ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά πίστη στην ΕΕ - Σταθερότητα για τα μονοπώλια

Κόντρα στον ευρωμονόδρομο, με όπλο την πείρα του, με ισχυρό ΚΚΕ και δυνατή Λαϊκή Συμμαχία ο λαός μπορεί να βαδίσει στο δρόμο της αποδέσμευσης από τη λυκοσυμμαχία
Κόντρα στον ευρωμονόδρομο, με όπλο την πείρα του, με ισχυρό ΚΚΕ και δυνατή Λαϊκή Συμμαχία ο λαός μπορεί να βαδίσει στο δρόμο της αποδέσμευσης από τη λυκοσυμμαχία
Την ενιαία στρατηγική που έχουν τα αστικά κόμματα για εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων ενάντια στο λαό, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας μιλώντας στο ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο υφυπουργός για το γεγονός ότι η δικομματική συγκυβέρνηση ασκεί την Προεδρία της ΕΕ και ταυτόχρονα, ενόψει των ευρωεκλογών τα κόμματα που την απαρτίζουν θα κάνουν προεκλογική εκστρατεία σε αντίπαλα ψηφοδέλτια, απάντησε: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι κάτι το συνηθισμένο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια λειτουργική κυβέρνηση συνεργασίας».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της «σταθερότητας» που είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Δ. Κούρκουλας ανέφερε: «Είναι δεδομένο ότι ο τόπος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Είναι επίσης δεδομένο ότι η υπεύθυνη στάση επιβάλλει την υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας».

Δίνοντας συνέχεια στο προεκλογικό δίλημμα που πρώτος παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο λαός καλείται να πει «ναι ή όχι στην Ευρώπη», ο υφυπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά κάλεσε το λαό να επιλέξει μεταξύ των «φιλοευρωπαϊκών κομμάτων». Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «και τα δύο κυβερνητικά κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά και στις ευρωεκλογές θα προβάλλουν τη διαφορετική αντίληψη για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης που διαφοροποιεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, από το κόμμα των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, όπου ανήκει το ΠΑΣΟΚ».

Στην πραγματικότητα βέβαια, και τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, διαγκωνίζονται για το ποιος είναι μεγαλύτερος υπέρμαχος της ΕΕ, αγωνιούν εξίσου «για το μέλλον» της λυκοσυμμαχίας και οι «διαφορετικές αντιλήψεις» τους αφορούν στις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για το μείγμα διαχείρισης που μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Τέλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις της βρετανικής κυβέρνησης στην προοπτική Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται ελεύθερα στην ΕΕ (ο πρωθυπουργός Κάμερον ζητά το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης προσώπων να προβλέπεται για όσες χώρες ξεπερνούν ένα πλαφόν του ΑΕΠ ανά κάτοικο), ο Δ. Κούρκουλας υπεραμύνθηκε των «ελευθεριών» της Συνθήκης του Μάαστριχτ: «Η ελευθερία διακίνησης εργαζομένων αποτελεί μια από τις βασικές ελευθερίες της Ενωσης, μαζί με την ελευθερία διακίνησης αγαθών και κεφαλαίων. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι αντιπαραγωγικό να προσπαθούμε να ανατρέψουμε ελευθερίες, οι οποίες έχουν προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ευρώπη ως σύνολο, αλλά και στο κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά (...) Υπάρχουν, κατά την άποψή μου σημαντικές δικλείδες, ώστε να εξασφαλίζονται και τα ζωτικά συμφέροντα των κρατών μελών από ενδεχόμενη κατάχρηση της ελεύθερης διακίνησης».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Λιβανίζει» το κεφάλαιο για να πάρει την «ευχή» του

Σε άρθρο του στο περιοδικό «New Europe», ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε για άλλη μια φορά να εξωραΐσει την ΕΕ και την Ευρωζώνη, καλλιεργώντας αυταπάτες για τη δυνατότητα φιλολαϊκής μεταρρύθμισής τους. Το πρόβλημα για τον Αλ. Τσίπρα είναι η «δομική ανεπάρκεια της ΕΕ και της Ευρωζώνης». Ετσι, η «συγκεκριμένη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», που «στηρίζεται στη χρηματοοικονομική φιλελευθεροποίηση», είναι που γεννά την κρίση και τις ανισομετρίες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ρέπει προς την ύφεση, οξύνει τις ανισότητες τόσο εντός όσο και μεταξύ των κρατών - μελών, αυξάνει την ανεργία και υφαίνει έναν ιστό φτώχειας για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις». Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει και καπιταλισμός χωρίς κρίσεις και χωρίς ανισομετρία, χωρίς ανεργία και φτώχεια για τους εργαζόμενους, αρκεί να αλλάξει το μείγμα διαχείρισης!

Συσκοτίζει έτσι ότι η «επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας» αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης, αφού δεν μπορεί να υπάρξει κοινή «έντιμη προσπάθεια έγκαιρης επίλυσης της κρίσης» και για την εργατική τάξη και για το κεφάλαιο.

Γράφει ότι είναι δυνατός ο «αναπροσανατολισμός της ΕΕ σε μία δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση», εννοώντας ότι μπορεί να εφαρμοστεί πολιτική που να υπηρετεί και το κεφάλαιο και τους λαούς. Αλλωστε, αυτό είναι το στίγμα της προπαγάνδας τους για τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική διαχείρισης υπέρ των υγιών επιχειρηματιών που αναπτυσσόμενοι θα συμβάλουν και στη λύση λαϊκών προβλημάτων!

Ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο κεφάλαιο δηλώνει: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει το κουράγιο και το πολιτικό όραμα που χρειάζεται για την οικοδόμηση μιας ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης, που θα υπηρετεί τον προγραμματικό στόχο επανοικοδόμησης της Ευρώπης σε μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση». Οτι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν τη δυνατότητα να πρωτοστατήσουν στην καπιταλιστική ανάκαμψη ενσωματώνοντας στους λαούς με την ψευδαίσθηση της δυνατότητας αλλαγής της ΕΕ απ' τα μέσα, και μάλιστα σε συνθήκες που σε ευρύτερα τμήματα εργαζομένων αυξάνεται η δυσαρέσκεια απέναντί της. Αλλωστε, αποδίδει στην «πολιτική λιτότητας» τη δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ και υπόσχεται ότι με τη δική του πολιτική θα εκτονώσει αυτή τη δυσαρέσκεια.

Αυτό ορίζει ο Αλ. Τσίπρας ως το πολιτικό πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι ένα προσκλητήριο να σταματήσουμε τη λιτότητα, να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία και να εργαστούμε για την ανάπτυξη», αναφέρει. Πίσω από τις διακηρύξεις ενάντια στη λιτότητα στην πραγματικότητα υπάρχει το αίτημα - που εκφράζει ευρύτερα τμήματα του κεφαλαίου - για χρηματοδότηση με σκοπό τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Κλείνει το μάτι στις αντιδράσεις που εκφράζονται στους κόλπους των καπιταλιστών ενάντια στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που θεωρούν ότι ευθύνεται για την ύφεση.

Το άρθρο κλείνει με παράθεση αξιώσεων τμημάτων της αστικής τάξης, όπως είναι «άμεση κατάργηση των μνημονίων και συντονισμένη (!) αναθέρμανση όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών», «αυθεντική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής και των κρατών», «...νόμος Γκλας - Στίγκαλ, ώστε οι εμπορικές και οι επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες να είναι διαχωρισμένες προκειμένου να αποτρέπεται η επικίνδυνη συγχώνευση των κινδύνων σε μία ανεξέλεγκτη ενιαία οντότητα», «συλλογική, αξιόπιστη και οριστική επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη με τη διοργάνωση μίας Συνδιάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Χρέος, ανάλογη της αντίστοιχης συνδιάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το 1953 για το χρέος της Γερμανίας» κ.ά.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Δίνει διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια

Διαβεβαιώσεις στα γαλλικά μονοπώλια ότι η ελληνική κυβέρνηση τόσο στην Ελλάδα όσο και κεντρικά στην ΕΕ από τη θέση της Προεδρίας θα συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου δίνει από χθες στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος.

Σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας P. Moscovici, με τον οποίο συζήτησαν την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος «οικονομικής προσαρμογής». Ο Βενιζέλος αναφέρθηκε ως συνήθως στην επίτευξη του «πρωτογενούς πλεονάσματος».

Διαβουλεύσεις είχε και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Laurent Fabius, με έμφαση στις πολιτικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, προτεραιότητες της ίδιας της ΕΕ για ισχυροποίηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην κόντρα τους με άλλα, πάνω στα συντρίμμια λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Fabius, στρώνοντας ουσιαστικά κόκκινο χαλί στα μονοπώλια: «Θέλουμε πιο έντονη οικονομική και επενδυτική παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρέθηκε και η Συρία, άλλη μια υπόθεση όπου η ελληνική κυβέρνηση με τα γνωστά προσχήματα υπηρετεί ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προωθώντας τα συμφέροντα της ντόπιας άρχουσας τάξης: «Για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, η Ελλάδα μετέχει στο κεντρικό ρεύμα. Ως Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα βοηθήσει όσο μπορεί για να πετύχει η Γενεύη ΙΙ και να εφαρμοστεί, εφόσον διεξαχθεί (...) Ενημέρωσα για τις πρωτοβουλίες μας, τις διπλωματικές, προκειμένου να υπάρχει περιβαλλοντική ασφάλεια στη Μεσόγειο, που είναι κλειστή θάλασσα, κατά την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας».

Μίλησαν, επίσης, για τις εξελίξεις σε μια σειρά ζώνες όπου απλώνει την ιμπεριαλιστική της δράση η ΕΕ (Ιράν, Μέση Ανατολή, Λίβανο, Λιβύη, Αίγυπτο), καθώς και για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σήμερα, Τρίτη, ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να συμμετάσχει στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών - Αμυνας της γαλλικής Γερουσίας.

Πριν λίγες μέρες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε ανάλογη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, ενώ μετά το Παρίσι αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου την Πέμπτη συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με αντικείμενα, μεταξύ άλλων, τις ελληνοαμερικανικές και ευρωατλαντικές σχέσεις, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενεργειακά ζητήματα και το ρόλο που επιφυλάσσεται για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να γίνει βήμα χειραφέτησης του λαού στις ευρωεκλογές

Απαντώντας στα αποπροσανατολιστικά για το λαό διλήμματα «ναι ή όχι στην Ευρώπη» και «λιτότητα ή ανάπτυξη» που βάζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα μπροστά στις ευρωεκλογές, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με όπλο την πολύχρονη πείρα μπορεί στις ευρωεκλογές να γίνει ένα μεγάλο βήμα χειραφέτησης του λαού από την ΕΕ, τις πολιτικές και τα κόμματά της, ένα μεγάλο βήμα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αντιπαρατεθούμε στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Κάθε άλλη επιλογή παγιδεύει τη λαϊκή οργή, γυρνώντας την στην ίδια κοίτη, της ΕΕ και των αυταπατών ότι μπορεί αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα του κεφαλαίου να εξανθρωπιστεί».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ