ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η θέση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο σχετικά με την ΠΦΥ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ δεν πρόκειται να λύσει, αντίθετα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του λαού.

Το "καθολικό και ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, αποτελεί σχέδιο που οδηγεί σε παραπέρα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων σήμερα δωρεάν παροχών. Οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, ακριβοπληρώνοντας τις συρρικνωμένες και εμπορευματοποιημένες κρατικές μονάδες και τους διάφορους επιχειρηματίες της Υγείας.

Η ενοποίηση των κρατικών μονάδων ΠΦΥ σε έναν φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια, δε συνιστά "ενιαίο σύστημα ΠΦΥ", όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα ενοποιείται και αξιολογείται η λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την "κινητικότητα - διαθεσιμότητα".

Ο νέος κρατικός φορέας ΠΦΥ αποτελεί, όπως άλλωστε και σήμερα, ένα "συνονθύλευμα" μονάδων με τον ιδιωτικό τομέα, τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, τους αυτοαπασχολούμενους, τα ιατρεία των δήμων και τις ΜΚΟ που θα παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ. Μονάδες ασύνδετες μεταξύ τους και σε ανταγωνισμό, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τον ΕΟΠΥΥ που θα αγοράζει τις υπηρεσίες τους, αλλά και απευθείας από τους ασθενείς.

Στη σημερινή άθλια κατάσταση, δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ, όπως και καμία παραλλαγή που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών Υγείας.

Το εργατικό κίνημα και η λαϊκή συμμαχία έχουν συμφέρον και δικαίωμα να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Να αντιπαραθέσουν και να διεκδικήσουν την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο, διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, της επιστημονικής έρευνας και των τεχνικών μέσων με καθολικό τρόπο».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Διεκδικούν σύστημα Υγείας στην υπηρεσία του λαού

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες δομές σε όλη τη χώρα

Από κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης, έξω από το νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη
Από κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης, έξω από το νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη
Καθημερινές είναι οι κινητοποιήσεις που διοργανώνουν ταξικά συνδικάτα, σωματεία, Εργατικά Κέντρα και άλλοι φορείς του κινήματος, που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές, με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας και με κεντρικό αίτημα να καταργηθούν όλα τα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς, δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Χτες, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο νοσοκομείο Λευκάδας.

Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν συμβολικά τα ταμεία του νοσοκομείου, για να μην πληρώνουν οι ασθενείς το 5ευρω στα εξωτερικά Ιατρεία. Οι κινητοποιήσεις για την Υγεία από συνδικάτα και φορείς του κινήματος, συνεχίζονται ως εξής:

  • Σήμερα Τρίτη: Οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν στις 10.30 το πρωί συγκέντρωση και πορεία στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».
  • Την Πέμπτη 16/1: Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ διοργανώνουν συλλαλητήριο στη Νάουσα για τα καυτά ζητήματα της Υγείας, έξω από το ΙΚΑ Νάουσας στις 6.30 το απόγευμα.
  • Την Παρασκευή 24/1: Οι Τοπικές Γραμματείες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ Ικαρίας - Φούρνων, διοργανώνουν κατά τόπους απογευματινές συγκεντρώσεις.
Συνεχίζεται η απεργία

Την Κυριακή έγινε το έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) του ΕΟΠΥΥ και χτες η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) Αττικής του ΕΟΠΥΥ, όπου διατυπώθηκε το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου και αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι τις 17/1.

Οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών πρότειναν διαφορετικό πλαίσιο, διεκδίκησης από αυτό που εγκρίθηκε απ' την πλειοψηφία. Υπέρ ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει δωρεάν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες τάχτηκαν και εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΥΠ Αττικής του ΕΟΠΥΥ.

Πυρκαγιά στο «Μεταξά»

Πυρκαγιά - πιθανότατα από βραχυκύκλωμα - ξέσπασε στο νοσοκομείο «Μεταξά» την Κυριακή το μεσημέρι, ημέρα γενικής εφημερίας, σε υπόγεια αποθήκη όπου φυλασσόταν υγειονομικό και άλλο υλικό. Αμέσως έκλεισε η εφημερία, έγινε μεταφορά ασθενών και εκκενώθηκε το ένα κτίριο, καθώς είχε γεμίσει καπνούς από το υπόγειο ως τον 7ο όροφο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όταν εκδηλώθηκε η φωτιά, η πόρτα της υπόγειας αποθήκης ήταν κλειστή, ενώ δεν διαπιστώθηκαν ίχνη παραβίασης.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Την ολιγοήμερη αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Υγείας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία των γιατρών. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και άλλες διατάξεις» αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 42 άρθρα, εκ των οποίων τα 28 αναφέρονται στην ΠΦΥ. Συνοπτικά οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

-- Το άρθρο 1 περιλαμβάνει τις βασικές αρχές του ΠΕΔΥ, το άρθρο 2 προβλέπει τη μεταφορά των υγειονομικών περιφερειών του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και το άρθρο 3 προβλέπει τη διαδικασία δημιουργίας Κέντρων Υγείας, τα οποία μελλοντικά, και μετά από συγχωνεύσεις, όπως περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση ολόκληρη τη βδομάδα.

-- Με το άρθρο 4 προβλέπονται οι Οικογενειακοί Γιατροί (ΟΓ), χωρίς να διευκρινίζει την εργασιακή τους σχέση, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν «υπηρεσίες στα ιατρεία και κατ' οίκον». Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι: «Καθήκοντα ΟΓ μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής» και ο «πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον ΟΓ από το σύνολο των οικογενειακών ιατρών της οικείας ΥΠΕ».

-- Τα άρθρα 5, 6 και 7 αναφέρονται στα επαγγέλματα Υγείας, στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και την αξιολόγηση των υπηρεσιών ΠΦΥ.

-- Με το άρθρο 8 περιγράφεται ο νέος ρόλος του ΕΟΠΥΥ, ως αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών Υγείας για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, καθώς και για τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους. Καθορίζονται τα κριτήρια και οι όροι «σύναψης συμβάσεων για αγορά υπηρεσιών Υγείας με φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με συμβαλλόμενους ιατρούς, καθώς και η αναθεώρηση και η τροποποίηση των όρων αυτών, όπου και όποτε αυτό απαιτείται».

-- Τα άρθρα 9 - 12 αναφέρονται στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και τα άρθρα 13 και 14 στη μεταφορά προσωπικού από τα ιατρεία της ΔΕΗ και τη συμμετοχή των γιατρών στις Υγειονομικές Επιτροπές και το Ανώτατο Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ.

-- Τα άρθρα 16 και 17 αναφέρονται στην αυτοδίκαιη διαθεσιμότητα και κινητικότητα του «συνόλου του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού, παραϊατρικού, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ». Οι παραπάνω υπάλληλοι - περίπου 8.000 από τους 9.400 - παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί ένα μήνα και εν συνεχεία μετατάσσονται - μεταφέρονται, μετά από αίτησή τους, σε οργανικές θέσεις που συστήνονται για το σκοπό αυτό στις διοικήσεις των αντίστοιχων, χωροταξικά, ΥΠΕ.

-- Με το άρθρο 18 προβλέπεται εντός οχτάμηνου η ολοκλήρωση της ένταξης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν το νέο σύστημα ΠΦΥ και μετά από αξιολόγηση (άρθρο 25). Για να ενταχθεί στο νέο σύστημα το ιατρικό προσωπικό που ασκεί, παράλληλα, ελευθέριο επάγγελμα και το οποίο έχει υποβάλει αίτηση αποδοχής θέσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε ΥΠΕ, οφείλει, κατά το χρόνο ανάληψης υπηρεσίας και προκειμένου να αναλάβει, να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία βεβαίωση διακοπής δραστηριότητας.

-- Στη διάρκεια της διαθεσιμότητας - κινητικότητας η παροχή υπηρεσιών (άρθρο 20) «ανατίθεται στα κατά τόπους αρμόδια Κέντρα Υγείας, στο δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και, επικουρικά, στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του EΣΥ».Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι στη διάρκεια της κινητικότητας μπαίνει λουκέτο στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ.

-- Από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η δυνατότητα επαναλειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών (άρθρο 37), των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν άδειες πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 247/1991 και «δεν τις χρησιμοποίησαν λόγω ανωτέρας βίας», όπως και οι όροι για την αδειοδότηση των μονάδων και κέντρων ιαματικού τουρισμού (άρθρο 33).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ