ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Στο ρυθμό της απεργίας της 17 Γενάρη

Από την περιφρούρηση της απεργίας που έγινε στις 12 Γενάρη έξω από το γκέτο του Μάνεση
Από την περιφρούρηση της απεργίας που έγινε στις 12 Γενάρη έξω από το γκέτο του Μάνεση
Στο ρυθμό της επόμενης απεργίας, που ήδη έχει προκηρυχτεί για την ερχόμενη Τρίτη 17 Γενάρη, ζει η εργατική τάξη στη Μαγνησία. Ηδη από το βράδυ της Πέμπτης κι ενώ εξελισσόταν ακόμα η μάχη στις πύλες των εργοστασίων του Μάνεση, η απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» για νέα απεργία «δουλεύεται» στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς. Γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον αστικό Τύπο (και τους ιδιοκτήτες του) στην περιοχή. Το αποτέλεσμα της μεγάλης μάχης που δόθηκε στις πύλες των εργοστασίων, μάχη που κερδήθηκε από την εργατική τάξη καθώς κανένας εργάτης δεν μπήκε για δουλειά, «βάρεσε κόκκινο» για το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ που δουλεύει καθημερινά για να παραμείνουν οι εργάτες της περιοχής υποταγμένοι στον κάθε Μάνεση. Ενδεικτική του πανικού που προκάλεσε η επιτυχία της απεργίας της προηγούμενης Πέμπτης είναι η ενεργοποίηση και πυρήνων φασιστοειδών που δρουν στην περιοχή και απειλούν ευθέως όποιον δεν θεωρεί «εθνικό συμφέρον» τα συμφέροντα του Μάνεση.

Η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για την απεργία που έγινε και την προοπτική. Χαρακτηρίζει την απεργία που έγινε «ένα σημαντικό βήμα αγωνιστικού συντονισμού ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας». Τονίζει ότι «οι εξελίξεις στον κλάδο του μετάλλου και γενικότερα επιβάλλουν να το συνεχίσουμε πιο οργανωμένα και αποφασιστικά. Η επίθεση των εργοδοτών μεγαλώνει, μέσα και έξω απ' τα εργοστάσια».

Ανακοίνωσε ότι η νέα 24ωρη απεργία για όλο τον κλάδο του μετάλλου, που προκηρύχτηκε για την Τρίτη 17 Γενάρη, γίνεται σε συντονισμό και με την παναττική απεργία την ίδια μέρα. Απεύθυνε κάλεσμα και στα άλλα σωματεία της περιοχής να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

«Η επόμενη μέρα της απεργίας, τόνισαν οι συνδικαλιστές, είναι "λιγάκι διαφορετική". Η οργή και η αγανάκτηση δείχνει να μετατρέπεται σιγά σιγά σε αποφασιστικότητα, σε οργάνωση και πάλη κόντρα στις επιταγές των βιομηχάνων. Γνωρίζουμε ότι οι κύριοι αυτοί "σκύλιασαν" γιατί βλέπουν τον κίνδυνο η σπίθα της "Χαλυβουργίας" να γίνει φωτιά! Βλέπουν ότι πια δεν παίζουν μόνοι τους, υπάρχουν δυνάμεις αποφασισμένες να τους κοντράρουν στα ίσα. Γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη εξαπολύσει τα σκυλιά τους για να τρομοκρατήσουν τους εργάτες! Ξέρουν όμως πια και οι εργαζόμενοι ότι δεν είναι μόνοι τους. Υπάρχει δύναμη ικανή να στηρίξει τον αγώνα τους. Κανείς εργάτης δεν θα γίνει δούλος, φυλακισμένος που παράγει πλούτο για τον Μάνεση και τον κάθε Μάνεση. Αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους!»

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» χαιρετίζει τους εργάτες στη «Χαλυβουργία» που κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» δεν πήγαν για δουλειά, συμπαρατάχτηκαν στον αγώνα, αψήφησαν τα «τηλεφωνήματα» και τους εκβιασμούς. Καταγγέλλει όσους όρθωσαν εμπόδια στην ταξική ενότητα και σημειώνει ιδιαίτερα για στελέχη του ΣΥΝ που υπονόμευσαν την απεργία ότι «οι κύριοι αυτοί θέλουν "ενωμένους" τους εργάτες με σκυμμένο κεφάλι μπροστά στο αφεντικό».

ΑΠΕΡΓΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Μεταφέρουν τη φλόγα του αγώνα παντού

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ανοιχτά υπονομεύουν την απεργία της Τρίτης

Με το απεργιακό κάλεσμα στο χέρι, χτες το ξημέρωμα, στην πύλη της «Χαλυβουργικής»
Με το απεργιακό κάλεσμα στο χέρι, χτες το ξημέρωμα, στην πύλη της «Χαλυβουργικής»
Εξω από το εργοστάσιο της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα μοιράζοντας ανακοινώσεις - κάλεσμα συμμετοχής στην παναττική πανεργατική απεργία στις 17 Γενάρη, βρέθηκαν χτες τα ξημερώματα απεργοί εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Η ανακοίνωση μοιράστηκε από χέρια χαλυβουργών σε χέρια χαλυβουργών και μαζί με το «καλημέρα» των εργατών ξεκάθαρο ήταν και το κάλεσμα την ερχόμενη Τρίτη να βρεθούν μαζί στην απεργία και στη συγκέντρωση. Να δηλωθεί η εργατική αλληλεγγύη με αυτόν τον ισχυρό τρόπο στον αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου που έφτασε σήμερα στις 76 ημέρες απεργίας, αλλά κυρίως να δώσουν ενωμένη απάντηση στις πολιτικές που τους οδηγούν όλους χωρίς εξαίρεση στην εξαθλίωση.

Ακόμα πιο ηχηρά τους κάλεσαν να απομονώσουν και να ξεμπερδεύουν με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που υπονομεύει κάθε αγώνα των εργαζομένων. Και οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» έχουν χειροπιαστό παράδειγμα, αφού η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου τους (πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ) αποφάσισε στις 17 Γενάρη αντί για απεργία, στάση εργασίας και μάλιστα εκείνη την ώρα καλεί σε... γενική συνέλευση!!! Προφανώς ψάχνουν τρόπους για να κρατηθούν οι εργαζόμενοι εκείνη την ημέρα κλεισμένοι στο εργοστάσιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του σωματείου στη «Χαλυβουργική» είναι μέλος του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, που κατά τα άλλα ψήφισε απεργία για τις 17 Γενάρη.

Οι απεργοί χαλυβουργοί δεν θα σταματήσουν και θα εντείνουν ακόμα και το Σαββατοκύριακο τις εξορμήσεις τους σε χώρους εργασίας κ.α. μεταφέροντας τη φλόγα του αγώνα τους παντού.

Τη στήριξή του στον αγώνα των χαλυβουργών εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας προσφέροντας και 300 ευρώ. Ακόμα, ο σ. Γιώργης Μωραΐτης, από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, προσέφερε στους ηρωικούς χαλυβουργούς για την Πρωτοχρονιά 30 αντίτυπα του βιβλίου του «Με τους ανθρώπους του μόχθου», με τις καλύτερες ευχές για την επιτυχία του αγώνα τους.

Εκβιάζουν τους εργάτες

Στο πλευρό του Μάνεση σπεύδουν και τα φασιστοειδή προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους εργάτες και να παραδοθούν. Πριν λίγες μέρες ο πυρήνας της «Χρυσής Αυγής» στη Μαγνησία κυκλοφόρησε ανακοίνωση για την απεργία στη «Χαλυβουργία». Το μήνυμα που στέλνει στους εργάτες της ίδιας επιχείρησης στη Μαγνησία είναι καθαρό: Μην τολμήσετε να απεργήσετε. Κάντε ό,τι σας ζητάει ο εργοδότης. Αλλιώς θα χάσετε τη δουλειά σας. Η «Χρυσή Αυγή» στηρίζει τους κεφαλαιοκράτες που ξεζουμίζουν τους εργάτες. Οι επιχειρηματίες του κλάδου «είχαν πολύ μεγάλα κέρδη τα προηγούμενα έτη (...) κάτι που δεν είναι κατακριτέο καθώς οι επενδυτές στήνουν εργοστάσια για να κερδίσουν και όχι για να χάσουν». Δηλαδή, δεν είναι κατακριτέο ότι τα κέρδη βγαίνουν από την εκμετάλλευση των εργατών, το οποίο... ξεχνάει να το πει.

Τώρα, όμως, που τάχα δε βγάζει κέρδη ο Μάνεσης και επικαλούμενος την οικονομική κρίση θέλει να τους εκμεταλλευτεί ακόμα περισσότερο, η «Χρυσή Αυγή» βρίσκει ότι: «Η πρόταση της Ελληνικής Χαλυβουργίας προς τους εργαζόμενους ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά». Πράγματι, για τον κεφαλαιοκράτη είναι λογικό. Πόσο λογικό είναι όμως για τον εργάτη να ζει με 500 ευρώ σε συνθήκες κόλασης; Αυτό δεν το λέει. Οποιος δεν αποδέχεται την πρόταση της εργοδοσίας είναι - γι' αυτούς - «αδιάλλακτος» όπως «το συνδικάτο του Ασπρόπυργου», που με τη στάση του στέκεται ενάντια στο ζητούμενο, το οποίο «είναι να μην κλείσουν τα εργοστάσια και να μην βρεθεί ο κόσμος στον δρόμο». Εδώ η «Χρυσή Αυγή» διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα ισχυρίζεται ότι φταίνε οι αγώνες που κλείνουν τα εργοστάσια και όχι οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας. Το επιχείρημα αυτό το ενισχύει με την προειδοποίηση ότι αν συνεχιστεί η απεργία «θα έχουμε επανάληψη της ιστορίας της Πιρέλλι», η οποία έκλεισε τάχα λόγω της αντίδρασης των συνδικάτων! Το συμπέρασμα από αυτό το ψέμα είναι ότι για τους άνεργους, που ανέρχονται σχεδόν στο 1.000.000, φταίνε όσοι αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα!

Καταλήγοντας η «Χρυσή Αυγή» λέει πως υπάρχει η ανάγκη «ενός εθνικιστικού συνδικαλιστικού κινήματος (...) που θα επιδιώκει το συμβιβασμό των διαφόρων συμφερόντων προς όφελος των εργοδοτών και εργαζομένων». Δηλαδή, ταξική συνεργασία! Κεφάλαιο και εργάτες, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι μπορούν τάχα να τα βρουν! Οι παραπάνω θέσεις δεν ανήκουν αποκλειστικά στη «Χρυσή Αυγή» αλλά προβάλλονται από όλο το φάσμα των δυνάμεων που στηρίζουν το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και δουλεύουν για να μην ξεφύγουν ποτέ οι εργάτες από τη δικτατορία των μονοπωλίων.


Χ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ