ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
Αποδέσμευση με καπιταλισμό;

ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνουν κριτική στο ΚΚΕ γιατί συνδέει την αποδέσμευση από την ΕΕ με την εργατική - λαϊκή εξουσία, ενώ, λένε, η αποδέσμευση ως στόχος μπορεί να λειτουργήσει ως σκαλοπάτι για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Δεν θα τους ξαναπούμε ότι και αυτή τους η θέση, που φαντάζει πολιτικά ριζοσπαστική, είναι αποπροσανατολιστική και ενσωματώσιμη. Γιατί κράτη έξω από την ΕΕ ή την ΟΝΕ με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την οικονομία στα χέρια τους υπάρχουν και σήμερα και αυτή η επιλογή γίνεται με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των λαών. Δεν αναιρείται επίσης το ότι η συμμετοχή τους στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα καθορίζεται από την οικονομική και πολιτική τους δύναμη, είναι δηλαδή ανισότιμη. Πολύ περισσότερο που σήμερα ενισχύονται φυγόκεντρες τάσεις, διαμορφώνονται αστικές πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν κριτική στην ΕΕ ή το ευρώ από τη σκοπιά του κεφαλαίου. Μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει αμοιβαίες διεθνείς συμφωνίες με κριτήριο το εργατικό - λαϊκό συμφέρον.

Αλλαγές στο μείγμα...

Πυκνώνουν οι «φωνές των αστών» που αναζητούν αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης και βάζουν σε προτεραιότητα τις επενδύσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Γράφει ο Αλ. Παπαδόπουλος στην «Καθημερινή της Κυριακής», 12/1/2014: «Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα ζούμε το φάσμα κατάρρευσης παραγωγικών πεδίων της πραγματικής οικονομίας. Διέξοδος υπάρχει πάντως, μπορεί να αναζητηθεί, χρειάζεται εθνική συνεννόηση για διαπραγμάτευση:

-- Σε αναδιευθέτηση του χρόνου καταβολής των εναπομενόντων τόκων, μετά τη συμφωνία του 2012, καθώς και της εξυπηρέτησης των λήξεων προς την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες.

-- Στην απόσβεση του "επίσημου" χρέους σε ακόμη μακρότερο βάθος χρόνου και με (κατ' ανάγκην οριακή, εδώ να μην τρέφουμε φρούδες προσδοκίες) πρόσθετη μείωση των επιτοκίων.

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει και θα έχει η διαπραγματευτική επιδίωξη:

-- Ειδικών κεφαλαιακών ροών, για τη στήριξη αφενός ενός ελαχίστου επιπέδου επενδυτικής δραστηριότητας (δεν ξέρω αν είναι 10 ή 12 ή 15 τα δισ. - σε ετήσια βάση - τα οποία θα χρειάζεται από κάθε πηγή τα χρόνια που έρχεται η Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει αληθινή αναπτυξιακή επανεκκίνηση)».

Γράφει επίσης ο Γ. Δραγασάκης στην ίδια εφημερίδα: «Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας απαιτείται ο συνδυασμός τριών τουλάχιστον προϋποθέσεων:

α) Διαγραφή μέρους του συσσωρευμένου χρέους.

β) Μη δανειακή αναπτυξιακή χρηματοδότηση στο αρχικό στάδιο.

γ) Ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή εξυπηρέτηση του συμφωνημένου χρέους ανάλογα με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και όχι ανάλογα με το πλεόνασμα.

Στις σημερινές συνθήκες, οι παραπάνω προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εκπληρωθούν από μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το χρέος και ένα New Deal για την Ευρώπη».

... και συγκλίσεις

Διαπραγμάτευση για επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων βάζει ο ένας, «κούρεμα» μέρους του χρέους ο άλλος. Και η πρώτη εκδοχή είναι μια μορφή «κουρέματος», αφού θα αργήσουν να εισπράξουν οι δανειστές, εισπράττοντας λιγότερα επίσης, αφού θα μειωθούν τα επιτόκια.

Χρηματοδότηση για την καπιταλιστική ανάπτυξη προτείνουν και οι δύο.

Διαπραγμάτευση για χρηματοδότηση της ανάπτυξης προτείνει ο ένας, διαπραγμάτευση για New Deal ο άλλος.

Γίνεται φανερό ότι ελάχιστες είναι οι διαφορές τους για τη γραμμή διεξόδου από την κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Που είναι γραμμή σωτηρίας του κεφαλαίου κόντρα στο λαό.

Δεν εξανθρωπίζεται

Η Γερμανία δεν έχει μνημόνια. Είναι η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Θα 'λεγε κανείς ότι ο λαός της δεν περνά τα βάσανα του δικού μας. Και όμως... Στη Γερμανία ως όριο της φτώχειας θεωρούνται τα 940 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών επιδομάτων. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 12 εκατομμύρια Γερμανοί ζουν περί ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Περίπου 7,5 εκατομμύρια απασχολούνται και αμείβονται από τα λεγόμενα «μίνι τζομπς» με μισθούς πείνας, γύρω στα 400 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, Βίεζε, τη νέα χρονιά, ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί ελάχιστα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, ο αριθμός των επίσημα ανέργων θα μειωθεί κατά 20.000, σε 2,93 εκατ. Ο αριθμός των πραγματικά ανέργων θα παραμείνει γύρω στα 4 εκατ. Αρα, η ανάπτυξη δε φέρνει θέσεις εργασίας, δεν περιορίζει τη φτώχεια. Ο λαός μας να το συνειδητοποιήσει. Συμπέρασμα: Ο καπιταλισμός δεν «εξανθρωπίζεται», μόνο ανατρέπεται.

Το 'ριξαν στις «ελιές»

Η κινητικότητα πολιτικών προσωπικοτήτων και ομάδων στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, με δεδομένη την πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, δίνει και παίρνει. Σε συνδυασμό με τις διεργασίες, βεβαίως, στο εσωτερικό των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της διαχείρισης. Ετσι μετά την «ελιά των 58» για την «κεντροαριστερά» και την αναζήτηση από τον Β. Πολύδωρα δυνάμεων για μια «αντιμνημονιακή ελιά», με εθνικιστική χροιά, εμφανίστηκε και το λεγόμενο «προοδευτικό φόρουμ», με δυνάμεις από τη «Δράση» του Στ. Μάνου, μέχρι την Π80 του Γ. Ραγκούση, τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» (Χρ. Αηδόνης), τη «Δυναμική Ελλάδα» (Η. Μόσιαλος), την κίνηση «Μπροστά». Κάτι σαν «ελιά» κι αυτό. Οι αστοί ψάχνονται για την αναμόρφωση του πολιτικού τους συστήματος, θέλουν διαμόρφωση κομμάτων που να μπορούν να εγκλωβίζουν το λαό στην αστική πολιτική «πουλώντας», ταυτόχρονα, «συνεργασίες και συναινέσεις» και το 'χουν ρίξει στις «ελιές». Ο λαός να μην «τσιμπήσει» σε κανένα αντιλαϊκό σενάριο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1742 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1822 Οι Δημήτριος Υψηλάντης και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απελευθερώνουν την Ακροκόρινθο.

1896 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Ντος Πάσος.

1898 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Λιούις Κάρολ (πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντγκσον).

1918 Γεννιέται ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 θα δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.

1918 Γενική απεργία ξεσπά στην Αυστροουγγαρία. Εργατικά Συμβούλια (σοβιέτ) συγκροτούνται σ' όλα τα προλεταριακά κέντρα της αυτοκρατορίας.

1943 Αρχίζει η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), ανάμεσα στους ηγέτες της Βρετανίας Ου. Τσόρτσιλ και των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ. Ο Ι. Στάλιν δεν παρευρέθηκε καθώς η μάχη του Στάλινγκραντ επέβαλε την παραμονή του στην ΕΣΣΔ. Σε αυτήν αποφασίστηκε ο πόλεμος να τελειώσει μόνο όταν η Γερμανία παραδοθεί άνευ όρων. Αποφασίστηκε, επίσης, η συμμαχική απόβαση στη Σικελία.

1951 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος.

1970 Το έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας καταδικάζει ερήμην τον εκπρόσωπο του ΠΑΜ στο εξωτερικό (και στέλεχος του ΚΚΕ) Αντώνη Αμπατιέλο σε 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 δρχ.

1988 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946 - 1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953 - 1955).

1996 Ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του τέως πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, κατηγορείται επίσημα για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία.

2011 Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μπεν Αλι εγκαταλείπει τη χώρα, έπειτα από κινητοποιήσεις που διήρκεσαν περίπου 4 βδομάδες και κόστισαν τη ζωή σε 338 ανθρώπους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ