ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ανακοίνωση για τους νέους στα προγράμματα απασχόλησης

Καλεί σε πάλη για μισθό από τον πρώτο μήνα και βιβλιάριο - ασφάλιση από την πρώτη ώρα

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ για το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων»
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ για το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων»
Σε ανακοίνωση για τους νέους που εργάζονται στα προγράμματα απασχόλησης, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει:

«Νέα - νέε εργαζόμενε στα προγράμματα απασχόλησης,

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζες όσο διάστημα βρισκόσουν στην ανεργία, το ψάξιμο στις μικρές αγγελίες, τις άσκοπες συνεντεύξεις, τις αγγελίες για τζάμπα εργασία, την ατελείωτη ορθοστασία στις ουρές του ΟΑΕΔ, την αναμονή για προκηρύξεις προγραμμάτων.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αυτές τις μέρες "τοποθετούμαστε" σε θέσεις εργασίας, έχοντας την τύχη να είμαστε επιτυχόντες στα πρόσφατα πεντάμηνα προγράμματα. Αναλώσιμοι εργαζόμενοι πέντε μηνών για να ξεγελαστεί το τέρας της ανεργίας. Σε πέντε μήνες ακολουθεί νέα σειρά εργαζομένων πεντάμηνης διάρκειας και το γρανάζι της εκμετάλλευσης θα συνεχίσει να γυρνά.

Τα προγράμματα απασχόλησης δεν είναι ένα προσωρινό γεγονός. Ηρθαν για να μείνουν. Οι χιλιάδες από εμάς που ήδη έχουν δουλέψει στα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας" και στα προγράμματα voucher τα τελευταία 2 χρόνια, μας έχουν δώσει πολύτιμη εμπειρία για τους όρους δουλειάς που διαμορφώνουν για τους νέους εργαζομένους οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η ΕΕ, τα κόμματά τους.

Δεν επιτρέπεται να συμβιβαστούμε με την απληρωσιά των προγραμμάτων απασχόλησης. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες, ακόμα και μετά το τέλος των προγραμμάτων χωρίς να μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο Υγείας, πρέπει να σταματήσει εδώ!

Δε μπήκαμε στα προγράμματα για την εμπειρία ούτε εργαζόμαστε από χόμπι. Με αυτά τα χρήματα προσπαθούμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες, να καλύψουμε όποιες τρύπες μπορούμε, να στηρίξουμε τις οικογένειές μας. Από τον πρώτο μήνα μισθό, από την πρώτη ώρα στη δουλειά "βιβλιάριο και ασφάλιση".

Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία ελεύθερη, να διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Νέα - νέε εργαζόμενε στα προγράμματα απασχόλησης,

Αξιοποίησε αυτά τα προγράμματα και ταυτόχρονα μέσα από τα σωματεία διεκδικούμε από την πρώτη στιγμή τα δικαιώματά μας. Οι πέντε μήνες που θα είμαστε στην εργασία να είναι χρόνος οργάνωσης. Μην τους χαρίσουμε τα δικαιώματά μας. Μαζί με τους συναδέλφους μας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, να χτίσουμε γερά σωματεία, επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, σε κάθε τόπο δουλειάς, που δε θα αφήνει σε χλωρό κλαρί την εργοδοσία.

Να διεκδικήσουμε:

  • Να πληρωθούν τώρα όλα τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα σε όλους τους νέους των προγραμμάτων "απασχόλησης".
  • Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός, και όχι στο τέλος του προγράμματος.
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους, τους εργαζομένους στα προγράμματα.
  • Δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους ανέργους, τους απλήρωτους εργαζομένους στα προγράμματα.
  • Κάθε νέος που τελειώνει το Πρόγραμμα να δικαιούται επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Την οργάνωσή μας φοβούνται. Με οργάνωση να απαντήσουμε.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδοσία. Κάνουν "εμπόριο ελπίδας", εκμεταλλευόμενοι το φόβο της ανεργίας. Θέλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας για το ποιον θα κρατήσει ο εργοδότης στη δουλειά, να είμαστε απομονωμένοι, φοβισμένοι απέναντι στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν μπορούμε να ζούμε με ψίχουλα, με την ανασφάλεια, με μισή δουλειά. Δεν είναι άπιαστο όνειρο να δουλεύουμε πάνω σε αυτό που έχουμε σπουδάσει, να έχουμε δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το μέλλον μας δεν είναι η ανεργία, η μισή ζωή, η μισή δουλειά».

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πανελλαδική σύσκεψη των «μπλόκων» την Κυριακή

Σε κινητοποίηση στην Πάτρα καλεί σήμερα η Γραμματεία Αχαΐας της ΠΑΣΥ

Η οργάνωση και ο συντονισμός της πανελλαδικής κινητοποίησης αγροτών και κτηνοτρόφων, που αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Γενάρη - αρχές Φλεβάρη, θα συζητηθεί στην πανελλαδική σύσκεψη των επιτροπών αγώνα των μπλόκων, που θα γίνει την Κυριακή 19 Γενάρη, στη Λάρισα.

Συσκέψεις για την προετοιμασία της πανελλαδικής κινητοποίησης οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού. Σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη πραγματοποιείται στο Δαμάσι και μεθαύριο, Πέμπτη, 16 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στα Φάρσαλα (αίθουσα του ΤΟΕΒ).

Οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουν, κυριολεκτικά, για την επιβίωσή τους, καθώς οι αποφάσεις και τα μέτρα που παίρνονται εναντίον τους - φόροι για το εισόδημα, τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια, παρακρατήσεις επιδοτήσεων, δικαστικές διώξεις και κατασχέσεις για χρέη, χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, μεγάλες μειώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Καυσίμων κ.ά. - σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις περικοπές των επιδοτήσεων, τους οδηγούν, με γοργό ρυθμό, στο ξεκλήρισμα.

Εξάλλου, η Γραμματεία Αχαΐας της ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Αχαΐας, τους αγροτικούς συλλόγους, να συμμετάσχουν, σήμερα, με τα μηχανήματά τους στην κινητοποίηση που οργανώνει στις 10 το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα.

Πιέζει για ατομικές συμβάσεις το ΚΤΕΛ Λάρισας

Την επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά των εργαζομένων και του σωματείου τους η διοίκηση του ΚΤΕΛ Λάρισας κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, ο οποίος προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει η εντατικοποίηση της δουλειάς των οδηγών.

Οπως σημειώθηκε, η διοίκηση του ΚΤΕΛ επιχειρεί με απολύσεις, πιέσεις και εκβιασμούς να αναγκάσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και 40%, όταν η επιχείρηση δηλώνει ότι είχε αύξηση του τζίρου της από 2,5 εκατομμύρια το 2006, σε 4,6 εκατομμύρια το 2012.

Οπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΕΚΛ, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο δεν αποδέχτηκαν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας και η επιχείρηση αντέδρασε με 9 απολύσεις, ενώ σε άλλους 2 εργαζόμενους (στον πρόεδρο και σε ένα μέλος του ΔΣ του Σωματείου) επέβαλε αυθαίρετα αλλαγή ειδικότητας και μείωση μισθού. Την ίδια περίοδο, προσλήφθηκαν 15 νέοι οδηγοί με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ.

Η διοίκηση έχει προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να μην πληρώνει προσαύξηση 75% στο μεροκάματο της Κυριακής στους οδηγούς. Χτες, έκανε προσφυγή και στην επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/82, ζητώντας την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας του αναπληρωτή γραμματέα του Σωματείου, προκειμένου να τον απολύσει, με ανυπόστατες κατηγορίες. Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις σε εργαζόμενους να αποχωρήσουν από το Σωματείο, ενώ σε όσους προσλαμβάνει, θέτει ως όρο να μην είναι γραμμένοι στη συνδικαλιστική τους οργάνωση.

Διεκδικούν δεδουλευμένα στη «Βιβλιοσυνεργατική»

Με 24ωρες απεργίες (Τετάρτη, Παρασκευή και χτες), οι 94 εργαζόμενοι του εργοστασίου και των γραφείων της εταιρείας «Βιβλιοσυνεργατική» διεκδικούν δεδουλευμένα, καθώς είναι απλήρωτοι για 4,5 μήνες, παρότι πριν τις γιορτές η εργοδοσία σε συνάντηση με την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου είχε δεσμευτεί για σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών και πλήρη εξόφληση μέχρι την άνοιξη του 2014.

Στη χτεσινή ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας. Επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων και η σωματειακή επιτροπή του εργοστασίου συνέταξαν σχέδιο άμεσης αποπληρωμής και ζητούν νέα συνάντηση με την εργοδοσία. Η Γενική Συνέλευση καταδίκασε επίσης τις προσπάθειες της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Τις επόμενες μέρες θα γίνει κινητοποίηση στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (επίσης ιδιοκτησίας Εφραίμογλου), όπου κι εκεί οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες.

Αλληλεγγύη στους απεργούς της «Coca-Cola»

Για 106η μέρα, σήμερα, οι εργαζόμενοι της «Coca-Cola» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν την απεργία τους απαιτώντας την επαναπρόσληψη των 33 συναδέλφων τους. Στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης, το Συνδικάτο Οδηγών Πωλητών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας αποφάσισε στην ετήσια Γενική του Συνέλευση να στηρίξει και οικονομικά τους απεργούς. Η Λαϊκή Επιτροπή Συκεών οργανώνει εκδήλωση συμπαράστασης για τους απεργούς της «Coca-Cola», αύριο Τετάρτη, στις 5.30 το απόγευμα στο δημαρχείο Συκεών. Θα βρεθούν και θα μιλήσουν εκπρόσωποι των απεργών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ