκυριαρχία»...

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας, Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι, κάλεσε τον Τούρκο πρόξενο στη Βαγδάτη και επανέλαβε την αντίθεση της Βαγδάτης στο ρόλο της Αγκυρας αναφορικά με τις εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν, αντιδρώντας και στο γεγονός πως η Τουρκία εμπόδισε εκπροσώπους του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου να επιβλέψουν τις εξαγωγές από το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο στο πλαίσιο προηγούμενων διμερών συμφωνιών...

Σε αυτό το κλίμα έντασης και ενώ οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις εξακολουθούν να ταράζουν σχεδόν καθημερινά τη Βαγδάτη (προκαλώντας την Κυριακή το θάνατο τουλάχιστον 34 ατόμων), ξεκίνησε χτες επίσημη, διήμερη επίσκεψη στο Ιράκ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Ο τελευταίος κάλεσε την ιρακινή ηγεσία να αντιμετωπίσει «στη ρίζα τους τα προβλήματα βίας» επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση του (σιίτη) πρωθυπουργού Μάλικι για την άρνησή της να συμπεριλάβει στο υπουργικό συμβούλιο και εκπροσώπους της σουνιτικής μειονότητας... Οπως είπε, η ιρακινή ηγεσία «πρέπει να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν παραμερίζεται (...) ότι υπάρχει μια πολιτική συνοχή (...) μια κοινωνική συνοχή και ένας συνολικός πολιτικός διάλογος».ΒΑΓΔΑΤΗ._

Στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Μπαν Γκι Μουν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Χουντάιρ αλ Χουζάι, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ουσάμα αλ Νουτζάιφι, και τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει επιφορτιστεί με τη διοργάνωση των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν στις 30 Απρίλη.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ξεκινά σήμερα το διήμερο δημοψήφισμα

Ενώ ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Α. Φ. ελ Σίσι προετοιμάζει το έδαφος της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές

ΚΑΪΡΟ.--

Στις κάλπες καλούνται σήμερα και αύριο εκατομμύρια Αιγύπτιοι ψηφοφόροι προκειμένου να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν το νέο σχέδιο συντάγματος της χώρας, το οποίο περιορίζει το ρόλο του ισλαμικού νόμου σε διάφορα επίπεδα εξουσίας, ισχυροποιεί το ρόλο και τα προνόμια του πανίσχυρου αιγυπτιακού στρατού και υπερασπίζεται (στα λόγια τουλάχιστον...) την ισότητα ανδρών και γυναικών καθώς και την εκπροσώπηση των τελευταίων στο κοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το δημοψήφισμα θεωρείται ως η πιο αξιόπιστη «σφυγμομέτρηση» των διαθέσεων του αιγυπτιακού λαού μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι τον περασμένο Ιούλη αλλά και «δοκιμή» για τα φιλόδοξα σχέδια του υπουργού Αμυνας στρατηγού Αμπντελ Φατάχ ελ Σίσι για εκλογή του στον προεδρικό θώκο κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Τα σχέδιά του υπαινίχθηκε με σαφήνεια το Σάββατο, στη διάρκεια συνάντησής του με κυβερνητικούς αξιωματούχους δηλώνοντας: «Αν πρέπει να θέσω υποψηφιότητα, θα πρέπει να υπάρχει ένα αίτημα του λαού προς αυτήν την κατεύθυνση και μια εντολή από το στρατό μου».

Πάντως οι περίπου 680.000 Αιγύπτιοι μετανάστες στο εξωτερικό που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα αγνόησαν το κάλεσμα στις κάλπες, αφού ψήφισε μόλις το 5%.

Νωρίτερα χτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στο στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, αμφότεροι υπογράμμισαν (σύμφωνα με ρεπορτάζ της αιγυπτιακής εφημερίδας «Αλ Αχράμ») «τη σημασία» διεξαγωγής ενός «διαφανούς δημοψηφίσματος» για το νέο αιγυπτιακό σύνταγμα στο οποίο «όλοι οι Αιγύπτιοι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν ελεύθερα».

Χτες, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προειδοποιώντας εμμέσως τους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου και των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να μην διαταράξουν το δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε φαινόμενα βίας θα αντιμετωπιστούν «με απαράμιλλη βία». Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» από την πλευρά τους επανέλαβαν την έκκλησή τους για μποϋκοτάρισμα του δημοψηφίσματος καλώντας τους υποστηρικτές τους να μην διαδηλώσουν κοντά σε εκλογικά τμήματα...

Διεθνή πρακτορεία σημειώνουν πως τις τελευταίες μέρες περιπολούν πάνοπλοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου πάνω από 350.000 αστυνομικοί και στρατιώτες (ακόμα και ειδικές δυνάμεις...).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ